ESC2019 Schlagerpinglan: Näst på tur i mina små mini-presentationer av de tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2019 i olika kategorier är de 9 länder som tidigare ingick i Sovjetunionen. Här nedan ser ni länkar till dem, rangordnade efter hur bra jag personligen tycker att de är för tillfället:

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


Scream“, Sergey Lazarev – Ryssland

Schlagerpinglans topplista av forna Sovjets bidrag i ESC 2019 (2019-03-14):
Ryssland 1. Ryssland: – “Scream“, Sergey Lazarev (semifinal 2)
Litauen 2. Litauen: – “Run With The Lions”, Jurijus (semifinal 2)
Estland 3. Estland: – “Storm“, Victor Crone (semifinal 1)
Armenien 4. Armenien: – “Walking Out“, Srbuk (semifinal 2)
Azerbajdzjan 5. Azerbajdzjan: – “Truth“, Chingiz (semifinal 2)
Moldavien 6. Moldavien: – “Stay“, Anna Odobescu (semifinal 2)
Georgien 7. Georgien: – “Sul Tsin Iare“, Oto Nemsadze (semifinal 1)
Vitryssland 8. Vitryssland: – “Like It“, ZENA (semifinal 1)
Lettland 9. Lettland: – “That Night”, Carousel (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Även om jag fortfarande är lite halv-groggy efter att jag varit / fortfarande lider av någon form av influensa/förkylning så vill jag gärna få ut i alla fall ett inlägg per dag och förhoppningsvis innehåller det inte allför många fel då jag dubbelkollat det väldigt många gånger efter stav- och andra fel. 😀

Vad gäller rangordningen så är jag däremot ganska säker på att den är korrekt då jag de senast dagarna lyssnat väldigt mycket på de nya ESC 2019-bidragen och fått en mängd aha-upplevelser, vilket ovanstående topplista bör ge en hint om. 😀

Se även: “Alla Big Five-ländernas ESC 2019-bidrag” – “Alla Nordens bidrag i ESC 2019” –
Forna Jugoslaviens fem bidrag i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


41 kommentarer till “Forna Sovjets nio bidrag i Eurovision Song Contest 2019”

 1. Adri

  Min topp 9 från forna Sovjet:

  1. Armenien (runt 5e plats)
  – Snygg låt, snygg video, cool tjej. Den fäster sig på hjärnan. Får lite vibbar från Iveta (2016). Den följer Israel 2018’s tema på ”kvinna som är trött på män’s crap”. Och jag gillade Israel 2018, men tycker nog ändå att denna låten tacklar det bättre också!

  2. Lettland
  – Mys! Tänker på en mörk, regnig stad där man är inomhus under en filt framför öppen spis och dricker whiskey (eller i mitt fall… äpplejuice för whiskey är nasty).

  3. Azerbajdzjan
  – Snygg video. Får lite vibbar från Bulgariens låt förra året fast mer fulländad. Falsetten skadar än en gång. Men den är ju bra.

  4. Vitryssland
  – Lite valpigt framträdande. Men det är en låt som fäster sig i alla fall. Lite Zara Larsson-vibbar, fast utan attityden Zara ger ifrån sig. Den upprepar sig lite väl mycket dock.

  5. Ryssland
  – Låten var en besvikelse at first. Men den växer ju som ett as. Kommer säkert fortsätta växa. Väldigt fin video om än låten är lite mycket musikal.

  6. Litauen
  – Alltså det är ju inte dåligt. Inte alls. Men det är väldigt… ingenting. Liten besvikelse för Litauen brukar oftast ha personlighet. Och det är just det som saknas.

  7. Estland
  – 100% kompetent, men väldigt lat skriven. Dem har inte lagt allt för mycket tankekraft på denna låten.

  8. Moldavien
  – Nja. Zzzz… Kompetent men trist.

  9. Georgien
  – Irriterande röst. En helt okej låt som ALDRIG fäster sig dock. Men den blonda kvinnan som verkligen älskar låten är ju rolig i alla fall.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag brukar följa Litauens uttagninignar med stort intresse men aldrig hitta något som riktigt faller mig i smaken… men i år när jag väl gör det, och det bidraget vinner, så verkar jag vara väldigt ensam om att känna så starkt för det… roligt att se att det i alla fall arbetat sig upp till en sjätteplats hos dig 😀

  Vad gäller Rysslands bidrag så håller jag helt med dig, en stor besvikelse inledningsvis… men den växte till sig. 😀

 3. Micke

  1. Ryssland (10)
  (Usch så jag tyckte illa om förra bidraget med Lazarev. Har svårt att fatta att denna snubbe kunde komma tillbaka i år med ett så mycket bättre bidrag. Tack för det Ryssland)
  2. Georgien (14)
  (Definitivt en av årets bästa röster. Stundtals en mycket bra låt och stundtals väldigt valpig. Men rösten. Från 2.48 svårslaget i år. Men kören? Extra plus givetvis för rösten)
  3. Estland (21)
  (Märkligt bidrag. Från ena dan till den andra ändrar jag åsikt)
  4. Lettland (23)
  (Läs det jag skrev om Estland)
  5. Litauen (25)
  (Kompetent låt som dras ned i onödan av en man som uppenbarligen har tröttnat på att vara man. Synd. Kunde blivit mycket bra)
  6. Moldavien (28)
  (Orkar inte ens bry mig. De hade tidernas bästa bidrag i startfältet och väljer detta)
  7. Armenien (30)
  (Ett av de två bidrag i startfältet som jag fortfarande inte har en bestämd åsikt om)
  8. Vitryssland (34)
  ( Vet inte om det är Junior ESC som kommit och hälsat på men det här känns bara såååååååå)
  9. Azerbajdzjan (35)
  (Wow Bulgarien från förra året fast mycket sämre. Bulgarien blev mycket sämre live. Händer samma sak med den här är de illa ute)

 4. Josef

  1. Ryssland: Ja det var ju enkelt. Ta av er hatten Ukraina. Jag tror Sergeij låter er få bestämma er om detta är en politisk tävling eller en musiktävling. Kanske är jag fortfarande så upprörd över detta med Ukraina att jag inte ser nyktert på Rysslands bidrag. Men om han sätter tonerna live så undrar jag om inte detta blir miin favorit. Hur kunde (som Micke sade tidigare) Lazarev och Ryssland få till ett så här vackert och episkt nummer!! ;-D Oväntat med tanke på tidigare låtar av samma team?!

  2. Armenien. Häftiga verser och fin brygga 2 minuter in. Kan hon sjunga live så topp 10! 🙂

  3. Azerbadjan. Mysigt sound. Lite som Bulgarien förra året men inte fullt så bra.

  4. Georgien: Häftig röst. Innerlig på något sätt

  5. Estland: Trevlig kille

  6. Moldavien: Inte bra live men hyfsad låt

  7. Lettland. Måste lyssna mer. Har somnat varje gång vid lyssning, kanske finns något där i karusellen?!

  8. Litauen: Inte min kopp te. Låten känns låååång.

  9. Vitryssland. Se Mickes kommentar. Instämmer helt. Junior or what?

 5. Micke

  Satt i bilen här nu när de plötsligt slängde ut en låt som de sa var väldigt nära att vinna MF. Under tiden låten pågick tänkte jag mest “Oh my, vilket år var det så nära en härdsmälta hos det svenska folket?” Efter låten fick jag då chocken när hon kom in igen och pratade om årets MF. Kände mest “Nära att vinna”. What the… var det nära att vi skulle få ett haveri från MF till ESC även i år för tredje året i rad. Alltså allvarligt talat. Vad är det med svenska folket 🙂 Min största fasa är ju en falsettsångare med robotdansare. Har ju inte sett detta bidraget men jag skakar bara vid tanken

 6. Mikaela

  1. Azerbajdzjan – utmärkt
  2. Armenien – bra
  3. Ryssland – bra
  4. Moldavien – har vissa bra element
  5. Litauen – meh
  6. Lettland – meh
  7. Vitryssland – meh
  8 Georgien – meh
  9. Estland – dålig

 7. Mikaela

  @Adri Ja, den tokdiggande jurymedlemmen i Georgiens bidrag är största behållningen!

 8. Adri

  Micke: Ingen aning om vilken låt du snackar om. Även om jag kan gissa. Men jag kan i alla fall säga att ingen låt var ”nära att vinna” över John Lundvik 🙂 Enorma marginaler ju!

 9. Micke

  @Adri, hörde aldrig namnet. Vet bara att det var en snubbe som väste fram som om han var 10 år eller liknande. Om hon sa att den var nära att vinna måste den väl ha varit 2-4 i alla fall

 10. Adri

  Micke: Som sagt tror jag jag vet vilken det var. Antagligen andraplacerade ”On my own” 🙂 Han har inte kommit in i målbrottet än. Det är inget hån mot hans ljusa röst att säga så, det är fakta. Killen är ung.

  Men han var trots silverplatsen aldrig nära en vinst, så tjejen överdrev nåt fruktansvärt isf 🙂

 11. Micke

  @Adri, oh fan hade de med en så ung kille? Har det någonsin varit med nån så ung förut? Trodde det var nån lite äldre som fjantade sig med rösten. Lät bedrövligt rent ut sagt. Men var han inte ens tonåring så hade han väl “giltligt förfall” 🙂

  Som sagt jag har inte en susning om vad hon menade. Hon sa att han var nära att vinna. Andraplats är ju nära så det var kanske så hon menade

 12. Adri

  Micke: Nu tycker jag du är lite hård. Har jag rätt så är han 15 tror jag. Alla är annorlunda. Jag hade inte vare sig haft min ”växt-spurt” eller kommit i målbrottet än när jag var 15 🙂

  Jag ogillar ju också när män sjunger så ljust. Likväl tycker jag du är för hård.

  För även om det inte är min stil av röst så hör man himla uppenbart att han ändå är en talangfull sångare. Det är inte bara mitt val av röst. Han använder den ändå väl 🙂

  Ungefär som en kock som kan laga mat, men använder senap. Jag hatar senap. Jag dömer inte den kocken för det, han vet vad han gör… men jag avstår från att konsumera det 🙂

  Så, jag vill ändå credda den snubben. Men jag avstår från att lyssna mer på den låten och jag är ändå glad att den inte vann.

 13. Adri

  Adri: Men nu går vi in på de djupa vatten där vi aldrig kommer överens 🙂 Sorry igen.

  Du har sagt att du svarar på alla frågor du får, och det är sant, men du är bara mänsklig så ibland glömmer du 🙂

  Därför frågar jag dig nu: kommer du ihåg den andra låten från MF jag bad dig lyssna på? 🙂 Lisa? Vad tyckte du? Än har jag inte hört någon åsikt från dig, mer än att hon såg ung ut.

  Nu är det inte kanske inte så viktigt då hon i slutändan inte vann heller. Inte ens nära.

  Jag har hyllat det nya röstningssystemet där alla åldersgrupper får lika mycket makt. Och jag måste vara konsekvent så jag fortsätter med det 🙂 Men Lisa är tyvärr den som förlorade mest på det. I det gamla systemet hade hon kommit plats 5, nu blev det istället plats 9… gamlingarna gillade inte hennes låt.

 14. Adri

  Men fan vad sämst jag är… ovanstående kommentar från mig var riktad till Micke och inte till mig själv. Jisses 🙂

 15. Micke

  @Adri nej för tusan menade inte alls att vara hård på något sätt. Missuppfattade det som att du menade att han var nära de tio år som jag sa att jag tyckte det lät som. Herre jävlar människor utvecklas i olika takt både tjejer och killar.

  ÄNTLIGEN ADRI: där har vi hittat vår gemensamma nämnare – vi hatar senap du och jag 🙂 Tål inte ens lukten. Hur kan man förstöra mat med sånt. I synnerhet som det finns ketchup. Vem fan behöver senap? 🙂

  Men för att återgå till det jag hörde i bilen. För mig lät det alltså som en mer vuxen kille som fjantade sig med rösten. Mitt omdöme kom utifrån det. Kanske skulle känna annorlunda om jag lyssnade igen men det har jag iofs inga planer på att göra 🙂 Oavsett vilket så är jag glad att den inte vann. För tusan Sverige har ett bra bidrag i ESC 2019. Hur är det ens möjligt? 🙂

 16. Adri

  Micke: Värt att notera dock är ju att jag kan ha fel så klart! Jag vet inte om det var den låten du lyssnade på!

  Det enda andra alternativet är låten ”Hello” (upprepades det mycket i låten?). Den fick väl också en del framgång. Men den var ju betydligt längre ifrån en vinst då också 🙂

  Men jaja, jag utgår från att det var silverplatsen. Och då var det ändå lite undantagsomständigheter 🙂

 17. Micke

  @Adri jag har inte en susning om något i texten. Minns bara en kille som sjung väldigt ljust

 18. Adri

  Micke: Alright. Då står jag för att det nog var silverplatsen, med den väldigt unga killen. ”Hello” hade en brygga i falsett. Men resten var i ”normalt röstläge” 🙂

  Lämnar det. Vi kan ju vara glada att ingen av dem oavsett gick och vann 🙂

 19. Micke

  @Adri, bara glad att den som van vann 🙂 Även om Anna Bergendahl varit ett än bättre val 🙂

 20. Marcus

  Det forna sovjet har verkligen inte ett av sina bästa år i år.

  1 Azerbajdzjan.
  Den enda låten här jag gillar. Sval, diskret disco som är anpassad för 2019. Riktigt snyggt och fräscht.

  2 Litauen.
  En snygg, ofarlig poplåt med en refräng man kommer ihåg och en snygg sångare.

  3 Vitryssland.
  En harmlös poplåt. Inte dålig men inget som får igång mig heller.

  4 Moldavien
  En rätt snygg men typisk östballad. Lite väl skrikig och enformig för att den riktigt ska gå hem hos mig.

  5 Lettland.
  Ett oförargligt sömnpiller. In i ena örat, ut genom andra.

  6 Armenien.
  En stor besvikelse. Hoppades på mer från Srbuk. Låten saknar melodi och känns mer som nån skolgårdsramsa. Lite väl mörk och aggressiv för min smak.

  7 Ryssland.
  SÅ. JÄKLA. TRIST. Och gapigt. Nästa!

  8 Georgien.
  En skrikig rockröst i en syrefattig låt. Jag gillar körens insats i slutet men annars finns inget här för mig.

  9 Estland.
  Det här är ju sinnesbilden för vad som är fel med dagens musik. Överproducerad, refränglös, anonymt, själslöst.

 21. Mikaela

  @Marcus Kul att kunna hitta en likasinnad i irritationen över Estland

 22. Marcus

  Mikaela, irritation är rätt ord. Låten är inte “dålig”-dålig, och Victor är snygg och sjunger bra. Men det är så kallt, fantasilöst och utstuderat “bra” så det blir “anti-bra” nästan. Det skaver och irriterar enormt.
  Lite flummigt kanske, men du fattar ^^

 23. Micke

  Tänk att det kan vara så otroligt olika smak 🙂 Ibland även inom samma bidrag. Ett exempel är Schweiz som jag har på plats 20. En vers som skulle tagit den mycket högre och ett instrumental haveri som hade tagit den långt ned gör att den tar medelvägen till plats 20.

  Sen har vi Georgien som är än värre på skillnad. Topparna i den låten skulle gjort den stensäker topp 5 för mig, i synnerhet rösten som kanske är årets bästa. Samtidigt finns det dalar där i synnerhet kören “framträder” som skulle fått den lätt utanför topp 35 . Men höjdpunkterna är ändå större så den malplacerade kören kan “trots allvarliga försök” lyckas inte sabba det mer än ned till plats 14.

 24. Micke

  Skulle vilja slänga ut en fråga här och se hur många som svarar och hur svaret blir. Handlar om Rysslands bidrag 2016 och 2019 med Sergey Lazarev. Frågan är mycket enkel. Vilket bidrag av de två föredrar ni. För mig själv är det en ocean emellan dessa. Bidraget 2016 hade jag på undre halvan det året. Bidraget 2019 är nu på min Topp 10.

 25. Marcus

  Micke, 2016 slår den här mest hästlängder. Hans ballad i år saknar såväl melodi som drama, den bygger inte upp till nått och han ägnar mer än halva låten åt att skrika sönder den. Den är verkligen inte bra.

  Hans förra låt var iaf kul. Inte nödvändigtvis bra, men kul. Jag kan fortfarande sjunga med till den på fyllan.

 26. Marcus

  (Förövrigt läste jag ocean i ditt inlägg på ryska, och uttalade det akeanj i mitt huvud. Det lät lite avigt men tog typ två minuter innan jag kom på var det var som gick snett)

 27. Adri

  Micke: Jag föredrar den från 2016. Båda låtarna hamnar på samma placering över årsrankingen. Men 2016 var ju ett starkare år än 2019 och fler deltog.

  Dock så gissar jag att detta framträdande kommer bli snyggare än ”You are the only one”. Det framträdandet var det skämskudde på.

 28. Schlagerpinglan

  @Micke, 2016 hade jag Sergeys bidrag som favorit och där har inget förändrats, jag älskar fortfarande den låten och än så länge har inte 2019-bidraget klättrat lika högt upp. Men, men… jag gillar “Scream” bättre och bättre för varje gång och det finns något pampigt där som jag tror kommer till sin rätt i live-framträdandet så vi får väl se om svaret är detsamma efter att årets tävling avgjorts. 🙂

 29. Josef

  @Schlagerpinglan. Men intressant är att Lazarev och hans team vågat sig på en “fairytale” vilket kan vara svårt för den ytliga publiken att svälja. Teamet måste ha tänkt: En inte lika tydligt lättillgänglig låt som vi slipper bli favoriter med först, utan senare när scenen tillsammans med låten kommer gripa ESC-fansen med storm! :-D.
  Jag tänker på Armenien 2014, Lazarev och Ryssland 2016, Gabbani 2017. Då man liksom han tröttna på favoriten tills det var dags för tävling?! Jag bara spekulerar nu utan att säga att jag har svaret, bara en möjlighet!? 🙂 (PS. Jag tror Sverige har fina chamser i år, då jag gissar att både Island och Norge är överskattat)

 30. Micke

  Ok Marcus, Adri och Pinglan föredrar alltså bidraget från 2016. Jag och Josef (läs vad han skrev högre upp här) föredrar alltså bidraget från 2019. Om jag inte minns totalt fel nu som är Johanna också på sidan för bidraget 2019 (rätta mig gärna om jag har fel)

  Alltså 3-3 än så länge då 🙂 Mikaela har också skrivit här men jag kan inte tyda nåt ur det. Vi får väl se om det kommer in fler 🙂

 31. Mikaela

  @Micke Tyckte Sergejs låt var jättebra 2016, fantastisk uppbyggnad och melodi som satte sig direkt. Tyckte den borde ha vunnit. Därav besvikelsen i år, med en låt som inte kan mäta sig med den förra.

 32. Micke

  @Mikaela. Ok tack för svar. Då vet jag. 4-3 till 2016 än så länge då

 33. Adam

  Då kör jag in min rankning av forna sovjet (med placering i min rankning just nu)!

  1. Azerbajdzjan (15)
  Det är en riktigt cool och härlig radiopoplåt som är väldigt välpaketerad. Samt skadar det ju inte att Chingiz är typ snyggast i hela tävlingen….;)

  2. Armenien (19)
  Åkt lite bergochdalbana i min rankning på sistone, men den är sakta på väg upp nu. Också en riktigt cool rockpoplåt som sticker ut.

  3. Ryssland (20)
  Om jag ska vara ärlig, så föredrar jag nog “You Are The Only One”. Men detta är absolut inte dåligt, bara väldigt oväntat. Dramatisk musikalballad som är otroligt välgjord, men det tar lite tid innan man kommer in i den. Får dock ofta gåshud till sista refrängen…men det är bara i sista refrängen ska sägas också…

  4. Estland (30)
  Låten är inte så pjåkig i sig, men rimmar man This med This i refrängen får jag ett nervöst anfall och vill typ klia mig på hela kroppen. Men melodin räddar den från botten placeringarna.

  5. Vitryssland (31)
  Rätt okej låt, inget som kommer lämna nåt större intryck i Tel Aviv, men helt okej. Gillar ZENA, även om låten inte ger henne nåt tillfälle att skina direkt.

  6. Lettland (33)
  Började klättra upp på min lista, men har rasat ner tillbaks där den var typ. Har en härlig melodi och mycket potential, men i slutändan blir det bara tjatigt och tråkigt.

  7. Moldavien (34)
  Började också klättra, men tappat också nu. Är bara för alldagligt. En vanlig schlagerballad som låter väldigt Celine Dion 2002 typ. Inte talanglöst, men ointressant.

  8. Litauen (35)
  Låten i sig är inte dålig, men hela paketet blir liksom en axelryckning. Gillar sångarens röst, men det stannar där.

  9. Georgien (40)
  Jag förstår ingenting. Tillomed försökt att läsa en översättning, men förstår ändå ingenting. Och känner att jag inte har lust och förstå heller. Han sjunger bra, men det räddar inte den här låten.

  Ett svagt år för forna sovjet, skulle inte bli förvånad om många av dessa faktiskt åker ut till förmån av andra….hade Ukraina varit med hade de varit klar etta om Maruv fått åka. 🙁

 34. Schlagerpinglan

  @Josef, Mmm… jag tror/hoppas också på något liknande vad gäller Ryssland och min inledande besvikelse har förvandlats till främst nyfikenhet då de garanterat har något storslaget att bjuda på. 🙂

 35. Andreas

  Jag tycker att Rysslands i år är riktigt bra utan att ha den där riktiga avslutningen jag satt och hoppades på hela låten. Med en episk avslutning att avsluta låten skulle det vara en solklar vinnare i mina ögon utan en mäktig avslutning blir det tuffare men tror ändå att han placerar sig minst topp fem.

 36. Micke

  @Adri jag har svarat på din fråga om Lisa. När du påminde mig efter det att jag glömt slängde jag ut ett svar. Jag har hört sex låtar från MF. Vet inte ens vad de heter. Tre av dem gillar jag Anna Bergendahl, Jon Henrik Fjällgren och John Lundgren. Skönt att en av dem vann i alla fall 🙂 Tycker också ganska bra om den låten som du först ville jag skulle lyssna på. Just nu minns jag inte vad de hette men det var en duett.

  Sen har vi den som vi snackade en massa om här med den unge killen. Ursäkta ni som kanske gillar den men jag tycker den är bedrövlig. Känner mig glad att jag inte sett den live. Slutligen då den där Lisa du ville jag skulle lyssna på. Möjligen en växare Adri men jag känner inget som riktigt drar mig till låten. Kanske med en starkare röst. Skulle inte ens tänka tanken att kalla den dålig för det är den inte ens i närheten av att vara. Helt ok bidrag men som sagt lite mer Power i rösten hade inte varit helt fel

 37. Adri

  Micke: Okej då ber jag om ursäkt 🙂

  Kan inte låta bli att ändå vara liiiiite besviken över dem väldigt låga känslorna mina favoriter gav, förutom Anna. Menmen, sånt får man räkna med när man ber om ens åsikter 🙂

 38. Micke

  @Adri jag har ju inte sagt ett dåligt ord om dina favvisar Adri 🙂

 39. Adri

  Micke: Det har du rätt i. Men jag hade väl ändå nån förhoppning om att du skulle bli gladare i dem än du verkar ha blivit 😉

  Som sagt, jag förväntade mig inte stordåd direkt. Men jag skickar bara låtar från MF jag tror du gillar 🙂 Hade jag anat att du skulle ogilla dem hade jag avstått.

  Så med tanken ”detta kanske han gillar”, eller ”detta godkänner han iaf”, så tycker jag nog dina reaktioner var lite underväldigande. Men som sagt, det är problem hos mig och inte dig. Klart du ska va ärlig 🙂

  Jag är inte alls så kränkt som jag låter 🙂

 40. Micke

  @Adri min vän. Inte fan ska man väl kunna bli kränkt över en låt. Jag vet att vi lever i ett mer lättkränkt samhälle än någonsin men en låt…… 🙂 Hur tror du jag i så fall skulle känna över dina och främst Marcus ord om det moldaviska bidraget som jag ser som tidernas bästa bidrag? 🙂

  Det här är ju inte livets största allvar utan en lek 🙂 Hoppas verkligen du och övriga här ser det så. Det här är en klackspark för mig men en mycket trevlig klackspark iofs 🙂

 41. Adri

  Micke: Såklart. Men jag ville bara förtydliga så du förstod att jag skrev halvt på skämt 🙂 Svårt att framföra ton i skrift.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se