IslandEfter en längre tids tystnad bekräftade TV-bolaget RÚV den 16:e september att Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2021. Beslutet om de tänkte internvälja sina ESC 2020-artister eller arrangera den nationella uttagningen Söngvakeppnin lät däremot vänta på sig.

I dag, den 23:e oktober, kom då äntligen beskedet: Daði og Gagnamagnið har internvalts och väntas nu att skriva Islands ESC 2021-bidrag. Även om inget i nuläget är bestämt så säger sig Daði ha kommit på några delar av låten och vet hur musikvideon och ESC-scenshowen i stort ska se ut. Låten kommer sedan att skrivas runt detta.

Islands internvalda ESC 2021-artister:

Daði og Gagnamagnið (här med Islands tänkta ESC 2020-bidrag “Think About Things“)

Gagnamagnið – gruppmedlemmar:

Daði Freyr Pétursson huvudsångare
Árný Fjóla Ásmundsdóttir keyboard/dans (Daðis fru)
Sigrún Birna Pétursdóttir bakgrundssång (Daðis syster)
Hulda Kristín Kolbrúnardóttir bakgrundssång
Stefán Hannesson dans
Jóhann Sigurður Jóhannsso dans
(Källor: Daði Freyr, ruv.is, eurovision.tv och eurovisionworld.com)

Schlagerpinglan: Som jag skrev tidigare, när det var tal om att det skulle ta några veckor innan RÚV var redo att avslöja sina ESC 2021-planer, så hoppades jag att Söngvakeppnin 2021 trots allt skulle genomföras. Nu när det visat sig att det inte blir så så märker jag att jag inte är speciellt besviken. Beskedet var nog ganska väntat då det dragit ut på tiden och både rapporterats om nedskärningar hos RÚV och en lämplig lucka i schemat för Daði Freyrs turné. 🙂

Hur som helst är det trevligt att äntligen fått ett besked och nu återstår det bara att önska Daði og Gagnamagnið lycka till. Som sagt, att göra en uppföljare till “Think About Things” (som ni kan hitta nygjorda remixer av här) kan inte vara det lättaste. Då jag föredrar solskenshistorier framför misslyckanden så håller jag trots allt tummarna för att de lyckas och att Daði redan verkar ha en grundidé för bidraget låter ju lovande. 😀


Bekräftade artister för Eurovision Song Contest 2021:

Artist / Land / Bekräftelsedatum
Nederländerna Jeangu Macrooy
(Nederländerna – 18:e mars)
Spanien Blas Cantó
(Spanien – 18:e mars)
Grekland Stefania
(Grekland – 18:e mars)
Ukraina Go_A
(Ukraina – 18:e mars)
Georgien Tornike Kipiani
(Georgien – 19:e mars)
Azerbajdzjan Efendi
(Azerbajdzjan – 20:e mars)
Belgien Hooverphonic
(Belgien – 20:e mars)
Schweiz Gjon’s Tears
(Schweiz – 20:e mars)
Bulgarien VICTORIA
(Bulgarien – 21:a mars)
Israel Eden Alene
(Israel – 22:a mars)
Österrike Vincent Bueno
(Österrike – 26:e mars)
Rumänien Roxen
(Rumänien – 31:a mars)
Australien Montaigne
(Australien – 2:a april)
Tjeckien Benny Cristo
(Tjeckien – 13:e maj)
San Marino Senhit
(San Marino – 16:e maj)
Malta Destiny
(Malta – 16:e maj)
Lettland Samanta Tīna
(Lettland – 16:e maj)
Slovenien Ana Soklič
(Slovenien – 16:e maj)
Moldavien Natalia Gordienko
(Moldavien – 15:e juli)
(enligt artisten själv)
Island Daði og Gagnamagnið
(Island – 23:e oktober)
(Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Island i ESC 2021“.

Relaterad information: Så här långt har esctoday.com 38 länder på sin lista över preliminärt bekräftade ESC 2021-länder medan wikipedia (som även har Polen som bekräftat land) 39 länder på sin. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Eurovision 2021: Daði og Gagnamagnið för Island 2021!”

 1. Adri

  Kul! Men också lite skrämmande. För jag tyckte inte om hans låt 2017. Men älskade hans låt 2020. Det brukar vara dåligt att efterlikna det som fungerat året tidigare, men jag tänker att… eftersom 2020 års tävling aldrig blev av kanske det inte blir så mycket skada att efterlikna “Think about things” eftersom den inte fick den spridningen den hade kunnat få (även om den onekligen är en av de mest spridda låtarna för året).

  Jag vet inte. Dadi och hans grupp är ju ett litet kollektiv som har en viss profil. Därför tänker jag att man nog kan bli rätt mätt på den om det blir för mycket av samma. Därför vet jag inte egentligen vad jag hoppas på.

  Antingen något som tar en helt ny sväng, eller mer besläktad med “Think about things” än “Is this love?” hoppas jag på!

  Kul för Dadi! Kul för Island – för jag tror det kan löna sig. Han är ju populär ändå! 🙂

 2. Micke

  Finns nog de som tror att jag skulle dissa valet av Daði og Gagnamagnið totalt. Inget kan vara mer fel. Jag önskar tvärtom Daði og Gagnamagnið lycka till 2021. En sak är ju iaf säker som jag ser det. Efter det hemska 2020 finns det bara en väg för honom och det är uppåt. Så lycka till Jag kommer definitivt inte att döma efter årets låt och framträdande. Alla är värda en andra chans

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Du är kanske något på spåret där. Även om hans 2020-låt fick stor spridning så nådde den aldrig ESC-scenen och därmed är kanske inte ESC-publiken helt mätt på den speciella Gagnamagnið-stilen. Kanske finns det en växel till i sagan. Själv gillade jag inte alls 2017-låten och ser 2020-låten som en hyfsad medellåt… kanske kan 2021-låten vara den självklara trilogi-höjdpunkten. 🙂

  Jag har svårt att se att den ska kunna bli en lika stor succé som “Think About Things”, men att det kan bli min personliga favorit av de tre är däremot ganska troligt. 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Så kan man ju också se på det. 😀 Mest intressant tycker jag det blir att se om de kan förnya sig eller om de kör samma stil även denna tredje gång.

 5. Mats Wältare

  YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jag är väldigt glad att Daði & Gagnamagnið kommer vara med i ESC 2021 och representerar Island jag älskade hans låt “Think About Things” och hans låt “Is This Love?” har växt på mig så jag gillar den och jag hoppas nu han gör lika glad och bra låt som “Think About Things” 🙂

 6. Micke

  Tänkte göra en lista över årtiondens största missar när det gäller vinnare:

  Först tar jag den låt i varje årtionde som mest borde vunnit men inte gjorde det:

  1967 – “Alla har glömt”, Towa Carson
  1975 – “Michelangelo”, Björn Skifs
  1987 – “Alexandra”, Sound of music
  1997 – “En gång ska han gråta”, Garmarna
  2008 – “Visst finns mirakel”. Suzzie Tapper
  2011 – “Desperados”, Pernilla Andersson

  BÄST AV DESSA: Visst finns mirakel”. Suzzie Tapper
  ———————————————————————————-
  Nu tar jag istället den låt i varje årtionde som vann men som mer än andra inte borde ha gjort det:

  1967 – “Som en dröm”, Östen Warnerbring
  1975 – “Jennie Jennie”, Lasse Berghagen
  1983 – “Främling”, Carola
  1997 – “Bara hon älskar mig”, Blond
  2006 – “Evighet”. Carola
  2013 – “You”, Robin Stjernberg

  SÄMST AV DESSA: “Främling”, Carola

  Vill bara lägga till att Östen Warnerbrings låt definitivt inte är någon katastrof så som övriga i samma kategori.
  ———————————————————————————-

  Gör nu samma grej i den mycket viktigare ESC:

  Först tar jag den låt i varje årtionde som mest borde vunnit men inte gjorde det:

  1967 – “L’amour est bleu “, Vicky Leandros – LUXEMBURG
  1975 – “I see a star”, Mouth & MacNeal – NEDERLÄNDERNA
  1984 – “I treni di Tozeur”, Alice & Franco Battiato – ITALIEN
  1998 – “Neka mi ne svane”, Danijela – KROATIEN
  2009 – “Highest Heights”. Lovebugs – SCHWEIZ
  2011 – “Sub Pămînt”, Che-MD ft. Elizaveta Ivasiuk – MOLDAVIEN

  BÄST AV DESSA: “Sub Pămînt”, Che-MD ft. Elizaveta Ivasiuk – MOLDAVIEN
  ———————————————————————————-

  Nu tar jag istället den låt i varje årtionde som vann men som mer än andra inte borde ha gjort det:

  1961 – “Nous les amoureux”, Jean-Claude Pascal – LUXEMBURG
  1979 – “Hallelujah”, Gali Atari & Milk & Honey – ISRAEL
  1986 – “J’aime la vie”, Sandra Kim – BELGIEN
  1991 – “Fångad av en stormvind”, Carola – SVERIGE
  2006 – “Everybody”. Tanel Padar, Dave Benton & 2XL – ESTLAND
  2013 – “Roy”, Netta Barzilai – ISRAEL

  SÄMST AV DESSA: “J’aime la vie”, Sandra Kim – BELGIEN

 7. Micke

  I see a star tävlade 1974 och inte 1975

 8. Adri

  Micke: Om vi ändå ska rätta så tävlade ”Sub Pamint” i Moldaviens final 2019, inte 2011. ”Everybody” tävlade 2001, inte 2006. Och ”Toy” tävlade 2018, inte 2013.

  Så. Nu när jag har fått vara dryg så kan jag kolla innehållet i din kommentar för att se vad jag tycker. Jag tycker alla dina ideala MF-vinnare är bra. Men jag håller inte med för det.

  Till exempel tycker jag ”Jennie Jennie” är starkare än ”Michaelangelo”. Och även om jag gillar ”Alexandra” så tycker jag nog ”Högt över havet” är starkare.

  Sen är ju varken du eller jag Carola-fanboys. Men just ”Främling” tycker jag är okej faktiskt! Den, och ”Säg mig var du står” är när jag faktiskt kan lyssna på Carola frivilligt. Extreeeeemt sällan, men jag skulle kunna. Om inget annat så spelas just de låtarna på alla fester man någonsin varit på, så det är ju tur att de är ok.

  Lite samma sak i ESC. Du rabblar bra låtar, men det är nog ingen där heller som jag skriver under fullständigt på 🙂

  Jag själv då? Jag får återkomma för jag har inte stigit upp än och orkar inte ta några som helst beslut nu.

 9. Micke

  @Adri, kolla mina listor sämst i ESC och sämst i MF. Bara som exempel. Kollar du slutet på dessa så ser du nog varför jag gjort så jädra fel. Det kallas att kopiera 🙂 Sen var ju dock meningen att jag skulle fylla i och ändra årtalen efter hur de stämde in i ESC men det har jag tydligen missat 🙂 Tack för påminnelsen polarn 🙂

  Som jag skrev tidigare dömer jag aldrig efter tidigare “göromål”. Jag nollställer mig inför Dadis nya bidrag. Det gör jag med allt så även med Carola som jag tycker är det hemskaste av hemskt. Det ironiska är dock att det år då jag inte tyckte hennes låt var sämst (rösten är alltid sämst) då jag tvärtom tyckte hennes låt var bäst det var enda gången hon inte vann. Troligen missade hon på grund av sitt religiösa. Just då var det mycket dåliga skriverier om henne och hennes religiösa stuk. Pratar alltså om “Mitt i ett äventyr” 1990. Mäktig refräng… vida överlägset det övriga hon gjort.

  Så Adri du behöver inte ens fundera, om du nu skulle göra det, över om jag dömer Dadi i förväg. No way. Allt han tidigare gjort är bortsopat när hans nya bidrag kommer

 10. Micke

  Finns faktiskt en låt här där jag mer än några undrar över vad Pinglan tycker om den. Känner att jag anar hennes musiksmak ganska ofta efter alla år här men just denna låt har jag nada koll över vad hon känner. Pratar då om min favvis på 80-talet “I treni di Tozeur”, Alice & Franco Battiato

 11. Micke

  @Pinglan… pratar då om studioversionen som var vida överlägsen liveframträdandet

  https://www.youtube.com/watch?v=RFpyhzQVhPk

 12. Adri

  Micke: Själv kan jag stå ut med Carolas röst (men verkligen bara ”stå ut”, gilla gör jag aldrig riktigt) när hon undviker att waila sönder (eller vad det nu är för oväsen hon ägnar sig åt).

  Kommer ihåg tidigare i somras när Zara Larsson bjöd in Carola till sin spelning på Grönan och de skulle göra en gemensam version av ”Säg mig var du står”. Jag såg fram emot det, för även om jag inte är ett Carola-fan så är det där en jävla ikonisk låt! Men jag stod inte ut. Zara skötte sig, men Carola tog för många svängar med sin röst. Som ingen bad om. Tråkigt. Den låten förtjänar en bättre behandling än den som den duon gav. Tur att Little Jinder gjorde en version förra hösten som är Awesome Sauce!

  Jag älskar Italiens låt 1984. Det har jag gjort så länge jag kan minnas. Det är en sån låt jag kände till länge innan jag fattade att det var en ESC-låt. Den har ju ett liv utanför ESC. Riktig klassiker. Jag har för mig att jag hört låten i filmer, och jag vet att den var introt till ”Fräcka Fredag”… så även där kan vi snacka om en låt som förtjänade ett bättre öde.

  Absolut min vinnare 1984 🙂

 13. Adri

  Ser nu att det var Pinglans åsikt om ”I treni di Tozeur” du bad om. Men jag bjuder på den!

  Men jag har iaf mina egna kandidater för de som aldrig vann men borde, samt de som vann men som inte borde gjort det.

  Melodifestivalen:

  Borde vunnit, men gjorde inte det:

  • 60-tal: För illa insatt för att göra ett val men ”Åke Tråk” är ju kul iaf.
  • 70-tal: ”Johnny The Rocker”, 1979
  • 80-tal: ”Högt över havet”, 1987
  • 90-tal: ”Som om himlen brann”, 1992
  • 00-tal: ”Håll om mig”, 2005
  • 10-tal: ”A million years”, 2017

  Vann, men borde inte gjort det:

  • ”Som en dröm”, 1967
  • ”Satellit”, 1979
  • ”Diggiloo Diggiley”, 1984
  • ”Som en vind”, 1990
  • ”Las Vegas”, 2005
  • ”You”, 2013

  Eurovision:

  Borde vunnit men gjorde icke:

  • 60-tal: ”April April”, 1961
  • 70-tal: ”Si”, 1974
  • 80-tal: ”El”, 1982
  • 90-tal: ”Kan”, 1991
  • 00-tal: ”Rändajad”, 2009
  • 10-tal: ”Requiem”, 2017

  Vann, men borde absolut inte gjort:

  • 60-tal: ”Nous les amoureux”, 1961
  • 70-tal: ”Hallelujah”, 1979
  • 80-tal: ”Making your mind up”, 1981
  • 90-tal: ”In your eyes”, 1993
  • 00-tal: ”Believe”, 2008
  • 10-tal: ”1944”, 2016

 14. Schlagerpinglan

  @Mats Wältare, Även om jag själv i nuläget känner mig ganska neutral vad gäller det isländska internvalet så är det roligt att läsa hur många som blir så genuint glada av beskedet. 🙂 Som sagt, jag hoppas Daði lyckas med sin uppföljare, både för sin egen skull och alla er som är så förhoppningsfulla. 😀

  @Micke, Jag har med “I treni di Tozeur” på min italienska ESC-topp-tio-lista… men väldigt långt ner då jag inte tyckt att den räcker hela vägen och har flera lite svagare partier. Jag har hela tiden gillat själva uppbyggnaden, melodislingorna, dramatiken och Alices underbara stämma men upptäcker nu att jag borde ha lyssnat på studioversionen tidigare. Tack för länken, kan inte förstå hur jag kunnat missa den men ser nu att låten inte riktigt kom till sin rätt på ESC-scenen. 😀

 15. Micke

  @Pinglan, som sagt man har sina känningar vad gäller andras smak efter ett tag här. Italien 1984 hade jag dock noll koll på vad du tyckte om. Hade en känsla att du kanske tyckte den var lite släpig för din smak men jädrigt kul att du satte mig på plats med att tycka om den. Den och 1984 är för mig ett av de bästa bevisen för att i ESC och främst MF handlar det mer om stundens glättighet än att verkligen gå in i låtarna och deras själ.

  Missförstå mig rätt nu. Jag tycker inte Herreys låt är dynga. Absolut inte. En kul låt med ett kul scenframträdande. Men det finns inget djup och själ i den som det finns i Italiens bidrag. Jag älskar ESC och älskade tidigare MF men man kan ju inte blunda för verkligheten i det hela.

  Kul att du uppskattade studioversionen Pinglan. Den har allt det som tyvärr sen droppade bort mycket av live.

  @Adri, självklart intresserad också av din och andras åsikt om Italien 1984 men just i detta fallet handlade det om att jag var nollställd om Pinglan. Om vad hon tyckte om bidraget.

  Vi har överraskande mycket lika i våra listor om man hade tagit två bidrag hela tiden 🙂 70-talet var Ugglas låt näst bäst i min bok. 70-talet var också märkligt nog Teddan så usel att han var näst sämst för mig. 00-talet har jag Nanne väldigt högt. Håller med dig om dålig kvalite på alla dins loosers i MF förutom 1984. Trots allt en småkul låt.

  Tycker bra om alla dina vinnare i ESC förutom möjligen 10-talet och ditt 60-tal. Beror på vilken artist som gör den senare. Din favvis på 00-talet är på min Topp 10 av allt inom ESC men den tävlade tidernas bästa år. Dina dåliga i ESC håller jag med om när det gäller 60-tal, 70-tal och 80-tal. Delvis även 90-tal

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Kan bara hålla med, ESC är mycket om känslan som infinner sig i just den stunden som tävlingen avgörs… vilket jag ser som något magiskt, hur konstiga resultat det än kan ge. 🙂 Det är nog därför jag är så förtjust i “Diggiloo Diggiley” trots att det inte är någon låt jag egentligen lyssnar på. Lite komplicerat men givande på något sätt.

  Så ja, “bästa” låten kan utses på så många olika sätt och ibland kan stundens känsla slå en på pappret starkare låt. Hur som helst så tackar jag återigen för länken, låten höjde sig verkligen och har nu fått nytt liv här. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se