ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugotredje av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Australien i Eurovision Song Contest:

Australien
Land: Australien deltagit 5 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2015 Guy Sebastian kom 5:a av 27 i finalen med “Tonight Again

Australiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest (+2020):
2020: Don’t Break Me“, Montaigne (Eurovision – Australia Decides) inställd tävling
2019: Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke (Eurovision – Australia Decides) 9:a i finalen
2018: We Got Love“, Jessica Mauboy (Internval) 20:e i finalen
2017: Don’t Come Easy“, Isaiah (Internval) 9:a i finalen
2016: Sound Of Silence“, Dami Im (Internval) 2:a i finalen
2015: Tonight Again“, Guy Sebastian (Internval) 5:a i finalen
Se även “Australiens samtliga ESC-bidrag

Australien i Eurovision Song Contest 2021:


Australiens ESC 2021-bidrag: “Technicolour”, Montaigne

Lyssna på Australiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Technicolour officiell musikvideo“Mardi Gras 2021”-framträdandelåttext
Fler tolkningar: studioversion“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Jess Cerro (t&m), Dave Hammer (t&m)
Semifinal: nr 5 i Semifinal 1 (18:e maj)
Specialfall: Trots att EBU från början meddelat att Australiens deltagande i ESC 2015 var en engångshändelse p.g.a. jubileumet så är det nu sjunde året i rad som landet är med i tävlingen. De måste dock kvala in genom en av semifinalerna och om de skulle vinna så får de inte arrangera ESC i Australien utan måste samarbeta med något annat TV-bolag i Europa.
Uttagning: Internval: Den 2:a april 2020 bekräftade TV-bolaget SBS att de internvalt sin ESC 2020-artist Montaigne till att få representera Australien i ESC 2021. Efter att sångerskan postat regelbundna uppdateringar i jakten på det rätta tävlingsbidraget så presenterades “Technicolour” i början av mars 2021. Någon Rotterdam-resa blir det däremot inte för den australiska delegationen utan de tävlar hemifrån med det förinspelade live-on-tape-framträdandet. Läs mer här: “Australiens Eurovision-bidrag 2021” – “Montaigne tävlar med live-on-tape från Australien
Artist: Montaigne (Jessica Alyssa Cerro)
Montaigne
(Foto: Jess Gleeson)
Sociala medier:
montaignemusic.com.aufacebookspotify
twitterinstagramtiktokyoutube
wikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Montaigne’s First Vlog (av Montaigne Music)
Montaigne’s Vlog (av Montaigne Music)
Interview with Montaigne (av ESC Triple J)
Interview with Montaigne (av wiwibloggs.com)
Montaigne vann Eurovision – Australia Decides och var tänkt att tävla
med “Don’t Break Me” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Montaigne” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med Montaigne” (eurovision.tv)
♥ Se: “Montaigne Live” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Montaigne from Australia” (eurovision.tv)
♥ Se: “Eurovision Quiz with Montaigne from Australia” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-06): botten-15 (plats 25) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-06): ej topp-tio (plats 14) av de 16


Åsikter och spekulationer om Australiens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final AustralienAustralienAustralienAustralienAustralien Betyg: 4- / 5
Betyg: 6 / 10
Då jag brukar ha Australiens bidrag bland mina ESC-favoriter så var förra årets “Don’t break me” en stor besvikelse som jag placerade långt, långt ner på mina listor. Nu när Montaigne återvänder med “Technicolour” så är det därför en positiv överraskning för mig, trots att jag relativt sett tycker att det är ett ganska svagt bidrag för att vara från Australien. Jag har fortfarande lite svårt för Montaignes sångstil med de brutna tonerna men låten i sig är så bubblande färgglad att jag kan ha överseende med det. “Technicolour” är varken någon personlig favorit eller ett bidrag jag tvunget måste ha vidare till finalen men får jag bestämma så gör den just det.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Förra året trodde jag att Montaigne skulle gå vidare till finalen, vilket jag främst grundade på att de så här långt haft fem finalplatser av fem möjliga samt att hon med sitt konstnärliga uttryck och låt som mycket väl kunde ha träffat rätt borde gått hem hos publiken. Egentligen har väl inget förändrats, det är fortfarande ett konstnärligt bidrag med en sångerska med speciell sångstil… men denna gång är jag mer tveksam.

Förr eller senare missar ju de flesta länderna finalen och nu när Australien varit med så pass länge så är det kanske deras tur, speciellt då de ev. blir enda land som inte kommer att uppträda från Rotterdam-scenen. Dessutom så har jag en känsla av att Montaignes lite speciella sångstil var en fördel i “Don’t Break Me” då det passade så bra in i låtens starka budskap medan den i “Technicolour” kan uppfattas som mer ansträngd. Allt detta gör att jag tyvärr tror att Australien inte tar sig vidare till finalen i år.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2021: Australien – “Technicolour” – Montaigne”

 1. Adri

  Jag hatar att jag håller med dig. Hade Montaigne missat finalen med “Don’t Break Me” hade jag inte klagat. Jag gillade inte den låten, jag gillade inte texten och jag gillade inte ens Montaigne i den låten. Men det här är ju så bra!

  Detta är – tillsammans med Ukraina – årets coolaste låt. Har vi någonsin haft en låt i tävlingen som är så nära hyperpop som detta är? Jag kan inte minnas det. Men jag tror tyvärr inte Eurovision är stället för detta “hyperpop light”-stycke.

  Men jag vill verkligen ha fel. Av alla gånger Australien deltagit skulle jag må lite dåligt om det är nu de missar finalen. Hon deltar inte heller från Rotterdam, vilket förmodligen är en nackdel. Sympatipoäng, säger en del? Och visst det suger för henne, men det är inte en så stor motgång att sympatirösterna kommer välla in… om det ens kommer att märkas.

  Nej, jag hoppas så in i bomben att det blir final även en sjätte gång för Australien 🙂

  ——————————————————————————

  Australiens mest överskattade: Dami Im – “Sound of silence” (2016)
  – Zzzzzzzzz…

  Australiens mest underskattade: Jessica Mauboy – “We got love” (2018)
  – Ja, topp 20 blev det iaf så den blev ju inte brutalt bemött direkt. Men jag förstår inte hur tittarna hade denna sist, efter låtar som Spanien och Finland.

 2. HW

  Jag gillade inte “Don’t Break Me” förra året och tyvärr tycker jag inte den här är bättre. Refrängen känns störig i mina öron och jag tror meningen är att det ska vara en energisk låt men jag tycker låten saknar både energi och melodi.
  Jag skulle inte säga att hennes röst är dålig, men för mig låter den ganska gnällig. Även om låten måste ha något eftersom många gillar den, så är den är långt från den typen av låtar jag brukar gilla.
  Betyg: 3/10

  Jag tror att Australien får sin första finalmiss i år. Jag tror också att det är en nackdel att tävla med live-on-tape, även om det kanske inte märks så mycket för de som inte vet det sen innan. I en semifinal där favoriterna är många tror jag att det inte kommer bli en finalplats för Australien, även om låten står ut lite från mängden.

 3. Johanna

  Ja om Kroatien inte är ett favoritlsnd för mig så är Australien det ännu mindre. Det är iaf ingen risk att de vinner i år för att utyrycka det milt. Tror denna kan vara ett gränsfall till finalplats. Juryn kommer antagligen belöna den för det gör de alltid med Australien. Tittarna kanske inte är luka imponerade. Den skulle kunna slinka in på plats 10. Den skulle också kunna komma sist. Ingen blir mer glad än jag om den här åker ut. Då blir jag åtminstone av med en i botten 5….

  Just nu tror och tycker jag att den stannar i semin. Men höjer ett varningens finger för att den kan slinka med till finalen också

 4. Mikaela

  Jag tyckte väldigt bra om denna i början. Den stack ut och hade en trallvänlig melodi. Men med tiden blev låten i mina öron mer och mer irriterande, och rösten likaså, till den grad att jag inte längre gillar den.
  Tycker bättre om rösten hon har i verserna av Dont break me, som jag också tycker är en bättre låt.

  Min favoritlåt från Australien är Sound of silence.

 5. K2

  Australiens bidrag till Esc har inte imponerat på mig sedan dom kom med.Det har bara blivit ett…jaha. Jag klarar inte av hennes röst, varken förra året eller i år så det spelar nog ingen roll vad hon ställer upp med för låtar. Hoppas verkligen att den inte går till final.

 6. oe

  Jag gillar denna, precis som jag gillade Don’t Break Me, som i mina öron var Australiens bästa låt dittills. Om Techicolour är lika bra vågar jag inte svara på än, men inte långt ifrån i alla fall. Lite av en udda fågel, så kanske går det inte så bra i tävlingen.

  Mest överskattade måste vara Sound of Silence (2016), förstår inte alls grejen med den. Varken vacker eller medryckande.

  Mest underskattade? Don’t Break Me (trots att det inte ens blev någon tävling 2020, men den blev ju inte hajpad ett dugg).

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se