ESC2016 Schlagerpinglan: Varje år brukar jag samla ihop de tävlande ESC-bidragen i olika kategorier och sedan rangordna dem efter hur bra jag tycker att de är för tillfället. I väntan på presentationen av de sista bidragen kan vi inleda med säsongens första minilista: Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2016:

Schlagerpinglans topplista av Nordens bidrag i ESC 2016 (2016-03-18):
Sverige 1. Sverige – “If I Were Sorry“, Frans (finalen)
Danmark 2. Danmark – “Soldiers of Love“, Lighthouse X (semifinal 2)
Finland 3. Finland – “Sing It Away“, Sandhja (semifinal 1)
Norge 4. Norge – “Icebreaker“, Agnete (semifinal 2)
Island 5. Island – “Hear them calling“, Greta Salóme (semifinal 1)

Schlagerpinglan: Precis som 2015 och 2012 så toppar Sverige min Norden-lista (Finland tog förstaplatserna 2014 och 2013). Vi får väl se om det går lika bra för Frans som det gjorde för Loreen och Måns, men då jag förmodligen inte kommer att placera något av de nordiska bidragen på min personliga ESC-2016-topp-tio-lista så ser jag inte det som en nödvändighet. 😉

Jag önskar likväl alla de tävlande lycka till och hoppas det går bra för dem, men i en tävling så kan ju endast ett bidrag vinna och min vinnare hittar vi (förmodligen) inte i Norden detta år.

Sveriges och Danmarks bidrag tycker jag är lite bättre än de övriga då de är mysigt lugna och väldigt behagliga att lyssna på. Finlands och Norges bidrag är för mig riktiga humör-bidrag som jag vissa dagar kan sträck-lyssna på medan jag ibland inte alls förstår hur jag kan gilla dem. Islands bidrag tillhörde även den gruppen till en början men numera så verkar jag totalt ha tröttnat på den, men vem vet det kanske vänder igen. 🙂

Se även: Rangordningen av de 18 bidragen i den första semifinalen av ESC 2016.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


33 kommentarer till “Alla Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2016”

 1. Anton

  Min lista är exakt som din…fast tvärtom. Island i toppen och Sverige i botten

 2. Adri

  1. Island (även min vinnare av ALLA i år, om inte Bulgarien mot förmodan skickar ett mästerverk)

  2. Norge (2-4 är nästan alla lika bra, men dagsformen sätter Norge på andra plats)

  3. Sverige

  4. Finland

  5. Danmark (in i ett öra, ut genom det andra… Gått mer än en månad nu och den fastnar inte)

 3. Micke

  Ok detta är inte Nordens ord är väl min största känsla om detta. Jag tycker riktigt Bra om Sveriges bidrag och bra om Island. De är båda på min topp 18. Men vad hände sedan?

  Börjar bli otroligt less på finska röstare som ständigt tar fram fel bidrag som jag ser det. Den som blivit hårdast drabbad av det är Mikael Saari. För något år sedan var han på min topp 2 överhuvudtaget av allt det året. Nästan lika bra låt i år som är topp 3 överhuvudtaget. Danmark hade ett ganska bra bidrag i Simones bidrag men valde pojkbandsstuket istället. Norge hade en ganska bra I Laila Samuels men valde något jag inte ens kan beskriva.

  Min ranking:
  1. Sverige
  2. Island

  Långt, långt hopp nedåt

  3. Finland
  4. Norge
  5. Danmark

 4. Schlagerpinglan

  Ojsan, även om vi alla har lite olika rangordningar så verkar alla (utom jag) vara överens om att Islands bidrag hör hemma i toppen av de nordiska bidragen. Om låten byggts upp kring partiet “We shiver as we step into The cold cold night” (som nästan ger mig gåshud) och hela refrängen slopats så hade jag också varit med på att Island har ett bra bidrag. Refrängen är dock en så pass stor mothårsklappande “deal breaker” att det är omöjligt just nu. Vi får väl se vad som händer längre fram. 🙂

 5. Johanna

  MIn ranking av de nordiska länderna

  1. Island
  2. Sverige

  precis finalvärdig:
  3. Norge

  Långt utanför finalen:

  4. Finland
  5. Danmark

 6. hej

  Bland de nordiska länderna är alla länder på ungefär samma nivå, det är dock 2 länder som lyckats väldigt bra i år, Island och Sverige. Alla andra är ok, men som Henrik Schyffert en gång sade, ibland kan ett glas blandsaft vara fantastiskt

 7. Jonas

  1. Sverige 2. Danmark (till final) missar precis finalen Island och Norge. Och dunder sist Finland.

 8. Alex

  Ingen i norden kommer komma topp 3, enligt mig. Sämst är

  Bäst-sämst utan sverige.

  Island

  Norge (klarar sig precis, rösten är inte alltid bra)

  Danmark

  Finland.

  Detta efter 1 genomlyssning.

 9. André

  Jag har numera släppt besvikelsen jag kände efter att Frans vann Melodifestivalen. “If I were sorry” är fortfarande en mysig trallvänlig låt som har ett skönt gung och jag hoppas det går bra för honom.
  Han räcker dock inte upp till första-platsen för mig för där finner vi (sorry Pinglan) Island!
  Visst, det känns väldigt Loreen-inspirerat och når inte upp till den nivån men i grunden är det ett pampigt Eurovision-bidrag som jag hoppas på har ett snyggt framträdande live.
  Gillar även Norges låt, det känns lite musikalballad över det hela och känns fräscht och välgjort i sammanhanget.

  1. Island
  2. Sverige
  3. Norge

  Ett hack ner:

  4. Finland
  5. Danmark

 10. Alex

  Är det nån som vet när inför eurovision börjar?

 11. hej

  Alex, jag undrar själv, men i år får de inte välja en allt för taskig jury, som förra året.

 12. Micke

  Personligen ser jag mycket mer fram mot den svensk-finska panelen. En panel som är kunnig, respektfull och allmänt intressant. Länge sedan man kunde säga detsamma om den svenska panelen tyvärr

 13. hej

  Micke, det var ju en period då alla nordiska länder delade på på programmet(har jag fått för mig). Om inte det hänt så kan man ju göra det, så kan jurymedlemmarna lära sig av varandra.

 14. Adri

  Jag hoppas att om det blir nåt “Inför ESC” i år att de går tillbaka till hur det var 2012 och innan dess då en panel på fem personer gav ibland hårda, men sällan respektlösa, ord till bidragen och satte betyg 0-5.

  Då hade programmet betydligt mer struktur och personligheterna var för det mesta respektfulla. Det kan man inte säga om förra året, jag tycker jättemycket om både Kristin Amparo och Sarah Dawn Finer men förra året var det mer som att de tävlade om vem som kunde komma på den mest “fantasifulla” dissen.

  Sen gillade jag personligen systemet med 0-5 bättre än 0-10, men det är väl olika från person till person.

 15. hej

  Personligen tycker jag att 0-10 är en bredare skala, men man kan ju ha den kombinationen av programledare så kan man se om det funkar igen @Adri

 16. hej

  Men det kanske är den bredare skalan som orsakar “dissarna”

 17. hej

  Förresten har Bulgariens låttext kommit

 18. Micke

  Hej, Yepp det var en nordisk panel. Absolut bästa tiden när det gäller panelen som jag ser det. Fortsatte dock bra även efter det mycket tack vare den kunnige Thomas Lundin. På den tiden var det seriöst och de verkade som det var en ärogrej för dem att stå där och bedöma bidragen och ge oss info.

  Sedan tog de bort det och slog sig ned i soffan och skulle se mysiga ut men det enda som hände var att det seriösa försvann. Det var inte längre viktigt att förmedla kunskap utan mer att förnedra bidrag som de inte tyckte om. Om någon sa något nedlåtande om ett lands bidrag eller artist bröt det ut rena skrattfesten i soffan och när det var nästa persons tur var det viktiga för den personen inte längre att förmedla kunskap utan istället var det viktiga att bräka av den förre talarens nedlåtande omdöme om ett bidrag.

  Det ultimata nedköpet stod el generalo himself för Christer Björkman. 2014 tror jag det var. Minns inte vilket bidrag det var men det han sa om den artisten och det bidraget borde nästan vara straffbart i Sveriges rikes lag. När Generalen själv står för sådant då inser man hur utför det har gått med det tidigare fantastiska inför programmet.

  Angående poängbedömning har jag alltid förespråkat 0-10. 0-5 säger absolut ingenting som jag ser det. Säg exempelvis att du tvekar på om bidragen A och B är bra, skapliga eller dåliga. Du tycker de är ungefär lika bra men tvekar i betygen. Nja tänker du bidraget A är väl lite bättre än hyfsat medan B är lite sämre än hyfsat. Det känns inte riktigt rätt att ge dem skapligt i betyg men samtidigt är de så jämna. Det ledrr till att A får en trea och B får en etta. För dem som inte är inne i ditt tankesätt verkar det som du sätter jätteskillnad på bidragen. Det där kan aldrig hända i betygssystemet 0-10. För er som inte är insatt i detta kommer här en förklaring 🙂

  10 = Enormt bra
  9 = Mycket bra
  8 = Mer än bra
  7 = Bra
  6 = Mer än godkänd
  5 = Godkänd
  4 = Inte fullt godkänd
  3 = Dålig
  2 = Mer än dålig
  1 = Mycket dålig
  0 = Enormt dålig

 19. hej

  Precis den betygskalan har jag när jag sätter betyg 0-10, men jag har märkt att vissa gånger har man helt enkelt använt överdrift/underdrift i betygskalan

 20. Micke

  Överdrift/underdrift kan inträffa oavsett vilket system man använder sig av. Risken minskar ju dock betydligt om det är mindre skillnader mellan poängen som det är i 0-10. I det stora hela är det väl ändå så att problemet med Överdrift/underdrift mest ligger hos personen själv 🙂

  En grej. Min plats 18 är Australien. Jag tycker den är bra vilket ger 7 på 0-10 skalan och på 0-5 skalan. Jag har alltså 17 bidrag som jag tycker bättre om. Inte lätt att placera in på 0-5 skalan. Hur ska jag få in 17 bidrag på 4 och 5.

 21. Adri

  Jag läser ofta tidningars recesioner på låtar, speciellt under MF- och ESC-tider och då är det oftast 1-5 så jag gissar att jag helt enkelt bara blivit van vid att själv använda det.

  Sen lägger jag själv till en nolla för vissa låtar är faktiskt inte värda något poäng alls i min åsikt.

  Min skala är väl:

  0 = Mer än usel, verkligen bedrövlig
  1 = Dålig
  2 = Meh…/Acceptabel
  3 = Bra
  4 = Mycket bra
  5 = Enormt jäkla bra

  Jag gillar dessutom att kunna sprida ut bidrag över hela betygsskalan men under 0-10 så skulle jag ha problem att använda mig av 0:orna och 10:orna då det skulle betyda att det antingen är något av det värsta jag hört, eller något av det bästa jag hört genom alla tider och något som är sååå fenomenalt uselt eller sååå fenomenalt bra kommer ju inte varje år direkt.

  Aja, jag stannar med mitt 0-5, det är ju upp till var och en vilket system man tycker är lättast/bäst 🙂

 22. hej

  Jag läser också tidningar med 0-5 skalan, men redan innan dess var det en period som jag verkligen gillade Let’s Dance(numera “skumtittar” jag) där man använde 1-10 skalan, men jag har på något sätt växt upp med båda skalorna och haft olika definitioner genom tiderna av vad de olika betygen innebär.

 23. Alex

  En gång i tiden var alla nordiska länder med, dvs även island.

  Det var mycket roligare när det var flera tyckare, detta även efter att man tog bort de nordiska medlemmarna och ersatte med svenska.

  Blev Mycket tråkigare när dom ändrade för några år sedan. Men har dock alltid älskat inför eurovision. Ett väldigt bra program faktiskt.

 24. Micke

  Alex: Har du sett det svensk-finska inför programmet. Sååååååå mycket bättre

 25. Alex

  @micke nej har inte sett det faktiskt! Visste inte ens att de fann

 26. Micke

  Det är finska Yle som har ett program som heter De Eurovisa. Finnar som pratar svenska och driver ett enormt mycket bättre program än det Inför Eurovision som Sverige har numera. Jag vet att Schlagerpinglan och många fler här på bloggen håller med mig om detta (om de inte plötsligt ändrat uppfattning) 🙂

  Du behöver nog inte fundera så mycket över det för Schlagerpinglan har koll så hon brukar lägga ut det här när det börjar.

 27. Micke

  @Alex här har du en snutt från ett av de fyra programmen från förra året

  http://arenan.yle.fi/1-2773875?autoplay=true

 28. Micke

  Glömde säga att ett annat jätteplus med det här programmet är att du får se det mesta av bidragen och inte bara snuttar som i det svenska

 29. hej

  Jag har tyvärr inte sett de eurovisa, men hört många bra rekkommendationer. En dag kanske jag ser det, men även om inför eurovision för tillfället har lite taskiga jurymedlemmar(om de inte storrenoverar hela programmet) så tänker jag nog följa det i år också. Trots att det kan bli bättre så är det ändå en lite mysig tisdagsunderhållning i väntan på att den riktiga tävlingen ska börja.

 30. hej

  Nu såg jag snutten, och jag kanske ska titta på båda programmen

 31. Daniel

  Här är min lista av de nordiska länderna:
  Bra – ingen
  ——————-
  Ok

  1. Sverige

  2. Norge

  3. Danmark
  ——————-
  Inte min smak

  4. Island

  5. Finland

 32. Micke

  Bara för att visa att jag gläds över vad Sverige fått fram i år. En ranking av 2000-talet som tyvärr annars visar på något helt annat.

  Riktigt bra
  1. 2007 – The Ark – “The Worrying Kind”
  2. 2014 – Sanna Nielsen – “Undo”)
  3. 2016 – Frans – If I Were Sorry

  Bra
  4. 2000 – Roger Pontare – “När vindarna viskar mitt namn”
  5. 2012 – Loreen – “Euphoria”
  6. 2004 – Lena Philipsson – “Det gör ont”

  Hyfsade
  7. 2010 – Anna Bergendahl – “This Is My Life”
  8. 2009 – Malena Ernman – “La Voix” (Bra refräng, men imse vimse spindel vers)

  Tråkiga
  9. 2001 – Friends – “Lyssna till ditt hjärta”
  10. 2008 – Charlotte Perrelli – “Hero”
  11. 2015 – Måns Zelmerlöw – ”Heroes” (Bra vers, urtråkig refräng)
  12. 2005 – Martin Stenmarck – “Las Vegas”
  13. 2003 – Fame – “Give Me Your Love”

  Så usla att jag saknar ord
  14. 2002 – Afro-Dite – “Never Let It Go”
  15. 2006 – Carola – “Evighet”
  16. 2011 – Eric Saade – “Popular”

  Låter omöjligt men faktiskt ännu sämre
  17. 2013 – Robin Stjernberg – “You”

 33. Kerstin

  1. Sverige
  2. Danmark
  3. Norge
  4. Finland
  5. Island

  Ser att vi tycker väldigt lika här Schlagerpinglan. Sverige och Danmark tycker jag riktigt bra om medan jag faktiskt inte alls tilltalas av Islands bidrag.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se