Island Schlagerpinglan: I dag, onsdagen den 17:e juni, är det Islands nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 32 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min nya samlingssida här: “Island i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Islands ESC-bidrag:

“This Is My Life”, Euroband (ESC 2008)

Schlagerpinglans topp-10 av Islands samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) This Is My Life“, Euroband (ESC 2008 – 14:e i finalen)
2. (4.) Ég Á Líf“, Eythor Ingi (ESC 2013 – 17:e i finalen)
3. (2.) Gleðibankinn“, Icy (ESC 1986 – 16:e)
4. (7.) Nei Eða Já“, Heart 2 Heart (ESC 1992 – 7:a)
5. (6.) Coming Home“, Sjonni’s Friends (ESC 2011 – 20:e i finalen)
6. (5.) Valentine Lost“, Eiríkur Hauksson (ESC 2007 – 13:e i semifinalen)
7. (3.) Eitt Lag Enn“, Stjórnin (ESC 1990 – 4:a)
8. (8.) No Prejudice“, Pollapönk (ESC 2014 – 15:e i finalen)
9. (9.) All Out Of Luck“, Selma Björnsdóttir (ESC 1999 – 2:a)
10. (10.) Sókrates“, Beathoven (ESC 1988 – 16:e)

Snabbfakta: Islands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1986 – deltagit 32 gånger (+ 2020) – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 33 bidragen, och anser att nationalrätten Hangikjöt är lite väl svår att få till, så är isländsk lakritskola ett enklare alternativ. Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Island i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


35 kommentarer till “Islands bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Micke

  Ett av mina två favvisländer i Norden har rasat ihop fullständigt de senaste åren. Ingen, förutom Tjeckien, har ens varit i närheten av så usla bidrag 2019 och 2020. Tidigare var de dock som sagt riktigt intressanta. Här följer mina tio favvisar från landet.

  1. “Valentine Lost“, Eiríkur Hauksson – 2007
  2. “Is It True?”, Yohanna – 2009
  3. “Ég Á Líf“, Eythor Ingi – 2013

  4. “All Out Of Luck“, Selma Björnsdóttir – 1999
  5. “Hear Them Calling”, Gréta Salóme – 2016
  6. “Gleðibankinn“, Icy – 1986
  7. “Hægt og hljótt”, Halla Margrét Árnadóttir – 1987
  8. “Coming Home“, Sjonni’s Friends – 2011
  9. “Open Your Heart”, Birgitta – 2003
  10. “Tell Me!”, August & Telma – 2000

 2. Adri

  Ouff. Ensammare på denna bloggen har man aldrig varit sen man berättade att man inte gillade ”Eg a lif” 2013. Om det gläder någon så tycker jag om den mer idag. Men någon topp 10 blir det inte 🙂

  Och det blir det inte heller för årets ”Think about things”. Jag gillar den. Mycket. Men låtarna ska ha samma villkor och någon som aldrig fick stå på scenen kan inte dömas likadant. Så denna lista baseras på 1986-2019. Here we go.

  1. ”Is it true?” – 2009
  • Detta magiska år. Man blev 13 år, man började sjuan, två av världens bästa komediserier hade premiär samtidigt som en av de sämsta komediserierna gick i graven, man bodde högst upp i huset i en ny lägenhet. Ja, det har sannerligen bara gått neråt sen dess.

  Men samtidigt hade även Eurovision sin bästa årgång. Island bidrog till det! Det märks när man ser att de fick silverplats i detta enormt starka år!

  2. ”This is my life” – 2008
  • Verserna må klå refrängen i awesomeness men i sanningens namn finns det verkligen ingenting här jag misstycker om! Detta är bara så bra!

  3. ”Hear them calling” – 2016
  • En av de mer skandalösa finalmissarna. I don’t get it. Förtjänade absolut topp 10, om inte topp 5… om inte topp 3.

  4. ”Valentine lost” – 2007
  • Hade förmodligen gått till final idag. En semifinal med tio finalister av 28. Vad kallar man det? Just det, galenskap.

  5. ”Never forget” – 2012
  • Fioler är oftast rätt. Många vände denna ryggen när den blev engelsk. Det rörde inte mig. Den fungerade på engelska också. Men det är ändå i stråkarna låtens puls är.

  6. ”Hatrid mun sigra” – 2019
  • Det här är sannerligen Eurovision. Var hade man annars kommit över en smutsig techno-låt, på isländska nonetheless, framförd av en grupp med dystopisk bdsm-estetik som growlar + en game of thrones-tron. Extra allt.

  7. ”All out of luck” – 1999
  • Lite överskattad är den allt. 1999 hade bättre låtar. Sverige, Tyskland, Kroatien, Turkiet, Belgien etc. Men denna var kul. Och en klassiker har det blivit.

  8. ”If I had your love” – 2005
  • Som låt tycker jag nog denna är starkare än hennes låt 1999 men liveframträdandet slaktade väl denna lite.

  9. ”Unbroken” – 2015
  • Samma som 2005. Det är ju en grym låt som nästan hade pallplats hos mig. Men sen kom framträdandet och finalmissen var inte ens upprörande efter det. Låten i sig dock? Grymt.

  10. ”Tell Me” – 2000
  • Ja, varför inte? Harmlöst kul! 🙂

 3. Micke

  @Adri, skönt att du resonerar så om årets bidrag för det hade inte varit roligt att se både bidraget 2019 och bidraget 2020 på din topp 10. Har lite högre tankar om dig än så 🙂

 4. Zacke

  Min topp 10:

  1: 2007- ”Valentine lost”
  2: 2019- ”Hatrid mun sigra”
  3: 2004- ”Heaven”
  4: 2020- ”Think about things”
  5: 2003- ”Open you heart”
  6 1999- ”All out of luck”
  7: 2013- ”Ég á lif”
  8: 1992- ”Nei eða já”
  9: 1997- “Minn hinsti dans”
  10: 2005 ”If I had your love”

  Men hade Island valt “Kúst og fæjó” 2018, hade den varit given etta på min lista.

 5. Micke

  Tog en liten koll på vår röstning och slog ihop poängen. Gillar VÅR RÖSTNING skarpt 🙂 Topp 3 är exakt samma som min Topp 3 🙂

  1: 2007 – ”Valentine lost” – 36 p
  2. 2009 – “Is it true?” – 22 p
  2. 2013 – ”Ég á lif” – 22 p
  2. 2008 – ”This is my life” – 22 p
  5. 1999 – ”All out of luck” – 18 p
  6. 2019 – ”Hatrid mun sigra” – 15 p
  7. 2016 – ”Hear them calling” – 14 p
  8. 1986 – “Gleðibankinn“, Icy – 13 p
  9. 1992 – ”Nei eða já” – 10 p
  10. 2011 – “Coming Home“, Sjonni’s Friends – 9 p
  ———————————————————-
  11: 2003 – ”Open you heart” – 8 p
  12: 2004 – ”Heaven” – 8 p
  13. 2020 – ”Think about things” – 7 p
  14. 2012 – ”Never forget” – 6 p
  15. 1987 – “Hægt og hljótt”, Halla Margrét Árnadóttir – 4 p
  15. 1990 – “Eitt Lag Enn“ – 4 p
  15. 2005 – ”If I had your love” – 4 p
  18. 2014 – “No Prejudice“ – 3 p
  19. 2000 – ”Tell Me” – 2 p
  19: 1997 – “Minn hinsti dans” – 2 p
  19. 2015 – ”Unbroken” – 2 p
  22. 1988 – “Sókrates“ – 1 p

 6. Adri

  Micke: Om du har höga tankar om mig så får du skylla dig själv när du blir besviken 🙂 Jag har varnat förr om att jag är ganska kass så man ska alltid hålla förväntningarna nere när jag yttrar mig! 🙂

  Vad gäller röstningen… 2013 är överskattad

 7. Micke

  @Adri…….säger mannen som hyllar deras bidrag 2019 och 2020. Ja ja 🙂

  Tycker det är dags för dig snart Adri att börja omvärdera dig själv. Att se på det positiva och framhäva det. Det vinner alla på, i synnerhet du själv. Tänk på det polarn 🙂

 8. Adri

  Micke: ”Polarn” är i alla fall bättre än ”grabben” 🙂

  Island hade troligtvis vunnit i år och kom topp 10 2019. ”Eg a lif” kom var… 19e plats? 😉 Resultat ljuger inte.

 9. Micke

  @Adri, vet inte vad du har emot grabben men om du inte gillar det så lägger jag givetvis ner det. Inte svårare än så 🙂

  Polarn 🙂 det måste du väl ändå veta att uptempo har lättare att ta sig fram i ESC (än mer i MF) än soft music? Ta nu inte detta fel någon här men de flesta som röstar är “ytliga” och den sorten hugger på uptempo och har inte tid att lyssna in sig på mer soft stuk.

  Sen tror jag till 90% att Island i år hade fått en placering 3-6. Vunnit hade de definitivt inte gjort. Tror du vet vad jag menar Adri. Sååååååååååååååå många röstare hade inte ens hört bidragen än. Det hade definitivt Island förlorat på som jag ser det

 10. Adri

  Micke: Jag är 23. Avskyr inte ”grabben” men ”grabben” är väl mer en 6åring med färgrandig keps med propeller på? 🙂 Eller? Ja kalla mig vad du vill. Jag har blivit kallad 10000x värre saker än ”grabben”.

  Ja, det är en svår diskussion eftersom vi aldrig kommer få svar. Men jag tror stenhårt på Island. Den är kul, den är lättillgänglig. Samtidigt sjunger ju Dadi väldigt bra. Den har också budskap. Tänker att den hade gått samma väg som ”Toy” 2018 🙂

 11. Micke

  @Adri…oh fan känner du så. Jädrar jag hör folk i alla åldrar kalla folk i alla åldrar för grabben. Det är aldrig själva ordet som är nedsättande utan hur man säger det.

  Tänkte testa dig, Pinglan och alla andra på en annan grej. Jag har sagt många gånger att jag dyrkar musik. Jag älskar allt från hårdrock till opera. Mina fyra favvisar bland årtionden är (ej ranking) 60, 70, 90 och 00. Men jag gillar även andra årtionden. Skulle vara kul att höra om ni har nåt ni gillar från, säg 40-talet?

 12. Adri

  Micke: Jag gillar musik från alla möjliga tider 🙂 På Spotify har jag många spellistor. En huvudplaylist, en nostalgilista etc etc.

  Men jag har även spellistor uppdelade i tre epoker: ”80-tal”, ”70-tal” och ”69 och tidigare”.

  Om jag säger såhär:
  80-talslistan varar i 5h 45 min
  70-talslistan varar i 4h 44 min
  ”69 och tidigare” varar i exakt 3 timmar.

  Så jag plockar musik där jag hittar den. Spelar ingen roll var den är ifrån eller när. Är det bra för mig så plockar jag ner den! 🙂

 13. Micke

  Adri… Nämn gärna några låtar från din “69 och tidigare”. Låt säga från 30, 40, 50 o 60-talet eller vad du själv känner för

 14. Adri

  Micke: Bara ett litet tillägg om ”grabben”. Jag är egentligen inte kränkt. Vill du fortsätta så fortsätt. Personligen gillar jag ”polaren” mer i alla fall, men jag går inte sönder av ”grabben”. Du kan variera sinsemellan 🙂 Men jag vill i alla fall bara bli tagen seriöst 🙂

  Jag har ofta befunnit mig i sammanhang där jag är yngst. Jag är yngst i familjen, var länge yngst i ena sidan av släkten (tills kusinerna ynglade av sig), bland de yngsta på universitetet och sen yngst i umgänget på jobbet igen. Man tröttnar lite på att bemötas som en ”unge” när man ändå passerat 18 för ett tag sen. Jag ser mig själv som jämlik iaf som har kompetenser och kunskaper att komma med. Inte alltid ska gudarna veta, men ibland har jag ändå det. Och vill att andra ska bemöta mig så!

  Jag har ju t.o.m berättat att jag för några år sedan ljög om min ålder här på bloggen (i den mån ålder dök upp i samtalet). Just för att få bli tagen på allvar 🙂

  Hahah världens minsta fiol spelas för mig nu. Jag hör det. Men så länge du i alla fall ändå kan ta mig på allvar så antar jag du får kalla mig ”grabben” om du vill.

  Inte meningen att det skulle ta så mycket rymd, men vill bara inte att du ska tro att du kränkt mig när du skrivit så förr! 🙂

  Sen till din fråga!

  Jag har inte full koll på när exakt alla låtar är ifrån. Eventuellt kanske ingen ens är så pass gammal att den är från 40-talet. Jag vet som sagt inte. Men några gamla hittar jag plockat på mig och unnar mig lyssning på är bland annat: ”Fever” (Peggy Lee), ”Everyday” (Buddy Holly), ”Sway (Quien Sera)” (Rosemary Clooney), ”The Girl from Ipanema” (Getz & Gilberto), ”Downtown” (Petula Clark), ”House of the Rising sun” (The Animals), ”Fly me to the moon” (Frank Sinatra), ”California Dreamin” (Mamas & Papas), ”Dock of the bay” (Otis Redding), ”Piece of my heart” (Janis Joplin) och ”Do Wah Diddy Diddy” (Manfred Mann).

  Som sagt, vissa av dem är sent 60-tal, andra betydligt tidigare. Jag vet inte exakt när de är ifrån. Vill du ha låtar som närmar sig 100 år tror jag kanske inte det är rätt att komma till mig. I alla fall lyssnar jag inte på så gamla versioner vad jag kan komma på 🙂 Men de är alla äldre än både dig och mig i alla fall.

 15. Micke

  @Adri kul att höra att du verkar vara samma musiknörd som jag 🙂 Musik har man ständigt, oavsett vad man sysslar med 🙂 Sen är det inte lika roligt att höra andra saker du säger typ “så länge du i alla fall ändå kan ta mig på allvar.” Varför skulle jag inte ta dig på allvar? På min egen framtida grav….jag har aldrig ens någonsin snuddat vid tanken på att inte ta dig på allvar.

  Adri min vän. Det bästa sättet att tas på allvar är att ta plats. En sak jag kan garantera dig är att av alla som känner att de spelar andra fiol i sällskap så är det i minst 90% av fallen endast i deras egen skalle den “verkligheten” finns till. Dessutom… tror du på fullt allvar att alla de som du känt tagit mer plats än dig kan allt och vet allt? När man vågar ta mer plats inser man snart att alla “förstafiolare” har minst lika många hål när det gäller kompetenser och kunskaper som man själv har. Betvivla aldrig din jämlikhet och detta med kompetenser och kunskaper på samma plan. Jag har sett alltför mycket sånt i världen. Tack och lov går det lätt att vända på utifrån varje människas egen situation.

  Om jag kallar dig grabben så är det snarare ett bevis på att jag trivs med att tjata med dig här i bubblan. Om jag inte hade gjort det hade jag väl inte tjatat med dig och hade jag inte trivts med dig och tjatat ändå då hade du garanterat märkt det på annat sätt än genom ordet grabben. Det är aldrig själva ordet som är fel. Kan aldrig vara fel på grabben utan endast om man har fel uppfattning om det och syftet med det Men samtidigt är det viktigaste ord som finns ordet RESPEKT och vill du inte att jag ska kalla dig grabben då visar jag dig respekt genom att inte göra det. Inte svårare än så Adri 🙂 Sen är jag långt ifrån fullkomlig. Kanske jag slänger ur mig det av misstag. Men då är det bara att påvisa det för dig.

  Sen till musiken: Det finns som sagt nästan inga gränser för mig när det gäller musik. Visst rock är numero uno men jag lyssnar på allt. Anledningen till att jag ställde frågan till dig, pinglan och övriga var att jag läste om att en kvinna vid namn Vera Lynn dött vid 103 års ålder. Tyckte jag kände igen namnet och kollade upp det. Hon var en fältartist under andra världskriget och åkte runt i världen och sjung för de brittiska trupperna. Hon var tydligen extremt populär och betydde enormt mycket för trupperna. Hennes låtar blev världsstora. Men jag kände ändå att det var något mer med namnet som gjorde att det klickade i skallen på mig så jag lyssnade på några låtar. Plötsligt klickade det till under en av låtarna.

  Adri mina föräldrar var väldigt unga när de fick mig. De var 16 och 15 år. Det var inte lätt för dem. De fick enorm hjälp av sina föräldrar, deras föräldrar, deras syskon, mostrar, fastrar and you name it. Jag hade hur många föräldrar som helst. Med detta kom också hur mycket musik som helst. Här har du en av anledningarna till varför ESC är så viktig för mig. En tävling för alla generationer.

  Som sagt jag fick massor av musik och en låt som jag älskade var en låt med Vera Lynn som hette White cliffs of dover. De flesta i min ålder eller yngre har nog svårt att ta till sig den men definitivt inte jag. Sååååå jävla vacker. Tvivlar på att du tar den till dig Adri men jag provar 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=d5aeClRY4kA

  Detta är min favvis från 40-talet Adri.

  Min favvis från 50-talet är Johnny B. Goode med Chuck Berry. Här från filmen Tillbaka till framtiden

  https://www.youtube.com/watch?v=S1i5coU-0_Q

  Jag kan lätt göra en topp 10 från dessa årtionden, precis som med 80 och 10-talen. Med 60, 70, 90, och 00-talen är det dock omöjligt. Finns hur mycket som helst. Underbart att se att du gillar ”House of the Rising sun” (The Animals) och ”California Dreamin” (Mamas & Papas). Två av mina favvisar men jädrar så många det finns. Har du exempelvis hört den här. Älskar den

  https://www.youtube.com/watch?v=gYLKlgalHMs

  Min favvis bland många på 70-talet är den här. Här förstår man varför jag älskar elgitarrer 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=7zKAS7XOWaQ

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag lyssnar på det mesta jag hittar, oavsett årtal och genre, men majoriteten av låtarna som spelas ofta här är från 70-talet och framåt. Det finns säkert någon pärla från 40-talet som jag gillar men som jag inte tänkt på när den spelats in, men så här på rak arm kommer jag inte på någon.

  Vad gäller din egen favorit så fungerar den nästan även på mig… men det där lilla hindret i form av att den är lite för sävlig står i vägen. Att den är vacker (i små doser) håller jag däremot med om. 🙂

 17. Engsla

  Island är ett annat land som kan så väldigt mycket bättre än vad de visar i esc. Men jag tycker att de har blivit roligare på senare år (sorry Micke 😉 ) Glad att jag inte är ensam om att ha svårigheter med att hitta charmen med 2013. Har försökt och försökt, men det vill sig inte alls. Men det finns ju annat som är bra 🙂

  Knåpade med lite möda ihop till en topp 10, fast egentligen är det mest topp tre som är intressanta 🙂

  “Hatrið mun sigra“
  “Think About Things”
  “Hear Them Calling“

  “No Prejudice“
  “Never Forget“
  “Coming Home“
  “Nætur”
  “Unbroken“
  “Hægt Og Hljótt
  “All Out Of Luck”

  Sedan fick jag mig ett gott skratt när er diskussion om äldre musik här ovan fick mig att känna mig uråldrig när det gäller vad jag regelbundet lyssnar på. Tack! 😀

 18. Micke

  Engsla….Två saker.

  1. Varför uråldrig? Vad lyssnar du på normalt då?

  2. Vart tog din lista med favvisar från alla länder vägen? 🙂

 19. Adri

  Engsla – the hero we didn’t know we needed!

  Många åsikter jag tidigare varit ensam med här på bloggen har nu Engsla min rygg! Det känns bra 😀

 20. Micke

  @Pinglan, tack för svar. Hoppas du inte tar detta fel nu men jag hade inte väntat mig några positiva ord överhuvudtaget från dig om låten från 40-talet så det du skrev var bara positivt som jag ser det. Jag vet ju om det där med att du har lite problem med det “sävliga.” Kul att du ändå fick vissa positiva vibbar. Ärligt talat så trodde jag nog mer isf att Adri skulle gilla den.

  Jag älskar ju “sävlig” musik eller “flyta bort” musik som jag själv kallar det. Anar att du därför troligen inte heller är överförtjust i min länk från 60-talet Mr. Tambourine Man. Den älskar jag. Det är verkligen flyta bort 🙂

  @Engsla, varför står du på händer när du rankar Islands bidrag. Vänd på dig nu så vi inte får din ranking upp och ned 🙂

 21. Schlagerpinglan

  @Micke, Förstår dig helt. Blev själv lite förvånad över hur bra jag ändå tyckte att den var, även om den inte höll i längden så att säga. Tror dock att den kan vara riktigt behaglig om man är på rätt humör. Själv är jag dock oftast på uptempo-humör. 😀

 22. Adri

  Micke: Jag kände till Vera Lynn. Inte mycket, men en del. Låten du länkade var lite seg. Jag gillar ”flyta bort”-musik men detta var inte min typ av det. Tänk snarare typ ”Emmylou” med First Aid Kit. Det är arketypen av flyta bort-musik för min egna del.

  Men jag kände till Vera Lynns version av ”We’ll meet again”. Vet inte hur gammal den är, eller om ens var den första att göra den. Låten har gjorts otroligt många gånger. Men det är Veras jag hört 🙂

  Resterande låtar har jag åsikter om? Jag gillar faktiskt inte ”Johnny B Goode” – och inte ”Tillbaka till Framtiden”. Inte heller Deep Purple-låten to be honest.

  Men ”Mr Tambourine Man”? Frågade du mig verkligen ifall jag hört den? En av världens kändaste låtar? Ge mig lite credd, Micke 😉 Klart jag har hört den! 🙂 Jag gillar den! 🙂 Har för mig att Bob Dylan gjort den också (kanske först t.o.m)

  Själv är min musiksmak ”för spridd”. Det skulle ta tid att få ur en topp 10-lista från mig oavsett årtal tror jag 🙂 Jag har allt i mina spellistor! 🙂

 23. Micke

  @Adri, jag älskar ”Emmylou” med First Aid Kit. Dvs jag skulle ha gjort om inte introt och mycket av det övriga domineras av det enda instrument jag tycker riktigt illa om. Ja tycker även illa om saxofon men det är bara de två jag ogillar.

  Vad sen gäller ”Mr Tambourine Man”. Jisses Adri jag trodde du skulle komma ihåg. Jag är grymt impad av ditt minne. Du verkar minnas allt men här har du inte greppat 🙂 Vi har pratat om den förut Adri. Minns du verkligen inte det? Jädrar då är du inte fullkomlig i minne då 🙂 Hur som helst så älskar jag den. En av mina favvisar på 60-talet men det finns såååååå många. Vad gäller gruppen Byrds som gjort den så gjorde de halva sitt material själva och den andra halvan gjorde Bob Dylan. Finns pärlor i båda leden.

  Hade hoppats på att du skulle gilla den låten med Vera Lynn. Synd. Vad gäller Deep Purple så hade jag inte trott det. Hela låten är grym för mig men i synnerhet deras solon.

  Tur att jag inte tar upp klassiskt och opera också 🙂 Nog inget för dig Adri men jag älskar det 🙂

 24. Adri

  Micke: Vi har pratat om First Aid Kit förr så jag vet att du gillar dem, och det borde väl inte vara en nyhet för dig att jag gillar dem också. Jag tror inte ”Emmylou” är deras bästa låt. Jag tror jag föredrar ”Blue” eller ”Fireworks”. Men det ”Emmylou” har är att den fyller en med ett enormt lugn och sinnesro. Ångesten minskar markant. Det finns nåt svävande i den låten.

  Sen har jag noll minne om att vi pratat ”Mr Tambourine” förr. Vad sa jag då? Samma som nu? Tyckte jag inte om den då? Hade jag inte hört den? Min bästa polare är en torsk för Bob Dylan så jag har matats – halvt ofrivilligt – av hans kompositioner bäde i hans egna form och andras tydningar! 🙂

  Min tanke om Bob Dylan är att han gör bra musik, men framför den mindre bra. När han ger bort sina låtar till andra. DÅ kan det bli kanon dock! 🙂

  ”Mr Tambourine Man” är en bra låt. Men den är ju inte regelbunden i mina hörlurar. Verkligen inte. Men frågan var om jag hade hört den? Det har jag. Och jag stänger inte av den när den kommer på. 🙂

  Äsch. Jag ogillade inte Vera Lynn-låten. Men det är väl kanske inte så troligt att den återkommer hos mig! 🙂

 25. Adri

  Micke: Jag har inget emot opera eller klassiskt heller. Men jag är så obevandrad där och känner bara till och uppskattar de mest kända. T. ex Griegs ”I bergakungens sal”. Ett stycke jag älskar, men det är ju det mest basic stycket att välja? 🙂

 26. Micke

  @Adri, köper allt du säger om ”Emmylou” men varför steel guitar?????????

  Jodå vi har pratat både Dylan och “Mr Tambourine man” förut 🙂 Jag dyrkar den låten.Sen är jag definitivt på din plats. Dylans låtar blir bättre när andra gör dem. Lik förbannat är han grym på att göra låtar. Tydligen har han gjort en ny skiva nu och den verkar hyllas överallt.

  Det har hänt Adri att vi haft en rockspelning och kört på. Efter det har några av oss gått på operan eller liknande. Kan vara sååååå jädra gott att få detta efter en rockspelning. På samma sätt som tvärtom vilket vi också gjort. Spelat efter operan.

  Vet du Adri om jag hade gissat så hade du och jag legat mest nära varandra i 60-tals musik och längst ifrån i 80-tals. Tvåa efter 60-tal troligen 00-tal. Tvåa efter 80-tal troligen 50-tal.

  Vad gäller ESC är min största förvåning vad gäller dig troligen Island 2020. Jag har alltid tyckt det varit lite tråkigt att du har så svårt att ta till dig plojbidrag. Därför blev jag väldigt förvånad när du hyllade Islands bidrag. Det har du all rätt i världen att göra. Det ska jag skita fullständigt i. Men jag blev grymt förvånad faktiskt. Inte för att du hyllade ett bidrag jag tycker illa om utan att du helt enkelt hyllade ett plojbidrag 🙂

 27. Adri

  Micke: Personligen gillar jag steel guitaren. First Aid Kit har aldrig riktigt trampat snett i min bok. Det närmsta de kommit ett snedsteg var ”You are the problem here”. Men inte ens den var egentligen dålig. Det var bara konstigt att höra First Aid Kit arga.

  Det finns faktiskt bara en låt som Bobby D själv sjunger också som jag lyssnar på. Nämligen ”Hurricane”. Men egentligen vill jag klaga på den också. För den är föööör lång. Den behöver inte vara så lång. Men jag lyssnar på den. Annars blir det inte mycket Dylan för this guy!

  Jag har aldrig gått på opera. Jag har svårt för pretentioner och opera har en pretentiös stämpel i min bok. Det är därför jag typ gillar Eurovision-operan mer nästan. För där är det nåt som är så high class: opera, som paras ihop med något som är så ocreddigt: popmusik (oftast). Det gör mig glad. Men klart jag gillar opera, i musik- och sångform. Men att faktiskt lyssna på det en längre stund, än mindre gå på en föreställning… där är jag inte. Tror man ska bli 40 för att njuta av det (minst).

  Du är rolig att snacka musik med, I gotta say. Jag är en sorts musiknörd. Jag konsumerar ofantligt mycket musik av alla dess slag. Du är ju ett steg djupare. Du är musiker. Du njuter av musik på andra sätt. Du kan gå in mer i musik och berätta det som gjorts rätt eller fel (för din smak) på ett sätt jag absolut inte kan. Jag vet inte var vi är närmst. Jag gillar ju både 80- och 00-tal. Men varken mer eller mindre andra. Det finns guld och det finns… mindre glänsande material… i alla tidsåldrar 🙂

 28. Micke

  @Adri, jag har aldrig gillat Steel guitar i någon låt överhuvudtaget. När det gäller det andra instrumentet jag tycker illa om, saxofon, så finns det några få undantag där jag faktiskt gillar det. Oftast i Brucans låtar 🙂

  Nästan helt enig med dig om Dylan. Jag lyssnar en hel del på Dylan men det blir andras versioner. Andra gör hans låtar bättre. Finns dock undantag. Här har du två:

  https://www.youtube.com/watch?v=MMFj8uDubsE

  https://www.youtube.com/watch?v=90WD_ats6eE

  Jaså man måste vara minst 40 för att njuta av opera och klassiskt 🙂 Ja då får du skynda dig dit då 🙂 Själv var jag 18-19 någonting när jag första gången föll platt. Det var två “låtar” som vi säger ur Don Giovanni av Mozart. Hårdrockarn Micke blev helt knockad. Sen den dan insåg jag att det finns bra musik i all sorts musik, vilket jag sannerligen har bekräftat för mig själv efter det.

  En grej med opera. Vi pratar om jämlikhet mellan kvinnor och mig. För mig är det så självklart att jag uppfattar de med annan åsikt som lägre stående varelser. När det gäller opera finns det dock ingen jämlikhet. Där ska bara tenorer och liknande bara stiga åt sidan och ge plats för sopraner. Män är totalt underlägsna kvinnorna i opera.

  Som musiker har jag väl en del fördelar. Jag kan ofta känna av typ det jag sa att det är nog 60-tal och 00-tal som stämmer bäst mellan dig och mig. Men det är absolut ingen vetenskap. Jag kan ha så TOTAL fel ibland så jag undrar själv om jag verkligen är musiker 🙂

  Jag är själv lindrigt sagt musiknörd. Musik är ständigt på vare sig jag läser, äter or whatever. Även min tjej tycker jag är knäpp ibland 🙂 En gång satt jag och skrev en låt jag hållit på med ett tag. Anledningen till att hon tyckte jag var knäpp just då var att jag lyssnade på en annan låt samtidigt 🙂 Hon hade rätt 🙂

  Har försökt lista ut hur många låtar från ESC som du och jag har gemensamt på en Topp 10. Tror faktiskt där bara finns en- Estland 2009. Helt säker är jag dock inte. Jag har ju fyra från 2009 på min topp 10 och de andra tre finns åtminstone inte på din topp

 29. Micke

  Ursäkta alla här på bloggen 🙂

  Har skrivit fel många gånger men detta var det värsta av allt.

  “En grej med opera. Vi pratar om jämlikhet mellan kvinnor och mig. För mig är det så självklart att jag uppfattar de med annan åsikt som lägre stående varelser.”

  Hoppas ni alla förstod att det inte skulle stå “mellan kvinnor och mig”. Det skulle givetvis stå mellan kvinnor och män. Nån jämlikhet mellan kvinnor och mig existerar inte överhuvudtaget. Kvinnor är way over me

 30. Micke

  För någon vecka sedan fick jag en fråga om ESC som jag först nu börjat fundera lite över. Frågan jag fick var vilket år som varit Nordens sämsta år i förhållande till övrig standard. Behövde faktiskt inte fundera så länge. Stod hur klart som helst att det var 1997. Det året var det bästa i ESC under 90-talet men det stod verkligen inte Norden upp för. Om vi tar det i bokstavsordning:

  Danmark: De har aldrig varit någon favvis för mig men detta årets bidrag är något alldeles extra i uselhet. Är låten ett skämt eller allvar? Mitt allvar är iaf att det är hemskt dåligt snällt sagt.

  Finland: Deltog inte ens. Kanske visste de på förhand att Norden skulle vara bedrövliga detta år

  Island: Jag måste faktiskt be Islands bidrag 2020 om ursäkt. Jag har hela tiden hävdat att bidragen 2019 och 2020 är Islands sämsta i ESC. Hade helt förträngt bidraget 1997.

  Norge: Tänk att ett så här tråkigt bidrag var Nordens bästa 1997. Säger jädrigt mycket om Nordens klass 1997.

  Sverige: Tänk att jag skulle kunna yttra dessa ord. De är unika: “Carolas version 1990 var bättre än Blonds version 1997.” Need I say more? Klarar inte av detta tra la la bidrag.

  Norden borde faktiskt be Europa om ursäkt för dessa bidrag då det i övrigt var 90-talets bästa årgång. Självklart räknar jag då inte in Finland. De kan ju inte be om ursäkt för något de inte gjort 🙂

 31. Micke

  Då kommer vi till det omvända då istället 🙂 Det kunde ha varit hur lätt som helst om det inte hade varit för Danmark som sabbar det övriga det året. Hittar dock inget år då alla Nordens länder varit bra så trots Danmark så blir det 2007:

  Danmark: Nästan rent av farligt att säga något om detta i vår lättkränkta värld. Men finns det dårar som tar detta som homofobi så är det ju deras problem. Längre ifrån homofobi än mig går det dock inte att komma. Jag tycker detta är så jädra uselt. Jämför Christer Lindarw på scen med detta så borde ni förstå vad jag menar

  Finland: Detta är deras bästa bidrag i ESC-historien. Då pratar jag främst om studioversionen. Tyvärr tappade den en hel del live

  Island: Detta är deras bästa bidrag i ESC-historien. Då pratar jag främst om studioversionen. Detta är inte bara Islands bästa någonsin utan även Nordens bästa.

  Norge: Ett bidrag som är det mesta. Vissa dagar kan jag sjunga med och tycka det är riktigt bra. Andra dagar orkar jag helt enkelt inte med det. Men givetvis ett helt ok bidrag.

  Sverige: Ett av Sveriges två bästa bidrag genom alla tider. Just nu tvåa i min ranking då jag för närvarande håller bidraget från 1996 före

  Ett riktigt bra år för Norden. Synd bara på Danmark

 32. Adri

  Micke: Båda de Dylanlåtarna är jag bekant med. Som sagt, jag träffar min bästa polare några gånger i veckan och det förekommer inte sällan Bob Dylan då – i alla fall om vi är hemma hos honom 🙂

  Ja jag är inte musiker. Kan varken sjunga eller spela nåt. Det är en av relativt många saker jag ångrar med min barn-/ungdom. Att jag aldrig lärde mig något. Menmen… nu var det så.

  Jag har inte bråttom till 40. Tvärtom. Åldersångesten är redan påtaglig. Jag njuter av opera i små doser och är nöjd med det. Operaföreställningar får vänta på sin tur om/när det kommer.

  Gällande låtar i vår gemensamma toppar så kan du ha rätt. Jag har typ ingen all time-ranking faktiskt. Men Estland 2009 finns där i alla fall! 🙂

  Gällande när Norden presterat eller underpresterat så har jag aldrig tänkt på det men 2012 dyker snabbt upp i min hjärna.

  Sverige, Danmark, Finland och Island skickade samtliga låtar som var kanon! Norge? Not so much, men inte nollad 🙂

 33. Engsla

  Det här var en kul tråd!

  Adri, jag är här för att rädda dagen med min superkraft att ogilla musik andra gillar och gilla musik andra ogillar! 😉

  Micke, som vanligt när det gäller Islands bidrag så är det jag som har rätt och du som har fel 😉

  Att jag kände mig urgammal hade mest att göra med att jag lyssnar mycket på gammal jazz, country, svensk populärmusik osv. Tänker sällan på att det är nästan hundra år gamla låtar, kul att få en påminnelse om det 🙂 Finns mycket från 20-talet och framåt blandat med nutida låtar i mina spellistor, blandar mer efter stämning än årtal. Tyvärr är tidigare inspelningar ofta alldeles för jobbiga att lyssna på, med mycket skrap och knaster. Annars finns det jättekul tidiga inspelningar med blues, opera och folkmusik mm 🙂

  Det är bland det som jag uppskattar mest med dagens teknik (internet: youtube, spotify osv) att man har tillgång till så otroligt mycket musik som man inte kunde få tag på förr (om man inte hade jättemycket pengar, bra kontakter, eller jobbade jättehårt med att leta på udda platser) 🙂

  Dylan som sångare var klart bättre som ung. Min favorit är nog Don’t Think Twice, It’s All Right. Han tycker så väldigt synd om sig själv och är så passivt aggressiv där, allt parat med en fin melodi. Gillar den!

  Micke, jag kanske tolkade dig fel, men jag håller inte med om att män är underlägsna i opera (eller annorstädes!). Det finns så otroligt mycket vackert skrivet för mäns röster! Så länge man inte tänker alltför mycket på texterna dvs. Tur att det mesta är på språk jag inte förstår 😉 Men en av de mesta soprangåshudarna är:

  https://www.youtube.com/watch?v=aTiHuqsbaGo

  Magiskt hur hon håller i den sista tonen!

 34. Micke

  @Engsla, jag lägger mig för din makt 🙂 Ärligt talat tjejen så kommer vi nog aldrig att nå någon förlikning om Islands bidrag. Vi har rätt båda två helt enkelt 🙂 Däremot var det jädrigt kul att höra att du precis som jag hittar pärlor i all musik oavsett årtionde eller århundrade. Det jag sa om att män ska hålla sig borta från opera var givetvis ett skämt. För mig är de underlägsna kvinnor i operans värld men självklar har de sin plats där 🙂 Om jag ska räkna upp de 10 bästa “låtarna” i opera så finns det bara en med utförd av en man. Det lustiga är att det är endast vid ett tillfälle. Inte ens han själv når upp till det vid andra tillfällen och då finns ingen man topp 10.

  Jag köper din länk rätt av Engsla. Helt ljuvligt. För mig är det Mozart och Puccini som är toppen av opera. Han har det som många kallar en “ren röst” och inte en “grötig” typ Birgit Nilsson. Inget ont om Birgit men jag föredrar de “rena” rösterna typ Barbara Hendrix, Kathleen Battle, Montserrat Caballé och många fler.

  Jag älskar som sagt Dylan men främst det han gett till andra att framföra. De två jag nämnde till Adri ska dock han själv spela, vilket även gäller den du nämner. Hur tusan kunda jag glömma den. Helt ljuvlig och omöjlig för andra att matcha

 35. Engsla

  Micke, utmärkt kompromiss! Jag köper att vi har rätt båda två 😀
  Att jag högg på din kommentar om kvinnors överlägsenhet beror på att du ofta uttrycker dig så. Vilket är helt okej. Men det finns så många antifeminister därute som tror att vi kvinnor hatar män, så ville bara påpeka att så inte är fallet. Man kan aldrig vara för försiktig nuförtiden 😛

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se