ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Australien
Land: Australien deltagit 1 gång – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2015 Guy Sebastian kom 5:a av 27 i finalen med “Tonight Again

Australiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Tonight Again“, Guy Sebastian (Internval) 5:a i finalen


Australiens ESC-2016-bidrag: “Sound Of Silence”, Dami Im

Lyssna på Australiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Sound Of Silence officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live-framträdande
Artist: Dami Im officiell hemsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (1:24 – 18:e mars)
Intervju av eurovision.tv (1:03 – 8:e mars)
Intervju av SBS TV (2:00 – 9:e april)
Intervju av Today Show Australia (5:45 – 4:e mars)

Startnummer: nr 10 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: DNA (David Musumeci & Anthony Egizii) (t&m)
Specialfall: Trots att EBU från början meddelat att Australiens deltagande i ESC 2015 var en engångshändelse p.g.a. jubileumet så kom beskedet den 17:e november att de trots allt får vara med även 2016. Denna gång blir de dock tvingade att kvala in genom en av semifinalerna och skulle de vinna får de ej arrangera ESC 2017 i Australien utan måste samarbeta med något annat TV-bolag i Europa.
Uttagning: Den internvalda sångerskan presenterades den 3:e mars under Conchita Wursts konsert med Sydney Symphony Orchestra i Operahuset i Sydney. Tävingsbidraget fick allmänheten däremot inte höra förrän den 10:e mars då den tillhörande, officiella videon släpptes. Läs mer om internvalet här: “Dami Im för Australien 2016!” – “Australiens Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-18): Vidare till final (plats 1 av 19) & topp-5 (plats 4) av de 43


Åsikter och spekulationer om Australiens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final AustralienAustralienAustralienAustralienAustralien Betyg: 4- / 5
Mitt första intryck av låten var ett riktigt “wow”-ögonblick, för även om jag var beredd på något storslaget så blev jag likväl förvånad över hur direkt den träffade. En oerhört stark powerballad som övertygar och där man inte behöver oroa sig för om sångerskan ska klara av att leverera live eller inte. Visserligen har lite av den inledande glöden falnat en del sedan jag hörde låten för första gången och därför har den fått lämna min topp-tio. Den är dock fortfarande en självklar finalist i mina ögon och jag är övertygad om att Dami Im kommer att imponera i Stockholm.
Schlagerpinglan tror: Till final
Eftersom många hör bidragen för första gången vid semifinalerna så kommer det förmodligen vara en hel del som har en rejäl wow-upplevelse framför sig och det lär visa sig i resultatlistan. Även om det kanske finns några som vägrar rösta på Australien för att de inte tycker att de borde vara med (speciellt nu när de drar igång en egen Eurovision-tävling) så tror jag att de likväl kan få ihop tillräckligt med röster för att vinna sin semifinal. Hur som helst, allt annat än en finalplats för Australien känns otänkbart i nuläget.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Inför ESC 2016: Australien – “Sound Of Silence” – Dami Im”

 1. hej

  Jag känner också att glöden försvunnit succesivt under sista tiden men att det ändå är en finalist.

 2. André

  Jag har inte direkt upplevt samma “Wow”känsla och personligen tyckte jag Guy Sebastian förra året hade en bättre låt som hade en tydligare hook. “Sound of silence” är en snygg ballad vars verser stegras upp till en pampig refräng och jag anser att låten är en självklar finalist. Dock så förstår jag inte att så många höjer denna som en vinnare. Det är pampig snygg ballad vilket för mig också är dess svaghet. Låten är snudd på FÖR perfekt. Allt är konstlat och välgjort in i minsta detalj och för mig känns det då som en produkt som är gjord för att vinna tävlingen, inte för att beröra publiken. Det känns helt enkelt inte riktigt äkta trots att låten i sig har allt som behövs för att klassas som bra..

  Kanske ett märkligt resonemang här men så jag tycker dock. Final är dock självklart att Australien får uppleva i år igen 🙂

 3. Johan

  Samma känsla för mig. Den har sjunkit sedan första lyssningen och mest tror jag det har att göra med hur välpolerad produktionen är. Det är storslaget, men jag blir inte helt övertygad av detta. Tror det kommer gå väldigt bra och oddsen återspeglar nog den slutliga placeringen ganska bra, och det här hade kunnat vinna flera av tidigare års tävlingar men i år är konkurrensen benhård. Den slåss lite om utrymmet bland ett gäng starka solistkvinnor med bra ballader, och kommer avsaknaden av grannländer kanske hämma dom nu när deras debuthype inte är kvar?

  3,5/5 får den av mig i dagsläget, och då är jag ganska hård. 4/5 om det inte varit för att den lämnar mig ganska oberörd idag jämfört med när jag hörde den första gången.

 4. Daniela

  @Andre: inte alls en märklig åsikt för även jag och fler med mig haft liknande upplevelser av låten. Vet inte om du lyssnat pp podden del 4, de bedömer den ungefär på samma sätt!

 5. Micke

  Det svåraste för mig när det gäller Australien är att fortsätta med det jag tänkt göra med alla läder. Det att ta ut bästa och sämsta bidraget genom tiderna. Tror jag avstår med tanke på deras ESC-historia 🙂

  Det här är ett väldigt bra exempel på när någon gör en bra låt men samtidigt tappa hela själen. Här finns det mesta inom en mall för att göra ett bra bidrag men det är samtidigt det som är bidragets problem. Det här är bra men samtidigt så tråkigt. Jag ser inte någon låtskrivare som får upp en nån liten slinga i skallen och utifrån det sedan lägger ned hela sin själ för att få ut allt det han/hon har inombords som bygger ut hela ursprunget med någon liten ide.

  Nej tvärt om ser jag inte någon ensam låtskrivare med en ide. Jag ser några 2, 3, 4, 5 eller mer låtskrivare som bestämmer sig för att göra en hit. De lyssnar igenom gamla hits, funderar på hur de ska ta vara på dessa och få in det i den hit de vill göra. De sitter och lyssnar och tar till sig. Sedan möts de och delar sina ideer och pusslar ihop delar tills de har en enhet. Om det är så har jag ingen aning om men det är den känsla jag får av detta överproducerade bidrag.

  Har full förståelse för om folk röstar på den här för att de gillar den. Även jag gillar den men som alltid när det är något där klossar egentligen inte är anpassade till varandra så kommer de förr eller senare att falla isär. Det här är en dagslända som snabbt kommer att vara glömd men detta är ju ESC där det handlar om att fästa fort och då kan den bli livsfarlig.

  Men åter igen, jag tycker om låten förutom det kacklande I keep Calling Calling.

 6. Alex

  Låten är snygg, hennes röst så bra. Jag tror och hoppas att live versionen ger det hela mer känsla. Dvs att den inte känns lika kall.

  Auatraliens visar för andra året i rad vilken musiknation det ändå är.

  Garanterat vidare till final, topp 5 tror jag, kanske topp 3 om live framträdandet får fram det jag skrev i början.

 7. André

  Märker att jag visst inte var ensam med mina tankar om Australien..intressant 🙂 OM många i Europa känner samma sak så kanske det inte blir en ostoppbar succé i alla fall.

 8. Schlagerpinglan

  @André, Nej det var en intressant utveckling. 🙂 När man som jag har en klar uppfattning om hur jag ser på ett bidrag (och undersökningar och odds skriver under på den uppfattningen) så blir man lätt “blind”. Jag har hört resonemanget om att “Sound Of Silence“ skulle vara för perfekt innan, men inte riktigt tagit till mig det. Nu ser jag dock fallgroparna och att det jag gillar så mycket i Australiens bidrag är ungefär samma kyla man återfinner i Moldaviens bidrag… och det är kanske inte enbart positivt (vad gäller resultatet). 😉

 9. Kerstin

  Jag gillar årets bidrag från Australien betydligt bättre än deras bidrag förra året. Versen är mycket bra och refrängen är bra men så finns det där störande lockropet innan refrängen, I keep calling som drar ner den snygga helheten. Dami Im sjunger bra och är proffsig men för mig fattas det något både i låten och i artisten för att det ska nå ända fram till den absoluta toppen hos mig. Men topp tio hos mig (min åtta) och med all säkerhet även topp tio i tävlingen. Final. Betyg 4/5.

 10. Alex

  @ kerstin Du har ju den högt ändå kerstin. Top 10 är ju ändå en sjukt bra placering.

  Jag förstår vad alla snackar om. Men hoppas att det blir skillnad i live framträdandet.

 11. Kerstin

  Alex, jo absolut är det så. Det är väl så här att för min del är det här det starkaste året på mycket länge och det gör att det blir de små detaljerna som får skilja bidragen åt när man kommer in på topp tio. Precis som några andra också varit inne på så gillade jag Australiens bidrag direkt när jag hörde den första gången men att den sedan “svalnat” lite för mig medan vissa andra bidrag som jag har i min topp tio fortfarande är lika starka hos mig eller som i Frankrikes fall blivit ännu starkare.

 12. Alex

  Viva la france! Kerstin

 13. Micke

  Skulle så gärna vilja hålla med er Kerstin och Alex om Frankrike men jag har en kamp med mig själv om den. Gillar bidraget men det där Robin Stjernberg you you you andet drar ned den flera pinnhål. Synd

 14. Alex

  Vi kan förvänta oss att saker och ting ändras när vi ser scenshowen. Kanske Frankrike blir än ännu tydligare etta för mig, eller så faller han ner. Svårt att säga såhär innan man sett allt.

  Sååååå spännande!!! Mindre än en månad kvar!!!!!!

 15. Johanna

  jag fick verkligen ingen wow-känsla av denna. Hon sjunger skitbra men låten är ju nästan lika tråkig som Maltas och Kroatiens bidrag (de är alla tre tillsammans med Tjeckien i samma kategori och då är ju Tjeckien ljusår bättre) men det är ingen tvekan som du säger att denna går till final. Och där kommer den topp 10 mest för att det är Australien…

 16. Adri

  Märker att det finns några här som stör sig på “I keep calling”-delen precis innan refrängen. Men enligt mig är det faktiskt låtens bästa parti… även om det bara är några få sekunder. Låten är för mig en låt som är bra så länge den pågår men som aldrig stannar kvar i mitt minne. Alltså jag kommer ihåg hur låten går och så, men den hamnar väldigt mycket i skymundan av alla andra låtar som kommer både före och efter enligt mig.

  I semifinal 2 är den dock ändå finalvärdig (plats 8 av 19 enligt mig) och jag tippar att den vinner sin semifinal. I finalen tror jag det blir en andraplats bakom Frankrike. Men jag är inte alls övertygad om att det kommer gå bra för det så som många andra verkar. I mitt tycke var dessutom deras 2015-låt bättre.

  Om jag ska jämföra den med Malta, Kroatien och Tjeckien som Johanna ovan gjorde så tycker jag Australien är den absolut svagaste av dem. Men å andra sidan tillhör Malta och Kroatien mina absoluta favoriter, och Tjeckien bara precis bakom dem. Dock tycker jag inte att de spelar i samma kategori då alla har olika stämning, olika tempo och olika budskap. Men som sagt, ska man jämföra så hamnar Australien på min lista lååångt under de andra tre 🙂

 17. Leif Palm

  Fantastiskt att Australien har skickat en Världs-stjärna som Dami Im till Stockholm. Det visar att Australien tar det hela på största allvar. Låten tycker jag är bra och tar fram hennes förmåga som artist. För er som inte känner till Dam Imi, lyssna/titta på X-Factor 2014 från Australien (som hon vann). Hon är helt enkelt fantastisk!!!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se