Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 22 av 33 – Vitryssland 2018:

I won’t cry“, Gunesh (Vitryssland 2018)

Schlagerpinglan: På plats nummer 22 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “I won’t cry” med Gunesh från Vitryssland 2018, en låt av inga mindre än Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard. Själv tyckte jag att bidraget var helt överlägsen i finalen, både artist- och låtmässigt, men då det hela tiden lutade åt att Ukarinas storstjärna Alekseev skulle vinna så var ju en andraplats inte så dålig.

Vitryssland

Vitryssland 2018 – Nationell ESC-uttagning – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Jury-röster Teleröster Summa
1. Forever“, Alekseev 12 p. (5 184) 12 p. 24 p.
2. I won’t cry“, Gunesh 8 p. (1 041) 6 p. 14 p.
3. Hmarki“, Shuma 4 p. (3 042) 10 p. 14 p.
(Se hela finalresultatet här)
Schlagerpinglan: Sedan Vitryssland debuterade i ESC år 2004 så har de de flesta år valt ut sina bidrag genom nationella uttagningar. Undantagen kan räknas på en hand: internvalda artister och bidrag 2010, 2011 och 2012 medan endast internvalda låtar utsågs 2005 och 2013.

Inför den nationella uttagingen 2018 framkom det att Alekseev (storfavoriten från Ukraina) vid ett flertal konserter framfört sitt bidrag på ryska före den 1:a september och därmed bröt mot både TV-bolagets och EBU:s regler. Trots protester från ett flertal artister och anklagelser om att finalen var riggad till Alekseevs fördel så tilläts Alekseev tävla.

Detta ledde till att Sofi Lapina, som tidigare fått ett flertal bidrag hindrade just p.g.a. 1:a-september-överträdelser, drog sig ur tävlingen. I finalen, som genomfördes med endast tio bidrag och avgjordes med hjälp av 50/50 jury- och teleröster, fick Alekseev båda gruppernas 12-poängare och vann därmed stort.

I Eurovision Song Contest 2018 gick det inte lika bra utan Alekseev och “Forever” fick nöja sig med en 16:e-plats i semifinal 1.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget BTRC ännu ej avslöjat hur de tänker utse bidraget. Klar är i alla fall att de inte tänker skicka sina 2020-representanter VAL, inte tänkter arrangera någon live-audition men att de fram till och med den 31:a januari tar emot bidrag från intresserade artister (både inhemska och utländska). Vad som sedan händer återstår att se.

Se “Vitryssland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 22 av 33”

  1. Adri

    Now we’re talking! Första gången hittills på denna följetong som jag skriver under på inlägget helt och fullständigt!

    ”Forever” hade ingenting på ”I won’t cry”!

  2. Schlagerpinglan

    @Adri, Det var ju på tiden. 😀 Vi får väl se om det tar ytterligare 12 försök innan det händer igen. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se