San Marino Efter att EBU upptäckt “röstningsoegentligheter” vid juryröstningen i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2022 så ersattes juryrösterna från sex länder med ersättningsröster i både semifinalen och finalen.

Detta har fått de sex utpekade länderna (d.v.s. Azerbajdzjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumänien och San Marino) att reagera på olika sätt. San Marinos TV-bolag SMRTV verkar dock mest vara upprörd över att deras jurytolva i finalen gick till Spanien i stället för Italien samt att de anser att EBU agerat en aning auktoritärt.

I en lång Twitter-tråd redogör SMRTV för sitt missnöje med EBU:s agerande men pressmeddelandet avslutas med en försäkran om att de fortsätter att ha förtroende för tävlingen och att de alltid hejar på den bästa, även när den inte har den bästa låten.
(Källa: wiwibloggs.com)

San Marinos underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
San Marinos röster
(Grafik: EBU – lånad från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Ja, ersättningsresultatet kan så klart diskuteras. Det bästa vore ju om jurymedlemmarna kunde hålla sig till reglerna men om det inte sker så föredrar jag nog att de använder sig utav ett uträknat resultat i stället för endast tittarröster. Om de bara har tillräckligt mycket data från tidigare års röstande och ländernas röstningsmönster så är det ju trots allt det minst dåliga alternativet.

Som wiwibloggs.com påpekar så gick de sex ländernas 12:or till Sverige i semifinalen medan det var en större spridning i finalen. Redan inför semifinalsdragningen så delades länderna in i olika grupper beroende på historiskt röstningsmönster och skillnaden i var ländernas finaltolvor landade stämmer in med denna indelning:

Var hamnade “ersättningstolvorna” i finalen?

Grupp Berörda länder Uträknade
jury-12:an
(Tittarnas 12:a)
Grupp 1 Montenegro => Serbien (Serbien)
Grupp 3 Azerbajdzjan
Georgien
=>
=>
Storbritannien
Storbritannien
(Ukraina)
(Ukraina)
Grupp 4 San Marino => Spanien (Ukraina)
Grupp 5 Polen
Rumänien
=>
=>
Ukraina
Ukraina
(Ukraina)
(Moldavien)
(Källor: eurovision.tv och schlagerpinglan.se – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Utan att veta så mycket om hur uträkningen ser ut så kan man i alla fall konstatera att det verkar följa samma mönster som gruppindelningen visade och därmed inte bara slumpats ut. Det är tråkigt att det ska behövas men likväl, enligt mitt sätt att se på saken, det minst dåliga alternativet för tillfället.

Hur röstades det i den andra semifinalen?

Grupp Berörda länder Diskade
jury-12:an
Uträknade
jury-12:an
(Tittarnas 12:a)
Grupp 1 Montenegro => Georgien Sverige (Serbien)
Grupp 3 Azerbajdzjan
Georgien
=>
=>
Polen
Azerbajdzjan
Sverige
Sverige
(Sverige)
(Serbien)
Grupp 4 San Marino => Rumänien Sverige (Serbien)
Grupp 5 Polen
Rumänien
=>
=>
San Marino
San Marino
Sverige
Sverige
(Sverige)
(Sverige)
(Källor: eurovision.tv och schlagerpinglan.se – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Visst brukar det finnas skillnader mellan juryns och tittarnas smak, men att samtliga sex jurygrupper (med proffs som har i uppdrag att bedöma enligt förutbestämda kriterier) blundar för både Sveriges och Serbiens bidrag (samt alla de bidrag som majoriteten av jurygrupperna bedömde vara “bäst”) för att i stället ger varandra alla 12:orna ser ju inte helt proffsigt ut.

Se även: “Eurovision 2022: EBU förklarar varför sex länders jury-röster ersattes

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “San Marino 2022: SMRTV ifrågasätter ersättningsresultatet”

 1. Mikaela

  Pinglan, tack för en bra säsong på en fantastisk blogg! Ditt engagemang är imponerande, och en stor källa till glädje för oss som hänger här. Jag uppskattar det hängivna, trevliga och respektfulla klimatet här, något jag inte hittat på någon annan ESC -sida. Tack också till er andra som bidrar till detta.

  Tittar kanske in emellanåt, annars ses vi igen 2023! 😀

 2. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Tack själv och välkommen tillbaka när helst du känner för det. 😀 Under lågsäsongen så blir det av naturliga skäl inte lika mycket aktivitet här men innan man vet ordet av det så är det dags för de nationella uttagningarna igen. 😀

 3. Pato

  Det vi vet med säkerhet inför nästa år är att det här ”OGAE” är en total grundlös tävling. Haha, så många fel OGAE hade i år… ojojoj…. haha.

  OGAE är död…

 4. Schlagerpinglan

  @Pato, Njae… om du menar OGAE Poll så har du helt fel, då resultatet aldrig KAN bli fel (om de inte råkar göra fel när de röstar/sammanställer rösterna). OGAE Poll är de organiserade fansens undersökning där man får reda på vilka favoriter de har, inte någon “tävling” där de försöker förutse vinnaren. (Om jag nu inte missförstått och du faktiskt menar en sådan tävling.)

 5. Pato

  Apropå Sverige. Medina släpper ny låt den 3/6. Jag tycker fan det är exakt den typ av musik Sverige borde testa att skicka till Eurovision. Dom kom ju fan trea i år o Anis kom femma två år innan.

  Svensk etno-house. Det är exakt den typ av låtar som hade gjort att Sverige hade krossat tittaromröstningen i Eurovision totalt. Dags för Sverige att skicka något i din stilen på svenska. Nu tror jag inte Medina kommer göra Mello 2023 som artister men det finns många som gör den typen av musik.

  Clara Klingenström är oxå ett bra exempel. Svensk musik hade gått hem som fan i Europa, tror bara svennar är lite för försiktiga. Men dags att visa att Sverige kan oxå spela spelet på ett annat sätt i Eurovision, fan.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se