Ungern Schlagerpinglan: I morgon kväll, lördagen den 24:e februari, kommer Ungern att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom finalen av den nationella uttagningen “A Dal 2018“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den ungerska uttagningen, länkar till studio-, live- och akustiska versioner av de 8 final-bidragen samt mina personliga betyg av dem.

Ungerns “A Dal 2018” i korta drag:
Av de totalt 30 bidrag som deltog i de tre inledande deltävlingarna och två semifinalerna av “A Dal 2018” återstår det nu 8 bidrag som tävlar om att få representera Ungern i ESC 2018.
Resultatet av de tidigare deltävlingarna hittar ni här: Heat 1Heat 2Heat 3Semifinal 1Semifinal 2.
I finalen avgör juryn vilka 4 bidrag som går vidare till superfinalen där den slutliga vinnaren utses genom 100% tittarröster.
Juryn består återigen utav Judit Schell, Misi Mező, Károly Frenreisz och Miklós Both.
Programledare för A Dal 2018 är Freddie och Krisztina Rátonyi.
Finalen ska gå att följa via Duna TV och mediaklikk.hu kl. 20:30 CET den 24:e februari.

Ett av de tävlande bidragen i “A Dal 2018”-finalen:

Good vibez“, Gábor Heincz Biga

Ungerns “A Dal 2018” – Finalen, 24:e februari:

Startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
“Zöld a május”, Zsolt Sül
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Süle Zsolt, Bodnár Péter)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Azt mondtad”, Gergely Dánielfy
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Dánielfy Gergely, Völgyesi Árpád)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Good vibez”, Gábor Heincz Biga
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Heincz Gábor, Méhes Adrián)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Nem szól harang”, Leander Kills (till final via 100% tittarröster)
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Köteles Leander)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Viszlát nyár”, AWS
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi Örs)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Budapest Girl”, Viktor Király
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Király Viktor, Ash Hicklin, Závodi Marcel)
UngernUngernUngernUngernUngern
“I let you run away”, yesyes
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Szabó Ádám, Somogyvári Dániel, Yesyes)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Meggyfa”, Tamás Horváth (till final via 100% tittarröster)
semifinal-framträdandestudioversionakustisk versionadal.hu
(Horváth Tamás)
UngernUngernUngernUngernUngern
(Källor: mediaklikk.hu och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: När jag sammanställde min första “A Dal 2018″-topplista innan själva uttagningen startade så hade jag “Good vibez“ på en överlägsen förstaplats och på den fronten har inget förändrats. Jag hoppas fortfarande på en seger för Gábor Heincz Biga men om det nu inte skulle gå vägen så kan jag känna mig relativt nöjd med “I let you run away” som segrare (ja, även med “Meggyfa” i värsta fall). 🙂

Det som är lite oroande är dock att juryn är de som först väljer ut de fyra superfinalisterna och redan där kan det vara kört för min favorit, i alla fall om man ser till hur juryn röstat under tidigare deltävlingar. Men, men… på lördag är det nya förutsättningar och allt kan fortfarande hända. 🙂

Mer om Ungerns förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Ungern i ESC 2018“.

Sätt guldkant på den ungerska finalen:

Schlagerpinglan: Då lördagen kommer att gå helt i den ukrainska finalens tecken här hemma så serverades de ungerska tilltuggen (langos med valfri topping och ungerskt, alkoholfritt, mousserande vin) i stället vid den slutliga genomlyssningen av bidragen inför finalen. Väldigt uppskattat, även av de som egentligen inte brydde sig om bidragen. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Ungern 2018: Allt inför finalen av “A Dal 2018””

 1. Micke

  1. “Azt mondtad“, Dánielfy Gergely (9/10)
  (Årets i särklass största växare. Från första “mötet” med bidraget då jag mest undrade över om jag möjligen kunde använda den om jag någon gång hade svårt att somna på natten till att bli något så unikt i ESC som drar upp en känslostorm över hela kroppen)

  2. “Viszlát nyár“, AWS (9/10)
  (Jag är rockare ut i yttersta tå och fingernaglarna. Älskar all musik men ingenting kan ta tag i mig så som rock. Har hört så många tama försök till röjarrock i ESC men detta är definitivt ett av de bästa försöken. Har tappat lite men jädrar att ESC behöver detta)
  —————————————————————————————————————
  3. “Meggyfa“, Tamás Horváth (8/10)
  (Ett litet “det går upp och ner” bidrag för min del. Vissa dagar uppe i klass med de två på min ranking men andra dagar nere i klass med de jag rankar 5-6. Känner att killen saknar en del live men vem vet. Kanske han sätter det rätt av i finalen)

  4. “Nem szól harang“, Leander Kills (8/10)
  (Faktiskt en besvikelse inledningsvis då jag vet vad Leander Kills har presterat tidigare. Då långt efter mina två rockfavvisar i Ungern 2018. Sen försvann min favvis Nova Prospect och strax därefter började Leander Kills bidrag växa allt mer. Inte långt efter AWS nu)
  —————————————————————————————————————
  5. “Good vibez“, Heincz Gábor ”BIGA” (7/10)
  (En glad bagatell som jag mer än väl förstår att pinglan tar till sig. Var först väldigt besviken första gången jag såg den live men sakta men säkert har jag kunnat släppa det och den har klättrat igen. Inget mästerverk men det räcker mer än väl att vara en glädjekälla)

  6. “I let you run away“, Yesyes (7/10)
  (Det i särklass ojämnaste bidraget för mig i Ungerns uttagning. Jag blir t.o.m förvånad själv över vilket jädra dåligt grepp jag har över vad jag tycker om det. Ibland tycker jag jättebra om refrängen medan det vi andra tillfällen mer ger upphov till huvudvärk)
  —————————————————————————————————————
  7. “Budapest Girl“, Viktor Király (5/10)
  (En lovande vers bryts av med ett falsettutbrott följt av en mantra-refräng. Det finns något där men låtskrivaren har inte kunnat ta det hela vägen. Tre låtskrivare får mig att tro att de skrivit var sin del av dessa tre. Den som gjorde versen borde ha gjort sig av med de andra två)

  8. “Zöld a május“, Zsolt Süle (5/10)
  (Vad ska man då skriva om detta? Tre minuter av musik brukar ju ge upphov till åsikter antingen för eller emot. Här har jag dock inga åsikter. Hittar ingenting bra överhuvudtaget lika lite som jag hittar något bra. Frågar någon vad jag tycker kan svaret bara bli – Jag vet inte)

  Bäst i Ungern 2018: “Vigyázó”, Nova Prospect

  Sämst i Ungern 2018: “Crack My Code”, Reni Tolvai

 2. Lukas

  Är det illa att man inte kan sova på nätterna för att man sä gärna vill se AWS vinna på lördag? (Missar dessutom hela superlördagen pga konsert)

 3. Schlagerpinglan

  @Lukas, 🙂 Helt bra är det nog inte. 😉

  (Ser nu att jag fått helt fel på mina betyg, som verkar vara de ursprungliga från de inledande veckorna och inte de nuvarande. Måste ha “klippt och klistrat” helt fel. Har nu rättat till dem, det var länge sedan AWS var under medel för mig och ytterligare några bidrag har ju vuxit till sig över tiden. Nu är de rätt i alla fall.)

 4. Adri

  Betyg, och (vissa) kommentarer:

  5/5:

  • ”Meggyfa”
  – Denna kommer få det svårt ikväll. Men det sista som lämnar en är väl ändå hoppet? För sanningen är: det finns INGEN annan i hela Ungerns startfält som tilltalar mig ens hälften så mycket, och därmed inte i deras final heller. Tamas är också den mest karismatiska och likeable artisten av alla åtta ikv. Detta är Ungerns enda chans att göra mig glad i år.

  4/5: –

  3/5:

  • ”Viszlát nyár”
  – Kvällens sämsta sång tyvärr. När jag lyssnade på denna låt med min lilla systerson sa han att sångaren låter döende. Jag är tyvärr beredd att hålla med. Men låten kompenserar. Detta är väldgt resande på mina listor. Ibland silverplatsen, ibland näst sist. I nuläget är den helt okej. Men som sagt: det finns bara en vinnare och för mig är detta inte rätt.

  2/5:

  • ”I let you run away”

  • ”Azt mondtat”
  – Såååå mycket förlorad potential här. Hör bra saker i både sång och melodi och musik men inget händer. Inget berör. Och det är synd för jag ser på sångaren att han bryr sig väldigt mycket om vad han sjunger. Tyvärr gör inte jag det.

  • ”Nem szól harang”

  1/5:

  • ”Budapest Girl”
  – Jag gillar inte Bruno Mars (Numera iaf… 2013 och tidigare är han helt okej) och därför finns det väl ingen anledning för mig att gilla detta.

  • ”Good vibez”
  – Som sagt, jag gillar inte Bruno Mars.

  0/5:

  • ”Zöld á majús”
  – Jag får inte ens ihop en låt här.

 5. Marcus

  Meggyfa.

  Finns inget annat. (men efter att Sverige förlorade curlingen är jag beredd på att hela den här dagen går åt helvete)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se