ESC2017 Schlagerpinglan: Varje år samlar jag ihop de tävlande ESC-bidragen i olika kategorier och rangordnar dem sedan efter hur bra jag tycker att de är för tillfället. För en tid sedan presenterade jag Big Five-ländernas bidrag – nu har turen kommit till Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2017:

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


Where I Am“, Anja Nissen – Danmark

Schlagerpinglans topplista av Nordens bidrag i ESC 2017 (2017-03-17):
Danmark 1. Danmark – “Where I Am“, Anja (semifinal 2)
Sverige 2. Sverige – “I Can’t Go On”, Robin Bengtsson (semifinal 1)
Island 3. Island – “Paper”, Svala (semifinal 1)
Finland 4. Finland – “Blackbird”, Norma John (semifinal 1)
Norge 5. Norge – “Grab The Moment”, JOWST (semifinal 2)

Schlagerpinglan: För första gången sedan jag börjde med nordiska topp-fem-listor så är det Danmark som toppar min lista. Sverige var etta 2016, 2015 och 2012 medan Finland tog förstaplatserna 2014 och 2013.

Dessvärre så placerar jag inte Danmak högre än plats 20 för tillfället, så det är inte tal om någon större personlig favorit, men “Where I Am” är likväl ett bidrag som jag tycker är trevligt att lyssna på. Resten är tyvärr inga bidrag som faller mig i smaken precis, vilket gör att jag detta år inte kan påstå att Norden som helhet ställer upp med något imponerande startfält.

Men, men… om något resultat tvunget ska gå emot mig i Kiev så hoppas jag att det “drabbar” de ovanstående, för hur man än vrider och vänder på det så tycker jag att det är lite trist när de nordiska länderna missar finalen. Heja Norden! 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Alla Nordens bidrag i Eurovision Song Contest 2017”

 1. Mikaela

  Jag gillar Sverige och Danmark. Island och Norge är väl ok. Finland är alldeles för musikaldramatisk för mig.
  Håller med dig om att man, oavsett, blir glad när de kvalificerar sig.

 2. Anton

  1. Finland
  2. Island
  3. Sverige
  4. Danmark
  5. Norge

  Finland ligger kvar på min totala topp 3, Danmark och Norge hoppas jag båda missar finalen.

 3. Micke

  Får jag ställa en fråga till pinglan och alla andra här utan att någon tar illa upp. Går in i er Melodifestival som jag håller mig borta från numera. Jag har dock hört ett par av bidragen nu i efterhand och jag har redan sagt flera gånger här att jag tycker jättemycket om Nanos bidrag och att jag tycker extremt illa om Robins vinnare av många anledningar. Men om vi för en stund glömmer det helt och nollställer oss totalt om vad vi tycker om de två låtarna utan bara tänker på stil och produktion.

  Ärligt talat är det inte just något som Nanos bidrag som MF behöver? Något nytt? Jag hoppade av för att jag tyckte allt lät och såg likadant ut. Nano kom med något uppfriskande nytt som jag ser det men även om jag inte gillat den hade jag haft känslan av uppfriskande nytt. Eller? På samma sätt om Robins bidrag. Även om jag hade gillat den så hade jag haft samma känsla. My oh my har vi inte hört det här 212 gånger tidigare i MF. Erik Saade, Robin Stjernberg, David Lindgren, Danny Saucedo, Anton Ewald, Oscar Zia och sååååååå många fler.

  Jag har musikvänner i Österrike som jag snackat en del om med detta. De delar faktiskt inte min åsikt om att Robins bidrag är uselt men däremot fick jag ett unisont utrop från alla när de första gången hörde bidraget. Jag spelade upp det bland andra länders bidrag utan att säga att det var svenskt. Alla hade samma första utlåtande: “Ja det där var ju definitivt Sverige.”

  Förstår ni vad jag menar? Oavsett vad ni tycker om bidraget är det inte tråkigt att det är så? Att folk i andra länder har en mall för ett svenskt MF bidrag? Jag tycker det är astråkigt och det gör jag med alla länder som kör på i samma stil år efter år. Som jag brukar säga. Kul med svar 🙂

  Då till Nordens bidrag. Norden har som jag ser det ett bra bidrag i år, tre dåliga och ett värdelöst. Så här rankar jag Norden som det nu blev och därefter hur jag hade rankat med rätt bidrag

  1. Finland

  2. Danmark
  3. Island
  4. Norge

  5. Sverige

  Med rätt bidrag hade det varit fyra bra bidrag och ett skapligt 🙂

  1. Sverige: “Hold on”, Nano
  2. Norge: “Wrecking Crew”, Ammunition
  3. Finland: “Blackbird”, Norma John
  4. Island: “Skuggamynd”, Erna Mist Pétursdóttir

  5. Danmark: “A.S.A.P.“, Johanna Beijbom

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Precis som du själv skriver så känner man igen att Robins bidrag “låter svenskt” och det brukar betyda att det “fungerar” i tävlingen, vilket t.ex. Azerbajdzjan är ett bra exempel på. Man kan tycka att det är tråkigt att de hela tiden skickar “svensk-bidrag” men fungerar det så kan man knappast anklaga dem/oss för att försöka få en bra placering i tävlingen.

  Vad gäller Nanos bidrag så får jag hålla mig till mantrat “variation förnöjer”, trots att jag personligen inte tycker att han tillförde något. Låten berör mig inte och Nano som artist övertygade inte heller mig, men jag respekterar att många har en annan åsikt och är glad för att många (även här hemma) hittade ett favoritbidrag. Jag har däremot lite svårt att argumentera för att vi borde skicka ett bidrag, som jag själv inte orkar lyssna till slutet på, till Kiev. 🙂

 5. Micke

  Tack för svar. Men om vi fortsätter skicka “samma bidrag” varje år får vi ju inte heller reda på hur annat hade funkat. Iofs funkade det ju bra när vi skickade Sanna med ett “osvenskt” annorlunda bidrag. Var det 2014? Minns inte just nu. När jag nämnde andra länder med samma tendens var ett av de jag främst tänkte på just Azerbajdzjan.

  Sedan håller jag med dig Pinglan. Nano har faktiskt nästan lika lite utstrålning som Robin Bengtsson även om det låter omöjligt. Tänk någon riktigt mäktig artist som tagit sig an Hold on. Jädrar säger jag 🙂 Synd att de riktigt stora artisterna och låtskrivarna skyr MF så innerligt. Tror de är rädda för att packas in i fack.

  Sedan är jag nog lite annorlunda. Jag har hellre ett riktigt bra svenskt bidrag som sedan blir jumbo i ESC än ett uselt svenskt bidrag som vinner ESC.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Vi är överens om det sista, även om det inte lät så på mitt första svar. Skulle det vara så att det dök upp ett riktigt bra bidrag i MF så ser jag hellre att vi skickar det än ett “säkert”. Just detta året hittade jag däremot inget riktigt bra och därför resonerade jag som jag gjorde.

  Det bästa är ju om man hittar något nytt, originiellt och “bra” på riktigt… i brist på det så får man köra “säkert”… som i och för sig även kan visa sig vara en felsatsning då det alltid finns en risk att publiken tröttnar.

 7. Linda

  Alskar Islands bidrag (min 4:a bland alla bidrag) . Sverige (15) , Norge (19) och Danmark (25) far godkannt. Finland (35) har jag svart for.

 8. Micke

  Ok jag ska gå utanför min atmosfär. Ge mig ett bra bidrag från årets MF Pinglan så ska jag ge det en chans. Ska iväg på en liten spelning här nu men jag lyssnar ikväll i så fall 🙂 Kommer att vara helt ärlig 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Det blir lite svårare än vad det låter som då det i år inte finns något bidrag som jag med gott samvete skulle vilja beskriva som riktigt bra, många bra men inget som sticker ut, därav mitt lite annorlunda sätt att resonera i år. 🙂

  Det jag lyssnat på mest, och därmed skulle kunna vara det bidrag jag egentligen tycker bäst om, är “Road Trip” med De Vet Du, men det är nog mer av ett guilty pleasure än ett bidrag jag tror du skulle uppskatta. 🙂

  I stället blir det “As I Lay Me Down” med Wiktoria, som jag även höll en liten tumme för i finalen, som får bli mitt val till dig:

  https://www.youtube.com/watch?v=xcpYDnnhKsM

 10. Adam

  Ett något bättre år än förra, då Norden var fruktansvärt dåliga. Danmark och Norge hade jag då i botten hela våren, Finland var förskräckligt dåligt live och jag fångades aldrig av Island. Frans var bästa nordiska då, men helt utan motstånd för mig. Så här ser listan ut i år:

  1. Finland
  2. Sverige
  3. Island
  4. Norge
  5. Danmark

  Finland är överlägset bäst här, sen är det stenhårt mellan Sverige och Island om andra platsen för mig, gillar båda lika mycket. Norge är en helt okej fyra, och Danmark är i alla fall inte bottenskrap för en gång skull, men trots det är den klart sist i norden.

 11. Kerstin

  Vad ska man då säga om norden i år. Sverige är bäst för mig sen Island. Danmarks bidrag är helt ok men lämnar mig oberörd. Finlands är inget för mig. Norge är sämst.

 12. Mikaela

  @Micke Jag tror Nano hade floppat, från vad jag kan läsa från internationella bloggar. De verkade tycka “snälla, allt utom han.”

  Sverige älskar en underdog, och igenkänning (Hozier) och låtens brygga/refräng har något visst. Dock tror jag man föreställer sig att låten är mer edgy och står ut mer än vad den faktiskt gör. Artisten har ingen vidare utstrålning, och det blir falskskrikigt i Hold on-delen. Personligen önskar jag en mer tydlig refräng.

  Jag tror alltså att juryn gjorde den resultatinriktade en tjänst.

 13. Micke

  @Mikaela, jag köper det du säger utan att veta något om det. Men jag tycker bara det är så tråkigt att Sverige är så förutsägbart. Inte minst för att det just den typ av musik jag inte gillar. Erik Saade, Robin Stjernberg, David Lindgren, Danny Saucedo, Anton Ewald, Oscar Zia mm. Det låter och ser exakt likadant ut år efter år. Märker att det är en av anledningarna till att jag älskar ESC, att andra länder i stort håller sig ifrån detta 🙂

 14. hej

  @Micke Har du lyssnat på Loreens låt “Statements”? Jag såg aldrig storheten i “Euphoria”, så mina förväntningar var låga. Men när jag hörde hennes låt märkte jag att det var något helt annat än “Euphoria”. Första gången jag hörde “Statements” tänkte jag, “Vad lyssnade jag precis på?”. Men efter deltävlingen lyssnade på låten för att få in alla intryck, och den växte på nolltid till min topp tre.
  https://m.youtube.com/watch?v=ejU7RKmmJMQ
  Om du gillade Nano för att det var annorlunda, så kommer du säkert också gilla det här. Tyvärr åkte Loreen ut i andra chansen, så jag hejade då istället på Nano i finalen, och han vann ju ändå folkets röstning. Men det var synd att vi inte kunde visa en annan sida av musiksverige, även om jag tycker att “I can’t go on” är en ok låt, kanske inte min topp 10.

  Bland Nordens låtar ser det ut så här:
  1. Sverige
  2. Danmark
  3. Island
  4. Finland
  5. Norge
  Har inte lyssnat på någon av de andra låtarna i nordens nationella finaler förutom mellolåtarna och “Wrecking Crew”, som jag hörde i efterhand, och “Wrecking Crew” var bättre än låten som valdes nu, men jag har ändå 10 andra bra låtar i min topp 10, och Italien hade ändå fortsatt vara min favorit.

 15. hej

  Jag har gjort en sammanställning av allas topplistor och resultatet blev följande

  1. Sverige 56
  1. Finland 56
  3. Island 54
  4. Danmark 52
  5. Norge 40

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se