ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugofjärde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Ukraina i Eurovision Song Contest:

Ukraina
Land: Ukraina deltagit 15 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 2004 och 2016
TV-bolag: UA:PBC se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2003 Olexandr kom 14:e av 26 med “Hasta La Vista

Ukrainas tio senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest (+2020):
2020: Solovey“, Go_A (Vidbir 2020) inställd tävling
2019: Siren Song“, MARUV (Vidbir 2019) TV-bolaget drog sig ur
2018: Under The Ladder“, MELOVIN (Vidbir 2018) 17:e i finalen
2017: Time“, O.Torvald (Vidbir 2017) 24:a i finalen
2016: 1944“, Jamala (Vidbir 2016) 1:a i finalen
2015: – – – – – – – – –
2014: Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (Nationell final) 6:a i finalen
2013: Gravity“, Zlata Ognevich (Evrobachennya) 3:a i finalen
2012: Be My Guest“, Gaitana (Evrobachennya) 15:e i finalen
2011: Angel“, Mika Newton (Nationell final) 4:a i finalen
2010: Sweet People“, Alyosha (Ifrågasatt internval + nationell final + ersättningsbidrag) 10:a i finalen
2009: Be my Valentine! (Anti-crisis
Girl)
“, Svetlana Loboda
(Nationell final) 12:a i finalen
2008: Shady Lady“, Ani Lorak (Internvald artist + nationell final) 2:a i finalen
Se även “Ukrainas samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Ukraina i Eurovision Song Contest 2021:


Ukrainas ESC-2021-bidrag: “Shum”, Go_A

Lyssna på Ukrainas Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Shum officiell musikvideo (Eurovision-version)
live-framträdande (ukrainsk TV)låttext
Fler tolkningar: officiell musikvideo (original-version)“Lip Sync Battle”-framträdande
“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Kateryna Pavlenko (t&m), Taras Shevchenko (m)
Semifinal: nr 15 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval: Den 18:e mars 2020 bekräftade TV-bolaget UA:PBC att de skickar sina ESC 2020-artister Go_A till Rotterdam 2021. Tävlingsbidraget presenterades den 4:e februari 2021 för att en månad senare dyka upp i en justerad Eurovision-version med en ny musikvideo. Läs mer här: “Ukrainas Eurovision-bidrag 2021
Officiell musikvideo till “SHUM” (Eurovision-versionen)
Artister: Go_A
Gruppmedlemmar: Kateryna Pavlenko, Ihor Didenchuk, Taras Shevchenko, Ivan Hryhoriak
Go_A
(Foto: Anastasiia Mantach)
Sociala medier:
facebookspotifytwitterinstagram
youtubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Go_A (av ESC Fan TV)
Interview with Go_A (av ESC Norge)
Interview with Go_A (av OGAE Azerbaijan)
Interview with Go_A (av ESC Eurovision Ireland)
Interview with Go_A (av ESC Alesia Michelle)
Go_A vann Vidbir 2020 och var tänkt att tävla med “Solovey” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Go_A” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med Go_A” (eurovision.tv)
♥ Se: “Go_A Live” (eurovision.tv)
♥ Se: “Go_A visits Chornobyl – Ukraine” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Go_A from Ukraine” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-07): topp-20 (plats 16) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-07): topp-tio (plats 6) av de 16


Åsikter och spekulationer om Ukrainas bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final UkrainaUkrainaUkrainaUkrainaUkraina Betyg: 4- / 5
Betyg: 6 / 10
Förra året hade jag visserligen med “Solovey” bland de tio jag ville ha vidare till final men det var något med låten som irriterade mig. När gruppen nu kom tillbaka till tävlingen med ytterligare en modern etnolåt så var jag inledningsvis kvar på samma ställe: det lät lovande men knappast övertygande. Något hände dock när Eurovision-versionen av bidraget släpptes och sakta men säkert har jag inte bara vant mig vid det som skavde utan t.o.m. börjat att gilla låten “på riktigt”. Kan det vara så att det tog så här långt tid för mig att vänja mig vid sångerskans röst/sångstil? Oavsett så håller jag tummarna för Ukraina den 18:e maj och hoppas att landets comeback i tävlingen leder till en finalplats.
Schlagerpinglan tror: Till final
Ukraina har så här långt inte missat någon ESC-final och jag har svårt att se att “Shum” skulle vara anledningen till den första finamissen. Bidraget står ut från mängden på så många sätt, inte bara sångstilen utan även för sin energi och de språkliga och etniska inslagen och när det även kombineras med melodislingor som enkelt fastnar i huvudet så är jag övertygad om att de röstande (både tittare och jurymedlemmar) inte har några problem med att komma ihåg Go_A när det drar ihop sig till röstning. Om gruppen bara klarar av att presentera sitt bidrag på ett lämpligt sätt på scenen så skulle jag bli väldigt överraskad om de inte är med bland de tio som går vidare från den första semifinalen.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2021: Ukraina – “Shum” – Go_A”

 1. HW

  Det här är, enligt mig, årets absolut bästa låt. Jag har sex låtar som jag skulle säga är överlägsna i år men även om man jämför med resten av dem är Ukraina långt före.

  Det är sånt här som gör mig glad att ESC finns, för jag skulle nog aldrig hört en sån här låt någon annanstans. Det är ett unikt och etniskt bidrag men fortfarande modernt på ett sätt. Det är ganska många genrer i mixern här men det blir inte en för rörig blandning utan bandet har hittat sitt eget sound.

  Sångerskans röst är lite av en vattendelare har jag märkt. Jag förstår att sångstilen kanske inte är allas kopp te, men man kan inte förneka att hon är duktig på att sjunga på det sättet. Älskar verkligen flöjt-partierna, de är det bästa i låten tycker jag.
  Betyg: 9/10

  Jag tror också på final. Även om låten (och särskilt sången) kan vara svårsmält för många som hör det första gången så tror jag att det kommer vara många som fastnar för det annorlunda i låten, plus att det är en låt man kommer ihåg.

  Framträdandet är jag inte särskilt orolig för då jag sett några live-klipp som visar att sångerskan kan leverera live. Det är egentligen mest juryn som jag tror kan ställa till det. Får hålla tummarna för att de inte sänker det här bidraget 🙂

 2. Adri

  Det här tror jag starkt på. Detta är, tillsammans med Australien, årets häftigaste låt. Jag älskar framför allt strukturen. Nu kan jag inte svära på detta då jag inte kan ukrainska, men det låter ju som att det är samma tre stycken som återkommer genom låten – men framförda i tre olika takter. Jag gillar den approachen. Det är en ganska unik approach må jag säga.

  Jag tror tittarna kommer ge massa poäng åt denna. Juryn kommer troligtvis inte vara lika generös, men inte tillräckligt generös för att fälla den helt 🙂 Klart final ser jag iaf 🙂

  Tror? Final
  Tycker? Final

  ——————————————

  Micke är borta, hur tillfälligt det är får vi se. Men jag vill ändå förtsätta med under- och överskattade. Det är alltid kul att rikta ljus på låtar från förr 🙂

  Ukrainas mest överskattade: Ani Lorak – ”Shady Lady” (2008)
  • Förstod inte hypen då, förstår inte hypen nu. I min bok borde den landat runt 20:e platsen. Om ens.

  Ukrainas mest underskattade: Låt oss vara ärliga, Ukraina är rätt bortskämda i tävlingen 🙂 De är inte underskattade. Jag höll på att sätta ”Be my guest” här. Men fasen… en 15e plats låter dåligt i ukrainsk kontext, men är väl typ ändå vad den förtjänade. Samma sak med ”Under the ladder”. Så domen blir att Ukraina aldrig varit underskattade 🙂

 3. Schlagerpinglan

  Ukrainas mest överskattade: “1944”, Jamala (2016)

  Ukrainas mest underskattade: “Gravity“, Zlata Ognevich (2013)
  Visst, det blev en tredjeplats… men då jag personligen såg det som den självklara vinnaren där det egentligen inte fanns så många andra utmanare (jag accepterar att min andra favorit “It’s My Life” inte var någon vinnar-kandidat) så är en tredjeplats väldigt mycket i underkant

 4. oe

  Nej, detta är inget för mig. Gillar inte rösten, men heller inte låten i sig själv (även om den varit utan ‘strupsång’ eller vad det nu kallas). Kanske lite för mycket folkmusik över det, jag gillar inte flöjtpartierna heller. Samtidigt lite kul med något annorlunda, den sticker verkligen ut som något man aldrig skulle hört utanför ESC, så jag kan förstå att en del gillar den. Hamnar nog ganska långt ner på den undre halvan för mig, men det kommer säkert gå bra i tävlingen.

  Med det sagt, är det för mig åtminstone ett steg upp från fjolårets låt, Solovey.

  Ukraina är inte alls ett favoritland för mig.

  Mest överskattade:
  1. Gravity (2013) (3:e) – Vad är ens bra med denna? Jag hör det inte. Mest irriterande.

  2. 1944 (2016) (1:a) – Inte helt kass, men seriöst, en vinnarlåt? Kändes mest politiskt där och då.

  3. Dansing Lasha Tumbai (2:e) – Lite kul kanske, men är det en bra låt?

  4. Shady Lady (2008) (2:a) – Okej låt, men inget speciellt.

  5. Be My Guest (2012) (15:e) – Blev visserligen “bara” 15:e, men den här låten är så hemskt dålig, även rösten är hemsk att lyssna på. Borde aldrig nått final. Ukrainas sämsta bidrag.

 5. Johanna

  Älskar denna! Kanske det bästa Ukraina någonsin skickat! De är inte ett favoritland i ESC föe mig! Jag hoppas verkligen att “vanliga” tittare kommer så storheten i detta och belöna det!

  Och håller med Pinglan om att “1944” är det mest överskattade bidraget någonsin från Ukraina…..gillade ingen i topp 3 2016 dock….

 6. Zacke

  Riktigt bra bidrag Ukraina skickar i år. Även om jag gillade ursprungsversionen något mer, är detta också en av mina favoriter i år. Precis som HW tycker jag flöjtdelen är riktigt bra och ger låten en extra nerv. Refrängen sätter sig direkt och jag gillar konceptet att låten går snabbare och snabbare. Jag tror och hoppas på en finalplats. Skulle vara väldigt oförtjänt om de bli denna låten som ge Ukraina deras första finalmiss.

  Betyg 9/10

  Mest underskattad från Ukraina: ”Time”- O.Torvald (Ingen stor personlig favorit egentligen, men jag tycker den är rätt okej, framförallt versen. Tappar något i refrängen. Förtjänade inte att komma så långt ned.)

  Mest överskattad från Ukraina: ”Shady Lady”- Ani Lorak (Hade kunnat välja flera låtar här då jag generellt tycker Ukraina är överskattade i tävlingen. Men jag tycker detta är en trist och generisk poplåt, framförallt en väldigt tråkig refräng. Den är dessutom alldeles för överkoreograferad. Topp 3 2008, är nog den svagaste någonsin i mitt tycke.)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se