ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer del 22 av de 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Schweiz i Eurovision Song Contest:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 61 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SSR SRG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell
(Lys Assia kom även 1:a av 14 med “Refrain“)

Schweiz tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2021: Tout l’Univers“, Gjon’s Tears (Internval) 3:a i finalen
2020: Répondez-moi“, Gjon’s Tears (Internval) inställd tävling
2019: She Got Me“, Luca Hänni (Internval) 4:a i finalen
2018: Stones“, Zibbz (ESC 2018 – Die Entscheidungsshow) 13:e i semi 1
2017: Apollo“, Timebelle (ESC 2017 – Die Entscheidungsshow) 12:a i semi 2
2016: The Last Of Our Kind“, Rykka (ESC 2016 – Die Entscheidungsshow) 18:e i semi 2
2015: Time To Shine“, Mélanie René (ESC 2015 – Die Entscheidungsshow) 17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“, Sebalter (Die Große Entscheidungsshow) 13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse Entscheidungs Show) 13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse Entscheidungs Show) 11:a i semi 1
2011: In love for a while“, Anna Rossinelli (Die grosse Entscheidungs Show) 25:a i finalen
Se även “Schweiz samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Schweiz i Eurovision Song Contest 2022:


Schweiz ESC 2022-bidrag: “Boys Do Cry”, Marius Bear

Lyssna på Schweiz Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Boys Do Cry officiell musikvideo“RSI”-framträdande (ca 47:40 in i klippet)låttext
Fler tolkningar: live i Madrid“Eurovision House Party”-video
Låtskrivare: Marius Bear (t&m), Martin Gallop (t&m)
Semifinal: nr 4 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Internval: Den 8:e mars 2022 bekräftade TV-bolaget SRG SSR att de internvalt sångaren Marius Bear till att få representera Schweiz i Eurovision Song Contest 2022. Tävlingsbidraget, som även det utsågs internt, presenterades samma dag i form av den tillhörande musikvideon. Läs mer här: “Schweiz Eurovision-bidrag 2022“.
Artist: Marius Bear (Marius Hügli)
Marius Bear
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
mariusbear.comFacebookYouTube
SpotifyTwitterInstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Marius (av Wiwibloggs)
Interview with Marius
(av That Eurovision Site)
Interview with Marius (av Oikotimes)
Interview with Marius (av Eurovisionlive)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-26): topp-15 (plats 14) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-26): topp-tio (plats 9) av de 17


Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final (gränsfall) SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Trots att jag redan från början tyckte att “Boys Do Cry” hade något intressant i sig så är den egentligen alldeles för gammaldags för min smak. Ungefär som att jag aldrig skulle få för mig att starta “What a Wonderful World” när jag letar efter något att lyssna på men likväl reagerar positivt på ljudet när den dyker upp i olika sammanhang.

Detta gjorde att jag inledningsvis var rädd att låten kunde vara helt fel för Eurovision men efter att ha sett Marius framföra bidraget live så fick jag omvärdera det helt. Sångarens röst och scenspråk gör att “Boys Do Cry” helt plötsligt får mening och den har vuxit enormt för mig på sistone. Jag håller tummarna för att Schweiz går vidare till finalen (jag har som sagt fyra låtar som tävlar om mina sista fyra finalplatser) men i nuläget så placerar jag landet utanför final. Allt är dock fortfarande möjligt.

Schlagerpinglan tror: Till final
Vissa bidrag i den första semifinalen har jag en klar uppfattning om huruvida de har stor chans eller ej att gå vidare till finalen. När det gäller Schweiz så ser jag båda alternativen som troliga. Att både juryn och tittarna fängslas av den känslostarka låten kombinerat med sångarens speciella röst eller att de uppfattar det hela som en aning daterat och kanske t.o.m. lite småtråkigt är något jag ser som lika sannolikt. Jag gissar att det blir något av en kombination av reaktionerna och då slutar det kanske med en lite sämre placering än de Schweiz fått på sistone (3:a 2021, 4:a 2019) men till final kan det nog räcka.

Uppdaterat 22-05-10: Vid min slutliga semifinalsgissning så ändrade jag mig och tror inte längre att Schweiz går vidrare till final.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Inför ESC 2022: Schweiz – “Boys Do Cry” – Marius Bear”

 1. Pato

  SCHWEIZ – Marius Bear – “Boys Do Cry” #Eurovision 2022

  Det här är jävligt bra. Underskattat som fan. 3-stjärnig sång och jäkligt bra hantverk på hela låten. Det är Louis Armstrong möter John Lewis med en ung schweizare som är väldigt slipad, det finns inget modernt med det men för den som gillar starka melodier och klassiska låtar kommer det att gå hem.

  Grejen är att det inte alltid räcker med att vara på musikaliskt hög nivå. Man måste vara folks personliga favorit och av vad jag har sett så verkar inte många ha detta som sin absoluta favorit och det kan fälla honom och där borde egentligen juryn kliva in o göra sitt jobb.

  Så med tanke på hur föga imponerande mottagandet varit och det ogynnsamma utgångsläget/startnumret så krävs det mycket fokus och kamerakontakt från honom på scen i Turin för att ha en chans att nå finalen. Men låten är knivskarp kvalité, inget snack om det.

  4/5

 2. Mikaela

  Han har behaglig röst, men låten är så tråkig att jag inte orkar lyssna klart. Refrängtexten låter som ett gäng slumpmässigt staplade lyckokaksbudskap.

  Plats 38 av 40.

 3. Adri

  Årets mest provocerande låt.

  Inte sämsta! Bulgarien sköter det utmärkt, men jag blir mer provocerad av den här låten. Nånting i varje beståndsdel stör mig.

  Texten? Blurk…
  Rösten? Pass.
  Artisten? Nä vet du vad. Jag passar där med. Han ser ut som Alexander Pärleros, och det är ju inte bra för nån. Det stör också. Men främst. Han är så jäkla tråkig.

  Detta är en låt som saknar all form av edge. Om man ska säga att låtar är mat så är detta sönderkokt spaghetti. Det finns noll tuggmotstånd här. Noll komplexitet. Den är så satans platt.

  Åh. Jag vill ge en nolla. Men det kan bli 0,5 bara för att va snäll.

  I Finlands inför-program var 3% positiva till denna, och den kom sist. Jag hoppas verkligen siffrorna håller i sig i maj 🙂

  Tror? Utslagen. (Men juryn kan förstöra där…)
  Tycker? Utslagen.

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  10. Nederländerna – S10 – ”De Diepte”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  12. Irland – Brooke – ”Thats rich”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  25. Georgien – Circus Mircus – ”Lock me in”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  30. Grekland – Amanda Tenfjord – ”Die Together”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  33. Schweiz – Marius – ”Boys do cry”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  40. Bulgarien – IMP – ”Intention”

 4. Pato

  Neej Adri. Sätt en nolla för fan, det är liksom inte kemi att vi ska sätta massa 0,5, 2,5 poäng haha. :))

 5. Adri

  Pato: Fast slutar det på decimalen 5 så avrundas det uppåt – men jag är inte bekväm med 1. Alldeles för högt för detta sömnpillret.

  Så det blir ändå 0,5 här faktiskt. För jag kan inte placera det i samma hage som Bulgarien 🙂

 6. HW

  Nja, jag vet inte. Det var en överraskning att Schweiz skickade något med noll vinstchans efter att ha vunnit juryrösterna förra året. I början tyckte jag den var helt okej, men nu känns den ganska tjatig och inte som min smak. Den låter lite som en jullåt vilket tyvärr är ett minus för mig. Jul är ju trevligt, men få saker kan driva mig till vansinne mer än julmusik på repeat.

  Lite intressant att de försöker blanda mer modernt och 50-tal men vet inte hur lyckat det blev för min del. Mycket fokus läggs på texten, den handlar om något viktigt men den är inte lika djup som låtskrivarna verkar tro. Det är inget fel på killens röst men han är inte riktigt min typ av artist heller.

  Betyg: 3/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 7. HW

  @Mikaela Klockrent om texten i refrängen 😉

 8. Zacke

  Jag gillar verkligen melodin och det avskalade arrangemanget. Tycker det är väldigt häftigt att det nästan bli lite jazzigt i slutet. De som drar ner betyget något är texten. Jag förstår vad de vill säga, men det känns inte som de kommer fram till något. Då har jag ändå försökt analysera texten, för jag vill verkligen den ska vara lika bra som låten i övrigt. En bättre text, eller kanske om han sjungit på franska eller italienska, hade de nog blivit 9//10, men nu stannar det vid 8//10

  2: Nederländerna 9,5//10
  4: Grekland 9//10
  5: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  9: Armenien 8//10
  10: Schweiz 8//10
  12: Island 7//10
  13: Ukraina 7/10
  14: Serbien 7//10
  15: Estland 7//10
  17: Moldavien 6//10
  20: Polen. 6//10
  23: Georgien 5//10
  24: Cypern 5//10
  25: Irland 4//10
  26: Kroatien 4//10
  30: Slovenien 3//10
  32: Bulgarien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  36: San Marino 1//10
  39: Malta 0//10
  40: Israel 0//10

  ————————————

  Topp 3 Schweiz

  1: ”Cool vibes (2005)
  2: ”Io senza te” (1981)
  3: ”Pas Pour moi”(1986)

 9. Denis

  Felix Sandman gjorde det bättre..
  Inget fel på låten alls men känns för mycket jul reklam över det hela. Och texten känns lite töntigt, självklart vet vi i 2022 att killar gråter och inget fel med det. Vet inte riktigt vad han vill säga.
  Men en 7/ 10 blir det ändå, trots allt en bra låt. Final tror jag på

 10. Engsla

  Melodin är fin och arrangemanget är mysigt, och budskapet är ju förvisso sympatiskt, men man får inte lyssna för noggrant på texten, för som Mikaela skrev så är det bara staplade klyschor. Sedan gillar jag inte hans röst heller, men det verkar bara vara ett sådant ESC-år för mig i år. Men som helhet är låten lite behagligt sävlig så den hamnar inte sist på min lista 🙂

 11. Johanna

  Detta är så sinnessjukt bra! Den är otroligt nära att vara min etta i år men landar än så länge på andraplats. Stark melodi, fantastisk atmosfär, duktig sångare och den låt jag hittills lyssnat allra mest på av årets låtar. Hoppas de får till samma “klump i magen-atmosfär” som i videon på scen får då är den solklar till final. Detta borde vara solklart i vilket fall dock. Gåshud och tårar i ögonen på ett bra sätt varje gång jag hör den och jag tror inte jag kommer tröttna på denna låt på väldigt länge!

 12. oe

  Jättefin låt, underbara harmonier. Jättetrevlig att lyssna på. Gillar det klassiska soundet skarpt. Texten är kanske inte världens bästa, men jag har inga problem med den – den är ju ändå sympatisk. 8/10. Jag kan verkligen inte förstå att så många ogillar denna. Den är ju bara supermysig och behaglig liksom. Men jag är rädd att det blir finalmiss.

  Nederländerna 10/10
  Schweiz 8/10
  Kroatien 8/10
  Armenien 8/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Danmark 6/10
  Georgien 6/10
  Estland 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Malta 5/10
  Irland 5/10
  Grekland 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10

 13. Micke

  Pato jag måste säga att din liknelse med sångare är jädrigt bra. Jag har väldigt svårt att förstå de som tycker att killen har en dålig röst. Det stämmer inte ens live som det annars så ofta gör när det gäller ESC. Killen presterar.

  Att ge sig in i att blanda nutid med 50-tal kan mycket lätt slå över åt fel håll men jag tycker Schweiz balanserar detta på ett mycket bra sätt. Jag tog till mig paketet redan vid första lyssningen. Det Schweiz dock inte verkar lyckas med är att lyfta fram killen. Märkligt tyst runt allt detta tycker jag.

  Ser att en del har lite taggar utåt när det gäller texten. Men som jag sagt så många gånger betyder text nada för mig när det gäller ESC så länge det inte är något direkt otrevligt som basuneras ut.

  Äkthet handlar inte alltid om text. 50-tals känslan i låten är äkta. Det fick jag inte minst bevisat när jag spelade låten för min mormor. Hon föll pladask to say the least. Sen dess har vi haft små mysstunder jag, mormor med något gott att äta tillsammans med låten. Hon är helt såld på låten, vilket gör det lättare för mig att gilla låten då jag är helt såld på min mormor 🙂

  Det som förvånar mig mest bland negativ kritik är Adri här. Jag kan ha totalt fel men jag vill minnas att han gillade låten i början och nu detta 🙂

  Nej, tack så jädra mycket Schweiz för att ni håller ESC levande och hindrar dunka dunka och robotdansare från att helt belägra ESC. Ett mycket mysigt bidrag som spänner genom årtionden. Hoppas verkligen att ni belönas med en finalplats.

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Schweiz bästa ESC-bidrag: “Heighest Heights”, Lovebugs (2009)
  (Tidernas bästa ESC-låt i studioversion)

  Schweiz sämsta ESC-bidrag: “If we all give a little”, Six4one (2006)
  (FET NOLLA)

  Schweiz verkliga vinnare 2022: Internval

 14. Adri

  Micke: Nej det här har jag aldrig gillat faktiskt. Lite kräk-framkallande redan från start. Eventuellt var jag snällare från början, men jag har aldrig lyssnat på denna och lämnats med en bra känsla.

  Jag har bara varit störd på allt när jag lyssnat på denna. Riktigt obehaglig låt på så sätt.

 15. Micke

  @Adri, jädrigt märkligt. Var så säker på att du sa något om att det möjligen kan bli bra det här. Att 50-tals känslan möjligen kan vara där. Hmmm

 16. Engsla

  Micke, hmm (eftersom jag är en av få här som inte gillar sångarens röst), när jag skriver att jag inte gillar rösten är det inte detsamma som att jag menar att han är dålig på att sjunga, det handlar bara om preferenser. Just det här sättet att sjunga på funkar inte för mig 🙂

 17. Lukas (ESC-Panelen)

  Alltså, det är ingen dålig låt egentligen. En ballad som börjar avskalat för att sen krydda i lite r&b och jazz-element längre in i låten. Och så Marius som ändå säljer in ett budskap som kommer vara aktuellt i många år. Ändå mynnar allt bara ut i att jag tycker låten är okej men inte mer än så. Kanske att texten balanserar på den tunna linan mellan trovärdigt och kliché. Och sen kan jag tycka det är lite synd att Schweiz inte skickar nånting på italienska med tanke på att tävlingen ändå hålls i Turin som inte ligger särskilt långt från Schweiz.

  Betyg (0-5): 3

  VAD JAG TROR:
  Håller Schweiz på att tappa momentum? Det är någonting jag märker av när jag ser hur försnacket går. Ganska tyst om Schweiz, och jag funderar lite grann på om det är så smart att skicka en ballad med manlig solist med tanke på hur illa det gick för den större delen av de låtarna förra året. Tror det kommer stå och falla med hur Marius säljer låten.

  Final? Kanske…

 18. Camilla

  Låten är egentligen ganska fin och han sjunger bra men den är så otroligt sävlig och långsam så man blir nästan galen. Snark

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se