Rumänien Efter att EBU upptäckt “röstningsoegentligheter” vid juryröstningen i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2022 så ersattes juryrösterna från sex länder med ersättningsröster i både semifinalen och finalen.

Detta har fått de sex utpekade länderna (d.v.s. Azerbajdzjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumänien och San Marino) att reagera, varav Rumäniens TV-bolag TVR är det som reagerat starkast genom att inte bara hota att lämna tävlingen utan även uppger att de funderar på att stämma EBU.

Förutom att de har åsikter om EBU:s kontrollanter, sättet deras juryröster presenterades på i finalen och hur lång tid det tog innan de fick information om röstfrågan så pekar TV-bolaget på att Sverige, Australien och Belgien också röstade på varandra. De missar dock detaljen att deras röstningsmönster inte skiljer sig markant från hur de övriga jurygrupperna röstat, något som var problemet med de sex utpekade länderna.

Se det officiella uttalandet från TVR här (svensk Google Translate). (Källa: eurovoix.com)

Uppdaterat: Även TVR:s chef, Dan Cristian Turturică, ställer sig bakom TVR:s kritik och uttrycker en önskan om att dra sig ur Eurovision samt stödjer tanken på att stämma EBU. Läs mer hos TVR (svensk Google Translate).

Rumäniens underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Rumäniens röster
(Grafik: EBU – lånad från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Alla händelser har ju olika sidor och beroende på var man befinner sig så kan man uppfatta saker på olika sätt. Ser man endast till huvudfrågan, d.v.s. de lämnade juryrösterna från de sex länderna, så verkar det vara glasklart och att vara upprörd över saker som inte skulle ha inträffat om det inte vore för ursprungsproblemet i stället för att ta krafttag mot just problemet ser jag som lite underligt.

Ser man till de övriga delarna som TVR pekar på, t.ex. att inspektörer på plats hos två jurygrupper inte haft något att klaga på (i och för sig inte konstigt då problemet inte var inom utan mellan jurygrupperna), att de inte uppfattat det som att det skulle ha varit något tekniskt problem när Martin Österdahl läste upp Rumäniens juryröster i finalen (röstavlämnaren stod redo men vägrade leverera den korrigerade 12:an, vilket kan ha varit anledningen till EBU:s agerande) samt att de inte fick någon information förrän långt senare så kan jag förstå irritationen, men det förändrar inte grundproblemet.

Det är inte första gången som TVR visar missnöje mot EBU när de själva var grundproblemet. Inför 2016 hade TV-bolaget en stor skuld till EBU som gjorde att de inte hade rätt att delta men av någon anledning så blev de inte diskade förrän i ett väldigt sent skede, vilket drabbade landets redan utvalda representant Ovidiu Anton på ett orättvist sätt. (Den enda logiska förklaringen är att TVR lovat att reglera skulden innan tävlingen men när de inte gjorde det så tvingade de EBU att göra en sen diskning, men det är endast spekulationer från min sida.)

Huvudproblemet här var alltså inte EBU:s sena diskning utan TVR:s skuld som de inte betalade i tid, precis som att alla saker TVR är irriterade på nu inte är huvudproblemet utan det att juryn misskött sitt jobb. Men, men… man kan som sagt se saker från olika håll och detta är endast min personliga uppfattning. Vad gäller TVR:s hot om att dra sig ur tävlingen så tycker jag att det är ett märkligt agerande. Som jag ser det så borde det i stället ställas krav på dem att ta tag i juryfrågan för att delta.

Vem vet, kanske framkommer det saker senare som får hela denna tråkiga historia att framstå i nytt ljus? Det är aldrig bra att vara för tvärsäker om saker, men just nu så känns det som att EBU har ett stort jobb framför sig för att få juryröstningen att fungera inför 2023.

Se även: “Eurovision 2022: EBU förklarar varför sex länders jury-röster ersattes

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Rumänien 2022: TVR hotar med att dra sig ur Eurovision”

 1. Pato

  Jag förstår inte varför de är så öppna. De borde hålla sig lowkey.

 2. Krille

  Herregud, det är uppenbart att de har kompisröstat. Det smartaste man kunde göra är att acceptera att man blev upptäckt och gå vidare. Skulle de stämma EBU har de klara bevis på sitt påstående, skulle de dra sig ur tror jag inte de andra bolagen skulle klaga

 3. Pato

  Eurovision har blivit alldeles för korrupt senaste tiden, därför måste man göra tävlingen normal igen och det gör man bara genom att skrota juryn.

 4. Pato

  Nu har dom oxå meddelat att de bossen på TVR är med på detta. Bra jobbat, EBU…

 5. Adri

  Pato: Skandalen är TVRs (och de andra kompisröstarna). Inte EBUs.

 6. Pato

  Adri. EBU har oxå gjort bort sig rejält. Att kalkylera om resultatet hos dessa 6 länder var inte rätt åtgärd. Varför förstöra allt ännu mer liksom…

  Jag hade gärna sett att man tar åtgärder efter tävlingen o hade tillåtit dessa länder ”fuska” och sedan EFTER tävlingen gjort åtgärder för att det finns ju egentligen inga riktiga bevis på att de här länderna har fuskat, faktiskt. Det är bara iakttagelser och omdömen som har gjorts.

 7. Schlagerpinglan

  @Pato, Inför ESC 2016 presenterades det nya röstningssystemet där det klart och tydligt stod vad som sker om ett lands jury- eller tittar-röster inte kan användas, d.v.s. att de kalkylerar fram ett ersättningsresultat. Det som skett är helt enligt reglerna.

  https://www.schlagerpinglan.se/blog/2016/02/18/eurovision-2016-stor-forandring-av-poangutdelningen/

 8. Pato

  Ja, pinglan men regler är också till för att kritiseras o ifrågasättas.

 9. Schlagerpinglan

  @Pato, Självklart, ingen har sagt något annat. Du påstod dock att EBU gjort bort sig rejält när de följde reglerna (kalkylerade om resultatet), det är inte kritik och ifrågasättning av reglerna.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se