ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den femte av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest:

Nordmakedonien
Land: Nordmakedonien deltagit 19 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: MKRTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1998 Vlado Janevski kom 19:e av 25 med “Ne Zori, Zoro

Nordmakedoniens 10 senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: YOU“, Vasil (Internval) inställd tävling
2019: Proud“, Tamara Todevska (Internval) 7:a i finalen
2018: Lost And Found“, Eye Cue (Internval) 18:e i semi 1
2017: Dance Alone“, Jana Burčeska (Internval) 15:e i semi 2
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest 2014) 15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest 2011) 16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“,
Gjoko Taneski
(Skopje Fest 2010) 15:e i semi 1
Se även “Nordmakedoniens samtliga ESC-bidrag

Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2021:


Nordmakedoniens ESC 2021-bidrag: “Here I Stand”, Vasil

Lyssna på Nordmakedoniens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Here I Stand officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: instrumental version“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Vasil Garvanliev (t&m), Davor Jordanovski (m), Borche Kuzmanovski (m)
Semifinal: nr 6 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval: TV-bolaget MKRTV avslöjade relativt sent, den 20:e januari 2021, att de internvalt sin ESC 2020-artist Vasil att få representera Nordmakedonien i ESC 2021. Trots att de inledningsvis sökte efter tävlingsbidrag från hela världen så slutade det med att Vasils egen låt, “Here I Stand”, presenterades i form av den tillhörande, officiella musikvideon den 11:e mars. Läs mer här: “Vasil för Nordmakedonien 2021!
Nordmakedoniens Eurovision-bidrag 2021

(Efter att den ursprungliga videon fått mycket kritik p.g.a. ett konstverk som påminde om den bulgariska flaggan så ersattes den snabbt med en ny. TV-bolaget inledde även en granskning av Vasils deltagande, som dock gav honom klartecken för Rotterdam 2021.)

Artist: Vasil (Vasil Garvanliev)
Vasil
(Foto: Martin Trajanovski)
Sociala medier:
facebookspotify
twitterinstagram
youtubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Vasil (av ESC Norge)
Instagram-intervju med Vasil (av eurovision.tv)
Vasil var bakgrundssångare åt Tamara Todevska i ESC 2019
Vasil internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “YOU” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Vasil” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Vasil in the park” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Vasil from North Macedonia” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-12): botten-15 (plats 25) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-12): ej topp-tio (plats 15) av de 16


Åsikter och spekulationer om Nordmakedoniens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final MakedonienMakedonienMakedonienMakedonienMakedonien Betyg: 3+ / 5
Betyg: 5 / 10
Eftersom Vasils förra bidrag, “YOU”, tillhörde mina favoriter i ESC så kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken över valet, men försöker att inte jämföra de båda låtarna alltför mycket. “Here I Stand” är en känslostark ballad som tävlar i samma semifinal som Sloveniens “Amen” och det är snarare den låten jag bör jämföra med i så fall. Förutom att båda låtarna känns teoretiskt starka med storslagna uppbyggnader och maffiga bakgrundskörer så framförs de båda av väldigt duktiga sångare. Skillnaden är att där Ana inte lyckas att nå mig så dras jag med i Vasils historia och riktigt känner hur han menar varje ord han sjunger. Det enda jag oroar mig för är att det balanserar på gränsen till att bli lite för bombastiskt men klarar han bara av att förmedla en äkta känsla i semifinalen så kommer han att finnas med bland de jag vill ha vidare till finalen.

Uppdaterat: Även om jag egentligen vill ha vidare Nordmakedonien till final (jag placerar bidraget på plats nr 10 i den första semifinalen) så får jag ändra mig till Inte till final här. Jag måste ju ha vidare Sverige (trots en blygsammare plats på min personliga topplista).

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Som synes av ovanstående text så berörs jag av “Here I Stand” och vill personligen ha vidare låten till finalen. Att avgöra om Vasil har samma effekt på resten av ESC-publiken är desto svårare. Det kan eventuellt bli som med Nordmakedonien 2019 (då Tamara Todevska tog juryn med storm) men jag ser det nästan mer troligt att det blir en repris av Israel 2019 (då det verkade som att jag och Kobi Marimi var de enda som rördes av bidraget). Som jag skrev innan så tror jag att Nordmakedonien och Slovenien kan slåss om samma röster och att de därför tar ut varandra… så det få bli min inledande gissning här också. (Jag lämnar dock en brasklapp för att om någon av artisterna gör ett kanonframträdande och “går genom rutan” så är finalplatsen väldigt trolig.)

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2021: Nordmakedonien – “Here I Stand” – Vasil”

 1. Micke

  Lägger ner det här med att recensera. Finns så extremt mycket dåliga bidrag i år att det bara skulle bli jobbigt för er övriga här och jag skulle bara gå ner i skiten själv.

  Det enda som finns att säga om Makedonien är att deras mest underskattade och deras bästa låt är samma bidrag. Så jädra dålig placering som plats 13 i finalen 2012 var ett av de största skämten i ESC-historien. Kaliopi..en av de bästa någonsin i ESC borde begära ersättning för föralgelseväckande beteende av de som röstade

 2. Mikaela

  Nej, detta är tyvärr jättedåligt i mina ögon. Botten 3.

  Min favorit från Nordmakedonien är Autumn leaves från 2015.

 3. Adri

  Jag klarar inte av detta. Och det är synd för jag gillade ju ”You” 2020. Jag vet inte mer. Detta är helt enkelt inte ok alls. Jag tror den får det svårt. Den känns som Island 2018 – och vi vet ju hur det gick.

  Jag tror: Inte final
  Jag tycker: Inte final

  Nordmakedoniens mest överskattade: Nordmakedonien har aldrig varit överskattade.

  Nordmakedoniens mest underskattade: ”Dance Alone” (2017)

 4. Schlagerpinglan

  Jag hoppar på det här med mest över- och underskattade bidrag. 🙂

  Nordmakedoniens mest överskattade bidrag: “Proud“, Tamara Todevska – ESC 2019
  (inget ont om Tamara, hon var fantastisk, och budskapet var hedervärt… men själva låten har jag väldigt svårt att se det speciella i)

  Nordmakedoniens mest underskattade bidrag: “Dance Alone“, Jana Burčeska – ESC 2017
  (min favoritlåt från Nordmakedonien skiftar från dag till dag men mest underskattad är utan tvekan denna låt som jag än idag inte förstår hur den kunde missa finalen)

 5. HW

  Pinglan liknade den här låten med Israel 2019 och det känns som en klockren jämförelse. Precis som “Home” är denna låt lite för mycket “överdramatisk musikal” för mig och slutet känns lite rörigt.

  Det instrumentala har sina stunder och om de kan få till allt live kan det bli ett fungerande paket, men just nu känns det som de försöker för hårt. Är inte heller säker på att Vasil har en röst som klarar att bära upp en sån här låt. Men bättre än “You” är den definitivt enligt mig 🙂
  Betyg: 4/10

 6. Schlagerpinglan

  @HW, Jag var rädd för just det, att många tycker att det kan bli “för mycket” för att det ska gå helt hem. Vi får se, det är inte ens säkert att jag gör det. Allt hänger ju på liveframträdandet och om det träffar rätt. Jag hoppas på det bästa men känner mig inte helt lugn, vilket bådar för tre spännande minuter. 🙂

 7. Johanna

  Det här är kanske den låten som växt mest av alla för mig i år! Och den är mindt 15 placeringar högre upp på min ranking än hans bidrag från förra året som jag inte alls gillade. Också ljusår bättre äb Ana Soklics Amen om vi nu ska jämföra dem. Jag skulle älska att se den i final! Men tror nog som du att den missar men den är överlägset bäst bland balkan-bidragen för mig i år!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se