Schweiz Eurovision-bidrag 2020

2020-03-04 (onsdag)

Schweiz TV-bolaget SRF avslöjade i dag, onsdagen den 4:e mars, att det blir Gjon’s Tears, en flitig deltagare i ett flertal länders talangtävlingar, som kommer att få representera Schweiz i Eurovision Song Conetst 2020 med låten “Répondez-moi“.

Det är 10 år sedan landet sist skickade en låt på franska till ESC 2010: “Il Pleut de L’Or” med Michael von der Heide). Precis som förra året skedde internvalet genom att en publik-panel på 100 personer och en musik-expert-jury med 20 personer 50/50 fick välja bland de låtar som skickas in till TV-bolaget.

Gjon’s Tears (Gjon Muharremaj), som växt upp i Schweiz med föräldrar från Albanien och Kosovo, förklarar att hans låt, som han varit med och skrivit vid ett schweiziskt låtskrivarläger, handlar om de stora frågorna alla ställer sig (varför vi är här, var vi kommer från och vart vi är på väg) och som är speciellt väsentliga för migranter.
(Källor: eurovision.tv och esctoday.com)

Läs mer om Gjon’s Tears och hans ESC 2020-bidrag hos eurovision.tv

Lyssna på Schweiz bidrag till Eurovision Song Contest 2020 här:

“Répondez-moi”, Gjon’s Tears officiell musikvideo
(text & musik: Gjon’s Tears, Xavier Michel, Alizé Oswald, Jeroen Swinnen)

Schlagerpinglan: Efter förra årets stora succé med Luca HännisShe Got Me“ så var jag inledningsvis lite orolig över att det schweiziska TV-bolaget kanske lockades att göra som Cypern 2019 (d.v.s. följa upp en topp-låt med en något blekare halvkopia). Det visar sig dock att de satsar på något helt annat och att de dessutom gör det på franska, vilket glädjer mig enormt. 😀

Själva låten har något lockande i sig, men det får jag återkomma till lite längre fram när/om jag får lite bättre grepp om den. Just nu nöjer jag mig med att skicka ett stort lycka till till Gjon’s Tears och Schweiz. 🙂

Mer om Schweiz förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2020” medan de övriga utvalda ESC 2020-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.


Presenterade ESC 2020-bidrag så här långt:
Albanien Albanien: Shaj“,
Arilena Ara
Storbritannien Storbritannien: My Last Breath“,
James Newman
Spanien Spanien: Universo“,
Blas Cantó
Tyskland Tyskland: Violent Thing“,
Ben Dolic
Tjeckien Tjeckien: Kemama“,
Benny Cristo
Vitryssland Vitryssland: Da vidna“,
VAL
Australien Australien: Don’t Break Me“,
Montaigne
Estland Estland: What Love Is“,
Uku Suviste
Lettland Lettland: Still Breathing“,
Samanta Tīna
Moldavien Moldavien: Prison”,
Natalia Gordienko
Italien Italien: Fai rumore“,
Diodato
Kroatien Kroatien: Divlji Vjetre“,
Damir Kedžo
Armenien Armenien: Chains On You“,
Athena Manoukian
Island Island: Think About Things”,
Daði og Gagnamagnið
Litauen Litauen: On Fire“,
THE ROOP
Grekland Grekland: Superg!rl“,
Stefania
Norge Norge: Attention“,
Ulrikke Brandstorp
Rumänien Rumänien: Alcohol you“,
Roxen
Frankrike Frankrike: The Best in Me“,
Tom Leeb
Serbien Serbien: Hasta la vista“,
Hurricane
Belgien Belgien: Release Me“,
Hooverphonics
Georgien Georgien: Take Me As I Am“,
Tornike Kipiani
Ukraina Ukraina: Solovey“,
Go_A
Israel Israel: Feker Libi“,
Eden Alene
Slovenien Slovenien: Voda“,
Ana Soklič
Schweiz Schweiz: Répondez-moi“,
Gjon’s Tears
Polen Polen: Empires“,
Alicja Szemplińska

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Schweiz Eurovision-bidrag 2020”

 1. Adri

  Ah det här var ju en riktigt tråkig historia. Men pluspoäng för språket. Alright. Men låten? Zzzzz…

 2. JOHANNA

  Så jäkla bra! Bästa Schweiz skickat sedan 2011. Extra pluspoäng för franskan. Lätt topp tio för mig. Kanske topp fem. Måste också berömma alla ovanligt många länder som sjunger på annat språk än engelska. Det är så härligt!

 3. Micke

  Årets i särklass svåraste bidrag. Vissa partier är (8/10) för mig medan andra är (2/10). Kommer att ta tid att helt greppa helheten här.

 4. Micke

  När det gäller språket (10/10). Allt som inte är engelska har det betyget på språket.

 5. Mr A

  Kopia på Nederländernas vinnarlåt?

 6. Johanna

  @Mr A Bara för att det är en ballad är det inte en kopia. Jag ser inte många likheter förutom just den.

 7. Adam

  Vilket fantastiskt bidrag Schweiz kommer med. En otroligt bra sångare som verkligen berör mig enormt med den här underbara låten. Känns jag förstår varje ord, även om min franska är allt annat än bra. Helt fantastiskt, jag hittar knappt ord. Det här en klar vinnarkandidat, visst det är en kille med en atmosfärisk ballad precis som förra året, men den här är galet bra alltså. Tror också att detta kommer gå bra i östeuropa, känns lite som Polens bidrag på 90-talet eller Albanien 2012 (roligt, då han är kosovo-albansk också, precis som Rona Nishliu), och har en stark östkänsla, samt en väldigt modern touch också, som gör låten tidlös. Detta är det bästa Schweiz har skickar på…ja väääääääldigt länge (orkar inte ens tänka på allt skräp de har haft på framförallt 90 och 00-talet.) xD

 8. Marcus

  Snygg men svår låt. Det blir svårt att scensätta numret – och det blir inte bättre av att Schweiz är kassa på det överlag – och jag tror tittarna väntar på något som låten bygger till men aldrig levererar. Kan bli topp 10, men isf pga juryn.

 9. Zacke

  Låten har verkligen något, framförallt verserna. Och är väldigt glad att Schweiz äntligen sjunger på ett annat språk en engelska. Däremot oroa hans röst mig. Låter bra i studioversion, men funkar det live?
  Hur som helst ett väldigt bra försök av Schweiz

 10. Mr A

  Nu menar jag inte att det är en exakt kopia utan att de kör lite samma stuk en gång till året efter vilket de flesta länder gör med att försöka med en ballad igen. Det är ju ett bra hantverk dock och ingen dussinballad. En av de bättre i år.

 11. Josef

  Schlagerpinglan: 😀 Jag har faktiskt glömt säga hej till dig och då gör jag det nu (för bättre sent än aldrig)
  Tänkte samtidigt fråga med vånda i allt detta som pågår med coronaviruset. Hur stor chans är det att ESC kommer flyttas eller rentav ställas in? Har du hört något om det, eller får vi helt enkelt vänta på info. i frågan?!

  Oj, vad det börjar hända saker nu. Direkt upp i topp 5 för mig och klart bättre än Luca Hanni förra året tycker jag spontant. Han kan göra saker med sin röst lite som Jamala verkar det som, och då har man guldchans 🙂
  Jag hejar dock på Island och dess första ESC-guld, (Schweiz har ju flera stycken sedan förut) Nu väntar Bulgarien och RYSSLAND! Spännande att det börjar bli så många bra låtar!

 12. Schlagerpinglan

  @Josef, Hej hej. 😀 Så här långt har jag endast hört att det är en del länder som inte tänker skicka några representanter till delegationsmötet den 9:e mars p.g.a. viruset… men hur det blir med själva tävlingen har jag ingen aning om. Det blir förmodligen att hålla koll på läget och bestämma utifrån vad som händer.

 13. Engsla

  Första lyssningen var jag inte alls kompis med falsetten på slutet, men nu tycker jag om också den. En av de bättre balladerna i år. Ännu en låt som tar sig in på övre halvan över årets låtar. Det tar sig 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se