ESC 2020 Den 13:e mars gick EBU ut med den första informationen angående Covid-19, corona-utbrottet och dess effekt på hur Eurovision Song Contest 2020 kan komma att påverkas. De första beskeden var att förberedelserna fortsätter som planerat men att de följer utvecklingen.

I går, tisdagen den 17:e mars, hölls ett möte där det skulle avgöras hur man ska göra med årets tävling men det enda det resulterade i var ett meddelande om att de hoppades att snart kunna komma med ett besked. I dag, onsdagen den 18:e mars, kom då beskedet:

Eurovision Song Contest 2020 ställs in!

Uppdaterat:Frågor och svar ang. Eurovision Song Contest 2020
Uppdaterat:Vilka 2020-artister får tävla 2021?

ESC 2020
An official statement from the European Broadcasting Union on the ESC 2020.
(18:e mars 2020 ca kl. 14:30)

Se även: “Official EBU statement & FAQ on Eurovision 2020 cancellation

Schlagerpinglan: Detta var ju oerhört tragiskt, för artisterna, arrangörerna, fansen och alla andra som på något sätt berörs av denna underbara tävling. Tyvärr kom EBU inte fram till något bra sätt att genomföra ESC 2020 på utan är helt enkelt tvingade att ställa in det, vilket kommer att ta ett tag att smälta.

Det uppkommer ju en del frågor angående vad som händer med årets startfält, köpta biljetter o.s.v. och en del av dem kan ni hitta svar på här medan mer info lär komma från EBU så snart de vet mer.

För egen del så blir det lite speciellt då jag brukar posta inlägg på schlagerpinglan.se året om så jag har inga planer på att sluta med det… men exakt hur jag kommer att lägga upp det väntar jag med att besluta tills nyheten sjunkit in lite bättre. Just nu känns det bara tomt.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2020 ställs in!”

 1. Adri

  Jag tänker på artisterna! I stunder som dessa får man hoppas på att det finns ”en större plan” för människor och att det helt enkelt inte var menat att de skulle ha sin tid nu. Så får vi se vad som görs 2021.

  För detta är väl bara tillfälligt, Eurovision som event går ju inte i graven? Bara 2020 blir inte av.

  2021 vet jag inte vad jag vill. Det skulle vara astråkigt om alla låtar ”parkeras” till 2021. Tyvärr tror jag att det jag själv föredrar är helt enkelt att allt nollställs och att artisterna får försöka igen på andra sätt! 🙂 (vissa kan väl internväljas kanske?)

  Jag hoppas bara att de flesta länder är överens om denna lösning. Eurovision har ju haft en historia av medlemmar som hoppat av pga missnöje (som när EBU tillät 4 vinnare). Hoppas inte detta beslut väcker missnöje hos någon medlem som bestämmer sig för att inte komma tillbaks.

  Man får lita på att EBU vet vad de gör! 🙂

 2. JOHANNA

  @adri är nog många som hoppar av av ekonomiska skäl snarare än missnöje i så fall trir jag. De ska diskutera om samma artister ska få sin chans nästa år så vi lär få information inom någon månad!

 3. Giggi

  Schlagerpinglan jag vill veta dina tankar kring detta? Blir det inte en tomhet för dig? Tror att du brukar lägga ner jätte mycket till detta.
  Jag var nästan säker på att tävlingen skulle ställas in. Har inte lyssnat på ett ända bidrag för jag trodde inte att det skulle bli nåt. Tråkigt för Mamas och de övriga länders artister.
  Jag själv hade önskat att nästa år blir det en tävling med 2020 års bidrag.

 4. Mats Wältare

  Varför kunde dom inte tänka på en plan b och göra det i stängda dörrar? ………

 5. Adri

  Det ”gläder mig” (ish) att artisterna – som sagt, främst de jag tänker på – verkar ta det med stil.

  Gudarna ska veta att min instinktiva reaktion hade blivit depression – sorg och ilska.

  Men jag har kikat in på de flestas instagram och många har inte nämnt det än. Men de som har, har ju nästan alla varit enormt förstående 🙂

  Det gör mig liiiiiite glad iaf. För det är inte kul att göra folk ledsna, och artisterna är ju absolut inte glada för detta – men de tar som sagt beslutet med värdighet!

 6. Schlagerpinglan

  @Giggi, Jag har uppdaterat inlägget nu med lite tankar men för tillfället har jag inte så många… som du skriver så lägger jag ner mycket tid på detta och just nu så känns det mest tomt.

 7. Schlagerpinglan

  @Mats Wältare, Med alla restriktioner om folksamlingar och internationellt resande så går det inte att samla alla artister, produktionsteam m.fl. på samma plats, så även utan publik så blir det en alltför stor folksamling / problem med resor.

 8. Adri

  Förstår din känsla Pinglan 🙂 Ta tiden som behövs. Det är naturligt att intresset slår vid botten och man fylls av en känsla av tomhet när man får ett sånt här tråkigt besked!

  Jag kan bara tala för mig själv, men jag vågar gissa att de andra stammisarna håller med, om att jag kommer absolut vara kvar här och snacka mer ESC när lusten faller sig på 🙂 Det kommer alltid finnas saker att säga! 🙂

 9. Nathalie

  Så tråkigt. Corona har verkligen drabbat oss världen över såväl fysiskt som psykiskt. Jag tänker enbart på den psykologiska terror den är för alla människor med ångest och depression. Jag är själv något av en hysterika till vardags så då kan ni ju enbart tänka er hur jag beter mig till vardags nuförtiden. ESC hade behövts. Jag hoppas enbart att det på något sätt kommer att genomföras, senare i höst eller på något annat vis.
  Men förbannat tråkigt alltså. Ska hela världen behöva stängas av på grund av detta förbannade virus?

 10. Lukas

  Undertecknad kan bara skriva under på allt som sagts. Det är minst sagt bedrövligt att den här tävlingen, vars huvudsakliga koncept har varit att ena Europa om kanske bara för några enstaka dagar varje år, under en tid där det verkligen hade vart nyttigt, nu alltså bommar igen.
  Framför allt kan jag tänka mig hur konstigt det måste kännas för oss här i Sverige, med tanke på att vi inte varit borta från detta sedan 1976. Jag ska inte tala för alla, men jag tror att de flesta av oss som frekvent kommenterar här inte var födda just då.

 11. Schlagerpinglan

  @Adri, Lyckligtvis så verkar det inte sätta sig på intresset (såg fram emot att få beta av de utvalda bidragen och se tillbaka på favoriterna som slogs ut i finalerna och gör det fortfarande) utan det är nog mer det att försöka hitta ett sätt att göra det utan att det känns alltför konstigt. Det blir ju ingen tävling att ladda upp inför och inga förfest-klipp att se fram emot… men det finns ju mycket annat. 🙂

  Förstår dock om andra ser detta som punkten för i år. Om inget annat så får vi två tjata till och från i några månader tills de andra kommer tillbaka. 😀

 12. Mats

  Jättetråkigt men samtidigt väntat med tanke på alla andra evenemang som skjutits upp/ställts in runtom i världen den senaste veckan.

  Tråkigt också för alla artister som nu inte får uppleva sin dröm att delta i ESC

  Mitt schlagerhjärta gråter idag, vid den här tiden på året brukar jag börja lyssna på alla länders bidrag. Nu känner även jag ett stort tomrum, en känsla som säkert kommer att stärkas när vi kommer fram till 12 maj då ju den första semifinalen skulle ha avgjorts.

  Jag gissar att Rotterdam får en ny chans som arrangör nästa år, vad gäller låtarna så är jag lite kluven om man skall köra nya nationella uttagningar 2021 eller pausa och låta årets bidrag få tävla nästa år istället. Jag lutar åt det förstnämnda men tycker samtidigt synd om årets artister och upphovsmän.

 13. Micke

  Pinglan…jag vill inte säga för mycket för trots allt är vår hälsa viktigare än både idrott, musik eller allt annat.

  För mig var det solklart att skjuta upp FOTBOLLS-EM och liknande. Detta är dock inte riktigt samma sak. Du kan inte tävla med studioversionen i fotboll men det kan du faktiskt med detta. Det val jag tycker de skulle ha vslt

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… det är ju självklart att hälsan går före så jag tror inte att det är någon som egentligen motsätter sig beslutet att inte samlas för en gemensam tävling. Det fanns dock alternativa lösningar och jag vill inte heller säga för mycket… men personligen hade jag nog föredragit en “dålig” lösning framför att helt ställa in… men jag behöver som sagt lite tid att smälta beskedet och tänka efter innan jag skriver för mycket. 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Mats, Även jag tycker synd om artisterna och hoppas att de kan uppmärksammas på något sätt. Vad gäller 2021-bidragen så lutar jag nog åt att det bör hållas nya uttagningar (är väl tvunget p.g.a. reglerna som kräver nya låtar) men kanske är det något land som skickar samma artist. Kan bli bra (med rätt låt) men bör nog inte vara tvingande (alla hittar kanske inte ett konkurrenskraftigt bidrag).

 16. Marcus

  Jag har legat i sängen en timma och gråtit. Vet inte vad jag känner just nu egentligen, kan inte sätta ord på något. Det bara så tomt. Så jävla tomt.

 17. Adri

  Micke: Hur mycket jag än älskar ESC så tror jag detta var rätt. Visst, uppskjutning hade varit det ideala men det finns ju inga garantier så det hade ju bara varit ännu en gissning!

  Studioversion och/eller utan publik tycker jag inte låter så kul ändå. Ju mer jag tänker på det tycker jag nog publiken är en väldigt viktig nyckel i ESC. Kolla bara Danmarks uttagning utan publik – det blir ingen glad av!

 18. Schlagerpinglan

  @Adri, Även jag har samma utgångspunkt som Micke, men du har säkert rätt… vilket jag nog kommer fram till när allt landat. 🙂

  Av samma anledning så kommer jag att vänta med att skriva om de nyheter om olika ESC 2020-artister som bekräftats för ESC 2021. Jag behöver nog få grepp om icke-årgången 2020 innan jag börjar blicka mot ESC 2021. 🙂

 19. K2

  Tråkigt att det blev så här. Alla bidragen 2020 är förbrukade så länderna får börja om på nytt 2021. Visst en studioversion är ju inte lika kul men under de här omständigheterna så hade vi fått lite underhållning trots allt i de här bedrövliga virustiderna. Det kanske hade varit bättre än ingenting.

  Tack pinglan för allt arbete du lagt och lägger ner på denna blogg. Du är värd ett fång rosor

 20. Schlagerpinglan

  @K2, Tack själv. 😀

 21. K2

  Pinglan… Jag la till en smiley men den ställde tydligen också in:-)

 22. Henrik

  Så tråkigt. En av årets höjdpunkter borta, och mycket annat inställt, man blir lite ledsen. Men är nog rätt beslut antar jag, men hade man inte kunnat genomföra tävlingen utan publik möjligen ?

  Själv hade jag ingen favoritlåt i år vilket man brukar ha, och känner inte heller att Sveriges bidrag hade kommit så högt (men vem vet). Det gör det lite lättare ändå. Men känner mycket med alla fans, artister och andra inblandade. Vad ska man nu se fram i mot? Aja nya tag!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se