ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den elfte av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Belgien i Eurovision Song Contest:

Belgien
Land: Belgien deltagit 61 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 1986
TV-bolag: VRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Fud Leclerc kom delad 2:a av 14 med “Messieurs Les Noyés De La Seine

Belgiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Release Me“, Hooverphonic (VRT – internval) inställd tävling
2019: Wake Up“, Eliot (RTBF – internval) 13:e i semi 1
2018: A Matter Of Time“, Sennek (VRT – internval) 12:a i semi 1
2017: City Lights“, Blanche (RTBF – internval) 4:a i finalen
2016: What’s The Pressure“, Laura Tesoro (VRT – nationell uttagning) 10:a i finalen
2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell uttagning) 14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval / låtuttagning) 12:a i finalen
2012: Would You?“, Iris (VRT – internval / låtuttagning) 17:e i semi 1
2011: With Love Baby“, Witloof Bay (RTBF – nationell uttagning) 11:a i semi 2
2010: Me And My Guitar“, Tom Dice (VRT – internval) 6:a i finalen
Se även “Belgiens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Belgien i Eurovision Song Contest 2021:


Belgiens ESC 2021-bidrag: “The Wrong Place”, Hooverphonic

Lyssna på Belgiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: The Wrong Place officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: “Muziekcafé”-framträdandeakustisk version
se även “Bakom kulisserna: “The Wrong Place”-video
Låtskrivare: Alex Callier (t&m), Charlotte Foret (t&m)
Semifinal: nr 11 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Internval: TV-bolagen VRT och RTBF turas om att utse Belgiens ESC-bidrag och inför 2021 var det egentligen RTBF:s tur de men lät VRT skicka sitt ESC 2020-val Hooverphonic till Rotterdam 2021. Exakt samma blev det inte då gruppen vid ett senare tillfälle meddelade att de tog tillbaka sin f.d. sångerska Geike Arnaert och att Luka Cruysberghs därmed missar sitt ESC-äventyr. Själva tävlingsbidraget, “The Wrong Place”, presenterades den 4:e mars i form av den tillhörande musikvideon. Läs mer här: “Geike Arnaert är tillbaka” – “Belgiens Eurovision-bidrag 2021
Artister: Hooverphonic
Gruppmedlemmar: Alex Callier, Geike Arnaert, Raymond Geerts
Hooverphonic
(Foto: Zeb Daemen)
Sociala medier:
hooverphonic.comfacebookspotify
twitterinstagramyoutubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Hooverphonic (av ESC Norge)
Interview with Hooverphonic (av ESCXTRA)
Interview with Hooverphonic (av ESC Fan TV)
Interview with Hooverphonic (av eurovisionlive)
Interview with Hooverphonic (av Eurovoix)
Hooverphonic internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Release Me” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about Hooverphonic” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med Hooverphonic” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Hooverphonic from Belgium” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-22): topp-20 (plats 20) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-22): ej topp-tio (plats 11) av de 16


Åsikter och spekulationer om Belgiens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 4 / 5
Betyg: 7 / 10
Förra året så var gruppens ESC-bidrag “Release Me” med bland mina finalister, fast som ett stort gränsfall. Detta året ser jag “The Wrong Place” som en av mina “måste-finalister”, vilket är ett stort steg i rätt riktning. Låten har vuxit till sig rejält från att först ha känts mer än lovligt enformig och ointressant till att till slut lyckas slå an de rätta strängarna och bli en av årets mysigaste bidrag. Själva budskapet är kanske inte något som talar till mig direkt men Geikes sätt att leverera bidraget på känns så rätt att det hela blir en behaglig upplevelse. Självklar finalist om jag själv hade fått bestämma.
Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Egentligen (när jag tittar på oddsen och senaste resultaten för Belgien i ESC) så lutar jag åt att tro att min inledande känsla, att Belgien kommer att missa finalen, är den rätta. I en semifinal med många bidrag som ligger på gränsen så blir det kanske svårt för ett ganska släpigt och ointressant bidrag (som jag själv uppfattade det från början) att hamna i topp-tio. Det tar dock emot att placera bidraget bland finalmissarna så jag får nog hitta en annan kandidat till den platsen i stället.

Anledningen till att jag trots allt tror på en finalplats är att jag numera uppfattar låten som oerhört mysig samtidigt som jag jag är övertygad om att sångerskan kommer att imponera på scen. Om de sedan också lyckas återskapa känslan från musikvideon så ser jag det som en stor möjlighet att både tittarna och juryn kan belöna det belgiska bidraget med ett antal poäng. Det lär dock krävas ett starkt framträdande för att ge den där extra puffen som jag tror att låten behöver för att ta sig över kvalgränsen… men jag gissar att de klarar av det.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2021: Belgien – “The Wrong Place” – Hooverphonic”

 1. Adri

  Ja, det är ju inte mycket som har ändrats på de fem timmarna sen jag misstog ett annat Belgien-inlägg som en presentation. Så här kommer summeringen:

  Belgien har på sistone varit sämst när det gäller, precis som Nordmakedonien (dock inte 2019). Så jag är absolut inte säker på att detta kommer framföras på rätt sätt.

  Men jag gillar att vara optimist. Och om Belgien då skärpt sig så tror jag att – om inget annat – juryn kan höja detta.

  Jag gillar den 🙂 Bra text om ett one night stand som gått fel (vilket låter som en underdrift med tanke på att det är ett freakin’ avhugget huvud i videon) och som sångerskan förmedlar väl.

  Inte mycket att klaga på. Mer än bandets image.

  Så ja.

  Jag tror? Final, om de får kläm på framträdandet.
  Hoppas? Final

  —————————

  Mest överskattat: ”Rhythm Inside” (2015)

  Mest underskattat: ”Hey Nana” (1979)

 2. Adri

  Även årets snyggaste musikvideo. Men de tävlar ju inte med den, så i maj kommer det inte säga så mycket 🙂

 3. HW

  Ett mellanbidrag för mig. Absolut inte dåligt, men inte jättebra heller. Musikvideon har de definitivt satsat på och Geike har en bra röst. Jag känner ingen dragning till låten men den är helt okej och ganska bra jord. Har egentligen inte så mycket mer att säga om bidraget men jag gillar det lite mer än första gången jag hörde det och betydligt mer än “Release Me”. Får en finalplats av mig men jag kan inte säga att jag skulle sakna Belgien i finalen.
  Betyg: 5/10

  Jag tror inte Belgien går vidare i år faktiskt. Det Adri sa om Belgiens framträdanden senaste åren håller jag med om, men då har det i för sig varit mer oerfarna och unga artister och sångmässigt tror jag det definitivt håller i år. Däremot inte lika säker på scenframträdandet då de faktiskt är ett band och vill ha lite “band-känsla” på scen vilket jag inte tror skulle passa låten. Om de inte slår till med ett riktigt bra framträdande tror jag för många kommer uppfatta den som för släpig och lite ointressant för ett sånt format som semifinalerna är. Däremot kanske juryn kan ge dem en chans, det här känns som en låt de kommer gilla.

 4. Adri

  HW: Det är scenframträdandet jag är skeptisk om också! Inte röstkapaciteten eller så 🙂

 5. Johanna

  Om inte juryn skickar denna till final kan vi lika gärna slopa juryn till nästa år känner jag. Belgien har ju haft vissa problem med att iscensätta sina bidrag men jag hoppas de lyckas för även om jag tror att det kan bli en snöplig 11te plats så borde den med rätt staging kunna ta sig in bland de 10 bästa. Själv rankar jag den åtta i semin…..

 6. HW

  @Adri Förstod det 🙂

 7. Mikaela

  Detta bidrag stack ut vid första lyssning och fångade mig direkt. Har nämnt liknelsen med Metric förut, och låten känns lika dunkelt stämningsfull som många av Metrics låtar. Nr 3 i min topp.

  Precis som Adri är jag inte orolig över rösten, men undrar om hon lyckas förmedla stämningen live.

 8. Micke

  Ett av fem bidrag som står i särklass i år.Har hört mycket negativt om bandmedlemmarna. Har inte en susning om sanningen i detta så jag kan inget säga. Bryr mig inte ett smack om statisterna där bak när det längst fram står en kvinna som dominerar helt.

  Detta är årets växare. Den står ut på så många sätt. Eftersom nästan allt är tjej-dans eller dutt dutt synt så är det extremt sköt med detta bidrag. Det är precis som att det äntligen går att andas ut i ESC 2021, som att man får luft och kan andas rent. Så jädra gottmed ett bidrag som harmoniserar mellan verser och refränger och inte minst med sångerskan.

  Eftersom jag inte kommer att se semifinalerna så kommer jag att vara jädrigt nervös innan jag får info om hur det gått för denna och de fyra andra som jag hoppas på så jag åtminstone får se finalen.

  HEJA BELGIEN

  BETYG bidraget 2021 (8/10) MER ÄN BRA

  ——————————————

  BELGIENS mest underskattade låt: ”Hey nana”, Micha Marah – 1979
  * (´För många år sedan när jag hårdgranskade ESC och kollade in allt som var före min tid i ESC var detta ett av de första bidragen som jag hittade hem till. På något sätt blir jag alltid på gott humör när jag hör den. 1979 är ett starkt år överhuvudtaget så hur den som vann kunde vinna kommer jag aldrig att förstå. Än mindre hur Belgien kunde komma så lågt.)

  BELGIENS mest överskattade låt: ” J’aime la vie”, Sandra Kim – 1986
  * (´Har alltid en kamp med mig själv när jag hör den här. Hur kan den klara en fet Nolla från mig? Det finns tio sekunder i låten som är bättre än noll och då kan jag inte ge den noll som den är värd i övrigt. Visserligen ett mycket svagt år men ändå. Att denna kunde vinna…)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I BELGIEN:

  Det oerhört mysiga från 2003 i viss kamp med det vackra 1968

 9. Adri

  Micke: Bra val för underskattat! 🙂 Helt med dig!

 10. Micke

  @Adri, det var som……………… Har vi samma bidrag på “Mest underskattade” 🙂 Missade att du hade skrivit samma. Kul faktiskt 🙂

 11. Zacke

  En av sex låtar jag tycker står i egen klass i år. Detta är precis varför Belgien blivit en av mina favoritländer i tävlingen senaste fem åren. En riktigt bra och välskriven låt, som inte känns specialskriven för tävlingen. Refrängen är inte så direkt, men den är väldigt snygg skriven. Och den är inte välgjord på det sättet, att den bli för pretentiös, utan den balansera på rätt sida. Mer sånt här i tävlingen!

  Betyg 9/10, just nu 3 totalt och min favorit i första semin

  ——————————
  Underskattad från Belgien: ”Iemand als jij”- Barbara Dex 1993 (Tyvärr är detta bidrag mest ihågkommen på grund av sångerskans tävling, men jag tycker de är så oförtjänt för låten är väldigt vacker och en riktig ”drömma-sig-bort” låt. En av mina favoriter det året, så tycker den fick en väldigt orättvis sista plats.)

  Överskattat från Belgien: ”Sanomi”- Urban Trad 2003 (Jag har aldrig förstått mig på denna låt överhuvudtaget. Jag uppskattar mångfald och har inga problem med låtsasspråk, om man kan framföra de på ett trovärdigt sett, men tyvärr ser jag ingen trovärdighet här huvudtaget. För mig är detta bara ett ihopkok av alla möjliga stillar, samtidigt som den känns beräknande på ett sätt. En av de sämsta andraplaceringarna överhuvudtaget, i tävlingen, för min del.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se