ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugoåttonde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Österrike i Eurovision Song Contest:

Österrike
Land: Österrike deltagit 52 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014
TV-bolag: ORF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Bob Martin kom 10:a av 10 med “Wohin, Kleines Pony

Österrikes tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2020: Alive“, Vincent Bueno (Internval) inställd tävling
2019: Limits“, Paenda (Internval) 17:e i semi 2
2018: Nobody But You“, Cesár Sampson (Internval) 3:a i finalen
2017: Running On Air“, Nathan Trent (Internval) 16:e i finalen
2016: Loin d’ici“, ZOË (Nationell uttagning) 13:e i finalen
2015: I Am Yours“,
The Makemakes
(Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“,
Conchita Wurst
(Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo“,
Trackshittaz
(Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love“,
Nadine Beiler
(Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:
2007: Get A Life – Get Alive“,
Eric Papilaya
(Internval) 27:a i semifinalen
Se även “Österrikes samtliga ESC-bidrag

Österrike i Eurovision Song Contest 2021:


Österrikes ESC 2021-bidrag: “Amen”, Vincent Bueno

Lyssna på Österrikes Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Amen officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: “Starmania 21”-framträdande“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Tobias Carshey (t&m), Ashley Hicklin (t&m), Jonas Thander (t&m)
Semifinal: nr 5 i Semifinal 2 (20:e maj)
Uttagning: Internval: Den 26:e mars 2020 bekräftade TV-bolaget ORF att de internvalt sin ESC 2020-artist Vincent Bueno att få representera Österrike i ESC 2021. Tävlingsbidraget “Amen” presenterades nästan ett år senare, den 10:e mars 2021. Läs mer här: “Österrikes Eurovision-bidrag 2021
Artist: Vincent Bueno (Vincent Mendoza Bueno)
Vincent Bueno
(Foto: ORF / Roman Zach-Kiesling )
Sociala medier:
vincent-bueno.comfacebookspotifyinstagram
youtubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Vincent Bueno (av wiwibloggs.com)
Interview with Vincent Bueno (av ESCcovers)
Interview with Vincent Bueno (av Lindon ESC)
Interview with Vincent Bueno (av ESC Norge)
Interview with Vincent Bueno (av eurovisionlive)
Vincent Bueno internvaldes 2020 och var tänkt att tävla med “Alive” i ESC 2020
♥ Vincent deltog i Österrikes nationella ESC 2016-uttagningWer singt für Österreich?
där han missade superfinalen med “All We Need Is That Love”.
♥ Vincent var även bakgrundssångare när Nathan Trent 2017 representerade
Österrike med “Running On Air“.

♥ Se: “10 facts about Vincent Bueno” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Vincent Live” (eurovision.tv)
♥ Se: “Instagram-intervju med Vincent Bueno” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Vincent Bueno from Austria” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-10): botten-15 (plats 27) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-08): ej topp-tio (plats 11) av de 17


Åsikter och spekulationer om Österrikes bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 4- / 5
Betyg: 6 / 10
Förra året så tyckte jag att Vincents bidrag “Alive” var helt OK men saknade det där lilla extra och frågan är om jag inte tycker ungefär likadant om “Amen”, trots att det är en helt annan typ av låt. Här finns något som jag definitivt gillar och berörs av… men än så länge så har jag inte fått den där wow-känslan som jag antar är meningen att man ska få. Skulle live-framträdandet lyckas att lyfta bidraget till de rätta höjderna så får jag naturligtvis omvärdera allt då, men för tillfället så har jag minst tio andra bidrag som jag hellre ser i finalen än “Amen”.
Schlagerpinglan tror: Till final
I den andra semifinalen finns det ett flertal bidrag som jag har väldigt svårt att se något givet resultat för och Österrikes är definitivt ett av dessa. Det brukar ju gå bra för landet när de skickar kompetenta artister med välskrivna låtar så min gissning är att juryn kommer att ha med Vincent bland de tio de vill ha vidare till finalen men tittarna är ju en helt annan fråga. Jag tror att det kommer att krävas att han “går genom rutan” och verkligen klarar av att förmedla sin låt på ett sätt som träffar tittarna och får dem att komma ihåg känslan när det väl är dags att rösta. Detta är kanske inte den lättaste uppgiften men inte heller helt omöjlig så jag gissar att det går vägen och att vi kommer att få se Österrike i finalen den 22:a maj.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2021: Österrike – “Amen” – Vincent Bueno”

 1. Johanna

  Det här är nog den låten jag är mest oenig med resten av Eurovision-fansen i år. Jag ÄLSKAR denna. Och har gjort det sedan första lyssningen. Ett stort steg upp från förra året och Vincent är så bra! Jag tror absolut på final för den här och hoppas att den får en hyfsad placering i finalen mef. Jag rankar den på plats 6 i år. Heja Österrike!

 2. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jag visste väl att det fanns någon som det träffade rätt för. Några till och jag kanske får rätt på min tippning. 🙂

  Skämt åsido, jag gillar också låten men känner att jag måste vara i precis rätt stämning för att den ska fungera. Allt hänger m.a.o. på de tre, viktiga Rotterdam-minuterna och av vad jag sett nu (när det första rep-klippet visats) så går det sakta men säkert åt rätt håll. 🙂

 3. Anton

  Österrike är på min plats 16, vilket är ett stort hopp upp från förra året då de var i min botten 3. “Alive” var bara en sån låt som jag hatar utan att egentligen kunna motivera varför. Brukar dyka upp en eller två såna låtar per år för mig haha.

  Nämen Amen tycker jag mycket mer om, en låt som jag aldrig skippar när jag lyssnar på alla låtarna. Den är på min fjärdeplats i semifinal 2, men trots det blir jag inte jätteledsen om den åker ut. Säger väl en del om vad jag tycker om semi 2 haha

 4. Adri

  Jag föredrog ”Alive”. Jag är inte en låtskrivare, så jag brukar avstå från att ge tips på förbättringar när det kommer till kompositionen. Men med ”Amen” så vet jag EXAKT var mitt problem ligger.

  Problemet är att låten har knappt någon uppbyggnad. Jag tror den hade varit snyggare med en långsammare uppbyggnad där lite läggs till i taget, istället kommer låtens maximala ”impact” redan i första refrängen. Och sen ska det pågå i två minuter utan större variation.

  Detta balanserar på finalgränsen för mig. Plats 9-12 ungefär. Jag tror inte det blir final tyvärr. Ser att vissa drar paralleller till 2018 års ”Nobody but you” men jag tror det är önsketänkande mer än något annat.

  Jag tror juryn kan tänka sig vilja ha detta i final. Men inte tillräckligt högt in på semins topp 10 för att kompensera för tittarna som jag tippar har den ganska långt ner.

  Tror? Inte final.
  Tycker? Inte final (men blir inte sur om den tar sig dit).

  ———————————————

  Österrikes mest överskattade: Alf Poier – ”Weil der Mensch zählt” (2003)

  Österrikes mest underskattade: Österrike är tyvärr det land, bredvid Montenegro, som jag uppskattar minst i tävlingen. Så jag kan inte peka på nånstans de var brutalt underskattade.

 5. Johanna

  Juryn kommer ranka denna på plats 3-6 tror jag. Tittarna kommer ha den ca plats 8-10 är min gissning. Överlägset bäst repetitionsklipp av de vi hittills sett. Tror den här är säkrare än t.ex Moldavien och Serbien för att nämna några….

 6. HW

  Jag skulle inte säga att det här är en direkt dålig låt, men den känns bara så tom. Jag förstår att de vill köra på ett dramatisk ballad men för mig blir det bara en platt kurva från start till mål, det kommer aldrig riktigt igång. Jag tycker också låten känns lite lat skriven. Det är kan vara att det var ett medvetet val, men för mig känns låten lite lat skriven då det för det mesta bara är trumbeatet och sången som pågår.
  Betyg: 4/10

  Det är ett väldigt oförutsägbart år, men den här låten är en av de jag mest tror kommer åka ut. Även om den definitivt inte är sämst så är den väldigt lätt att glömma och jag tror inte framträdandet kan lyfta den. Men en del här gillar ju den, och i oddsen har det sätt bra ut. Jag kanske är helt ute och cyklar? 🙂

 7. oe

  Jag tycker denna är riktigt fin. Bland det bästa Österrike har skickat (vilket inte säger så mycket), klart bättre än fjolårets Alive. Grym power i refrängen, snyggt varierat med lugnare verser, och en vacker brygga. Ligger nog strax utanför min topp 5 just nu, hoppas verkligen den går till final.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se