Sverige Schlagerpinglan: I går kväll, lördagen den 25:e februari, avgjordes den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2017 i Skellefteå. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till alla de tävlande bidragen.

I och med att detta var den fjärde deltävlingen så släpps alla bidragen och det är fritt fram att lyssna på även finalbidragen. Länkar till både Finalens och Andra Chansens bidrag, vars dueller redan presenterats, hittar ni här.

Till Final: med länkar till uppträdandena:
As I Lay Me Down” – Wiktoria
En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh)” – Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
När ingen ser” – Axel Schylström
Statements” – Loreen

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Running with Lions” – Alice
6. “Bound To Fall” – Les Gordons
7. “Du får inte ändra på mig” – Sara Varga och Juha Mulari

Mellanakter m.m.:
David skrämmer slag på artisterna i greenroom
Anna Book och Tommy Nilsson hälsar på i Zeynos kemtvätt
Se Kvinnaböske band återförenas
Få reda på hemligheten bakom scenkläderna i Melodifestivalen
Clara vloggar från Skellefteå

1. “En värld full av strider
(Vearelde gusnie jeenh vigkieh)”,
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia
(Till Final)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert,
Christian Schneider, Andreas Hedlund
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Precis som väntat så var detta otroligt vackert för både ögat och örat och jag är glad över att bidraget blev varmt mottaget av svenska folket. Tyvärr så tyckte jag inte att det gav samma starka känslor som Roger Pontares bidrag gjorde för någon vecka sedan och då det endast blev en 5:e-plats för honom så känns det som att resultatet haltar lite här. En Andra Chansen-biljett tycker jag nog hade räckt, men hellre ETT mysigt naturbidrag i final än inget alls.
Betyg: 3/5
2. “Running with Lions”, Alice (5:a)
(Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson,
Denniz Jamm, Alice Svensson
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Det är knappast första gången som min favoritlåt i en deltävling får nöja sig med femteplatsen, och förmodligen inte heller den sista, men det är lika irriterande varje gång det händer. “Running with Lions” är varken nyskapande eller innehåller alla de extra växlar som behövs för att bli ett konkurrenskraftigt ECS-bidrag, men som MF-bidrag (och låt på repeat i mina hörlurar) fungerar det helfint. Hade jag fått bestämma hade det blivit en plats i finalen… men nu blev det inte ens en Andra Chans… vilket därmed blev kvällens största MF-besvikelse för mig.
Betyg: 4-/5
3. “Bound To Fall”, Les Gordons (6:a)
(Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson,
Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Många band har haft svårt att få fram “bandkänslan” i sina framträdande men där tycker jag att Les Gordons briljerade. Scenshowen får därmed ett väldigt högt betyg från mig medan själva låten, hur lättsmält den än må ha varit, inte riktigt var i min stil. Det rullade dock på fint och blev till slut en helt godkänd helhet som jag gärna hade sett få en Andra Chans.
Betyg: 3/5
4. “As I Lay Me Down”, Wiktoria (Till Final)
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Trots att “As I Lay Me Down” egentligen har lite väl mycket country-vibbar för min smak så kan jag inte låta bli att gilla den. Även utan den påkostade scenshowen, som jag givetvis inte tackar nej tack till, så hade detta varit kvällens bästa bidrag för mig. Wiktoria skulle kunna framföra bidraget stående rakt upp och ner och likväl vinna då det, enlig mig, är hennes röst som är det “hemliga vapnet”. En självklar finalist och förmodligen en stark kandidat till att vinna hela tävlingen.
Betyg: 3+/5
5. “När ingen ser”, Axel Schylström (till Andra Chansen)
(Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Glatt, lättsmält men ack så förutsägbart. Det började lovande och innehöll snygga detaljer som “vattendansen” men tyvärr så saknade den alla de där små charmiga egenheterna som skiljer ut guldkornen från de resterande en-i-mängden-låtarna. Axels bakgrundshistoria med medföljande styrka att anta utmaningar är visserligen något som träffar mitt i prick, men det förändrar dock inte min åsikt att jag inte tycker att “När ingen ser” skulle gå vidare i tävlingen.
Betyg: 3-/5
6. “Du får inte ändra på mig”,
Sara Varga och Juha Mulari
(7:a)
(Sara Varga, Lars Hägglund)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Här nöjer jag mig med att konstatera att jag uppskattar att Melodifestivalen “utsätter” oss tittare för olika musikgenrer. Ibland fungerar det, ibland gör det det inte och i just detta fallet så var det inget som kändes speciellt träffande. Jag är övertygad om att det finns många som tycker att detta är både rörande och vackert men uppenbarligen var jag inte ensam om att tycka att det inte var något vi borde skicka till Kiev.
Betyg: 2/5
7. “Statements”, Loreen (till Andra Chansen)
(Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Visst, det är en av våra största ESC-vinnare och det är ett spektakulärt scennummer och budskapet är viktigt och aktuellt… men så länge helheten saknar en, i mitt tycke, fungerande låt så ser jag inte att den har så mycket att göra i en tävling där just låtarna står i centrum. Jag applåderar Loreen för att hon gjorde något som uppenbarligen är viktigt för henne och jag kommer alltid att vara imponerad av männsikor med driv. Alla minuspoäng ger jag i stället till de som i år, enligt mitt sätt att se på saken, givit alldeles för stort utrymme till forna ESC-vinnare att “göra sina egna saker”, även om jag förstår att de behövs för att skapa rubriker och hålla intresset för tävlingen levande.
Betyg: 2-/5

Schlagerpinglan: Om jag själv hade fått bestämma så hade Wiktoria och Alice gått direkt till final medan Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia och Les Gordons fått Andra Chansen-biljetterna, men så blev det ju uppenbarligen inte. Likväl, två av mina fyra utvalda gick direkt till final så jag antar att glädjen över det slår besvikelsen över att Alice och Les Gordons fick lämna tävlingen. Man kan inte alltid få precis som man vill så när det väl inträffar något positivt så får man ta fasta på det. 🙂

Annars verkar det vara Loreen och hennes framträdande som skapat de största rubrikerna och diskussionerna efter deltävlingen och det är inte helt förvånande. När så många olika sorters människor, med olika syn på tillvaron, sätter sig ner och tittar på samma program så är det oundvikligt att det blir otroligt många olika åsikter om vad som egentligen hände. Hur som helst så är det roligt att se att Melodifestivalen fortfarande kan engagera stora delar av befolkningen. 😀

Nästa vecka är det dags för Andra Chansen, se duellschemat (och lyssna på finallåtarna) här, där de sista fyra finalisterna ska röstas fram innan vi är redo att utse Sveriges representant i Kiev. Många verkar redan nu vara relativt säkra på vem de kommer att rösta på medan jag själv ännu inte riktigt bestämt mig för vem jag hejar på. Än finns det gott om tid att vela. 😉

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2017” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2017

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2017: Deltävling 4”

 1. Adri

  Loreens framträdande var helt fantastiskt på många sätt tycker jag. Jag är väldigt imponerad av folk som faktiskt har något man märker är viktigt för dem att komma med till scenen. Och scenshowen var också fantastisk. Och Loreen har en av Sveriges bästa sångröster.

  Låten i sig var svår visst, men det var även en fantastisk låt tycker jag efter att den efter första minuten faktiskt kom igång 🙂 hade jag legat bakom låten hade jag eventuellt kortat ner introt lite, för att istället få igång låten snabbare 🙂

 2. Mikaela

  Kul att läsa din analys Schlagerpinglan, du framför bra poänger.( Och utan oproffsig hånfullhet a la kvällstidningarnas krönikörer. )

  Jag tycker Loreens låt var bra i studioversion, men framträdandet blev för rörigt. För mycket hände på scen, det gav ett spretigt intryck.

  Wictoria har bra röst men jag tycker refrängen föll platt. Saker ska eldas på i refränger, inte bromsas ner. Sen tycker jag inte hon är trovärdig med sitt ständiga leende, vad hon än sjunger.

  Alice hade för liten röst för sin powerlåt.

 3. M

  Kollar man in på SVT:s webbsida så är nästan varenda artikel om Loreen och hur hon kan tjäna på andra chansen eller hur internationell publik rasar mot finalmissen men väldigt lite om de som faktiskt gick till final. Känns ännu mer som om SVT till varje pris vill få Loreen till Eurovision och målar upp allt som händer runt henne som perfekt och briljant. Visst, Loreens låt växte live men det finns en anledning till att två andra bidrag gick bättre. Och även om den växer med tiden är det en tydlig signal om att den inte ska skickas till Eurovision där låtarna har maximalt två chanser och inte mer än så. Hoppas verkligen att Nano eller Wiktoria får den svenska biljetten ner till Ukraina.

 4. Lukas

  @M, jo det märkte jag. Luktar rätt illa det där. Om det ska skickas nån låt till Kiev måste det vara nån som griper tag direkt. För det är ju ändå en förutsättning för att man ska nå Eurovisionsfinalen. Man kan ju också undra om SVT ens tänkt att deras överdrivna reportage om allt runt Loreen kan slå bakut. Hade det inte vart för att jag anser att Anton Hagmans låt är bättre i den duellen hade jag nog kanske, ifall andra chansen sänts nu, bara röstat på honom för att Loreen skulle åka ut pga allt det där.

 5. Johanna

  Håller med de två ovanstående. Och vinner Loreen nu är det riggad av internationella juryn. Mer vill jag inte diskutera i mitt tycke gårdagens sämsta låt.

  Wiktoria däremot! Herregud vad bra hon var. Första (och antagligen då enda gången i Melfest i år jag känt mig golvad av ett framträdande)Hon var så förtjänt av allt som hände. Detsamma gäller för övrigt Jon Henrik som kan vara sveriges ödmjukaste artist. Helt rätt Sverige! Fortsätt så. Nästa vecka röstar jag på Anton (inte för att jag ogillar Loreens låt utan för att Antons är den enda i AC jag gillar)

  Och Nano, Wiktoria eller möjligen Mariette måste ju vinna detta nu…kan inte finnas några andra alternativ!

 6. Adri

  Jag tror inte Loreen vinner… av flera anledningar.

  Men gör hon det tror jag inte det är riggat. Kollar man på youtube-topplistor och hennes framträdande på youtube verkar Loreen och “Statements” väldigt populär framför allt just i utlandet! 🙂

 7. Kerstin

  Hej alla. Har nu hört alla låtar i årets MF och det finns tyvärr ingen låt i år som gett mig den där wow känslan. Men självklart har jag några favoriter ändå. Jon Henrik och Nano är mina förstahandsval. Wiktoria är också ok. Sen ser jag gärna Anton och FO&O i final. Mariettes bidrag faller mig inte i smaken. Ace Wilders är helt ok men Nano eller Jon Henrik är de jag hoppas på i årets final. Största besvikelsen i år för min del var Loreen. Helt obegripligt att hon som gjort Euphoria min nummer ett genom alla tider sjunger något så uselt i mitt tycke. Förstår mig inte alls på låten det enda den ger mig är en stor portion ångest. Hoppas inte Loreen tar sig till final. Av någon anledning så ser jag likheter med Loreens bidrag och förra årets vinnare, inte själva låten utan mer stämning och känsla och jag gillar det inte.

 8. Micke

  Hej Kerstin! kul att se dig tillbaka här. Hoppas det gäller även utanför mf för inom det skriver inte jag. Ser fram emot att höra dina åsikter om bidragen i esc. Välkommen tillbaka hur som helst:-)

  k

 9. Kerstin

  Tusen tack Micke. Jag har ännu inte lyssnat på något esc bidrag. Ser att många länder är klara så ska ta mig tid att lyssna på de finalklara bidragen ikväll eller imorgon.

 10. Micke

  Gör du så Kerstin. Där finns en del som jag gillar och en del som jag inte gillar. Som vanligt alltså 🙂 Jag ska inte råda dig åt någotdera hållen. Lyssna du bara 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se