Sverige Storfavoriten inför helgens final av Melodifestivalen 2016, “If I Were Sorry” med Frans, är för närvarande under utredning av det internationella skivbolaget Pias Recordings. Enligt vissa anmälare så har låten likheter med den amerikanska artisten Matt SimonsCatch & Release” som kom ut redan 2014.

I nuläget har inga direkta anklagelser om plagiat eller låtstöld riktats utan det är endast likheter som uppmärksammats och “frågan är under utredning”.
(Källor: expressen.se och aftonbladet.se)

Lyssna på de båda aktuella låtarna
♥ “Catch & Release“, Matt Simons
♥ “Catch & Release” (Deepend remix), Matt Simons
♥ “If I Were Sorry“, Frans

Schlagerpinglan: Det har glädjande nog varit ovanligt tyst angående plagiatanklagelser i årets olika ESC-uttagningar, men här kommer i alla fall ett mer eller mindre lyckat försök. Den stora frågan är: ligger det något i skivbolagets anklagelser eller är det ett genomtänkt drag för att ge sin egen låt lite extra uppmärksamhet till en ny publik? Lyssna på båda låtarna här ovan och avgör själva. 🙂

Även om jag personligen gärna ser att Ace Wilder vinner finalen på lördag och greppar varje halmstrå för att kunna tro att det ens är möjligt, så har jag svårt att hitta något att bygga en plagiatanklagelse på här. Visst finns det likheter men man kan ju inte kräva att alla måste uppfinna en egen musikgenre varje gång man ger ut en ny låt. 🙂

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Sverige i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Melodifestivalen 2016: Är Frans låt ett plagiat?”

  1. Marcus

    Låter mer som om det skulle vara en uppföljningssingel. De låter lika på samma sätt som Busy Doin’ Nothin’ och Don’t Worry gör liksom.

  2. Alex

    Alltså varje år har jag en favorit. Detta år är så myycket svårare.

    Ska frans vinna? En låt jag tröttnade väldigt snabbt på, behöver se den igen live för att bestämma mig.

    Sen är Robin Bengtsson bra, men är den super bra, får jag wow känslan, nej.

    Molly, vilken besvikelse. Trodde fan att den skulle få alla att falla baklänges. Förväntningarna förstörde hennes chanser när låten inte var den wow låt som förväntades.

    Wiktoria, samma där helt ok låt medioker.

    Fan! Aja får bestämma mig på lördag!

  3. Adri

    Asså låtarna är ju ganska lika, men det är verkligen inte snack om att det skulle gälla ett plagiat. Inte i mina öron i alla fall.

  4. Piff

    PR kupp?
    Om en vecka är denna nyhet gammal skåpmat då diskningen aldrig blev av

  5. Alex

    @piff

    Vem står för pr-kuppen?

    Detta är ju ingen bra sak för frans?

  6. Mikael Sjögren

    Nej, de är olika trots att en begränsad del av låtarna är lika. Släpp det, låt Frans tävla, för han vinner.

  7. hej

    Alex, jo, Frans får mer uppmärksamhet. Både positiv och negativ, och då kanske han får mer röster i finalen. Dock tycker jag knappast det är plagiat. Det är ett likadant fall som med Måns Zelmerlöw och David Guetta enligt mig. I Hasse Anderssons fall var det dock nästan plagiat enligt mig, men han blev aldrig diskad och kom 4a. Så jag tycker INTE att Frans ska diskas!

    Men om det vore en PR-Kupp, vem står för den?

  8. Piff

    Med PR-kupp syftade jag på att det omnämndes i Anna Books fall och nu var det dags att bränna av ordet PR-kupp igen,Om det var så vet jag inte, och inte heller vem som låg bakom denna kupp. Men skriverier och uppmärksamhet blir det, men som hej skriver så finns det alltid två sidor av den.

  9. hej

    Jag kände till de två sidorna sedan Anna Book-situationen, då jag tittade i kommentarsfältet på youtube, @Piff… En del av kommentarerna skrev saker som #Fail och RIP, medan de allra flesta stöttade Anna Book.

  10. Schlagerpinglan

    Vad gäller PR-kupp så är det ju främst Matt Simons och hans skivbolag som står bakom den då de uppenbarligen hoppas hitta en ny publik bland de som gillar Frans låt.

  11. Piff

    Exakt Pinglan, när det går bra vill alla vara med och dela på kakan

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se