ESC 2022 Schlagerpinglan: Den 16:e mars gjorde jag en personlig rankning av “Alla Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2022“, så nu när det hela är avgjort kan det vara intressant att följa upp listan och se hur det egentligen slutade.

Här nedan ser ni (tillsammans med artisternas live-framträdanden i Turin) våra nordiska resultat i finalen och semifinalerna av ESC 2022, både vad gäller de slutliga placeringarna och hur tittarna resp. jurygrupperna placerade oss:

Nordens mest framgångsrika bidrag i Eurovision Song Contest 2022:

Hold Me Closer”, Cornelia Jakobs – Sverige

Slutliga placeringar för Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2022:
Sverige Sverige: Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs 4:a i finalen
Norge Norge: Give That Wolf a Banana“, Subwoolfer 10:a i finalen
Finland Finland: Jezebel“, The Rasmus 21:a i finalen
Island Island: Með hækkandi sól”, Sigga, Beta and Elín 23:a i finalen
Danmark Danmark: The Show“, REDDI 13:e i semi 1

Om juryn fått bestämma: Om tittarna fått bestämma:
Sverige Sverige 2:a i finalen (1:a i semi 2) Sverige Sverige 6:a i finalen (1:a / 2:a i semi 2)
Norge Norge 17:e i finalen (7:a i semi 1) Norge Norge 7:a i finalen (4:a i semi 1)
Finland Finland 22:a i finalen (8:a / 9:a i semi 2) Finland Finland 16:e i finalen (6:a i semi 2)
Island Island 23:a i finalen (8:a i semi 1) Island Island 18:e i finalen (10:a i semi 1)
Danmark Danmark 12:a i semifinal 1 Danmark Danmark 13:e i semifinal 1

Schlagerpinglan: För andra året i rad så tog alla de nordiska länderna förutom Danmark sig vidare till finalen. Förra året var det “Øve Os På Hinanden” med Fyr & Flamme (en av mina personliga favoriter) medan de detta året skickade “The Show“ med REDDI (ett av de bidrag jag tyckte minst om). De har m.a.o. inte kört fast i samma spår utan lider förhoppningsvis endast av en liten tillfällig svacka och har ingen anledning till att få panik. DR bör därför, precis som de övriga nordiska TV-bolagen, kunna fortsätta låta sin nationella uttagning utse nästa bidrag.

Vad gäller de fyra final-länderna så slutade det med att jag placerade Finland som etta, tätt följd av Norge och Sverige (alla tre stora personliga favoriter) medan Island hamnade lite längre ner (som ett helt OK bidrag).

Det blev m.a.o. ett relativt starkt år för Norden i ESC (speciellt vad gäller min personliga syn på bidragen men även det verkliga resultatet, där tittarna och juryn var ovanligt överens) men nästa år så hoppas jag att vi även får återse Danmark i finalen. 🙂

Se även: “Eurovision 2022: Samlad info om resultatet

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2022: Hur gick det för de nordiska bidragen?”

 1. Pato

  Det går åt helvete för Danmark…

  Inte så konstigt. Deras nationella uttagning är usel. Ingen klass, ingen kvalité , ingen underhållning, ingen förberedelse, ingen talang, ingen passion.

  Jag tycker den där raive gruppen funkade, hoppas de gör comeback nästa år med en bättre låt så kanske Danmark har en chans.

  Det finns även en dansk stor artist just nu som heter Sandra Hussein. Hon gör etnisk pop med hip hop element. Hon är grym men så som det ser ut just nu så är inga kvalitativa artister intresserade av MGP trams…

 2. Pato

  Det gick ju betydligt bättre för Norden i år än för Balkan…

 3. HW

  Min ranking av de nordiska bidragen:

  1. Island (bästa låten av de fem)
  2. Sverige (bästa framträdandet av de fem)
  3. Danmark
  4. Norge
  5. Finland

 4. Denis

  Återigen ett starkt år för Norden, kul att det görs så bra musik från dom här trakterna.
  Enda frågetecknet är Danmark. Var gör dom fel?

 5. Mats

  Personligen tycker jag att Norden hade bra låtar i år, jag rankar de i den här ordningen:

  1. Island
  2. Finland
  3. Sverige
  4. Norge
  5. Danmark

  Island, Finland och Sverige hade alla starka låtar i år. F.ö. tror jag fortfarande att Island hade vunnit 2020 om tävlingen hade blivit av.

  Danmark missade ju återigen finalen. Deras bidrag förra året gillade jag, det var en av mina personliga favoriter då. I år tycker jag man valde fel bidrag, jag är övertygad om att tvåan i Dansk melodi grand prix “Hallelujah” med gruppen Conf3ssions åtminstone hade gett Danmark en plats i finalen.

  Även jag kommer nu att pausa ett tag men jag kommer att följa vad som skrivs på den här alltid intressanta bloggen och säkerligen komma med något inlägg när det kommer ämnen där jag förhoppningsvis kan tillföra något. Ett stort tack till dig pinglan för det enorma jobb du lägger ned. På återhörande!

 6. Schlagerpinglan

  @Mats, Tack själv och välkommen åter. 😀

 7. Pato

  Njae Norden var fan inte starka förra året. Fanns inte ett enda starkt bidrag från Norden i fjol…

 8. Adri

  1. Sverige (1)
  2. Island (2)
  3. Danmark (12)
  4. Finland (23)
  5. Norge (33)

  Jag kommer inte pausa i samma mening som många andra. Jag är här, men mest som läsare den kommande tiden. Jag är i en redig psykisk svacka och mår absolut skit, så orkar inte vara engagerad på samma sätt. Men kvar är jag ändå. Kanske inte behöver skrivas, men jag tänker att om antalet kommentarer minskar är det ändå betryggande att veta att läsare finns kvar ändå! 🙂

  Och som vanligt med mitt psyke, what goes up must come down – och vice verse – så det kommer bli bättre nån gång det med. Då blir det mer igen.

 9. Schlagerpinglan

  @Adri, Jepp, det kan ju vara bra att veta. 😀 Även om jag mest skriver för mig själv under lågsäsongen och dokumenterar ländernas förberedelser så är det ju roligt att veta att det trots allt kan finnas någon annan som får nytta/glädje av det. 😀 Ta hand om dig så hörs vi förhoppnignsvis av då och då. 🙂

 10. Pato

  Men både Norge o Sverige hade riktiga lyckträffar i år. Utan Subwoolfer och även utan Cornelia så hade både Norge o Sverige fått det riktigt tufft i år. Det är jag helt övertygad om.

 11. Denis

  Mår också upp och ner. Du är inte ensam Adri, och
  Men jag tänker ända vara här. Under den rätt korta tid jag har varit här har den här bloggen varit en tillflykt. Kommer läsa men kanske inte skriva
  Så tack pinglan och ni andra här..

 12. Schlagerpinglan

  @Denis, Tråkigt att höra (om måendet) men bra om bloggen kan vara en distraktion. Att kommentera är absolut inget krav (även om det så klart uppskattas) så jag hoppas att du även i fortsättningen hittar något här som kan vara av intresse (trots att lågsäsongen inte är lika händelsefull). 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se