ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den femtonde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 60 gånger (+2020) – vunnit 4 gånger:
1957, 1959, 1969, 1975 och 2019
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Grow“, Jeangu Macrooy (Internval) inställd tävling
2019: Arcade“, Duncan Laurence (Internval) 1:a i finalen
2018: Outlaw In ‘Em“, Waylon (Internval) 18:e i finalen
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
2010: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“,
Sieneke
(Internvald låt +
Nationell final
)
14:e i semi 2
Se även “Nederländernas samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Nederländerna i Eurovision Song Contest 2021:


Nederländernas ESC 2021-bidrag: “Birth Of A New Age”, Jeangu Macrooy

Lyssna på Nederländernas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Birth Of A New Age officiell musikvideolåtpresentations-(live)-framträdandelåttext
Fler tolkningar: “3FM Live Box”- live-framträdande
Låtskrivare: J. A. U. Macrooy (t&m), P. L. Perquin (m)
Finalist: nr 23 i Finalen (22:a maj) – vinnare av ESC 2019 = direktkvalificerad
Uttagning: Internval: Den 18:e mars 2020 avslöjade TV-bolaget Avrotros att de internvalt sin ESC 2020-artistt Jeangu Macrooy att få representera Nederländerna i ESC 2021. Tävlingsbidraget “Birth Of A New Age” presenterades den 4:e mars 2021 i en show där Jeangu gjorde ett live-framträdande med låten medan den officiella musikvideon inte presenterades förrän vid ett senare tillfälle. Läs mer här:
Nederländernas Eurovision-bidrag 2021
Artist: Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy
(Foto: Rinse Fokkema )
Sociala medier:
jeangumacrooy.comfacebook
spotifytwitterinstagram
youtubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Jeangu (av wiwibloggs.com)
Interview with Jeangu (av Good Evening Europe tv)
Interview with Jeangu (av eurovoxx)
Interview with Jeangu (av ESC Norge)
Jeangu Macrooy internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Grow” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about Jeangu Macrooy” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Get to know Jeangu Macrooy from The Netherlands” (eurovision.tv)
♥ Se: “Instagram-intervju med Jeangu Macrooy” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Jeangu Macrooy from the Netherlands” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-27): botten-tio (plats 31) av de 39


Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Mittenplacerad NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 4 / 5
Betyg: 7 / 10
Till skillnad från Jeangus förra bidrag “Grow”, som jag nästan lät mig övertygas av men där det blev lite för dystert för min smak, så föll jag direkt för den mer positiva “Birth Of A New Age”. Det är samma behagliga röst som i ESC 2020-bidraget men texten är mer upplyftande och rytmerna betydligt mer medryckande vilket gjorde att Nederländerna genast hamnade bland mina personliga 2021-favoriter. Sedan dess har jag märkt att lite av låtens ursprungliga glans försvunnit men det är fortfarande ett bidrag jag placerar strax utanför min topp-tio och därför gärna unnar en fin mittenplacering i finalen.
Schlagerpinglan tror: Nedre halvan av resultattavlan
Då jag själv tycker så bra om detta bidrag så har jag lite svårt att förstå att Nederländerna ligger så dåligt till vad gäller oddsen samtidigt som inte ens ESC-fansen belönat värdlandet med så mycket som en endaste poäng i sin OGAE-omröstning (så här långt i alla fall). Enligt mina öron så är detta ett av de bättre bidragen i år men det betyder ju inte att alla gör det. Det räcker ju att majoriteten halkar ner till att tycka att det är “bra” för att det ska få stor effekt i en tävling där det behövs något extra för att locka till sig rösterna. Jag ser det inte som en omöjlighet att Jeangus lyckas lyfta sin låt och göra ett intryck på både juryn och tittarna och därmed skrälla till med en mycket fin placering på den vänstra sidan av resultattavlan… men det är inget jag vågar tro på i nuläget. Tills jag sett live-framträdandet så lutar jag istället åt att tro att oddsen är något på spåret och att det blir en mer blygsam placering för värdlandet i ESC 2021.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2021: Nederländerna – “Birth Of A New Age” – Jeangu Macrooy”

 1. Zacke

  Den låten i år, där mina åsikter pendlar mest. Vissa stunder bli jag väldigt glad av den. Den har många intressanta delar och något i den påminner om ”Circle of life” från lejonkungen. Ibland tycker jag dock inte alls om den, och tycker enbart den är tjatig och jobbig. Så de bli ett betyg nånstans i mitten.

  Betyg 5/10

  Mest underskattad från Nederländerna ””Ik wil alles met je delen” (En oerhört vacker låt, som samtidigt gör mig lite sorgsen. Fick inte alls den uppskattningen den hade förtjänat.)

  Mest överskattad från Nederländerna ”De eerste keer” (En låt som känns mossig och tråkig redan för att vara 1996. Tävlade i mitt kanske absoluta favoritår, så en sjunde plats för den låten, tycker jag är alldeles för högt.)

 2. HW

  Jag är också lite förvånad över det svala mottagandet den här låten fått, för jag tycker ju den är bra! Betydligt bättre än Grow som jag aldrig fastnade för. Jag gillar framför allt delen där de mer afrikanska rytmerna kommer in, det är det man mest kommer ihåg i låten. Nederländerna kommer såklart inte vinna i år igen, men de behöver inte skämmas för sitt bidrag.
  Betyg: 7/10

  Här kan jag inte spå om final som jag gjort under de andra inläggen, men jag tror inte den här kommer hamna i botten som en del andra värdlands-bidrag. Jag tror på en nedre mittenplacering (plats 15-22).

 3. Adri

  Jag älskar det här. Framförallt verserna. Jag gillar också vibbarna jag får från Lejonkungen. Vilket i och för sig är en fullständigt felaktig association för rytmerna och språket kommer ju från Surinam – likt Jeangu själv – dvs Sydamerika.

  Men jag kan inte hjälpa det. Min hjärna får Lejonkungen-vibbar och det har jag inget problem alls med. Älskar Lejonkungen.

  Jag tror folk underskattat denna. Den kommer inte ha i toppstriden att göra tror jag, men fasen inte botten heller. Tror det blir bästa värdlandsplaceringen sen Sverige 2016 i alla fall (låg ribba, men så får det bli).

  ———————————

  Nederländernas mest underskattade:
  • Joan Franka – ”You and Me” (2012)
  – Lustigt hur snabbt ett samhällsklimat ändras. Detta var inte ens tio år sedan men jag anar att folk skulle gå i taket av hennes kläder om det var 2021. Jag tyckte då, och jag tycker nu, att kläderna var ett feltänk. Men jag ÄLSKAR låten! Låten är så söt ju 🙂

  Nederländernas mest överskattade:
  • Edsilia Rombley – ”Hemel en Aarde” (1998)

 4. Micke

  Årets stora besvikelse. Snubbens vackra bidrag från 2020 var givetvis värd en bättre uppföljare än detta gospelhopkok. Undrar om han ens hade hört låten när han lovade att ställa upp. Nej Jeangu ta dig igenom detta året nu och ladda för ett bättre år framöver med ett bättre bidrag.

  BETYG bidraget 2021 (3/10) DÅLIG

  ——————————————

  NEDERLÄNDERNAS mest underskattade låt: ”Ik wil alles met je delen” – 1990
  * (´Wow….Zacke har tydligen en bra dag idag. Bra ord om två Nederländska bidrag nu på två länkar Jag kan bara kopiera det han säger. 1990 var visserligen ett starkt år men den placeringen alltså. Hmm)

  NEDERLÄNDERNAS mest överskattade låt: ”De eerste keer” – 1996
  * (´Fortsätter bra en tredje gång för Zacke Det här var visserligen ett dåligt år för ESC men den placeringen var obegriplig ändå. Har två artister någonsin haft så lite energi ihop)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I NEDERLÄNDERNA:

  2013 eller 2014

 5. Adri

  Micke: Killen har ju skrivit låten, själv. Så jag kan garantera dig att han visste vad han gav sig in på! 🙂

 6. Micke

  @Adri det var ett skämt 🙂 Jag begriper bara inte hur han kan rasa så på ett enda år. Jag hoppas verkligen att han repar sig snabbt

 7. Micke

  Någon som har svar på detta? Orkar inte att sitta och leta nu.

  Jag skrev att artisterna i Nederländernas bidrag från 1996 hade mindre än något annat artistpar i ESC. Sen kom jag plötsligt på ett som hade än mindre.

  Norge hade ett bidrag som med artister som inte varit döda ihop hade varit väldigt högt på min ranking av norska bidrag. Men just nu kan jag bara inte komma på vilka och vilket år. Bra låt med döda artister. Nån som vet. Möjligen 90-tal men osäker

 8. Micke

  Helt rökt här. Skriver Norge men menar givetvis Danmark och jag tror det var 2000-tal men osäker

 9. Zacke

  @Micke, kan de vara ”In a moment like this”, från 2010?

 10. Micke

  @Zacke, yepp det är den. Tack. Med levande artister som alstrar energi hade den mycket väl kunnat vara min etta i Danmark men de sjunger ju inte ens ihop. Känns som de är ihopklippta eller nåt

 11. Johanna

  Hans låt förra året var i min topp 10 och ett av de vackraste bidragen som (nästan) varit i ESC. Sjukt bra låt! Detta är inte i närheten av lika bra. Med det sagt rankar jag denna på plats 21 och tycker ändå att det är ett helt ok bidrag. Gillar att han har några meningar på sitt modersmål och han är ju en bra artist. Synd att inte låten är ens hälften så bra som förra årets dock. Förra året tror jag att Nederländerna hade hamnat någonstans runt placering 10-13. I år blir det nog tyvärr botten 5.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se