Finlands Eurovision-bidrag 2020

2020-03-08 (söndag)

FinlandLördagen den 7:e mars valde Finland ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2020 genom den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu 2020“ (UMK 2020) där 6 bidrag tävlade.

Efter att bidragen framförts så var det upp till åtta internationella jurygrupper och tittarna att 50/50 utse vinnarbidraget. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2020 här:

“Looking Back”, Aksel Kankaanranta
final-framträdandetext-videoeurovision.tv (låttext & info)
(text & musik: Joonas Ageria, Connor McDonough)

Resultatet av Finlands “UMK 2020”, 7:e mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster* Teleröster Summa
1. “Looking Back“, Aksel Kankaanranta 76 p. 94 p. 170 p.
2. “Cicciolina“, Erika Vikman 58 p. 99 p. 157 p.
3. “I Let My Heart Break“, Tika 50 p. 77 p. 127 p.
4. “Bananas“, F3M 64 p. 20 p. 84 p.
5. “Eternity“, Catharina Zühlke 42 p. 24 p. 66 p.
6. “Lover View“, Sansa 30 p. 6 p. 36 p.

*De internationella jurygruppernas röster
Aksel F3M Erika Tika Catharina Sansa
Storbritannien Storbritannien
William Lee Adams
10 p. 8 p. 12 p. 6 p. 4 p.
Estland Estland
Laura Põldvere
12 p. 8 p. 4 p. 6 p. 10 p.
Tyskland Tyskland
Reinhard Ehret
12 p. 4 p. 8 p. 6 p. 10 p.
Bulgarien Bulgarien
Poli Genova
12 p. 8 p. 4 p. 6 p. 10 p.
Spanien Spanien
Lucía Pérez
4 p. 8 p. 12 p. 10 p. 6 p.
Ryssland Ryssland
Tutta Larsen
12 p. 8 p. 4 p. 10 p. 6 p.
Sverige Sverige
Elize Ryd
8 p. 12 p. 4 p. 10 p. 6 p.
Nederländerna Nederländerna
Erik Bolks
6 p. 8 p. 10 p. 12 p. 4 p.
76 p. 64 p. 58 p. 50 p. 42 p. 30 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Även om jag inte var helt beredd på att se The Mamas vinna i Sverige så var det inget mot hur mycket det finska valet överraskade mig. 😀

Själv har jag hela tiden tyckt att Tika var den självklara vinnaren men då jag inte fick den rätta känslan av UMK-framträdandet, och inte heller var speciellt imponerad av förhands-favoriten Erika, så ser jag inte Aksel som något konstigt val. Tvärtom, då det var det enda bidrag som berörde mig så får jag nog omvärdera allt och säga att detta blev min slutliga, personliga favorit och att jag därmed är helnöjd med det finska valet. 😀

Visst har jag redan innan tyckt att det är en stämningsfull låt med en träffande text och att Aksel har en väldigt vacker röst, men det var inte förrän under finalkvällen som det slog mig exakt hur rörande detta bidrag ändå är. Dessutom, i en tid då många ESC-artister och andra personligheter i bubblan verkar gå in i en roll så fort kamerorna riktas mot dem (vilket i och för sig kan vara underhållande) så känns Aksels naturligt blyga framtoning som väldigt uppfriskande. 🙂

Hur det sedan går i ESC får tiden utvisa, det har ju hänt förr att Finland överraskat. Oavsett vilket så skickar jag ett stort grattis och ännu större lycka till till Aksel Kankaanranta och YLE. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Finland i ESC 2020” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Finlands Eurovision-bidrag 2020”

 1. Nathalie

  Dessa förbannade internationella jurygrupper. Finland lär bli sist i år igen. Sebastian förra året var ju åtminstone ganska snygg att se på. Axel är ungefär lika intressant som ett paket knäckebröd med utgångsdatum, 1995.

 2. Marcus

  Ögonblicket då Eurovision dog. Det var så det kändes igår, och till dels fortfarande gör.

 3. Micke

  Ja, jisses det kunde ha blivit bra med Norden i år men oj så de sabbade det. Så här blir mina betyg o ranking nu.

  1. Norge (6/10)
  2. Danmark (5/10)
  3. Sverige (5/10)
  4. Finland (3/10)
  5. Island (1/10)

 4. Artemisia

  Jag är från Finland och jag är riktigt missnöjd! Naturligtvis kommer vi inte med till final! Med Erikas låt hade vi gjort det! 7/3 är ett mörkt datum för ESC2020! Endast i 1 av 4 länder valde man rätt! Det var Danmark! Tummen ner för Finlands och Portugals bidrag! Sveriges val var inte bra det heller men de kommer till final, men kan få en sämre placering än vad Sverige är van vid. Lite glädje måste man ha så jag har varit in och röstat på San Marinos bidrag.

 5. Nathalie

  Jag gillar ju ballader när det kommer till Italien/Albanien/ex- Jugoslavien- men jag skulle nästan vilja att man satte en gräns på ballader för varje år. Lämna balladerna till de länder som åtminstone oftast gör det med bravur. Det blir ju mördande trist med ballader, ballader, ballader. Och oftast låter de som sämre versioner av amerikanska superhits från 80 & 90-talet.
  Nu måste väl ändå dock Lettland ta sig till final?

 6. Nathalie

  Så i den svenska juryn bedömde den stora “enormt kända sångerskan” Elize Ryd. Vem fan är det? Jag har aldrig hört talas om människan.
  Jag skulle faktiskt vilja veta vad det är för “stora proffs” som sitter i dessa jurygrupper.

 7. Adri

  Nathalie: Lettland är självklar i final. Jag har aldrig tvivlat 🙂

  Finland valde fältets sämsta låt. Det kommer straffa sig.

 8. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Namnen på de som satt i jurygrupperna vid den finska finalen är (enligt wikipedia) följande:
  Storbritannien: William Lee Adams, Ricardo Autobahn, Katya Edwards, Charlotte Haining
  Estland: Laura Põldvere, Erik Morna, Liis Lemsalu, NOÊP, Heidy Purga
  Tyskland: Reinhard Ehret, Frank Albers, Meike Vollmar, Felix Brand
  Bulgarien: Poli Genova, Borislav Milanov, Vasil Ivanov, Georgi Simionov
  Spanien: Lucía Pérez, Chema Puròn, Vicente Rico, Xabier Vizcaino
  Ryssland: Tutta Larsen, Elena Pindzhoyan, Marina Gubina, Oskar Kuchera
  Sverige: Elize Ryd, Elina Ryd, Olof Mörck, Henrik Englund Wilhelmson
  Nederländerna: Erik Bolks, Roel Schaap, Sanne Messemaker, Anja Kroeze

 9. Torbjörns

  Elize Ryd och Rickard Söderbergs bidrag för några år sedan är fortfarande en av de bästa bidragen jag hört! Igår under finska mello hade Elize jury den unga tjejgruppen som etta. Jag tycker Axel är rätt tråkig men han sjunger bra. I slutklämmen blir han nog bara en i mängden. Jag hade ingen riktig favorit för Finland i år. Svenska mello röstade inte fram min favorit.

 10. JOHANNA

  @adri och Nathalie. Jag hoppas ni har fel om Lettland. Det är ingen låt, det är oljud. Tror dock att den kan slinka med till finslen för att folk “troll”-röstar på sämsta låten….

 11. Adri

  Johanna: Jag vet vad du tycker, men jag tror inte generella synen är att det är sämsta låten. Tvärtom är det en av låtarna från i år som folk verkar uppskatta mest när jag kollar runt på Youtube (och där är det ju ändå fans, och då ”trollar” man ju inte sin tävling 🙂 )

 12. RasmanAss

  Helt rätt låt som vann i Finland. Finland har nu en låt som kan överraska stort. Appropå Erikas bidrag ‘Cicciolina”, så har medierna gjort sitt allt för att den låten skulle vinna. Bl.a. har alla tidningsskriverier handlat om henne, så sett till det är Aksel Kankaanranta en mycket värdig vinnare. Han tog trots allt 94 poäng av finska publikens röster (jmf. 99 poäng för Cicciolina), dvs. nästan lika många som “Cicciolina” trots mediernas förhandsglorifiering av “Cicciolina”. Mycket rättvis seger för “Looking back”. Det här kan bli något stort.

 13. JOHANNA

  @rasmanass Tack! Äntligen någon som säger samma som mig. Jag gillade iofs också Erika mer men den här låten har stor potential att klara sig hyfsat den med!

 14. Engsla

  Ja, han är ju ingen stor showman den blyge Aksel, men jag tycker att de gjorde ett fint nummer runt honom 🙂
  Jag hade ingen favorit i den finländska uttagningen så jag är inte så upprörd över resultatet som andra fans är. Eftersom jag inte alls tyckte om Cicciolina i studioversion såg jag fram emot att bli övertygad om dess förtjänster live, men jag blev besviken. Numret var vackert rosa, men det kändes mer fokuserat på kitschen än på sången. Det jag kan tycka är synd är att alla nordiska länder återigen skickar bidrag på engelska, när det nu fanns inhemska alternativ, men bättre lycka nästa år 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se