ESC 2018 Schlagerpinglan: Den 22:a mars gjorde jag en personlig rankning av “Forna Jugoslaviens fem bidrag i Eurovision Song Contest 2018” och precis som i fallet med de nordiska bidragen så gör jag nu en uppföljning när vi vet hur det hela slutade.

Här nedan ser ni (tillsammans med artisternas live-framträdanden i Lissabon) resultatet för de ex-jugoslaviska länderna i finalen (resp. semifinalerna) av ESC 2018, både vad gäller de slutliga placeringarna och hur tittarna resp. jurygrupperna placerade dem:

Ex-Jugoslaviens mest framgångsrika bidrag i Eurovision Song Contest 2018:

Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika – Serbien

Slutliga placeringar för forna Jugoslaviens bidrag i Eurovision Song Contest 2018:
Serbien Serbien:Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika 19:e i finalen
Slovenien Slovenien:Hvala, ne!”, Lea Sirk 22:a i finalen
Montenegro Montenegro:Inje”, Vanja Radovanović 16:e i semi 2
Kroatien Kroatien:Crazy“, Franka 17:e i semi 1
Makedonien Makedonien:Lost And Found“, Eye Cue 18:e i semi 1

Om juryn fått bestämma: Om tittarna fått bestämma:
Slovenien Slovenien 19:a i finalen (8:a i semi 2) Serbien Serbien 12:a i finalen (8:a i semi 2)
Serbien Serbien 21:a i finalen (11:a i semi 2) Slovenien Slovenien 21:a i finalen (9:a i semi 2)
Kroatien Kroatien 13:e i semi 1 Montenegro Montenegro 14:e i semi 2
Montenegro Montenegro 13:e i semi 2 Kroatien Kroatien 17:e i semi 1
Makedonien Makedonien 18:e i semi 1 Makedonien Makedonien 18:e i semi 1

Schlagerpinglan: Trots att endast två av fem länder tog sig vidare till finalen så får 2018 likväl räknas som ett relativt bra år för regionen då det var en förbättring jämfört med 2017 då endast ett av länderna nådde finalen. 🙂

Trots att juryn egentligen inte ville ha vidare Serbien till finalen så var det till sist Sanja Ilić & Balkanika som hamnade högst upp i resultatlistan av de aktuella länderna. Slovenien, som både tittarna och juryn ville ha vidare, fick däremot nöja sig med en 22:a-plats.

Personligen så håller jag med om att Serbien hade det bästa bidraget, även om jag egentligen tycker bäst om Makedoniens låt. Tyvärr så räcker det inte alltid med bra låtar och artister utan själva framträdandet är ju trots allt en stor del i det hela, på gott och ont. I Kroatiens fall så tycker jag tvärtom artisten bjöd på en bra show…. men utan en (i mitt tycke) fungerande låt så spelar det ingen större roll. Min ursprungliga lista fick därmed förändringar i både toppen och botten och blev till sist följande: Serbien, Makedonien, Montenegro, Slovenien och Kroatien.

Inför 2019 så hoppas jag främst att vi på något mirakulöst sätt får återse Bosnien och Hercegovina samt att Makedonien både stannar kvar i tävlingen och får till en fullträff. Efter ett flertal lovande försök och känns det som att det är på tiden. 😀

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision 2018: Hur gick det för forna Jugoslaviens bidrag?”

 1. Adri

  1. Serbien
  • Placering: 12
  • Före tävlingen: 15

  2. Slovenien
  • Placering: 18
  • Före tävlingen: 31

  3. Makedonien
  • Placering: 23
  • Före tävlingen: 5

  4. Kroatien
  • Placering: 30
  • Före tävlingen: 39

  5. Montenegro
  • Placering: 36
  • Före tävlingen: 37

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se