Estland I dag, tisdagen den 1:a september, börjar TV-bolaget ERR att ta emot bidrag till Eesti Laul 2021, den nationella uttagning som kommer att välja ut Estlands bidrag i Eurovision Song Contest 2021, se nedan.

Schemat för Estlands Eesti Laul 2021:

1:a september –
6:e november
ERR tar emot bidrag till Eesti Laul 2021
(se regelverk)
12:e november (senast) Namnen på semifinalisterna avslöjas
5:e december (senast) Semifinalbidragen presenteras
18:e februari Semifinal 1 12 semifinalister → 6 finalister
20:e februari Semifinal 2 12 semifinalister → 6 finalister
6:e mars Final 12 finalister → 1 vinnare

Estlands ESC 2020-representant – får wildcard:

Uku Suviste (här med Eesti Laul 2020-vinnaren “What Love Is“)

Eesti Laul 2021 – Reglerna i korthet:

Eesti Laul 2021 består även denna gång utav två semifinaler samt en final och tävlingsbidragen är, precis som de senaste åren, 24 stycken, se schema ovan.
Förra årets vinnare, Uku Suviste, är garanterad en av semifinalsplatserna om han skickar in ett godkänt Eesti Laul-bidrag.
Även detta året tas det ut en avgift för inlämnandet av bidragen, främst för att finansiera vinnarbidragets ESC-presentation och uppmuntra inhemska låtskrivare att skicka in bidrag på estniska.
För tidigt inlämnade bidrag är avgiften €25 för låtar på estniska, €75 för övriga. För bidrag inlämnade fr.o.m. 31:a oktober kl 12:00 (estnisk tid) är avgiften €50 för låtar på estniska, €150 för övriga.
Som vanligt är utländska låtskrivare välkomna om de samarbetar med estländska låtskrivare.
Varje låtskrivare kan skicka in max fem bidrag per person.
Se err.ee för fullständigt regelverk för Eesti Laul 2021.
I de båda inledande semifinalerna kommer 12 bidrag att framföras innan 50/50 jury-och tittarröster utser topp-åtta. Därefter utser 100% tittarröster de 6 finalisterna.
I finalen den 6:e mars tävlar därmed 12 bidrag där först 50/50 jury-och tittarröster utser 3 super-finalister innan 100% tittarröster utser vinnaren.
(Källor: ERR och eurovoix.com)

Uppdaterat 20-11-03:Alla Eesti Laul-showerna sänds från Tallinn

Schlagerpinglan: Då det inte går att göra det helt rättvist för de artister som var uttagna att delta i ESC 2020 så tycker jag nog att ERR gör det bästa av en omöjlig situation. Tanken är att Uku får en andra chans men om hans ESC 2021-bidrag inte anses vara konkurrenskraftigt så skickas en annan låt till Rotterdam.

Risken finns så klart att han kan få sympatiröster oavsett låt men förhoppningsvis inser de flesta att det inte är speciellt snällt att skicka iväg någon till en garanterad final-förlust i ESC och därmed röstar lite smartare än så. Vi får väl se vad som händer och om han kommer till start över huvud taget. 🙂

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Estland i ESC 2021“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se