Grekland Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervju och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Grekland landets ESC-historik
Bidrag: “Rise Up” videolive-framträdandelåttext
Artist: Freaky Fortune
feat. RiskyKidd
Freaky Fortune facebookRise Up facebookyoutubetwitter
Freaky Fortune wikipediaRiskyKidd wikipedia
Startnummer: nr 13 i semifinal 2
Låtskrivare: Freaky Fortune (t&m), RiskyKidd (t)
Uttagning: NERIT valde ut sitt ESC-bidrag genom showen “Εurosong 2014 – A Mad Show!” som kunde genomföras tack vare ett samarbete med MAD TV, Panik Records och Platinum Records. Tittarna fick själva utse vinnarna och av de fyra tävlande bidragen fick “Rise Up” hela 48% av rösterna och vann med god marginal till tvåan, Kostas Martakis, som fick nöja sig med 23%.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Greklands ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
esctoday.com (eurovisionary.com) eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Freaky Fortune och RiskyKidd av escXtra och oikotimes. Lyssna även på ett Eurovision-medley som artisterna spelat in.

Odds: Vidare till final & topp-20 (plats 17) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Grekland har historiskt sett alltid lyckats att ta sig vidare till finalen och jag ser ingen anledning till att det skulle bli annorlunda denna gång. Visst, rap fungerar sällan speciellt bra i ESC men 2011 räckte det till en 7:e-plats för Grekland med “Watch My Dance“, som enligt mig är betydligt svagare än “Rise Up”, så de lär nog kunna få en riktigt fin slutplacering även detta år.
Schlagerpinglan tycker: Till final GreklandGreklandGreklandGreklandGrekland Betyg: 5- / 5
Precis som i fallet med det finska bidraget så gillar jag i pincip allting i det här paketet. Vers, refräng, musikslingor och rappartier – allt bidrar till att göra “Rise up” till en riktigt humörhöjande partylåt där små detaljer, som t.ex. hur sångarnas röster och helt olika framtoningar kompletterar varandra, gör skillnaden mellan ett bra och fenomenalt bidrag. När det sedan visade sig att låten även fungerade live, vilket elektronisk musik väldigt ofta inte gör, ökade min känsla att detta är ytterligare en vinnarkandidat… i alla fall i mina ögon.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Grekland 2014: “Rise Up”, Freaky Fortune feat. RiskyKidd”

 1. Rickard

  En typisk låt för Grekland att sända! Man blir glad och vill upp och dansa! Jag vill egentligen inte tycka om denna typen av låtar, men här kommer jag på mig själv med att nynna och stampa takten. Den blir såklart final. Bidraget sticker ut (som vanligt med Grekland) och topp 10 är troligt! 🙂

 2. Kerstin

  Välkommen tillbaks Rickard. Jag har verkligen undrat vart du hållit hus, kul att du är här igen och kommenterar.

 3. Kerstin

  Det grekiska bidraget ger mig en enda enda sak och det är huvudvärk. Så monotomt med en irriterande refräng som mal om och om igen. Grekland brukar som sagt alltid ta sig final och jag är säker dom gör det i år igen. Vissa bidrag växer och andra sjunker efter några lyssningar och för mig är det grekiska bidraget en låt som sjunker sakta i min lista. Men final absolut. Betyg 2/5.

 4. Micke

  Jag är mest glad över att Grekland inte skickade bidraget Mark Angelo feat. Josephine “Dancing Night” . Hade de gjort det hade alla låtar på min bottenlista fått maka på sig och lämna över jumboplatsen.

  Så till deras bidrag till ESC då. Låten får mina uppmärksamhet under de 32 första sekunderna och känslan är, kanske, kanske kan det bli något. Känns som att de ska bli något traditionellt grekiskt. Med öronen på helspänn får jag kanske skylla mig själv men efter första halvminuten dör alla förhoppningar och jag störs kraftigt av samma huvudvärk som Kerstin gör. Det är banne mig inte svårt att skriva texter till låtar idag. Intellektuell är ju inte direkt stödordet för dessa som skriver text.

  Nej det här är alldeles för tjatigt för mig men de små grekiska partierna i bidraget räddar ändå bidraget från att hamna i min slasklista

  När ska du börja kola alla bra bidragen i år Schlagerpinglan? 🙂 Justkiding

 5. Micke

  Inte kola utan kolla 🙂

 6. Micke

  Betyg:

  3+ / 10

 7. Micke

  Hej igen Rickard: Ganska kul att se våra åsikter. Förra året tror jag faktiskt inte det fanns någon här på bloggen som hade så lik smak som jag som du hade. I år har det sannerligen börjat annorlunda 🙂 Av de fem bidrag Schlagerpinglan gått igenom finns det två som jag tycker är klart hörbara. Resten är nada för mig. För dig är samma två som jag tycker är hörbara de två du tycker sämst om och de tre jag inte gillar de gillar du. Håller vi på att ta igen från förra året eller? 🙂

 8. Davve

  Modern och medryckande låt. Kanske den modernaste av årets alla bidrag. Det och faktum att det är greklands bidrag gör att finalplatsen är säkrad!

 9. Micke

  Jag har två saker på hjärtat:

  1. Schlagerpinglan jag skulle hemskt gärna vilja höra vad du tycker om första halvminuten i det här bidraget. Tänker mest på vad du kände första gången du hörde låten och vad du tyckte och trodde det skulle bli av låten. Gäller givetvis även andra här om ni känner för det 🙂 Kanske inte lätt att beskriva för vad vet jag det kanske bara är jag som får speciella Associationer. Inget ovanligt för min del jag är en musiknörd och får olika känslor för varje sekund i musik 🙂

  2. Ett bra val att stänga kommentatorsfältet när det gäller Österrike. Tänker inte öppna upp det igen men jag vill ändå vända mig till Davve med en förhoppning att han stannar kvar på bloggen. Alla behövs här och ingen tycker Conchita är äcklig. Det har ingen påstått här. Hoppas du kan glömma detta och fortsätta kommentera här.

 10. Davve

  Micke, nej nej du behöver inte oroa dig. I diskuterar bara… Det är nyttigt 🙂 kul att ESC snart bara är 1 månad bort eller vad säger du?

 11. Micke

  Får man gå emellan med något helt annat? Just nu känns det som att jag själv har en härdsmälta eller något liknande. Satt och rensade på datorn när jag hittade en grej jag skrev och tänkte lägga in på den här bloggen. Grejen är bara att jag inte minns om jag gjorde det eller ej. Jag gör det igen och är det gammal skåpmat så ta bara bort det. Det handlar om mina tio favvisbidrag bland de som inte kommer att få representera sina länder. Estland och Rumänien är de som enligt mig har mest att skämmas över följt av Moldavien.

  1. “Kui tuuled pöörduvad“, Sandra Nurmsalu – ESTLAND: (Fullständig, obestridbar etta på den här listan. Kan det möjligen vara hela ESC-historiens märkligaste bortdömning? Anledningen har jag ingen aning om men jag hoppas verkligen att Estland har kommit längre i utveckling än att man tror att man kan göra en karbonkopia av en gammal vinnare från 2012 och på fullt allvar tro att de går iland med detta. Heja Sandra Nurmsalu. Redan 2009 var du grym i ESC men i år fick du inte ens visa upp dig själv och din fantastiska låt. SÅ SYND)

  2. “Breathe“, Ştefan Stan feat. Teddy K – RUMÄNIEN: (Ni som gillar årets vinnare i Rumänien blunda nu. Det finns fem låtar från tävlingarna i år som jag kommer att spela även efter att ESC 2014 är över. Italiens och Nederländernas bidrag. Min etta på den här listan och den här. Den femte kommer på plats 3. Så underbart att lyssna till den här rumänska låten när man bara känner att man behöver koppla av. Man bara känner hur ny energi rinner till. Istället serveras vi nu det som i mina ögon är tidernas största dagisrefräng. Jag bad inte om något Miracle men alltid kan det roa småbarnen)

  3. “The Fiddler On The Deck”, Santiano – TYSKLAND: (Ni som aldrig riktigt upplevt energin och samvaron med irländsk folkmusik kommer aldrig att förstå detta och det är ju helt ok men samtidigt en stor förlust för er 🙂 Som jag redan sagt ta er en resa till Irland och upplev hela paketet med pub, musik, landskap, gemenskap och mycket, mycket mer. Går fullständigt igång på det här. Med några öl i benen och partiet mellan 2.00-2.14 i öronen är det omöjligt att inte ge sig ut på dansgolvet och svänga sina lurviga. Fullkomligt älskar Irländsk musik folkmusik vare sig det är helt traditionellt, eller som här eller grymt upprockat)

  4. “Flying”, Covali Boris – MOLDAVIEN: (Gav Moldavien bort segern i ESC 2014 när de tog bort den här låten mitt under hela tävlingen. Den var inte min vinnare i ESC 2014 men hela mitt inre ropade rakt ut att Eurovision Song Contest 2015 kommer att hållas i Chișinău, Moldavien. Blev oerhört förvånad och besviken när den plötsligt försvann och har fortfarande inte riktigt fattat varför. Väldigt mysig låt som troligen hade tagit hela Europa med storm)

  5. “I want to fly”, Cadence of Heart – MOLDAVIEN: (Årets bästa låt när det gäller lite tyngre rock. Visst den har massor av skönhetsfläckar som borde tvättas bort men den har trots det en energi och glädje som får igång mig. Refrängen är bäst och introt sämst. Jag förstod att den inte skulle komma långt men nog trodde jag den skulle vara kvar bland de 24 bästa i sitt land. Men vad hade jag väntat mig med alla kidsen som röstar)

  6. “The movie song“, Eoghan Quigg – IRLAND: Min regerings stora favvis 2014 och jag vågar ju inte säga emot henne 🙂 Skämt åsido detta är en jättemysig låt perfekt under en biltur. Borde absolut ha vunnit i Irland. Tragiskt när världens bästa musikland tar in låtskrivare från Sverige och än mer tragiskt att en sån låt vinner. Vinnarlåten är helt ok men den här är betydligt bättre. Hade kanske gått hela vägen med en starkare sångare)

  7. “Aunque se acabe el mundo“, Jore González – SPANIEN: (Jag har förvånat väldigt många polare med att säga att jag tycker om den här låten. De tror tydligen att jag hatar allt sånt här danslåtsstuk. Inget kan vara mer felaktigt. Det jag inte gillar är som ni här säkert vet bättre än dem, talanglösa sångare med en skock robotdansare runt sig för att dölja låtens och sångarens brister. Den här spanska låten gillar jag och den borde ha vunnit som jag ser det)

  8. “Supernoova“, Lenna – ESTLAND: (Årets märkligaste låt enligt mig. Varje gång jag lyssnar på den händer exakt samma sak. Känner först “usch vilken sömngångarlåt” men jädrar vad den växer för varje sekund som går. I slutet känner jag precis tvärtom “finns det något bättre i år.” Sammantaget med dessa tankar blir det en riktigt bra låt. En av sju bra låtar i årets tävling i Estland. Synd bara att ingen av dessa vann)

  9. “Sängyn reunalla”, Mikko Pohjola – FINLAND: (Har redan skrivit om detta världsrekord i att förstöra en i grunden bra låt med ett ok framträdande. Min vinnarlåt i Finland innan de förstörde den, slet gitarren ur händerna på Mikko med följden att in på scen kom en artist med något av det stelaste framträdande jag sett. I synnerhet när han sjunger med tjejen. Ett artistiskt mästerverk 🙂 Stackars Mikko som drabbades av de bestämmandes härdsmälta)

  10. “Laule täis taevakaar“, Brigita Murutar – ESTLAND: (Är trevligt bra? Om svaret på den frågan är JA så ligger Brigita och hennes låt mycket bra till för snacka om trevlig låt. Varje gång jag tänker på den tänker jag “nja den var väl inget speciellt” sedan lyssnar jag på den och plötsligt blir Brigita och hennes Trevliga låt så jädra mysig och jag glömmer helt eventuella skönhetsfläckar. Estland vad fan har ni gjort? Sicket starkt startfält ni hade i år. Skäms)

 12. Micke

  Davve: Självklart är det kul att ESC närmar sig 🙂

 13. André

  Om Grekland: Låten börjar bra och är medryckande och man hajar till och lyssnar, gungar och sjunger snabbt med i den trallvänliga refrängen. Med andra ord börjar det riktigt lovande men sedan blir det lite enformigt eftersom texten typ består av fraserna “Comon and Rise up, Rise up, Rise up” genom hela låten. Det finns dock många såna här pop/elektro/rap/rnb låtar som är enformiga (tex Danny Saucedo “in the club”) och såna låtar brukar ju ha potential att slå och bli hits och när det nu dessutom är Grekland som tävlar med denna lär den få en bra placering!
  Jag personligen tycker dock det är synd att det inte händer mer, för för mig blir det överdrivet mycket “Rise up, Rise up” så därmed placerar sig den här låten någonstans i mitten för mig. Det är svängigt, glatt och publikfriande men alldeles för enformigt för att jag ska ge en stående ovation.

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Första halvminuten av det grekiska bidraget…. finns inte riktigt för mig. 🙂 Mitt första intryck var ärligt talat ett “oh nej” och ett besviket antagande om att jag hade något väldigt mossigt att vänta, men lyckligtvis så hade jag fel.

  Jag har en liten egenhet när jag lyssnar på musik och det är att jag brukar hoppa fram till slutet av första versen i de flesta låtar jag lyssnar på “privat” och därför störs jag aldrig av inledningen på detta bidrag. Hade jag fått välja så hade jag gärna sett att de slopade knasterinledningen för det känns som att det hör hemma någon annanstans, om du vet var så får du gärna ge en ledtråd. 😉

  @André, Jag kan inte gärna säga emot dig vad gäller enformigheten i låten… du har så klart rätt… men personligen så gillar jag ju det och har därmed inget emot att de återanvänder det som är “bra”. Som sagt, en smaksak. 🙂

 15. Micke

  Jisses 🙂 Vi har varit enormt överens många gånger men även det motsatta men mer olika uppfattning har vi aldrig haft Schlagerpinglan 🙂 För mig bygger första halvminuten upp en förhoppning. Helt underbara trumpeter verkar vilja ta oss in i ett bidrag som bygger på det traditionellt grekiska förhoppningsvis kryddat med lite modernt också. Killen gör definitivt inte saken sämre men vad händer sedan? För mig är det som att lyssna på en gammal grammofonskiva där stiftet hakar upp sig i skivan utan att någon går fram och lyfter bort det och därför blir det två och en halv minut av absolut upprepning.

  Om jag betygsätter låten efter versen är den topp 15 definitivt minst. Om efter resten är den på plats 35

  Om jag vet var inledningen hör hemma? Ja hos någon låtskrivare som hade kunnat följa upp det hela med en refräng som består av mer än 5-6 ord 🙂 Blir faktiskt jätteledsen att ingen verkligen kunde följa upp detta.

  Jag har härmed pratat färdigt om Grekland för i år. Jag har fått fram det jag tycker om bidraget och det räcker med det. Schlagerpinglan älskar bidraget vilket hon har all rätt i världen att göra och hon ska inte behöva höra mer om vad jag tycker om det 🙂 Adjö Grekland för i år

 16. Micke

  Min ranking av de nio bidragen som tas upp ikväll i Inför Eurovision Song Contest:

  Armenien
  Sverige
  Ryssland
  Lettland
  Albanien
  Azerbajdzjan
  Belgien
  Island
  Estland

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, Jepp, “jisses” är nog ett ord som beskriver det väldigt bra. 😀 Nåja, vi hittar i alla fall ljuspunkter i bidraget båda två, vi får väl nöja oss med det. 🙂 (Men du får gärna skriva vad du tycker, för jag kan garantera dig att det spelar ingen roll vad du skriver, inget kan få mig att sluta lyssna på denna underbara låt. 😀 )

  (Vad gäller kvällens Inför-program så återkommer jag efter programmet med min egen ranking.)

 18. Micke

  Kanonbra! Det är så det ska vara Schlagerpinglan. Det är därför jag säger att jag pratar färdigt om Grekland. Vi är ju här för att säga vad vi tycker. Jag har gjort det men det får aldrig bli så att man hoppar på en annans smak. Älska du den här låten du vill. Du är i din fulla rätt 🙂

 19. Rickard

  Kerstin: Tack det blev ett ofrivilligt uppehåll men nu ä jag tillbaka igen! 😀

 20. Micke

  Även jag tycker det är kul att du hittat tillbaka Rickard. Märkligt. Du hade ingen tanke på ett break men det blev ett. Jag hade en tanke på break men det blev inget 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se