ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugonde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Israel i Eurovision Song Contest:

Israel
Land: Israel deltagit 42 gånger (+2020) – vunnit 4 gånger:
1978, 1979, 1998 och 2018
TV-bolag: KAN se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1973 Ilanit kom 4:a av 17 med “Ey-sham

Israels tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Feker Libi“, Eden Alene (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) inställd tävling
2019: Home“, Kobi Marimi (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) 23:a i finalen
2018: TOY“, Netta (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) 1:a i finalen
2017: I Feel Alive“, IMRI (HaKokhav HaBa L’Eurovizion) 23:a i finalen
2016: Made Of Stars“, Hovi Star (HaKokhav HaBa L’Eirovizion) 14:e i finalen
2015: Golden Boy“, Nadav Guedj (HaKokhav HaBa + Internvald låt) 9:a i finalen
2014: Same heart“, Mei Finegold (Internvald artist + Kdam Eurovision) 14:e i semi 2
2013: Rak Bishvilo“, Moran Mazor (Kdam Eurovision) 14:e i semi 2
2012: Time“, Izabo (Internval) 13:e i semi 1
2011: Ding Dong“, Dana International (Kdam Eurovision) 15:e i semi 2
2010: Milim“, Harel Skaat (Internvald artist + Kdam Eurovision) 14:e i finalen
Se även “Israels samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Israel i Eurovision Song Contest 2021:


Israels ESC 2021-bidrag: “Set Me Free”, Eden Alene

Lyssna på Israels Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Set Me Free officiell musikvideo (Eurovision-version)låttext
Fler tolkningar: ursprunglig musikvideo (originalversion)
Se även “Behind The Scenes at Eden Alene’s music video for Set Me Free
Låtskrivare: Amit Mordechay (t&m), Ido Netzer (t&m), Noam Zlatin (t&m), Ron Carmi (t&m)
Semifinal: nr 12 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval + Our Song for Eurovision: I mars 2020 bekräftade TV-bolaget KAN att de internvalt sin ESC 2020-artist Eden Alene inför ESC 2021. Tävlingsbidraget utsågs genom en uttagning i flera steg där tre av nio demoversioner röstades fram till en final den 25:e januari där Edens nyinspelade versioner av dem tävlade. Tittarna valde ut “Set Me Free” som senare presenterades i ytterligare en ny version.
Läs mer här: “Israels Eurovision-bidrag 2021
Ny musikvideo till “Set Me Free” (Eurovision-versionen)
Artist: Eden Alene
Eden Alene
(Foto: Shai Franco)
Sociala medier:
facebookspotify
instagramtiktok
youtubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervju:
Interview with Eden Alene (2020) (av wiwibloggs.com)
Interview with Eden Alene (2021) (av wiwibloggs.com)
Eden Alene vann HaKokhav HaBa L’Eurovizion 2020 och var efter The Next Song
for Eurovision
tänkt att tävla med “Feker Libi” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Eden Alene” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med Eden Alene” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Eden Alene from Israel” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-04): topp-20 (plats 17) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-04): ej topp-tio (plats 11) av de 16


Åsikter och spekulationer om Israels bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final IsraelIsraelIsraelIsraelIsrael Betyg: 3+ / 5
Betyg: 5 / 10
Förra året lyckades Israel, i mitt tycke, att skicka “hela paketet” med en stark kombination av bra låt och imponerande artist och var en av de säkra finalisterna enligt min smak. Efter många om och men så befinner sig Israel även i år bland de tio jag vill ha vidare från semifinalen men vägen dit var allt annat än spikrak. Ingen av Edens 2021-kandidat-låtar var ens i närheten av “Feker Libi” men vinnarlåten var i alla fall inte den sämsta av dem, vilket kanske inte är den bästa utgångspunkten. Efter att den genomgått en rejäl tillputsning (som jag inledningsvis inte gillade då de polerade bort de bästa bitarna) så har jag sakta men säkert återupptäckt låten och anser numera att den nya versionen trots allt är bättre än originalet och förtjänar sin plats bland semifinalens tio främsta (med råge).
Schlagerpinglan tror: Till final
Det har gått bra för Israel i ESC de senaste åren med fem ESC-finaler i rad och förra året var jag övertygad om att det skulle bli en sjätte. Nu när de ställer upp med en, i mitt tycke, lite svagare låt så är en finalplats inte lika självklar. Artisten är dock densamma men frågan är om det räcker (rekordförsök eller ej: en av tonerna blir den högsta i ESC-historien om hon sätter den). Semifinalen har ett stort urval av lättsmälta danslåtar och “Set Me Free” tillhör inte de som rankas högst men jag tror likväl att Eden har vad som krävs för att lyfta bidraget tillräckligt för att få både tittare och jury att belöna det med en finalplats.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2021: Israel – “Set Me Free” – Eden Alene”

 1. Adri

  Jag vill vara positiv, så jag börjar med det bra:

  Jag tycker verkligen om Eden. Hon sjunger jättebra, hon har utstrålning så det räcker och blir över. Jag älskade “Feker Libi” 2020 och vill Eden allt gott.

  + låten blev faktiskt bättre när den gjordes om och det stela “oh oh oh”-partiet suddades bort.

  Men nu kommer det…

  …den här låten är FRUKTANSVÄRT TRÅKIG. När den vann i januari var jag glad, men alltså den har verkligen sjunkit. Och en stor del av glädjen handlade nog om att en horribel låt – “Ue La La” – inte vann i alla fall, så jag såg det som en seger.

  Men nu med mer nykter syn inser jag att denna låten har inte så mycket. Eden har mycket, men hon kan inte rädda denna låt. Låten är så fruktansvärd livlös. Och den rekordhöga tonen (iaf om hon klarar den så är det ett rekord) är mer störig än något annat.

  Jag tror detta är motsatsen till en dark horse. Jag tror denna kan förvåna negativt. Hur negativt? Jag tror denna mycket väl kan komma sist i semifinalen.

  Inte för att den är sämst, men vad har ESC lärt oss? Den sämsta kommer inte sist, den som kommer sist är den mest lättglömda. Och jag är orolig för att Israel kanske har den låt i semifinal 1 som greppar tag om en minst.

  Men jag blir lite nere av det. För även om jag inte glad i den så är den inte “sistaplats”-värdig, så jag hoppas hon kanske kan åka ut på plats 12-13 istället.

  Tror? Inte final.
  Tycker? Inte final.

  ———————————————————————–

  Israels mest överskattade: “Hallelujah” – Gali Atari & Milk and Honey (1979).
  – På tal om livlöst… 1979 var ju så stark, hur vann denna?

  Israels mest underskattade: “There must be another way” – Noa & Mira (2009)
  – 2009 var ett fantastiskt ESC-år. Och detta är min silverplats det året. 16/42 är egentligen respektabelt, men jag blir ändå lite bummed out när jag tänker på att Danmark till exempel slog denna i resultatslistan. En av få ESC-låtar som berör till 100.

 2. Johanna

  Jag föredrar fortfarande den gamla versionen. Och jag föredrar definitivt “Feker Libi” framför denna. Men den här är ändå en väldigt bra låt och framförallt en väldigt duktig sångerska! Jag hoppas så att Eden går till final för detta och Azerbajdsjan är de enda tjej-dans låtarna jag gillar i år! Så om drn här går vidare istället för Rumänien eller Kroatirn så blir ingen gladare än jag! Jag tror och hoppas på denna!

 3. Micke

  Detta är för mig årets största ras. Inledningsvis tyckte jag faktiskt ganska bra om den och var riktigt nöjd med Israels val då alternativen var så mycket sämre. Är helt på er linje att förra årets bidrag var mycket bättre och kanske var man lite låst av det i början.

  Jag gillar inte sångerskans röst men det handlar inte om att den är dålig. Absolut inte. Har varit inom musiken hela mitt liv så lite koll har man allt. Menar mer att den inte riktigt greppar mig.

  Nu ska det sägas att det var länge sen jag lyssnade på den nu så den ska få en ärlig ny chans men oj så den dippade

  Håller med Johanna i det hon säger om Azerbajdzjan och Kroatien men inte om Rumänien

  BETYG bidraget 2021 (2/10) MER DÅLIG

  ——————————————

  ISRAELS mest underskattade låt: “Same Heart”, Mei Finegold – 2014
  * (´Har redan pratat om skammen detta år så jag släpper det)

  ISRAELS mest överskattade låt: “Hallelujah” – Gali Atari & Milk and Honey – 1999
  * (´Hade iofs kunnat välja vilket vinnarbidrag som helst från Israel för alla har varit hemska. När det gäller bidraget från 1979 är det totalt “livlöst” som Adri säger. Känns som man ska somna hela tiden. Sångerskan och gruppen har ingenting men samtidigt är det inte lätt att göra någonting av ingenting)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I ISRAEL:

  1987 helt och hållet på det med glädje, vilket saknas i allt 2021

 4. Zacke

  En låt som sjunkit väldigt mycket sen första lyssningen. Den är egentligen inte dålig men den har inget speciellt och utmärkande överhuvudtaget, som förra årets låt hade. Den är låten är mest en blek kopia av massa annat som varit med i tävlingen. Nej, jag tror precis som Adri, att detta är en stark kandidat till en sistaplats.

  Betyg 3/10

  Mest underskattat från Israel: “Shara Barkhovot”- Rita (En väldigt vacker låt. Passionerad och dramatisk på helt rätt sätt. Tävlade visserligen ett riktigt starkt år, men plats 18/22, var väldigt snålt.)

  Mest överskattat från Israel: ”A-Ba-Ni-Bi”- Izhar Cohen & Alphabeta
  (Det är märkligt med Israel. De har ställt upp med massor av bra bidrag, men flera av bidragen de fått riktigt bra placeringar, har inte alls fallit mig i smaken. Jag tycker ”A-Ba-Ni-Bi” är en riktigt dålig och jobbig låt. En av Israels absolut sämsta bidrag. Visserligen är 1978, ett av de sämsta åren överhuvdtaget, i tävlingen, men ändå.

 5. Adri

  Vill bara slinka in med en hyllning till ett annat israeliskt bidrag. Jag kan inte kalla det underskattat, för det gick ju jäkligt bra och inte heller är det bäst eftersom Israel 2009 finns.

  Men det här är liksom hur en ideal Eurovision-ballad ska låta. Full av liv, fruktansvärt grymma röster från alla på scenen och både gitarr och piano som tar ordentligt med utrymme. Ballad-makare i Eurovision – take notes!

  https://www.youtube.com/watch?v=MyChlzTADQY

 6. Adri

  Zacke: Du gör två riktigt bra poänger. Israels låt 1990 var före sin tid. Den hade troligtvis fått en mycket starkare placering 10-15 år senare. Så kan det ibland gå. Det handlar inte bara om låtarna, utan även om timing 🙂 Men ett grymt bra val.

  Men något annat jag verkligen tycker du får rätt i handlar om 1978. Det är verkligen Eurovision i dess lägsta punkt. Jag är så glad att jag inte levde då och behövde uppleva Eurovision 1978. Den starkaste låten det året var Västtysklands låt “Feuer” och det säger allt… för inte ens den var mer än “ganska bra” 🙂

 7. HW

  Jag tyckte bra om “Feker Libi” och såg i låt-uttagningen 2020 att Eden definitivt var en stark artist. Därför blev jag väldigt besviken när de tre låtarna Israel kunde välja mellan. Det var så låg nivå på den uttagningen så att jag nästan trodde att de skämtade ett tag.

  När “Set Me Free” sen valdes hade jag den långt ner då jag tyckte den hade det var en svag och ganska irriterande låt (+att språkblandningen inte alls funkade lika bra som 2020). Revampen gjorde dock låten och särskilt refrängen mycket bättre, även om den blev rörigare. Mitt betyg gick då från en trea till en svag femma.
  Betyg: 5/10

  Jag tror att Israel kommer missa finalen i år. Även om Eden helt klart kommer framföra låten bra så tror jag inte låten är stark nog att tävla med de andra och det finns flera liknande, mer populära låtar i semifinalen som nog kommer få fler poäng.

 8. Micke

  Det “lustiga” med Israel i ESC är att jag sveper ihop en lista med i mina ögon sex sämsta bidragen som de haft då kommer den att innehålla alla deras vinnarbidrag.

  Nada koll på 1978 så jag fick ta en snabbkoll. Nope det var inget bra år. Endast två låtar går igenom Mickes test utan att få underkänt och det var Luxemburg och Sverige. Lite förmildrande då för de som röstade fram Israel även om det inte är ok för mig ändå.

  Fick då för mig att kolla Israels motstånd 1979 och se om det var ursäktat att den trots allt vann. NO WAY. 179 var minst 2 klasser bättre än 1978. Här fanns 12 bidrag som var bättre än bästa bidraget 1978. Tar dem i bokstavsordning: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Tyskland och Österrike. Snacka om klasskillnad de två åren

 9. Adri

  Micke: “A-Ba-Ni-Bi” är en skitstörig låt, men jag har svårt att uppröras över det då… som sagt… ingen levererade. De som levererade minst dåligt var väl dina två + min personliga favorit Västtyskland.

  Men jag är helt med dig 1979. Det var ju ett superstarkt år. Två låtar delade på sistaplatsen… och Österrike var rätt fruktansvärda faktiskt. Men t.o.m Österrike var bätttre än vinnaren Israel. För att inte tala om att Belgien inte hade nära botten att göra alls.

  Utöver Belgien så fanns även Danmark, Portugal, Irland, Finland, Grekland, Västtyskland, Frankrike, Nederländerna och min personliga favorit – Spanien.

  Bara Sverige, Italien, Israel, Schweiz och Österrike var de som underlevererade nåt djävulskt… och en av dem vann alltså. Perfekt…

 10. Micke

  @Adri, jag är 50% österrikare då min mamma är född där. 75% av mitt rockband är österrikare och de flesta spelningarna vi har haft är i Österrike. Det jag vill ha sagt med det är att jag känner till Österrike i ESC lika bra som Sverige. Mycket av de som inte gått utanför Österrike har jag hört. OBS inte menat som skrävel utan bara fakta.

  Österrikes bidrag från 1979 är precis som du säger hemsk i finalen från det året. Men tro mig Adri jag har hört henne göra den i sååå olika versioner och 90% är såååå jädra vackert och inte skrikigt och sömnigt som i ESC. Därför räknar jag den som ett bra bidrag från ESC 1979. Det var ett av de fyra som skiljer oss åt.

  När det gäller Italien ska du leta upp studioversionen Adri. Live funkade inget mellan de två på scenen. Vad gäller Schweiz kanske jag är formad av den gruppens bidrag två år senare. Av naturliga skäl kunde jag inte se någon av finalerna då ingen av mina föräldrar var könsmogna då 🙂 Schweiz 1981 borde ha vunnit. Sen då till Sverige. Den låten är en skymf mot en kultpelare i svenskt musikliv. Varför fick han precis som ABBA vinna MF med sina sämsta låtar?

  Men seriöst…kul att vi har så många gemensamma 1979 Adri. Det är väl bara 2009 som slår det kanske 🙂 Vet inte om det är en trend men vi har faktiskt haft vanligt mycket samma åsikter på sistone. Är det du eller jag som håller på att växa till sig? 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se