Sverige I dag presenterade då äntligen TV-bolaget SVT de förändringar som kommer att gälla Sveriges nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2015, a.k.a. “Melodifestivalen 2015“. Uttagningen har ständigt varit föremål för förändringar, men antalet tävlande bidrag har varit desamma sedan 2002. Nu blir det dock förändringar även där, se listan nedan.

Så här blir Melodifestivalen 2015:
Det sammanlagda antalet tävlande bidrag minskas från de vanliga 32 till 28 stycken, utspridda på fyra deltävlingar med sju bidrag / deltävling.
I Andra chansen kommer alla de bidrag som hamnat på tredje- och fjärdeplats i deltävlingarna att tävla i fyra dueller. Alla fyra duellvinnarna går till final.
Det blir m.a.o. tolv bidrag som kommer att tävla i finalen, 8 från deltävlingarna och 4 från Andra Chansen, till skillnad från föregående års 8+2=10 bidrag.
Röstningsreglerna förändras så att man endast kan rösta 20 gångersamma bidrag från samma telefon per deltävling. Man kan dock rösta på hur många låtar man vill i varje program.
Även jurygruppernas röstpresentation i finalen kommer att inspireras av ESC, då de fyra lägsta poängen enbart kommer att presenteras grafiskt.
Urvalsjuryn kommer nu att välja ut 13 bidrag från Ordinarie tävling och 1 bidrag från Allmänhetens tävling medan SVT utser 13 bidrag samt ett till Svensktoppen nästa-vinnaren Kalle Johansson.
Vad gäller programledarna för Melodifestivalen 2015 så uppger SVT att den frågan redan är löst men att de väntar med den presentationen till senare.
(Källor: svt.se och aftonbladet.se)

Schlagerpinglan: Anledningen till de minskade antalet bidrag per deltävling är tydligen att det ska skapas mer “luft” och “livekänsla” i programmet och att varje bidrag/artist ska få mer utrymme. Även om jag personligen är mer intresserad av själva bidragen än allt rumtomkring så är jag väldigt positiv till tanken att de i alla fall försöker sig på en förbättring samt att de verkar vilja hålla Andra Chansen-duellerna så få som möjligt. 🙂

Jag har dock aldrig kommit på mig själv att tänka att 10 bidrag i en nationell final är alldeles för lite, men visst… jag är öppen för det mesta i nuläget och hoppas verkligen att denna nysatsning ska slå väl ut. Lycka till, SVT. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Sverige i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Sverige 2015: Förändringarna inför Melodifestivalen 2015”

 1. Schlageroskar

  Människan är ju i grunden rädd för förändringar, så nu får vi se om det blir en klagomur av detta?

  Instämmer dock i din positiva anda att förändringarna är nödvändiga, tycker programmet de två senaste åren blivit allt hafsigare och stressande, tempot i programmet speglar väl visserligen samhället. Allt ska gå så jävla snabbt. Detta kanske är ett steg i rätt riktning?

  Kuriosa: 1997 gick Göteborgs produktionen var tydligen förebilder då de gjorde (tillfälligt) om Melodifestivalen, förinspelad musik tilläts för första gången, det blev 12 bidrag samt att de började använda den poängskala som dagens jury använder, nämligen: 1,2.4,6,8,10,12, det betyder att vi för första gången sedan -97 får en final där som vanligt 7 stycken belönas med poäng , men hela 5 bidrag blir utan dessa poäng från varje jury, det kan röra om det ännu mer och göra det än mer ovisst

 2. Schlagerpinglan

  @Schlageroskar, Mmmm… det verkar som att många är lite väl snabba med att såga nya idéer. Själv kan jag också vara lite motsträvig ibland och gå efter talesättet “om det inte är sönder – försök ej att laga det”. I fallet med MF så tycker jag dock att det är något som är väldigt fel och alla sätt som kan fixa det är värda att testas.

  Jag tackar även för den intressanta kuriosan, som får mig att vilja dyka ner bland mina MF-böcker och friska upp MF-kunskaperna och återuppleva gamla årgångar. Alltid lika roligt. 😀

 3. Lukas Gornitzka

  Det är med både ris och ros jag tar emot dessa förändringar. Tycker det var lite synd att korta ner bidragen från 32 till 28. En liten risk kan ju då bli att man råkat lämna ut nån låt som potentiellt kunnat bli bra.Å andra sidan gillar jag idén med att ha fler i finalen genom att fler går vidare från Andra chansen. Alldeles för ofta har jag varit med om att mitt favoritbidrag hamnat i till exempel den andra röstningsomgången och är då jättenära på att nå finalen, faller på mållinjen, och åker ut, och hamnar i glömska i evinnerlighet. “Echo” var det allra största exemplet. “Heaven or Hell” från 2010 också.

  Att man sätter ett tak på antalet gånger man får rösta uppskattar jag också. Känns som att det kan bli lite av en avskräckande metod för att förebygga att vissa artister enbart skulle gå vidare tack vare deras inbitna fans och inget mer. (*host* ungpojkarna *host*)

 4. Schlagerpinglan

  @Lukas Gornitzka, Jag kan inget annat än att hålla med dig angående Andra Chansen. Så här långt så har har jag nästan uteslutande dåliga minnen från Andra Chansen-duellerna då det “alltid” (liten överdrift) är fel bidrag som faller på målsnöret. Kanske gör detta formatet att även mina favoriter har en liten chans?

  Ett lågt maxtak på hur många gånger man får rösta på ett och samma bidrag har jag efterlyst sedan de började med massröstningar, så den förändringen mottar även jag med glädje.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se