Malta Schlagerpinglan: I dag, lördagen den 21:a september, är det Maltas nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 32 tävlingsbidrag, som ni hittar på min nya samlingssida här: “Malta i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Maltas ESC-bidrag:

“Another Summer Night”, Fabrizio Faniello (ESC 2001)

Schlagerpinglans topp-10 av Maltas samtliga ESC-bidrag:
1. (2.) Another Summer Night“, Fabrizio Faniello (ESC 2001 – 9:a)
2. (1.) On Again… Off Again“, Julie & Ludwig (ESC 2004 – 12:a i finalen)
3. (3.) Coming Home“, Firelight (ESC 2014 – 23:a i finalen)
4. (4.) This Is The Night“, Kurt Calleja (ESC 2012 – 21:a i finalen)
5. (6.) Breathlessly“, Claudia Faniello (ESC 2017 – 16:e i semifinal 2)
6. (8.) Angel“, Chiara (ESC 2005 – 2:a i finalen)
7. (9.) What If We“, Chiara (ESC 2009 – 22:a i finalen)
8. (5.) I Do“, Fabrizio Faniello (ESC 2006 – 24:a i finalen)
9. (ny) Desire“, Claudette Pace (ESC 2000 – 8:a)
10. (ny) Chameleon“, Michela (ESC 2019 – 14:e i finalen)

Snabbfakta: Maltas deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1971 – deltagit 32 gånger – vunnit 0 gånger


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 32 bidragen, och man inte är intresserad av nationalrätten Fenkata (kaningryta), så kan kanske fisksoppan Aljotta vara något?. Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Malta i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Maltas bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Definitivt ett av de svagare länderna tycker jag. Deras låt i år ”Chameleon” var definitivt ett av de svårare. Jag vet helt ärligt ännu inte vad jag tycker.

  Men jag ogillade framträdandet starkt. Man ska aldrig tvinga någon som så tydligt INTE kan dansa, att dansa. Ge dem ett rullband á la Robin Bengtsson i så fall för Michela Pace var tyvärr en sorglig syn. Obs! Hennes röst dög absolut. Men hon kunde inte dansa. Jämfört med henne är jag smidig som en ballerina (och tro mig, jag är inte smidig).

  Vad gäller deras låthistorik är det mycket trist och platt… 2002 och 2004 är väl de bästa! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Inte heller jag är helt säker på vad jag tycker om 2019-bidraget. Jag gillar Michela och hennes röst och delar av låten var riktigt medryckande… men likväl så finns det något i helheten som inte riktigt fungerar för mig. Jag trodde att det var det överoptimistiska grafikförsöket som förstörde det, men kanske kan det något stela framträdandet även ha haft något med de hela att göra. Vad det än är som stör så blir det i alla fall en topp-tio-placering (av Maltas 32 bidrag). 😀

 3. Mats

  Maltas ESC-historik tycker jag inte heller tillhör de starkare, jag gillar precis som Pinglan “Another summer night” 2001. Min absoluta favorit är dock “7th wonder” 2002 (min vinnare det året).

  Jag skulle även vilja ha in “Could it be” 1991 på Maltas 10-topplista.

 4. Zacke

  Malta är inget favoritland för mig heller, ofta väldigt förutsägbara, men de finns ändå några guldkorn

  1: ”Coming home”- 2014 (Ge mig ”Mumford and sons”-vibbar. Underbar låt)
  2: ”Tomorrow”- 2013 (Kanske lite småtöntig, men bli så glad av den)
  3: ”On again, off again- 2004 (Så amatörmässigt och så cheeesy, men på helt rätt sätt. Ett riktigt glädjepiller)
  4: “7th Wonder”- 2002 (Fortfarande helt obegripligt hur Lettland kunde vinna över denna. Enkel men ack så effektiv refräng)
  5: ”Marija I-Maltija” – 1971 (Mysig låt. Hoppas vi får höra mer maltesiska nångång i framtiden)

 5. Micke

  Jag håller med de flesta här om att Malta är en tämligen blek nation när det gäller ESC.

  Sen är jag helt med Zacke om hans etta och vad han säger om den. Jag älskar Mumford and sons. Åtminstone gjorde jag det när det bara handlar om deras två första skivor.

  Vet inte vad som hände sedan men plötsligt fick de för sig att göra musik mer “up to date.” Totalt misslyckat och i detta försvann gruppens särart. Sista skivan var dock till små delar en återgång. Lite bättre. Vet inte om du håller med Zacke?

  Coming home från ESC 2014 ger absolut Mumford and sons vibbar och är i mina ögon Maltas klart bästa bidrag genom åren. Ett av få bidrag som vågar sig utanför Maltas snäva och liksidiga gränser

 6. Zacke

  Micke: håller med att de två första albumen är i helt egen klass. Framförallt låtarna ”the cave” och ”I Will wait”.

 7. Engsla

  Har inte lyckats hitta något bidrag från Malta som jag tycker om förrän den glade doktorn dyker upp 2013. Sedan hade de helt ok låtar 2014, 2016 och 2019 också. Bäst var Coming home 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se