ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Montenegro
Land: Montenegro deltagit 8 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTCG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Stevan Faddy kom 22:a av 28 i semifinalen med “Ajde Kroci

Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:
2016: The Real Thing“, Highway (Internval) 13:e i semi 1
2015: Adio“, Knez (Internval) 13:e i finalen
2014: Moj Svijet“, Sergej
Ćetković
(Internval) 19:e i finalen
2013: Igranka“, Who See (Internval) 12:a i semi 1
2012: Euro Neuro“, Rambo
Amadeus
(Internval) 15:e i semi 1
2011:
2010:
2009: Just Get Out of My Life“,
Andrea Demirovic
(Internval) 11:a i semi 1
2008: Zauvijek Volim“,
Stefan Filipović
(MontenegroSong
+ internvald låt
)
14:e i semi 1
2007: Ajde Kroci“, Stevan
Faddy
(MontenegroSong) 22:a i semifinalenMontenegros ESC-2017-bidrag: “Space”, Slavko Kalezić

Lyssna på Montenegros Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Space officiell videotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
Artist: Slavko Kalezić twitteryoutubeinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av ESC+Plus (2:54 – 26:e april)
Intervju av EuroVisionary (2:14 – 12:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (9:37 – 6:e april)
Intervju av OGAE UK (6:21 – 5:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
“Backstage in Kiev” (av eurovision.tv)

Startnummer: nr 6 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Momcilo Zekovic Zeko (t&m), Adis Eminić (t), Iva Boršić (t)
Uttagning: Den 29:e december avslöjade TV-bolaget RTCG att de internt utsett Slavko Kalezić att få representera Montenegro i ESC 2017 med låten “Space” men det var inte förrän den 10:e mars som bidraget spelades upp för första gången för allmänheten, då i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Slavko Kalezić för Montenegro 2017!” – “Montenegros Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-07): Ej vidare till final (plats 17 av 18) & botten-åtta (plats 35) av de 42


Åsikter och spekulationer om Montenegros bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final MontenegroMontenegroMontenegroMontenegroMontenegro Betyg: 2 – / 5
Om jag ska ta det positiva först så är jag övertygad om att jag hade älskat “Space” om den hade framförts av någon annan artist, t.ex. Alcazar. Glad och lättsmält disco är verkligen min typ av musik, vilket är en av anledningarna till att jag placerar San Marino så pass högt upp i år. Ett stort plus till Montenegro från mig vad gäller valet av musikgenre m.a.o.. 🙂

Tyvärr så kan jag inte vara lika positiv angående artisten, för han stryker mig rejält mothårs med sitt flät-svingande (från för-festerna) och övertydliga sexanspelningar (från videon). Det som stör mig mest är att det skulle kunna bli helt fantastiskt om det bara gjorts lite mer återhållsamt, fyndigt och med glimten i ögat men som artist så har han ju rätten att tolka sin låt som han vill. Tyvärr så blir resultatet därmed inget för mig, utan jag placerar det på botten av min topp-42-lista, långt från en finalplats.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Även om jag tror att det finns ganska många som tar emot detta bidag med öppna armar och anser att detta är en av anledningarna till att de tittar på ESC, så tror jag likväl att Slavko kommer att tillhöra en av de som missar finalen. Montenegro har testat många olika grepp i tävlingen men de har endast tagit sig vidare när de skickat Balkan-ballader och jag både tror och hoppas att det fortsätter att gälla även efter 2017, så att de förhoppningsvis återgår till Balkan-spåret. 😉

Helt säker kan man dock aldrig vara för man vet aldrig hur juryn och tittarna resonerar och det är ju trots allt en lättsmält danslåt i en relativt balladtung semifinal. Väljer Slavko ett lite mer publikfriande sätt att framföra bidraget på så skulle en finalplats kanske kunna vara inom räckhåll, men det är lite väl många om och men för att jag riktigt ska tro på det.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2017: Montenegro – “Space” – Slavko Kalezić”

 1. Hanna Zappar

  Haha åh, detta är ett av mina stora guilty pleasures i år!! Älskar när knatar runt på scenen och snärtar med sin tvåmetersfläta! Har dock förlikat mig med tanken att han inte kommer gå till final, jag kan leva med det. Huvudsaken jag får ha studioversionen i min ESC-spellista 😉

 2. Micke

  Nu får du lägga ut mer av de bra bidragen Pinglan 🙂 Detta är så otroligt dåligt att det är det enda bidraget i år som åtminstone är i närheten av Sveriges låga nivå. På ett sätt är det t.o.m värre än Sverige och det är bildmässigt. Jag klarar inte ens att titta på det längre. En karl i bar överkropp som kråmar sig och flänger runt med sin patetiska hårfläta. Det är bara för mycket för min mage så jag funderar på ett inköp från apoteket för att klara av bidraget.

  Till skillnad från dig Pinglan så tror jag inte jag hade tagit till mig bidraget ens med en bättre artist men min mage hade åtminstone mått bättre av en annan artist och ett annat framförande. Ursäkta alla som tycker om bidraget men för mig finns det bara ett ord för att beskriva det och det ordet är VIDRIGT!

  Tidernas bästa Montenegrinska (säger man så):
  Oj så jag saknar balkanballaderna i ESC. Ett av de största momenten inom ESC har gått i graven. Två år i rad nu har de varit frånvarande. Det senaste exemplet är för mig Montenegros bästa bidrag. Dvs bland deras vinnare för oj så många bidrag de haft i sina uttagningar som inte gått vidare. Tre år i 2014-2016 har det bästa bidraget av allt funnits i Montenegros startfält men vad hjälpte det.
  https://www.youtube.com/watch?v=4giAO-2aICo

  Tidernas sämsta Montenegrinska:
  Var länge en av sex nollor i min “historia” inom ESC men numer är det en etta. Ett bedrövligt bidrag som jag vet många skäms över. Men det finns åtta sekunder i mitten av bidraget som faktiskt inte ingår i “kan inte bli sämre” och därför kan det inte bli noll i betyg trots att det rycker i näven.
  https://www.youtube.com/watch?v=FR9rtB2ilZU

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Nja finns väl inget sånt bidrag hos Montenegro egentligen men detta får mig att åtminstone dra på smilbanden lite. En refräng som piggar upp lite och att killen behåller skjortan på i motsats till i deras video är grejer som lyfter 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=kaDW_BWgQQE

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 3. Kerstin

  Låten är det inget större fel på men när artisten är så otroligt jobbig att titta på så faller allt. Detta bidrag visar tydligt hur viktigt det är att få ihop alla bitar. Jag har själv långt hår och fläta ibland men aldrig jag någonsin varit så fixerad vid den som Slavko är. Det är så obegripligt för mig hur en vuxen person kan bli så fixerad vid en hår fläta och än märkligare är vad exakt han vill få fram med det, förstår han inte att det inte tillför något utan precis tvärtom. Sånt här gör mig irriterad, när en artist lägger all fokus på sin egen person. Låten är som sagt godkänd men artisten är under all kritik. Betyg 2-/5.

 4. Johan

  Det här bidraget är på något sett en del av de där bisarra esc-numren som vi inte riktigt sett skymten av på flera år i tävlingen nu. De som alltid var helt chanslösa, men som lik förbannat gick all in (ibland för mycket) och gjorde sin grej. Jag är övertygad att det här är skapat med glimten i ögat, och Slavko uttrycker det ju som att han antar en annan personlighet när han står på scenen, vilket märks i intervjuer och andra sammanhang. Det finns bara ett forum där 70-talsdisco med en text om säkert gaysex har en plats och det är just ESC. Jag tycker bidraget är riktigt uselt, men på ett sett förstår jag det här bidraget: När ESC nu trendar mot en radiopops-tävling där kulturer glöms bort, det flamboyanta trycks undan och där det rent bisarra inte längre har en riktig plats – då kanske den här typen av bidrag behövs?

  Men till min personliga bedömning får jag på något sätt lägga tävlingsstrukturer åt sidan och då blir bidraget faktiskt ganska uselt. Jag har personligen inget att associera mig med, han sjunger väldigt falskt live, och jag går ju inte igång på varken hans närvaro eller hans “dans”-rutin med flätan.

  Betyg: 2/10

  Montenegros bästa: Tja, vi kanske har börjat närma oss i smak och sinne, Micke? Knez är min nominering till Montenegros bästa och han och hans kör förtjänade minst en topp 10-placering det året. Mycket starkt bidrag.

  Montenegros sämsta: Återigen Micke, vi klaffar här med. Igranka, 2012 är för mig definitionen av ett bottennapp. Det året var jag faktiskt glad att juryn hade vett och reson nog att stoppa det bidraget från att kvalificera.

  Montenegros största glädjepiller: Om Knez framförde deras bästa bidrag så får deras största glädjepiller tilldelas hans föregångare år 2014. “Moj Svijet” visade att även Montenegro kunde, och deras första finalplats var otroligt välförtjänad. Få gånger jag varit så glad över att ett bidrag kvalificerat som då.

 5. Johanna

  Detta är min stora Guilty Pleasure i år. Ett bidrag jag bara inte kan motstå hur mycket jag än försöker. Det har gått så långt att det är den låt jag lyssnat på allra mest efter Belgien i år. Jag rankar den naturligtvis för högt egentligen på numer 15 och om jag fick bestämma självklart final från den svaga semi 1. Nu är det ju dock inte jag som bestämmer själv så då är den nog tyvärr chanslös. Men kämpa Montenegro säger jag!

 6. Adri

  Som jag skrev under ett annat inlägg så tycker jag detta låter som att någon som ALDRIG ALDRIG hört en Eurovision-låt fått instruktionen “Skriv en eurovision-låt”. Det är bara för mycket här.

  Sen tycker jag verkligen verkligen inte att allting måste “låta typiskt Eurovision”, men det här är så som mina helt icke-intresserade vänner tror att all ESC-musik låter.

  Slavko är en riktigt sliskig artist också. Han ser lite ut som en filmskurk. Rösten är hemsk, hans stil är hemsk, låten är väl den bästa kompinenten men den är låååångt långt ifrån bra.

  Denna varken “ska” gå till final, eller kommer gå till final tror jag. Den ska snarare komma väldigt nära botten!

  Bästa från Montenegro? Ja, vad ska man säga? Är detta det bästa från Montenegro säger det mer om Montenegro än denna låt. Detta är helt ok. Kompetent på alla nivåer, men inget jättenämnvärt. “Just get out of my life”, 2009

  Sämsta från Montenegro? För dem flesta verkar detta vara en “en i mängden”-låt” men jag avskyr denna låt. Amatörmässigt komponerad, amatörmässigt framförd, cliché text… ugh… Önskar jag kunde glömma denna låt, “Zauvijek volim te”, 2008

  Glädjepiller? I brist på annat så… “Ajde Kroci” från 2007. Den har något, men vet inte vad.

 7. Mikaela

  Som sagt – jag tycker det låter som Alzacar. Och jag sjöng “I am Masuto – no need to worry” innan jag fick veta hur texten egentligen gick

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se