TjeckienRedan i januari avslöjade TV-bolaget Ceska Televize att de kommer att använda sig av en nationell final för att utse Tjeckiens bidrag i Eurovision Song Contest 2020. Troligtvis kommer finalen att avgöras den 25:e januari i Forum Karlín i Prag.

Intresserade låtskrivare och artister kan skicka in sina bidrag till escmusic@ceskatelevize.cz fram till den 31:a juli. Inga specifikationer har lämnats vad gäller låtarnas genrer eller spåk men huvudsångaren måste komma från Tjeckien. (Källa: escxtra.com)

Snabbfakta: Tjeckiens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2007 – deltagit 8 gånger – vunnit 0 gånger

Tjeckiens senaste ESC-bidrag:

Friend Of A Friend“, Lake Malawi (live i Tel Aviv)

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat
i Eurovision Song Contest:

2019: Friend Of A Friend“, Lake Malawi (Eurovision Song CZ) 11:a i finalen
2018: Lie to me“, Mikolas Josef (Eurovision Song CZ) 6:a i finalen
2017: My Turn“, Martina Bárta (Internval) 13:e i semi 1
2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalen

Schlagerpinglan: Även om jag själv inte var speciellt förtjust i “Friend Of A Friend” så glädjer jag mig åt de tjeckiska ESC-framgångarna samt deras beslut att fortsätta på spåret med nationella uttagningar. Förhoppningsvis så leder det till något riktigt imponerande 2020. Lycka till ČT. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Tjeckien 2020: ČT tar emot bidrag till nationell final”

 1. Adri

  Tjeckien står väl kanske för tävlingens största “glow-up”. De tre bidragen som deltog 2007-2009 var ju inte värdiga. Det var två acceptabla låtar som förstördes av horribla liveframträdanden och så en låt som aldrig borde blivit en låt från första början. Tänker inte säga vilken som är vilken.

  Jag tror ingen saknade Tjeckien 2010-2014, men så kom de tillbaka chockerande nog och även om det blev segstartat så har de iaf aldrig varit nära semins sistaplats igen. De har ju till och med fler finaler än finalmissar sen deras comeback 🙂 Det gläder mig. Det kan ge hopp till andra otursländer.

  “Friend of a friend” var riktigt illa i studioversion, och jag tror en del dessutom hade med musikvideon att göra. Men tji fick jag, för live gillade jag den faktiskt lite grann. Så de gjorde ett rejält skutt från plats 40 till plats 27-29 (lite diffust där). Tror det har mycket att göra med bandets glada (och helt ärligt, lite töntiga) utstrålning samt att han sjöng mörkare live än i studioversion 🙂 Well done! Ingen favorit, men blev i alla fall inte bitter på dess finalplats 🙂

 2. craxman4

  @Adri. Dem har levt på tur…

 3. craxman4

  Hej alla på sajten! Jag undrar bara, något som kanske är lite irrelevant just här, men om Inför-programmet 2010 – Den enda säsongen jag inte kunnat se. Vad kommer ni ihåg från det Inför-programmet? Poäng, åsikter mm. Allmän fråga, 🙂

 4. Adri

  craxman4: Jag kommer inte ihåg allt för mycket. Men jag känner mig rätt säker på att Israel vann det årets program med 24/25 poäng (om jag minns rätt var det Rennie Mirro som gav fyran bland de andras femmor).

  Annars? Slovenien, Storbritannien och Nederländerna var de som ratades mest tror jag. Finland blev också ganska sågad. Det minns jag specifikt för jag älskade, and still do, Finlands låt.

  De var också ganska “hårda” mot Sverige. Många gillade låten, men var skeptiska till dess chanser (vilket visade sig vara rätt).

  Jag kommer inte ihåg vad de tyckte om den slutliga vinnaren Tyskland dock.

  Ja, det var kanske inte jättehjälpsamt men det har snart gått ett decennium. Minnet sviker. 🙂

 5. Craxman4

  @Adri bästa du!!

 6. Schlagerpinglan

  @craxman4, Jag har försökt att komma ihåg något från Inför ESC 2010-programmen men det är helt blankt. Jag vet att jag tittade på programmen men endast postade schemat ( https://www.schlagerpinglan.se/blog/2010/04/01/svts-infor-esc-2010/ ) och en liten uppgiven uppföljning efter första avsnittet ( https://www.schlagerpinglan.se/blog/2010/04/28/infor-esc-som-kalle-infor-julen/ ).

  @Adri, Imponerande. Som sagt, själv hittar jag inga minnesbilder alls. 😀 (Till mitt försvar så får jag väl tillägga att det uppenbarligen inte imponerade på mig och därför inte fanns någon anledning för mig att komma ihåg det… men ändå.)

 7. Craxman4

  Hahaha grejen är att jag har pratat med Thomas Lundin och tom han kommer inte ihåg någonting Hahahah, vem är nästa person man ska fråga? Hahah Björkman

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se