ESC2014 Schlagerpinglan: I kväll klockan 21:00 startar finalen av Eurovision Song Contest 2014 och det är då allting ska avgöras.

Årets gissningar har väl gått lite sådär för mig men eftersom det till viss del beror på några riktigt positiva överraskningar så är jag likväl ganska nöjd med att ha haft fel. 😀 I den första semifinalen prickade jag endast in sju av finalisterna medan jag i den andra semifinalen lyckades förutse nio av de tio.

Nu är det helt andra förutsättningar och nu ska man försöka tänka sig in i hur alla tittarna i de 37 tävlande länderna och deras 5-manna-jurygrupper röstar. Man kan göra det svårt för sig och ta med alla möjliga variabler när man försöker sig på att få fram en trolig vinnare… eller så kan man göra det lätt för sig och gå på tydliga tecken och magkänsla. Jag väljer det sistnämnda. 😀

Eftersom jag själv endast fått Eurovision-vinnar-känsla från ett enda av bidragen som tävlar i kväll och det även vann OGAE-klubbarnas omröstning samt har det lägsta oddset inför finalen så är valet väldigt lätt för mig i år:

Schlagerpinglan hoppas och tror att följande bidrag vinner finalen av ESC 2014:
Sverige Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen

Schlagerpinglan: Visst, det finns en mängd med länder som skulle kunna utmana och med den medvind som Österrikes Conchita Wurst verkar ha för tillfället och det fina mottagande som Nederländernas mysiga bidrag fått så kan man ju aldrig så noga veta. Dessutom så är jag inte helt säker på att Armeniens chanser minskat bara för att surret runt det dämpats, ibland är det bättre att slå ur underläge än att ge sig in i finalen som storfavorit. Sedan så vet man ju inte hur de röstande resonerar, om 12:orna blir väldigt utspridda men alla ger små eller stora symboliska poäng till Ukraina så skulle även det kunna räcka till vinst. Därför har jag följande länder som möjliga utmanare till vinsten:

Schlagerpinglan tror även att följande bidrag har en rimlig chans att vinna ESC 2014:
Armenien Armenien – “Not Alone“, Aram MP3
Österrike Österrike – “Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst
Ukraina Ukraina – “Tick-Tock“, Maria Yaremchuk
Nederländerna Nederländerna – “Calm After The Storm“, The Common Linnets

Schlagerpinglan: Ja, där har ni de som jag tror har en chans vid kvällens omröstning. Men som sagt, om ovanstående fem länder delar på 12-poängarna så kan något helt annat bidrag springa om och vinna på en jämn ström av 8:or. Med tanke på att man aldrig kan räkna bort Azerbajdzjan så är det inte helt otänkbart att ett sådant scenario uppstår och i så fall finns det en del andra länder som jag kan tänka mig kan göra detsamma:

Schlagerpinglan tror även att följande bidrag skulle kunna vinna ESC 2014:
Azerbajdzjan Azerbajdzjan – “Start A Fire“, Dilara Kazimova
Ungern Ungern – “Running“, András Kállay-Saunders
Norge Norge – “Silent Storm“, Carl Espen

Schlagerpinglan: Som synes så har jag nästan räknat upp alla utom the Big Five och värdlandet nu så jag tror att jag nöjer mig här. 😀 Visst finns det en viss chans att några av de sex direktkvalificerade länderna (som vi ännu inte fått se vad de går för) knockar publiken och framstår som den överlängsna segraren… men det får i så fall visa sig då.

Då återstår det endast att lista mina personliga favoriter och som synes så är det endast Sannas och Aram MP3:s bidrag som jag tror har en rimlig chans att vinna av dem. Jodå, ni läste rätt: Armenien har gjort ett enormt upplyft hos mig det senaste dygnet och är en liten nykomling bland mina favoriter. Resten av dem känner jag lite extra för av olika anledningar men säkert är att det kommer att jublas högt i TV-soffan när/om följande länder får några av de högre poängen:

Schlagerpinglans personliga favoriter i finalen av ESC 2014:
Sverige Sverige – “Undo“, Sanna Nielsen
Grekland Grekland – “Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd
Finland Finland – “Something better”, Softengine
Vitryssland Vitryssland – “Cheesecake“, Teo
Slovenien Slovenien – “Round And Round“, Tinkara Kovač
Armenien Armenien – “Not Alone“, Aram MP3
Malta Malta – “Coming Home“, Firelight
Montenegro Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković
Island Island – “No Prejudice“, Pollapönk
San Marino San Marino – “Maybe (Forse)“, Valentina Monetta

Schlagerpinglan: Det var nog alla. 😀 Nu ser jag fram emot en riktigt trevlig avslutning på Eurovision-säsongen och hoppas att det, om det nu inte skulle sluta i en svensk seger, i alla fall blir en vinnare som majoriteten kan känna sig nöjd med. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Eurovision 2014: Dags att gissa vinnaren”

 1. Nathalie

  Nej! Inte Sverige igen. Har tröttnat rejält på alla fantastiska vitsord. Visst är Sanna en bra sångerska, och visst är låten bra- men är den verkligen så fantastiskt bra?
  Och är hennes show verkligen så spektakulär?
  Nej.
  Jag hoppas varken Sverige eller något annat nordiskt land vinner. Inte heller Österrike.
  Missförstå mig inte, Conchita har en fantastisk låt men jag anser att “hennes” låt är alldeles för gammaldags för att nå topp 5!
  Mina personliga favoriter inför kvällen är:
  Grekland
  Slovenien
  Polen
  Montenegro
  Ukraina
  &
  hör och häpna_
  Nederländerna

  Om jag dock måste bestämma en låt/artist som vinner, så blir det faktiskt Podgorica som blir värdnation nästa år.
  Heja Sergej!

 2. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Ja visst ja, Montenegro… jag glömde att ta med dem bland mina favoriter. En underbar kombination av låt och scenshow. Tack för påminnelsen. 🙂 *uppdaterar min favoritlista*

 3. davve

  Nja podgorica blir det nog inte. dock tror jag definitivt att montenegro kan bli årets överraskning i och med en möjlig hög placering. detta baserar jag på att montenegro är det enda landet i år som skickar en riktig balkan ballad. tror montenegro får många röster i öst på detta..och även några i väst.

  hmm vinnare… nja österrike kan mkt väl vinna men jag tror vi i västeuropa ser det på ett sätt och dom i öst på ett annat.. tror österrike får det svårt med tanke på att öst knappast lär rösta på dom speciellt mkt. plus så finns det ett antal västländer med väldigt konservativa värderingar som kanske inte ger dom så värst många poäng.

  sverige kan mkt väl vinna.. även ungern nederländerna,armenien, och storbritannien kan ha en realistisk chans.

  kan också bli någon helt otippad som vinner.. är väldigt öppet i år. men någonting säger mig att sanna kan ha en riktigt bra chans…..

  oavsett blir det en spännande kväll.

 4. Nathalie

  Men eftersom såväl Malta & Irland hört till de mest konservativa länder i hela Europa, så måste vi väl ändå ta och räkna de till öst också?
  Har väldigt svårt att tro att de kommer att ge några höga poäng till “transan”.

 5. Isabell

  Hm…Nathalie, du och jag har inte samma smak. I alla fall inte när det gäller det osmakliga bidraget Polen bidrar med 😛 & Grekland hör för mig till i bottenträsket… Ja ja, smaken är som baken 😉
  Davve, jag kan hålla med att östra delarna av Europa troligtvis inte ge Österrike så många röster med tanke på deras mindre tolerans mot HBTQ. Jag skulle i alla fall ge Conchita höga poäng! En fantastisk röst & en härlig schlager tycker jag inte förtjänar annat. Vi får väl se vad övriga Europa tycker.
  Jag tror på Sverige, Österrike, Nederländerna….samt Ryssland! Vet att många tar avstånd för vad allt vad Ryssland heter, trots det hoppas jag och tror att de ryska tjejerna gör ett framträdande som får många att se mellan fingrarna. 🙂
  Det kommer i vilket fall att bli en schlagerkväll som jag ser fram emot med nöje!!!
  ….sitter just nu & lyssnar på några favoriter som jag hämtat hem på Spotify…Österrike, Vitryssland, Albanien, Nederländerna, Italien mfl… 😀

 6. Kerstin

  För mig har det bara funnits en vinnare, jag har trott på Sverige hela tiden så min vinnare ikväll är: Sverige.
  Men även dessa länder är kandidater till seger: Österrike, Ungern, Nederländerna och Armenien.
  Dessa länder har väl också viss chans: Danmark, Malta, Ryssland, Norge och Ukraina.

  Mina favoriter ikväll: Sverige, Ryssland, Storbritannien, Ungern, Nederländerna, Malta, Norge, Vitryssland, Spanien och Finland.

 7. Daniela

  För mig står valet av vinnartippning mellan två kandidater. Den ena har varit en ganska självklar sådan sedan den nationella uttagningen, medan den andra har seglat upp bara under de senaste dagarna när jag har tittat på repetitionsklippen. Valet är svårt, men precis som du Schlagerpinglan väljer jag att gå på min magkänsla just nu, och därför blir min topp-10 lista som följer (denna gång i “rätt” ordning):

  1. Storbritannien
  2. Sverige
  3. Norge
  4. Italien
  5. Nederländerna
  6. Österrike
  7. Grekland
  8. Rumänien
  9. Malta
  10. Danmark

  Så, ja, just nu både hoppas och tror jag – delvis till min egen förvåning – att årets vinnare blir Storbritannien! 🙂 En modern, storslagen och “äkta” låt med ett budskap och en känsla som jag tycker fortsätter på de två senaste årens ESC-vinnarnas tema (det sistnämnda kan ju förstås bli en liten nackdel om vindarna har vänt och ESC-publiken vill ha något helt nytt). Och en stark sångerska med en personlig röst och en scennärvaro som lyft upp låten i ett helt nytt ljus på ESC-scenen i Köpenhamn. Plus bästa tänkbara startnummer. Allt detta sammantaget har fått bidraget att segla upp på min lista och bli min slutgiltiga vinnartippning inför kvällen, men jag blir inte heller direkt besviken om det skulle visa sig att Sanna trots allt drar det längsta strået! 😉 Det som ev.kan tala till hennes nackdel är väl kanske det faktum att det åtminstone för mig tog så pass lång tid innan alla bitar föll på plats med “Undo”, men å andra sidan var det kanske bara jag som var lånsam i processen där för många andra verkar ju ha tagit låten till sitt hjärta direkt från första lyssningen. 😉 I övrigt tror jag även mycket på egentligen alla bidragen på min lista och se fram emot en spännande och omviss omröstning. Det enda bidrag som jag egentligen kan tänka mig skulle kunna komma att plocka hem tolva efter tolva är Österrike, men om vinnaren blir någon annan tror att poängfördelningen blir betydligt jämnare.

  Sedan tycker jag förstås också att det är jätteroligt att Softengine fick en av finalplatserna, och som jag ser det var det en vinst i sig, så alla poäng i kväll är enbart bonus! 🙂

  Jag önskar er alla en trevlig finalkväll, och stort lycka till Sverige!! 😀

 8. Micke

  Daniela: Om Storbritannien vinner bjuder jag dig på en brakmiddag 🙂 Missförstå inte nu jag tycker definitivt inte att den är dålig och jag har den i mitten någonstans. Men om jag tittar igenom alla bidragen och bara koncentrerar mig på bidrag jag är helt säker på inte kommer att vinna då hittar jag 5-6 st. En av dem är Storbritannien. Jag står vid mitt ord 🙂

  Jag tycker också det är roligt att Softengine gick vidare. Jag hoppas du tycker bättre om den nu 🙂

  Jag har fortfarande tre bidrag jag gillar bättre än övriga.

  1. Nederländerna. Lika bra live som video
  2. Italien. Om lika bra live som video klar utmanare till plats 1
  3. Malta. Lika bra live som video men då pratar jag om den nya video. DEn första videon är outstanding bäst. Tryck i låten från första stund och tryck i bakgrundssångarna i slutet av låten.

  Ytterligare 10 bidrag tycker jag om så jag har mycket att lyssna på ikväll 🙂 Det finns bara tre som jag tycker riktigt illa om och de är Rumänien, Ukraina och Frankrike

 9. Micke

  Ha en trevlig ESC-kväll alla här och du Nathalie. Visst är Nederländernas bidrag kanon? 🙂 Kul att även du upptäckt det som hade den längst ned

 10. Rickard

  Topp tio

  1. Österrike
  2. Ukraina
  3. Azerbajdzjan
  4. Rumänien
  5. Ryssland
  6. Sverige
  7. Italien
  8. Spanien
  9. Norge
  10. Nederländerna

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se