ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Litauen
Land: Litauen deltagit 16 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: LRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Ovidijus Vyšniauskas kom 25:a av 25 med “Lopšinė mylimai

Litauens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila (Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija atranka Lietuvoje) 14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos Dainų Daina) 23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“, Jeronimas Milius (Nationell uttagning) 16:e i semi 2


Litauens ESC-2016-bidrag: “I’ve Been Waiting for This Night”, Donny Montell

Lyssna på Litauens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: I’ve Been Waiting
for This Night
officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Tel-AvivCLUB RemixTRAP Remix
text-video“Behind The Scenes”-video
Artist: Donny Montell
(Donatas Montvydas)
officiell webbplatstwitteryoutube
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (1:04 – 1:maj)
Intervju av eurovision.tv (1:18 – 27:e april)
Intervju av esckaz.com (8:55 – 11:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:20 – 11:e april)
Intervju av esckaz.com (1:16 – 11:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:31 – 13:e mars)

Startnummer: nr 9 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Jonas Thander (t&m), Beatrice Robertsson (t&m)
(d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: TV-bolaget LRT arrangerade återigen en maratonuttagning för att utse sitt ESC-bidrag. Denna gång var det totalt 28 bidrag som tävlade men endast sex av dem nådde finalen, show nummer tio, den 12:e mars där 50/50 jury- och tittarröster utsåg vinnaren. Läs mer om finalen av Eurovizijos 2016 här: “Litauens Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Vidare till final (plats 7 av 18) & botten-15 (plats 29) av de 42


Åsikter och spekulationer om Litauens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 3 / 5
Precis som förra året så följde jag hela den långa, litauiska uttagningen, trots att det egentligen inte fanns några riktigt bra bidrag bland de tävlande. I den samlingen så tyckte jag att Donnys bidrag lät riktigt hyfsat. Lite seg och intetsägande kanske, men fullt lyssningsbar. Nu när den ska jämföras med andra bidrag som är “bra på riktigt” så bleknar den dock rejält. Då “Love Is Blind” var en av mina favoriter 2012 så är jag glad över att återse Donny och ser gärna att han får en plats i finalen. Men, men… om jag måste räkna in låten också så blir det inte bättre än en 29:e-plats på min topplista vilket, tyvärr, innebär en final-miss.
Schlagerpinglan tror: Till final
Precis som Kaliopi så lyckades Donny Montell att ta sig vidare till finalen 2012. Trots att jag tycker att de båda ställer upp med svagare bidrag, och jag gissade att Kaliopi missar finalen, så tror jag att det kan fungera för “I’ve Been Waiting for This Night” i alla fall. Anledningen är att den inte känns som en uppföljare till “Love Is Blind” utan som något helt nytt. Nåja, helt nytt är ju en överdrift då den verkar vara stöpt ur en väl beprövad, svensk ESC-form. Det finns dock en anledning till att svenskar anlitas gång på gång: de vet vad de gör. Dessutom är det många som känner igen, och gillar, Donny så jag tror nog att det kan bli en finalplats igen… trots den ganska ointressanta låten. 😉

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2016: Litauen – “I’ve Been Waiting for This Night” – Donny Montell”

 1. Kerstin

  Jag gillar Donnys bidrag i år, var inte så förtjust i hans bidrag från 2012. En bra låt med en bra refräng och Donny gör den riktigt bra. Jag både tror och hoppas på final för Litauen. Betyg 3+/5.

  Litauens bästa bidrag är Something med Andrius Pojavis från 2013.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag har för mig att jag var relativt ensam om att gilla hans 2012-bidrag, så förhoppningsvis är jag relativt ensam om att se hans 2016-bidrag som ointressant. Som sagt, jag ser gärna att han går till final. 🙂

  Vad gäller bästa bidrag från Litauen är vi däremot helt överens: “Something“ med Andrius Pojavis hade något speciellt. Sedan kommer “Love is blind” inte långt efter, men det är likväl en viss nivåskillnad.

 3. Marcus

  Ytterligare en låt som får mig att känna mig kladdig och smutsig, och som om jag har en avtändning på rohypnol. Sen känns Donny ungefär lika trovärdig som popstjärna som David Lindgren, dvs. inte alls!

  Litauens sämsta: Donnys förra gången.
  Litauens bästa: Strazdas! Så j-a bra!

 4. Daniela

  @Kerstin, jag håller med dig! I kind of like Donny, hans röst och låten är helt okey! Jag gillade dock inte videon!

 5. Linnea

  Det här är en låt som är på min topp tre lista i år och älskar verkligen låten. Hoppas av hela mitt hjärta att den går vidare. Hur ofta brukar oddsen gissa rätt vilka låtar som tar sig till final ? Hur såg det ut förra året, någon som vet ? Trodde man att Litauen skulle ta sig till final förra året ? 🙂
  Om Donny inte ens tar sig till final, vilken besvikelse det måste innebära för honom i sådana fall…
  Tacksam för svar!

 6. Schlagerpinglan

  @Linnea, Oddsen visar sig stämma i många fall, men i vissa fall gör de det inte och så länge man inte vet vilka det är som är felaktiga så säger de egentligen inte så mycket.

  När jag gjorde min presentation av Litauens bidrag förra året så trodde oddsen på final för Litauen (plats 7 av 17) och en plats på nedre mitten (plats 25) av de 40. Då blev det ju en 18:e-plats i finalen… så kanske kan det gå vägen… om det nu inte är ett av de bidrag de har helt fell koll på. 😉

 7. Johanna

  Detta hör ju till kategorin musik jag inte brukar gilla. Dock är det något med Donny både förra gången och denna som gör att jag ändå gillar detta. Hoppas på final då denna till och med helt oväntat slinkit in i min topp tio i år (och då tyckte jag inte ens han var bäst i Litauens uttagning, hade Aiste vunnit hade hon varit i min topp 3) Jag brukar för övrigt gilla Litauen (undantag på 2014)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se