Ryssland Den 12:e mars meddelade TV-bolaget Channel One Russia att de internt utsett Yulia Samoylova (Julia Samoilova) att få representera Ryssland i Eurovision Song Contest 2017 och samma dag presenterades det tilltänkta tävlingsbidraget “Flame Is Burning“, se länk nedan.

I dag, den 22:a mars, meddelar dock den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) att de förbjudit sångerskan att resa in i landet i tre år, vilket därmed gör hennes deltagande i ESC i Kiev svårt/omöjligt. Orsaken till detta beslut är att Julia Samoilova medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, som annekterades av Moskva 2014. SBU anser att resan bryter mot ukrainsk lag då hon reste in via Ryssland och utan tillstånd från Ukraina.

Runt 140 artister finns med på denna svarta lista över ryska medborgare som inte är tillåtna att komma in i Ukraina. EBU har i ett första svar på beslutet meddelat att de behöver rätta sig efter de lokala lagarna men att de är djupt besvikna då det går emot själva andan i tävlingen. EBU uppger även att de ska fortsätta dialogen med de ukrainska myndigheterna med målet att alla artister ska kunna uppträda i ESC 2017 i Kiev, se klipp nedan.
(Källor: bbc.com, svt.se och eurovision.tv)

Uppdaterat: Det drösslar in nyheter i frågan angående Rysslands planer att sända ESC 2017, vem de tänker skicka till ESC 2018, om de tänker delta i ESC 2018 o.s.v. Då det är väldigt svårt att veta vem man kan lita på i denna infekterade fråga så tar jag ett steg tillbaka och inväntar nästa officiella uttalande från EBU. De andra frågorna lär få sina svar tids nog, oavsett vad parterna i frågan uppges säga i nuläget.

Uppdaterat 2017-03-23:EBU erbjuder Ryssland deltagande via satellit


“Statement from the EBU regarding Russia’s participation in the 2017 Eurovision Song Contest”

Lyssna på Rysslands bidrag till Eurovision Song Contest 2017 här:
“Flame Is Burning“, Yulia Samoylova officiell video
(text & musik: Leonid Gutkin, Natty Nimrodi, Arye Burstein)

Schlagerpinglan: Min spontana reaktion är att 43 bidrag är anmälda och godkända och alla ska få samma chans att framföra sina bidrag inför den samlade publiken. Ukraina må som vinnarland fått rätten att arrangera ESC men bland befogenheterna så kan det knappast ingå att de får bestämma vem som får tävla. Om detta inte går att genomföra i Ukraina så får de helt enkelt panik-flytta tävlingen till något annat land. Bökigt, visst, men hellre det än att utesluta ett land, vilket helt går emot själva tanken med tävlingen.

Men riktigt så enkelt är det naturligtvis inte. Det finns dessutom så många obesvarade frågor som jag vill ha svar på innan jag ens kan börja att ha en åsikt i frågan. T.ex. så vore det intressant att veta om det ukrainska TV-bolaget NTU informerat EBU om denna lag och dess effekter innan Ukraina godkändes som värdland, om Ryssland medvetet valde ett namn de trodde kunde få inreseförbud, om det finns några alternativ för Ryssland överhuvudtaget eller om Ukraina svartlistar dem efterhand.

Allt man kan göra nu är att hålla tummarna för att denna fråga på något mirakulöst sätt ska lösa sig inom en väldigt snar framtid.

Mer om Rysslands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Ryssland i ESC 2017” medan de 43 tävlande bidragen i ESC 2017 finns samlade på två olika sidor: indelade efter semifinaler/final och i kronologisk ordning.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Eurovision 2017: Ukraina stoppar Rysslands sångerska”

 1. Micke

  Räcker med ett ena ord för att beskriva detta beslut: TRAMS

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Nog för att alla länder har rätt att stifta egna lagar, men just denna verkar ju vara mer åt hämd-hållet än en fråga om rikets säkerhet. Men det är ju endast vad det verkar som, kanske finns det mer bakom som vi inte får veta. Det är ju knappast så att någon sida i en konflikt är speciellt generösa med sanningen.

 3. Adri

  Jag hoppas naturligtvis att Ukraina kan leva upp till sitt eget spikade “Celebrate diversity” och låta Yulia Samoylova delta, men något säger mig att Ukraina kommer fortsätta förbittra sig.

  Men det är något här som känns väldigt fel. Jag har väl i och för sig lite förstående att Ukraina känner sig obekväma med ryskt deltagande, men då förstår jag inte varför de tackar ja till värdskapet från första början.

  Jaja, jag hoppas först och främst att Yulia får delta, men om det inte funkar så hoppas jag Ryssland har en plan B-representant eller något. Jag vill inte att Ryssland ska dra sig ur.

 4. johanna

  Såg ett uttalande från det ryska tv-bolaget att om inte de får tävla i år kommer de aldrig mer vara med i ESC och att förlora Ryssland tycker iaf jag vore katadtrofalt flr tävlingen…

 5. Schlagerpinglan

  @johanna, Förhoppningsvis är det endast ett uttalande som är menat som ett påtryckningsmedel, för ett ESC utan Ryssland är inget riktigt ESC.

  @Adri, Ja, det är en sak om ett land väljer att hoppa av. Att värdlandet ska kunna porta ett annat land från tävlingen låter inte som något som borde vara tillåtet enligt reglerna. Det är dock så pass overkligt att de förmodligen inte ens tänkt i de banorna när de skrev reglerna.

 6. johanna

  Ja det hoppas jag med men jag tycker att Ryssland blivit illa behandlade så länge nu i den här tävlingen att jag förstår om de menar allvar

 7. Adri

  Jag hoppas inte heller Ryssland drar sig ut. Vare sig i år, eller permanent. De bidrar med alldeles för mycket, och det känns extremt tråkigt om någon hoppar av med anledningen att de inte känner sig välkomna.

  Ryssland har klagat på EBU tidigare så jag kan förstå deras missnöje men till skillnad från tidigare så är detta inte EBUs problem, så jag hoppas inte detta slutar med att Ryssland helt hoppar av programmet. Nu försöker EBU snarare lösa det så att ett ryskt deltagande ska vara möjligt.

 8. Johan

  Ajaj, har en riktigt kass känsla gällande det här…

 9. Josef

  Usch vad ska mann säga… 🙁 Jättebesviken!

 10. Marcus

  Jag är inte förvånad. Att Ryssland skulle ha missat att Julia är med listan är uteslutet, så enda tänkbara är att Ryssland vill provocera.

  Tråkigt ändock, jag gillar Julia och låten har blivit en av mina favoriter i år.

 11. Marcus

  Och utan intentionen att reta upp någon vill jag ändå påminna om att reta upp någon vill jag ändå påminna att länderna ligger i krig.

  Även om man gärna ser tävlingen som en opolitisk bubbla som ska vara välkomnade och inbjudande, så är det ändå verkligheten runt som styr. Att ett attackerat land inte släpper in personer från det attackerande landet hur som helst är högst rimligt.

  Med det sagt så är det uppenbart att Julia själv inte begått någon aggressionshandling, och därför skulle den Ukrainska regeringen kunna stryka henne från listan – och det är väl troligt om EBU använder tillgängliga påtryckningsmedel. Ukraina vill nog ogärna förlora värdskapet.

 12. Schlagerpinglan

  @Marcus, Vi vet att länderna ligger i krig, men Ukraina är värdland och de har åtagit sig att behandla Ryssland med samma respekt som de övriga länderna. Om de inte klarar det så skulle de meddelat det från början och låtit någon annan ta hand om tävlingen.

  Utan att veta något om de här lagarna som de gömmer sig bakom så tycker jag likväl det verkar konstigt och lite mer hämnd än säkerhetstänk. Om det visar sig att de håller stenhårt på lagen och aldrig gjort något undantag så kan jag köpa det, om inte så är det väldigt dålig stil av dem att försöka styra ESC enligt sin egen agenda och ytterligare ett tecken på att de inte riktigt förstått vad det innebär att vara värdland för tävlingen. Men, men… det är endast om de tidigare gjort undantag från regeln.

 13. Johan

  Man kan ju ställa sig i två läger här antar jag: Man kan se Rysslands val av bidrag som en provokation, och man kan se Ukrainas val av åtgärd som en provokation. Det känns som en blandning av båda om ni frågar mig.

  Nåväl, förhoppningsvis tar Italien hem det här och vi slipper den här jargongen nästa år. Har vi väldigt mycket tur så är både Ukraina och Ryssland kvar i tävlingen.

 14. Marcus

  Jag tror vi har olika utgångspunkter, jag tror det bästa om Ukraina, du tror inte riktigt det bästa…

  Naturligtvis måste värdlandet behandla alla länder lika, men här handlar det trots allt om en person som uppträtt på ockuperat ukrainskt territorium. Den här listan på svartlistade artister har vi vetat om länge, det är inget nytt. Det ligger närmare tills hands att utgå från att det handlar om en ren provokation från ryskt håll.

  Ett litet tankeexperiment: säg att tävlingen hålls i Sverige, och efter att exempelvis Portugal valt en artist, så säger SÄPO att personen anses vara en säkerhetsrisk och nekas inresa i landet. Vad tycker du ska ske i ett sånt läge? Oavsett vad SVT och EBU tycker hade nog regeringen hållt fast vid den bedömningen, och då borde ingen skugga falla på SVT som värd.

 15. Schlagerpinglan

  @Johan, Bra sammanfattat. 🙂

 16. Schlagerpinglan

  @Marcus, Naturligtvis har du rätt i att personer som anses vara en säkerhetsrisk inte ska släppas in i något land hur som helst. Jag har bara lite svårt att förstå hur man kan anse att Yulia Samoylova är en säkerhetsrisk och endast hänvisa till att hon befunnit sig på en viss plats. Har de däremot riktiga anledningar till att bannlysa henne, och inte bara för att de kan, så är det naturligtvis en helt annan sak.

 17. Marcus

  Att uppträda på ockuperat område har i många konflikter runt om ansetts vara en fientlig handling, även om det är något så oskyldigt som att underhålla sina egna. Min utgångspunkt är i alla fall att hon fanns med på listan innan, därför är jag inte vidare upprörd utan köper det. Visar det sig förhålla sig annorlunda så blir jag oerhört besviken. Mina intryck är ändå att Ukraina hittills har ansträngt sig för att alla ska vara välkomna, oavsett.

  Och som sagt, Flame Is Burning har vuxit till att bli en av mina stora favoriter i år, så jag hoppas innerligen att Julia till slut blir välkomnad ändå.

 18. hej

  Jag har länge velat att EBU ska byta värdland, till typ Frankrike(Som kom sexa i tävlingen), för att undvika politiska kontroverser. Synd om artisten och hennes team, och hoppas att hon får chansen nästa år istället. Det är inte så att jag skyller helt på EBU för allting, men både det som hände med Julia och Ovidiu var fall av klumpig hantering från EBUs sida. Båda sakerna skulle hanterats så tidigt som möjligt, och nu när det hände blev sloganen blir återigen ironisk.

 19. Adri

  Jag ställer mig också frågande till om Rysslands tv-bolag inte visste om detta, för t.o.m jag var medveten om att Ukraina hade en lista med förbjudna artister. Om de vill protestera så visst de får dem göra, men det blir ju Yulia som tar den hårdaste smällen.

  Förra året skyller jag Ovidius öde på TVR, till 100%. Denna gång skyller jag lite på Ryssland, men främst på Ukrainas säkerhetstjänst och deras tv-bolag.

  Deras tv-bolag har enda sedan deras vinst i maj varit obekväma till Rysslands deltagande så än en gång frågar jag dem varför de tackade jag till värdskapet. De borde ju utgå från att Ryssland skulle delta.

  Sen skyller jag på deras säkerhetstjänst för det fanns ingen anledning att reagera såhär sent. Visst, oavsett när smällen skulle komma skulle Yulia vara den drabbade men nu har hon säkert börjat förbereda sig och repa inför ESC för att mötas av detta besked.

  Jag hoppas Ryssland inte backar. Jag förstår om de hoppar av (jag personligen vill aldrig vara nånstans där jag inte känner mig välkommen) men jag vill inte att Ukraina ska få som de vill i just detta fallet. För jag tycker det är ruttet.

 20. Micke

  Hej med er några dagar. Håller mig undan nu ett tag så länge den här grejen pågår. Politik är viktigt men inte i ESC. Ha det gott. Vi hörs

 21. Adri

  Läste det ryska uttalandet nu, och där säger de “bara” att om ledningen för ESC (dvs EBU) inte “ställer upp”/”försvarar” Yulia så kommer de förmodligen hoppa av ESC ganska långsiktigt.

  Jag tycker det verkar som att EBU gör vad de kan för att låta Ryssland delta så jag hoppas och håller tummarna fortfarande att de inte hoppar av permanent!

 22. Daniela

  Ryssland kunde ha valt en artist som inte hade uppträtt i Krimea punkt. De känner till Ukrainas lagar plus den “svarta ” listan och eftersom det handlar om en europeisk tävling där alla andra deltagande länder inte ska på något sätt drabbas av de politiska problem som egentligen Ryssland har orsakat så borde Ryssland absolut ha valt en artist som inte shod på den listan! Och så hotar de nu att de ska hoppa av! Helt otroligt!

 23. Daniela

  Stod menade jag! ESC är och ska förbli ett sammanhang där vi ska luna njuta av musik en stund utan att bli bestörta av politisk maktspel. Att ett lands ledning beter dig på detta sätt och drar in det artister och kompositörer är något så cyniskt att man mår illa. Jag blev återigen väldigt ledsen. Så motbjudande!

 24. Daniela

  Rättning: där vi ska kunna

  Av politiskt maktspel

  Beter sig ( inte dig)

  Lite jobbigt att det blir lite felstavning på grund av de små knapparna! ☺️

 25. Andreas

  Jag har full förståelse för att Ryssland kan komma att hoppa av med tanke på hur EBU och länder själva har tillåtit att hela Europa i flera års tid mobbat Ryssland i tävlingen. Minns framför allt dom två unga tvillingarna som vad var dom sexton år blev utbuade och fick skit kastade i sina ansikten hela tiden och världen mer eller mindre står och hejar på.

  Sen att då jury grupper med ihop satta så kallade kunniga inom musik och nöjesbranschen placerar Ryssland sist och i väldigt många många fall inte ens ger Ryssland poäng då dom helt klart har ett ruskigt starkt bidrag år på år är bara sorgligt. Blir ett skämt då även jury grupperna röstar politiskt och inte med bidragens prestation i tävlingen.

  Jag tror inte att Rysslands deltagande i ESC i år skulle vara helt okomplicerad även om dom hade valt en artist som inte fanns på listan. Och en sån där lista är ju bara löjlig, om det var människor som öppet var ett hot mot Ukraina är en annan sak. Men att bara placera människor på en lista och förbjuda dom att komma till landet är allt som ESC inte står för.

  Tänk er att hockey VM går i Sverige och vi skulle börja göra en svart lista att Kanada får inte ta med sig Sidney Crosby till VM för han är svartlistad här utan att vara nån fara för landet. Sverige skulle bli av med hockey VM på direkten om man börjar med sån skit och jag tycker att Ukraina borde straffas för hur dom behandlar denna tävlingen.

 26. Adri

  Jag blir faktiskt allt mer upprörd ju mer jag tänker på det. Det är så himla ovärdigt att diskvalificeras som artist på dessa grunderna kan jag tänka mig. Inte för att Ovidiu Anton förra året diskvalificerades på ett vidare värdigt sätt, men där var det 100% regelbrott i tävlingen och det fanns inget som kunde gjorts i det läget. Men nu är allt enligt tävlingens regler, men då kommer Ukraina med sin svarta lista och bannar henne. Och jag kan såklart inte vara säker på detta, men det känns ganska troligt att Ukraina hade hittat problem med vilken rysk deltagare det än hade blivit.

  Än en gång kan jag förstå Ukrainas obekväma situation i att Ryssland deltar i en tävling de står värd för, men då kommer ju återigen frågan: varför tackade de då ja till värdskapet? De kunde ha behållt vinsten men gett värdskapet till någon som kan leva upp till “Celebrate Diversity”.

  Sen håller jag personligen inte med om att Ryssland mobbats av EBU. Ryssland har behandlats illa i tävlingen men ansvaret ligger hos juryn och det värsta av allt, publiken som tycker det är passande att bua.

  Aja, jag är ändå obotlig optimist så jag hoppas att det i slutändan blir vad som är bäst för alla! 🙂

  (Vem vet? Om Ryssland stannar så kanske Yulia får representera Ryssland 2018, och då tror jag nog hon får en behagligare vistelse än vad hon hade fått i Kiev ändå. Hon verkar själv vara hoppfull i alla fall 🙂 )

 27. Johan

  Värt att notera är Jan-Olas ansiktsuttryck och röstmässiga patos i klippet. Han utstrålar ofta ett lugn och en omsorg, men nu märks det att han är märkbart irriterad och frustrerad över situationen.

 28. Schlagerpinglan

  @Johan, Mmm… just nu så spelar det ingen större roll vems felet är, det är alltid lätt att vara efterklok och peka på saker som EBU/Ukraina/Ryssland skulle/kunde/borde ha gjort annorlunda. Nu gäller det att fixa problemet och där utstrålar EBU:s statement inte riktigt den “vi-kan-fixa-detta”-känsla som skulle behövas.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se