ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer del 35 av de 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Tjeckien i Eurovision Song Contest:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 9 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat
i Eurovision Song Contest (+2020):

2021: omaga“, Benny Cristo (Internval) 15:e i semi 2
2020: Kemama“, Benny Cristo (Eurovision Song CZ) inställd tävling
2019: Friend Of A Friend“, Lake Malawi (Eurovision Song CZ) 11:a i finalen
2018: Lie to me“, Mikolas Josef (Eurovision Song CZ) 6:a i finalen
2017: My Turn“, Martina Bárta (Internval) 13:e i semi 1
2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalen
Se även “Tjeckiens samtliga ESC-bidrag

Tjeckien i Eurovision Song Contest 2022:


Tjeckiens ESC 2022-bidrag: “Lights Off”, We Are Domi

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Lights Off officiell musikvideo: Eurovision-versionlåttext
Fler tolkningar: ESCZ 2022-liveframträdande“Eurovision House Party”-video
live i Barcelonalive i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
se även: Eurovision House Party: “Hard Rock Hallelujah“ (Lordi Cover)
Låtskrivare: Benjamin Rekstad (t&m), Dominika Haskova (t&m), Abigail Frances Jones (t&m), Casper Hatlestad (m), Einar Eriksen Kvaløy (m)
Semifinal: nr 18 i Semifinal 2 (12:e maj)
Uttagning: Eurovision Song CZ 2022: Efter att 12 jurymedlemmar och tittarna fått rösta på sju olika bidrag som de hört studioversionerna och olika live-inspelningar av så avslöjades resultatet av omröstningen i en förinspelad vinnarpresentations-video. Det framkom att de internationella jurymedlemmarna och tittarna föredrog We Are Domi medan de tjeckiska tittarna hellre ville skicka “By Now“ med Jordan Haj & Emma Smetana till Turin, men så blev det ju inte. Läs mer här: “Eurovision Song CZ 2022
Videon till slutliga versionen av “Lights Off”
Artister: We Are Domi
Benjamin Rekstad (keyboard), Casper Hatlestad (gitarr), Dominika Haskova (sång)
We Are Domi
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
FacebookYouTubeSpotify
TwitterInstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Overthinking”-video (av Overthinking It)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with W A D (av ESCZ)
Interview with W A D (av ESC Norge)
Interview with W A D (av Eurovisionlive)
Interview with W A D (av Eurovoixi)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-05-03): botten-20 (plats 24) av de 40
Odds att gå till final (2022-05-03): topp-tio (plats 9) av de 18


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
Den tjeckiska uttagningen var (enligt min synvinkel) en av de mest underhållande i år. Först och främst så hittade jag två personliga favoriter, “Imma Be“ med Elis Mraz samt vinnarlåten, men det roligaste var att det i finalen visade sig stå mellan just dessa två, så det kunde m.a.o. inte gå mycket bättre.

“Lights Off” var länge min personliga favorit av de utvalda ESC 2022-bidragen då det är en lättsmält electropoplåt som jag inte tröttnar på i första taget (och tro mig, jag har testat den teorin). Efterhand som fler bidrag valts ut så har listan justerats men Tjeckien befinner sig fortfarande på min ESC 2022-topp-tio och är även ett av de länder jag bara måste ha vidare till finalen för att inte bli väldigt besviken av resultatet.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Som sagt, jag sparade de bidrag som jag har svårast att komma fram till någon gissning om till sist och svårast av alla har jag nog när det gäller Tjeckien. Jag vill ju så gärna att Tjeckien är ett av de länder som går vidare till finalen men så här innan repen så har jag faktiskt svårt att tro det (och dessutom är alla minna gissade finalplatser fyllda). Visst, oddsen har dem fortfarande bland de tio främsta men av vad jag sett från förfesterna så är min känsla att det kan bli tufft.

Det känns som att “Lights Off” kan råka ut för något som är väldigt vanligt i ESC, d.v.s. att jag personligen älskar ett bidrag (speciellt när de är lättsmälta och pop-aktiga) men där de röstande av någon anledning inte verkar “förstå” hur bra det är. Min förhoppning är därför att We Are Domi får till ett fenomenalt framträdande i Turin så att det blir självklart för de flesta att Tjeckien förtjänar sin finalplats (kanske kan det hjälpa lite att de avslutar showen)… men jag måste se det innan jag vågar tro det.

Uppdaterat 22-05-12: Vid min slutliga semifinalsgissning så ändrade jag mig och tror nu att Tjeckien går vidrare till final.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2022: Tjeckien – “Lights Off” – We Are Domi”

 1. Pato

  TJECKIEN – We Are Domi – “Lights Off” #Eurovision 2022

  Sist ut på torsdags-semin är då Tjeckien…

  Det här påminner om den här musiken som var het i Sverige under 2010/2011 med
  September & Dilba men som ingen i Sverige bryr sig om att tillverka längre. Så de har väckt den klassiska skandinaviska elektropop till liv och uppdaterat den.

  Tjeckien är grymt bra i år. Jag tycker det är en fyra. Det är dock långt ifrån garanterat att Dominika tar sig till final med detta. Folk har säkert viktigare saker att göra än att sitta och rösta på det här. Men om det här misslyckas med att gå till final medan Österrike lyckas skulle det enligt mig vara lite av ett skämt.

  4/5

 2. HW

  Jag blev väldigt nöjd när “Lights off” vann den tjeckiska finalen, särskilt eftersom jag verkligen inte gillade fanfavoriten “Jezinky” (fast den har faktiskt växt måste jag erkänna). Sen tröttnade jag ett tag på låten men nu är jag tillbaka till att det är en väldigt bra låt i sin genre även om den inte är unik direkt. Jag tycker att i princip alla delar av låten funkar och sången kompletterar musiken väldigt bra. Hittar inte riktigt något alls att klaga på så bra jobbat Tjeckien!

  Betyg: 8/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 3. Pato

  Det är en bra låt men samtidigt en låt som folk inte röstar på…

  Det här skriker liksom 11e plats i semifinalen på torsdagen o det där vore jävligt surt.

 4. Johanna

  Nej men jag tror ändå på detta! Tror absolut att det kan ta sig till final. I det första live-klippet som cirkulerade var det ju klockrent så hoppas att det blit bättre än förfesterna i alla fall. Tror på final då den här semin är svagare pä det sättet att drn har gärre “säkra” finalister än semi 1. Gillade inte denna när den vann och rankar den fortfarande typ på plats 24 men ändå tillräckligt bra i semi 2.

 5. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:
  Detta är verkligen Tjeckien i ett nötskal! År efter år kommer man med uppslag till vad som skulle kunna bli intressanta låtar och melodier, men när det sen ska komma till mixning och slutprodukt så blir låtarna lidande av att de låter som ofärdiga demos i produktionen. Och i år händer detta igen! När “Lights Off” vann i uttagningen tyckte jag det fanns en intressant dynamik med syntar, gitarrer och fiolspelande, men när låten gjordes om så försvann dynamiken och nu är det bara housesyntar rakt igenom. Låten är fortsatt godkänd, det är en mitt på trean-låt, men den hade kunnat vara så mycket intressantare om man hade tänkt om där med själva produktionen.

  Betyg (0-5): 3

  VAD JAG TROR:
  Det har varit lite frågetecken kring Tjeckiens chanser, men jag tror de kan andas ut – finalplatsen lär Tjeckien ordna. Det är faktiskt inte så många upptempolåtar som gör upp i andra semins andra halva, och de flesta av dem hamnade ganska tidigt. Det gör att Tjeckien kan skruva upp tempot som legat lågt efter fyra andra låtar, och stå för en bra avslutning. En avslutning som kommer skicka dem till final.

  Final? Ja!

 6. Micke

  Ett bidrag jag under lång tid hade på betyget (1/10) MYCKET DÅLIG. Med tiden har den dock växt sig starkare även om jag fortfarande tycker det är dussinpop.

  Annars har jag nog märkt lite omvänt när det gäller vad folk i allmänhet tycker. Man örde mycket positivt inledningsvis men det känns på något sätt som att många tröttnat på bidraget.

  Bandet och sångerskan håller hög klass. Synd bara att inte bihåller lika hög klass. Om man dock betänker vad Tjeckien ställt upp med sen 2018 så är det ett bra steg i rätt riktning.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  Tjeckiens bästa ESC-bidrag:
  1. “Malá Dáma“, Eugent Kabát (2007)
  (Enbart studioversionen)
  2. “I stand”, Gabriela Gunčíková (2016)
  3. “Hope never dies“, Marta Jandová and Václav Noid Bárta (2015)

  Tjeckiens sämsta ESC-bidrag: “Friend Of A Friend“, Lake Malawi (2019)
  (En av elva (0/10) genom ESC-historien)

  Tjeckiens verkliga vinnare 2022: “Runnin’ Out Of Freakin’ Time“, Annabelle

  Tjeckiens största miss i egen uttagning:
  (Behöver jag ens nämna det? Året då Tjeckien skitade ned sig över hela Europa. Man har ett helt fantastiskt bidrag i sin uttagning. Jag och de flesta med mig trodde det var raka spåret. Men vad gör Tjeckien? Man skickar istället ett av ESC-historiens sämsta bidrag. Detta var den verkliga vinnaren. Ett bidrag jag under lång tid hade på betyget (1/10) MYCKET DÅLIG. Med tiden har den dock växt sig starkare även om jag fortfarande tycker det är dussinpop.

  Annars har jag nog märkt lite omvänt när det gäller vad folk i allmänhet tycker. Man örde mycket positivt inledningsvis men det känns på något sätt som att många tröttnat på bidraget.

  Bandet och sångerskan håller hög klass. Synd bara att inte bihåller lika hög klass. Om man dock betänker vad Tjeckien ställt upp med sen 2018 så är det ett bra steg i rätt riktning.

  BETYG (5/10) GODKÄND
  ——————————

  Tjeckiens bästa ESC-bidrag:
  1. “Malá Dáma“, Eugent Kabát (2007)
  (Enbart studioversionen)
  2. “I stand”, Gabriela Gunčíková (2016)
  3. “Hope never dies“, Marta Jandová and Václav Noid Bárta (2015)

  Tjeckiens sämsta ESC-bidrag: “Friend Of A Friend“, Lake Malawi (2019)
  (En av elva (0/10) genom ESC-historien)

  Tjeckiens verkliga vinnare 2022: “Runnin’ Out Of Freakin’ Time“, Annabelle

  Tjeckiens största miss i egen uttagning:
  (Behöver jag ens nämna det? Året då Tjeckien skitade ned sig över hela Europa. Man har ett helt fantastiskt bidrag i sin uttagning. Jag och de flesta med mig trodde det var raka spåret. Men vad gör Tjeckien? Man skickar istället ett av ESC-historiens sämsta bidrag. Detta var den verkliga vinnaren. https://www.youtube.com/watch?v=q1uOktZJJVg

 7. Adri

  Jag älskar allt med detta. Kort sagt men jag har inte så mycket att säga. Jag gillar allt 🙂

  Dock så har sångerskans röst på vissa av pre-eventen varit rätt svag. Men i den videon som cirkulerade innan den riktiga videon kom sjöng hon ju otroligt.

  Så jag tror deras riktiga finalchanser beror på hur hennes röst låter exakt där och då.

  Helt rätt låt vann 🙂

  Tror? Final
  Tycker? Final

  01. Sverige – Cornelia Jakobs – ”Hold me closer”
  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  07. Rumänien – WRS – ”Llamame”
  08. Belgien – Jeremie Malkiese – “Miss you”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  10. Nederländerna – S10 – ”De Diepte”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  12. Irland – Brooke – ”Thats rich”
  13. Albanien – Ronela Hajati – ”Sekret”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  15. Portugal – Maro – “Saudade saudade”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  17. Österrike – Lumix & Pia Maria – ”Halo”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  22. Azerbajdzjan – Nadir – ”Fade to black”
  23. Montenegro – Vladana – ”Breathe”
  24. Litauen – Monika Liu – “Sentimentai”
  25. Georgien – Circus Mircus – ”Lock me in”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Lettland – Citi Zeni – ”Eat your salad”
  28. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  30. Grekland – Amanda Tenfjord – ”Die Together”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  33. Schweiz – Marius – ”Boys do cry”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  38. Australien – Sheldon Riley – ”Not the same”
  39. Norge – Subwoolfer – ”Give that wolf a banan”
  40. Bulgarien – IMP – ”Intention”

 8. Adri

  Oj. Glömde lägga in Tjeckien i listan ovan. Tjeckien är min bronsplacering 🙂

 9. Mikaela

  Älskar detta. Kontrasten mellan de suggestiva verserna och den explosiva refrängen, hennes svala men intensiva röst, basen, melodin. Jag tycker sättet hon sjunger på förmedlar sån trovärdighet, jag tror på att hon känner precis sådär.

  Plats 2 av 40.

 10. oe

  Helt okej poplåt som sticker ut lite från de mest generiska (Malta & Irland), men inte tillräckligt för att fånga mig riktigt. Hade kanske varit bättre om den inte låtit så autotunead, man blir ju tveksam till hur det kommer låta live. Gillar inte hennes röst särskilt heller. Så det blir bara 6/10, men årets starkaste sexa.

  Nederländerna 10/10
  Sverige 9/10
  Azerbajdzjan 9/10
  Belgien 8/10
  Schweiz 8/10
  Kroatien 8/10
  Österrike 8/10
  Armenien 8/10
  Litauen 7/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Tjeckien 6/10
  Danmark 6/10
  Georgien 6/10
  Albanien 6/10
  Australien 6/10
  Estland 6/10
  Montenegro 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Portugal 5/10
  Malta 5/10
  Irland 5/10
  Grekland 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Norge 5/19
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Rumänien 2/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10
  Lettland 1/10

 11. Denis

  Finns nåt skandinaviskt i detta, kanske för att två av dom är norrmän?
  Är kluven till detta. Det finns nåt fräscht i det, samtidigt finns det inget som är tillräckligt intressant för att hålla intresset uppe. Låten stör inte men samtidigt tar den heller inte uppmärksamhet. Svårt det här…
  Ger den ändå 6/10. Då det låter bra. Final tror jag

 12. Zacke

  Inte direkt min smak, men den är snyggt gjord, så jag förstår att folk gillar den. Tycker ändå detta är en rejäl uppryckning för Tjeckien, efter flera riktigt dåliga låtar senaste åren.

  Betyg 5//10

  1: Sverige 10//10
  2: Nederländerna 9,5//10
  3: Grekland 9//10
  4: Danmark 9//10
  8: Finland 8//10
  9: Armenien 8//10
  10: Schweiz 8//10
  12: Österrike 7//10
  13: Island 7//10
  14: Ukraina 7/10
  15: Serbien 7//10
  16: Estland 6//10
  17: Montenegro 6//10
  18: Moldavien 6//10
  19: Belgien 6//10
  20: Polen. 6//10
  21: Azerbadzjan 5//10
  22: Tjeckien 5//10
  23: Norge 5//10
  24: Georgien 5//10
  25: Litauen 5//10
  26: Cypern 4//10
  27: Irland 4//10
  28: Kroatien 4//10
  29: Slovenien 3//10
  30: Portugal 3//10
  31: Bulgarien 3//10
  32: Rumänien 3//10
  33: Nordmakedonien 2//10
  34: Albanien 2//10
  36: Australien 1//10
  37: San Marino 1//10
  38: Israel 1//10
  39: Malta 1//10
  40: Lettland 1//10

  ——————-
  Topp 3:

  1: ”Malá dáma” (2007)
  2: ”My turn” (2017)
  3: ”Hope never dies” (2015) eller ”I stand” (2016)

  Tjeckiens sämsta bidrag:
  ”Omaga” (2022)

 13. Anton

  När de Tjeckiska låtarna släpptes föll jag direkt for Lights off. Visste att om den vann skulle Tjeckien definitivt vara på min topp 10, även fast det var långt innan vi hade hört majoriteten av årets låtar. Sen gick det lång tid och jag var lite besviken att Tjeckien fick vara min etta så länge. Visst, jag älskar låten väldigt mycket, men nog skulle väl något annat komma och knuffa ner den från vinnarplatsen? Som tur är kom Sverige och valde en fantasisk låt som nu är min första plats. Nu tror jag inte att Tjeckien kommer ha något i toppstriden att göra tyvärr, men oj vad jag hoppas på en finalplats. Eftersom min trea Nordmakedonien känns helt körd vore det trist om min andraplats också åker ut i semin. Plats 2/40

  1. Sverige: Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
  2. Tjeckien: We are Domi – “Ligths off”
  3. Nordmakedonien: Andrea – “Circles”
  5. Armenien: Rosa Linn – “Snap“
  6. Nederländerna: S10 – “De Diepte“
  7. Cypern: Andromache – “Ela“
  9. Portugal: MARO – “Saudade, saudade“
  10. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“
  11. Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo“
  12. Polen: Ochman – “River
  13. Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”
  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  15. Norge: Subwoolfer – “Give That Woolf A Banana“
  16. Israel: Michael Ben David – “I.M”
  17. Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“
  18. Serbien: Konstrakta – “In corpore sano“
  19. Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“
  20. Island: Systur – “Með hækkandi sól“
  22. Rumänien: WRS – “Llámame“
  23. Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”
  24. Estland: STEFAN – “Hope“
  25. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
  26. Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“
  27. Irland: Brooke – “That’s Rich“
  28. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“
  29. Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”
  30. Montenegro: Vladana – “Breathe“
  31. Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“
  32. Litauen: Monika Liu – “Sentimentai”
  34. Belgien: Jérémie Makiese – “Miss You“
  36. Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”
  37. Slovenien: LPS – “Disko“
  38. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații – “Trenulețul“
  39. San Marino: Achille Lauro – “Stripper“
  40. Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se