Svenska folket får välja

2009-09-02 (onsdag)

Melodifestivalen 2010 kommer att innehålla 28 juryutvalda bidrag, tre jokrar samt svenska folkets bidrag.

Vem som helst (som inte är eller har varit ansluten till något musikförlag) kan bidra med en egen låt som sedan ska kunna lyssnas och röstas på under ca 30 dagarSVT:s webb. Vinnaren, som blir svenska folkets bidrag, plockas ner från webben och får sedan tävla i Melodifestivalen mot de andra bidragen, som däremot inte får spelas offentligt förrän på tävlingsdagen.

SVT tar emot bidrag från och med den 21:a september till den 4:e oktober. (Källor: aftonbladet.se, gylleneskor.se samt svt.se)

Uppdaterad 2009-09-15: De som uppfyller kriterierna för att vara en ny upphovsman kan ladda upp sitt bidrag till svt.se mellan den 21/9-4/10. Sedan kommer allmänheten att kunna sms-rösta på de bidragen mellan den 14/10-12/11, då “webbjokern” kommer att utses.

Schlagerpinglan: Tankarna går genast till Spaniens bidrag 2008, Baila el Chiki-Chiki ” med Rodolfo Chikilicuatre. Detta bidrag fick landet dras med efter att TV-tittarna fått extra makt men det betyder väl inte att vi här i Sverige måsta gå i samma fälla?

Trots den uppenbara risken att något plojbidrag kan komma att väljas så är jag faktiskt positivt inställd till denna idé. Något drastiskt behöver göras och på detta sätt så kan landets okända guldkorn vaskas fram. Vi får väl vänta och se hur det hela utvecklar sig.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Svenska folket får välja”

 1. Vronkan

  Kul med nya vinklingar. Men jag ser ett problem med att en låt får mer exponering än alla andra. Den behöver inte ens vara särskilt bra för att få många röster i finalen. (eller när den nu dyker upp i tävlingen..)

 2. Schlagerpinglan

  Vronkan,
  Precis. För hur ska de kunna stoppa folk från att spela låten efter det att “förtävlingen” är avgjord? Att de tar ner den från sin egen webb-plats hjälper ju knappast. Men men… de andra finalbidragen hinner ju spelas en hel del de med innan det är dags för slutfinal. Risken är dock annars stor att folk röstar på “folket bidrag” bara för att det ska vara så, vilken låt det än är. Förhoppningsvis är det en riktigt bra låt. 😀

 3. Kerstin

  Tyvärr ser jag inget kul i detta hoppas jag ändå har fel.

 4. Schlagerpinglan

  Kerstin,
  Själv tycker jag inte om “Idol” och liknande program och har en känsla av att detta kan bli pinsamt dåligt. Det finns dock en liten chans att ett riktigt bra bidrag kan komma fram denna väg och så länge det finns en chans så tycker jag att det är värt att satsa på. Förhoppningsvis är det inte en chansning som vi kommer att ångra i maj.

 5. Kerstin

  Men helgar medlen alltid syftet. Att få fram en bra låt nog finns det enklare vägar att gå. Det är själva idén som bara känns som ytterligare ett jippo för Christer Björkman att väcka intresse. Att man kan lyssna fler ggr på ett bidrag kan lika gärna vara negativt som positivt för man kan ha hunnit bli less långt innan final om den skulle ta sig dit. Jag tycker tävlingen börjar tappa fotfästet helt, tänk om Europa skulle börja rösta in ytterligare bidrag i ESC via nätet hur kul skulle det vara? De som vill vara med får väl skicka in bidrag på vanligt hederligt sätt varför hålla på krångla till saker, det enkla är ibland det bästa. Jag fattar inte alls poängen eller underhållningsvärdet i detta, tyvärr.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se