ESC2019 Schlagerpinglan: I min serie av mini-presentationer av bidragen i Eurovision Song Contest 2019 så har nu turen kommit till de bidrag som tävlar för forna Jugoslavien. Här nedan ser ni länkar till regionens fem bidrag, rangordnade efter hur bra jag personligen tycker att de är för tillfället.

2012 ställde regionen upp med sex bidrag, 2013 drog sig Bosnien och Hercegovina ur, 2014 hoppade även Kroatien och Serbien av. 2015 vände trenden då Serbien kom tillbaka och 2016 fanns alla de sex länderna med i tävlingen igen. 2017 uteblev Bosnien och Hercegovina från tävlingen och tyvärr har de ännu inte gjort någon comeback.

(Klicka på flaggorna nedan för information om hur länderna valde ut sina bidrag.)


The Dream“, Roko – Kroatien

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2019 (2019-03-12):
Kroatien 1. Kroatien: – “The Dream“, Roko (semifinal 2)
Slovenien 2. Slovenien: – “Sebi“, Zala Kralj & Gašper Šantl (semifinal 1)
Serbien 3. Serbien: – “Kruna“, Nevena Božović (semifinal 1)
Montenegro 4. Montenegro: – “Heaven“, D-moll (semifinal 1) (OBS! ny version)
Makedonien 5. Nordmakedonien: – “Proud“, Tamara Todevska (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Till skillnad från de nordiska bidragen, som jag nästan samtliga placerar väldigt högt upp på mina listor, så skulle jag för tillfället vilja ge dessa ex-jugoslaviska bidrag ett medel / över medel-betyg. Många bra försök och många låtar jag tror kommer att växa till sig men för tillfället är det inget av dem som finns i min absoluta topp.

Se även: “Alla Big Five-ländernas ESC 2019-bidrag” – “Alla Nordens bidrag i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Forna Jugoslaviens fem bidrag i Eurovision Song Contest 2019”

 1. Micke

  1. Slovenien (9/10) Mycket bra

  26. Makedonien (4/10) Inte fullt godkänd
  29. Serbien (4/10) Inte fullt godkänd

  32. Kroatien (3/10) Dålig
  39. Montenegro (1/10) Mycket dålig

 2. Nathalie

  1. Slovenien
  2. Makedonien
  3. Serbien
  4. Montenegro
  5. Kroatien

 3. Adri

  1. Slovenien

  2. Makedonien
  3. Kroatien

  4. Montenegro

  5. Serbien

 4. Marcus

  Forna Jugoslavien kämpar verkligen i år. De verkar inte ha insett att folkloristiska tongångar är deras bästa chans till framgång, utan tragglar på med identitetslösa mainstreamnummer.

  1 Slovenien. En sömnig men vacker bagatell.

  2 Kroatien. Lite väl skrikig och en fruktansvärt banal text. Stark melodi dock, och det räddar upp den lite.

  3 Makedonien. Jag förstår vad de vill, men de lyckas inte riktigt. Oförarglig låt som jag aldrig kommer ihåg hur den går mellan lyssningarna.

  4 Serbien. Skrik skrik… skriiiik…. SKRIIIIK! Ungefär så känns hela låten. Nej tack.

  5 Montenegro. Det här är musik som fysiskt äcklar mig. Det känns som fem personer som alla är hämtade från den lokala allakansjunga-kören och tror att de är de stora stjärnorna. Rörelsemönstret, mimiken, de vokala gymnastikövningarna skriker småstad, Idoluttagning och karaokekväll på närmaste ölhak. Jag klarar inte av det här över huvud taget.

 5. Andreas

  Jag tycker att dessa fem talar för det mesta av ESC i år, om Melodifestivalen var stark tycker jag tyvärr att årets Eurovision är svag. Gillar Slovenien bäst av dessa fem, känns som det är mest känsla i den. Tycker Serbiens låt växer och har en rätt okej refräng.

  Montenegro är en idol audition där dom samlade ihop några som misslyckades med att gå vidare och slängde ihop med en väldigt anonym poplåt som man hört miljoner gånger förut helt utan känsla. Kan vara den låt jag placerar absolut sist i årets tävling. Har ännu inte gjort en stor ranking över alla 41 bidrag men Montenegro är bland det vidrigaste jag hört på många år i Eurovision.

  1. Slovenien
  2. Serbien
  3. Kroatien
  4. Nordmakedonien
  5. Montenegro

 6. Zacke

  Jag tycker standarden på dessa fem bidrag är väldigt varierande. Två av dessa placerar jag topp 10 och två av dessa är tillsammans med Tjeckien, de tre bidragen jag verkligen avsky i år.

  (5) Nordmakedonien 8/10
  (8) Slovenien 8/10
  (17) Serbien 6/10
  (39) Montenegro 1/10
  (40) Kroatien 1/10

 7. Micke

  @Marcus, jag vet inte om du tycker och känner som jag i fallet med Montenegros bidrag i år. Det är precis för mig som att vara förflyttad tillbaka 13 år i tiden till Schweiz bidrag 2006. Allt det du skriver om “Allakansjunga-kören osv” är exakt det jag känner om både Schweiz 2006 och Montenegro 2019 Låten från 2006 är och var en fet nolla för mig. Montenegro i år var väldigt nära samma feta nolla men det finns 11-12 sekunder i låten som faktiskt är möjligt att göra sämre och därför kan den inte få noll från mig utan kommer undan med en etta

 8. Mikaela

  Kul, alla dessa representerar varsin grupp på min lista.

  1. Slovenien – utmärkt
  2. Serbien – bra
  3. Kroatien – har vissa bra element
  4. Montenegro – meh
  5. Nordmakedonien – dålig

 9. Anton

  1. Slovenien (Så skön)
  2. Makedonien (Gillar den mer än jag egentligen vill erkänna)

  3. Serbien/Kroatien
  4. Kroatien/Serbien (Båda är lika intetsägande för mig just nu)

  5. Montenegro (Skräp)

 10. Micke

  @Anton, kul vi har samma topp 5 här 🙂 Kul det har nog inte hänt så ofta tror jag 🙂

 11. Johanna

  Nordmakedonien är det näst bästa bidraget som är med överhuvudtaget i år för mig. Jag grä-t när jag hörde det första gången. Kommer bli otroligt undervörderat som vanligt med Makedonien men deras bästa bidrag sedan “crno I belo” skulle jag vilja säga1

  Slovenien är godkänd men jag känner inte alls för den som många av er andra verkar göra….

  SErbien och Kroatien är godkända med men något sämre än Slovenien.

  MOntenegro är botten 5.

  (jag håller på att fixa min ranking därför svårt attranka fullt ut här just nu)

 12. Adam

  Jag skulle ranka de så här just nu (med placering i min topp 41 just nu):

  1. Slovenien (2)
  2. Serbien (13)
  3. Nordmakedonien (24)
  4. Kroatien (38)
  5. Montenegro (41)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se