ESC2015 Måns Zelmerlöw vann ju som bekant finalen av Eurovision Song Contest 2015 i helgen har sedan dess fått motta stora och välförtjänta hyllningar och gratulationer. Är ni intresserade att ta del av en del av dem så sänder SVT i kväll live från Stortorget i hans hemstad Lund.

Programmet, som går under namnet “Hyllning till Måns” och är en direktsänding från firandet av honom i Lund, kan ses på SVT 2 och SVTPlay kl. 18:00 i kväll, måndagen den 25:e maj.
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Jätteroligt att de uppmärksammar ESC-vinsten så här och låter Måns få ta del av folkets hyllningar, det är han väl värd. :D Återigen: grattis till vinsten och tack för att ni återigen tar tillbaka cirkusen till Sverige, Måns & C:o. :D

Andra bloggar om: ,

ESC2015 Schlagerpinglan: Precis som efter den första och andra semifinalen så kommer här några åsikter om den avgörande finalen av Eurovision Song Contest 2015 och de 7 bidrag som var direktkvalificerade dit:

Vad gäller de övriga 20 bidragen som tävlade i finalen så håller jag fast vid i prinicp alla betyg och omdömen från de inledande semifinalerna, förutom i två fall: Ryssland och Montenegro höjde sig till maximala 5/5 i betyg i finalen. Kanske var det feststämningen som gjorde mig mer mottaglig, kanske presterade de bättre när det väl gällde, hur som helst så var det de och Italien som imponerade mest på mig av de 27 som tävlade. :)

Hela resultatlistan (och länkar till finalframträdanden av alla de 27 tävlande bidragen) hittar ni här, medan semifinalernas resultat och länkar finns här.

Frankrike
2. Frankrike – “N’oubliez Pas”, Lisa Angell BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 25] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Med tanke på den blygsamma placeringen Frankrike fick så kan man kanske tro att Lisa Angell misslyckades med sitt framträdande, men det tyckte jag absolut inte att hon gjorde. Visserligen blev det inte det gåshudsnummer jag hoppats på, men enligt mig så levererade hon på alla plan och fick den underbara balladen att skina. Även den passande bakgrunden och trumslagarna gjorde sitt för att höja bidraget till en plats bland mina personliga favoriter… men de röstande var tydligen betydligt mer svårflörtade. Synd, nu när landet väl beslutat sig för att skicka något i min smak.
Storbritannien
5. Storbritannien – “Still In Love With You”, Electro Velvet BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 24] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Som sagt, jag har velat fram och tillbaka vad gäller det brittiska bidraget och det var nu på finaldagen det skulle avgöras. Låten har jag tagit till mitt hjärta men jag kan inte påstå att “slutprodukten” blev speciellt imponerande. Visst, de gjorde vad de kunde showmässigt men det var något i helheten som kändes lite platt. Jag håller inte med de röstande om att de förtjänade att hamna i bottenträsket av resultatlistan, men kanske är det just det BBC behöver för att de ska ta sig en allvarlig funderare inför deras fortsatta ESC-deltagande.
Australien
12. Australien – “Tonight Again”, Guy Sebastian BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 5] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Förmodligen hade jag alltför högt ställda förväntningar på detta bidrag, då jag inte rycktes med riktigt lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. “Tonight Again” är och förblir en av mina favorit-låtar i ESC 2015 och Guy Sebastian gjorde ett stabilt framträdande som hela Australien kan vara stolta över. Ett kanon-bidrag som dock saknade det där lilla extra och blev därmed inte riktigt det vinnarbidrag som jag trodde att det skulle bli. En topp-fem-placering tycker jag däremot är ett helt rättvist resultat.
Österrike
14. Österrike – “I Am Yours”, The Makemakes BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 27] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Redan när Österrike hade sin nationella uttagning så märktes det tydligt att de inte var intresserade av att arrangera ESC två år i rad, då juryn systematiskt valde bort de bästa av artisternas bidrag, men att de inte skulle få några poäng alls var kanske inte riktigt vad de räknade med. The Makemakes ställde upp med en “bra” låt som framfördes “bra” och bevisade återigen att ett “bra” bidrag är det sämsta man kan ställa upp med i tävlingen. Jag misstänker att många egentligen tyckte att det var ett behagligt bidrag, men inte ens ett brinnande piano kunde få speciellt många att komma på tanken att faktiskt rösta på det.
Tyskland
17. Tyskland – “Black Smoke”, Ann Sophie BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 26] [Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Även om jag tycker att Ann Sophie lyckats att fila bort en hel del av sitt lite, i brist på bättre ord, kantiga sätt att sjunga så fortsatte det att vara ett bidrag som strök mig mothårs. I bland kan man inte riktigt sätta fingret på vad det är som stör en, man vet bara att man inte gillar det och det stämmer i allra högsta grad in här. Ännu ett direktkvalificerat bidrag som hamnade i botten av resultatlistan, men i det här fallet tyckte jag varken att det var konstigt eller direkt orättvist.
Spanien
21. Spanien – “Amanecer”, Edurne BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 21] [Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Precis som väntat, med tanke på den påkostade videon, så bjöd Edurne på ett snyggt nummer som förmodligen räddade henne från de absoluta bottenplatserna i tävlingen. Vad gäller låten så innehöll den, inte helt oväntat, fortfarande alltför många långa toner för att jag skulle uppfatta den som behaglig att lyssna på.
Italien
27. Italien – “Grande Amore”, Il Volo BetygBetygBetygBetygBetyg
[Hamnade på plats nr 3] [Betyg: 5/5]
Schlagerpinglan: Italien avslutade tävlingen i stor stil, bjöd på ett pampigt nummer och kammade hem fler tittarröster än något annat land. Jag förstår tittarnas fascination, då trion fick en av de tre fullpoängarna jag delade ut under kvällen. Precis som när Ryssland och Montenegro uppträdde så fick jag känslan att “det här är en Eurovision-vinnare”. Rösterna, artisterna, låten och bakgrunden… allt var av högsta klass och helheten fick mig att bara sitta och njuta. Ett bidrag som verkligen förtjänade sin pall-plats.

Några tankar efter finalen av Eurovision Song Contest 2015:
♥ Eftersom jag själv endast fick “vinnar-vibbar” av bidragen från Ryssland, Montenegro och Italien så måste jag erkänna att jag blev lite förvånad när Sverige knep segern. Missförstå mig inte, Måns gjorde ett fenomenalt framträdande och förtjänade vinsten och jag är väldigt glad och nöjd över slutresultatet, men då låten aldrig riktigt klickat för mig så är jag likväl väldigt förvånad. :D

Rysslands andraplats tycker jag är väldigt glädjande, då jag var rädd att många skulle göra precis som Litauen gjorde (d.v.s. låta juryn 0:a landet trots att tittarna massröstade på dem) och därmed förvisa ett topp-bidrag till botten av resultatlistan. Nu verkar de trots allt ha fått en relativt rättvis behandling, i alla fall vad gäller rösterna.

♥ På tal om jurygrupper med tvivelaktiga motiv så har de tydligen diskat juryrösterna från både Makedonien och Montenegro utan att uppge något skäl. Positivt att misstänkt fusk uppmärksammas, negativt att det förekommer och lite oroande att man inte riktigt vet varför de väljer att släppa igenom vissa juryröster men inte andra. Det är väl som med allt annat i den här tävlingen, man får lita på att EBU vet vad de gör.

Australiens gästspel i tävlingen borde ses som en succé av de flesta inblandade. De ställde upp med en svängig låt som tillförde en hel del till en annars lite saktgående show, sångaren gjorde ett säkert framträdande och landet fick en framskjuten placering utan att för den skull få en “sympati-seger”. Enligt mitt sätt att se på saken kunde det inte gått mycket bättre. :D

Showen som helhet då? Jodå, efter att ha sett underhållningsdelarna i semifinalerna så hade jag förväntningarna så lågt ställda att jag blev positivt överraskad av både “Building bridges”-bildspelen och de frenetiska trumslagarna. Att inte resten av delarna, inkl. programledarna, imponerade på mig (trots att de egentligen inte var sämre än genomsnitts-årgångarna) skyller jag på de närmast föregående värdländerna. Vi har blivit så vana vid att det ska vara näst intill perfekt att inget annat längre duger, vilket både kan vara bra och dåligt. ESC 2015 kom knappast upp i den “nya standard” som råder men ser man på det genom lite mer rättvisa linser så får det ett OK i betyg från mig.

♥ Till sist: Ett stort tack och grattis till Måns Zelmerlöw och alla runt omkring som gjorde ett jättebra jobb och återigen tar tävlingen tillbaka till Sverige. Det ska bli väldigt intressant att se vad SVT har för planer denna gång. :D

Andra bloggar om: , ,

ESC2015 Här nedan ser ni hur Sverige röstade i finalen av Eurovision Song Contest 2015, både vad gäller de poäng vi delade ut samt hur tittarna och juryn röstade var för sig.

De röster vi delade ut på finalkvällen var en sammanslagning av hur den svenska juryn röstade under fredagens genrep och de svenska tittarna röstade under lördagens livesändning. Som vanligt så stod deras röster för 50% var och här nedan ser ni en jämförelse mellan dem och slutresultatet. Namnen på de fem yrkesmusiker som satt i juryn offentliggjordes innan finalen och hur deras individuella röster fördelade sig ser ni på eurovision.tv.

Hur Sveriges tittare och jury rankade bidragen i finalen av Eurovision Song Contest 2015:
Sveriges utdelade (kombinerade) röster Tittarnas röster Juryns röster
Australien 12 p. Australien – “Tonight Again
Guy Sebastian
Australien 1. Australien Australien 1. Australien
Belgien 10 p. Belgien – “Rhythm Inside“,
Loïc Nottet
Belgien 2. Belgien Lettland 2. Lettland
Italien 8 p. Italien – “Grande Amore
Il Volo
Italien 3. Italien Belgien 3. Belgien
Norge 7 p. Norge – “A Monster Like Me
Mørland & Debrah Scarlett
Norge 4. Norge Norge 4. Norge
Ryssland 6 p. Ryssland – “A Million Voices
Polina Gagarina
Estland 5. Estland Italien 5. Italien
Lettland 5 p. Lettland – “Love Injected
Aminata
Albanien 6. Albanien Ryssland 6. Ryssland
Israel 4 p. Israel – “Golden Boy
Nadav Guedj
Ryssland 7. Ryssland Israel 7. Israel
Estland 3 p. Estland – “Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
Israel 8. Israel Azerbajdzjan 8. Azerbajdzjan
Montenegro 2 p. Montenegro – “Adio
Knez
Polen 9. Polen Montenegro 9. Montenegro
Slovenien 1 p. Slovenien – “Here For You”,
Maraaya
Serbien 10. Serbien Spanien 10. Spanien
– - – – - – – - –
Spanien Spanien – “Amanecer
Edurne
Lettland 11. Lettland Slovenien 11. Slovenien
Serbien Serbien – “Beauty Never Lies
Bojana Stamenov
Montenegro 12. Montenegro Österrike 12. Österrike
Albanien Albanien – “I’m Alive
Elhaida Dani
Slovenien 13. Slovenien Estland 13. Estland
Polen Polen – “In The Name Of Love
Monika Kuszyńska
Spanien 14. Spanien Tyskland 14. Tyskland
Azerbajdzjan Azerbajdzjan – “Hour Of The Wolf
Elnur Huseynov
Rumänien 15. Rumänien Frankrike 15. Frankrike
Cypern Cypern – “One Thing I Should Have
Done
”, John Karayiannis
Litauen 16. Litauen Cypern 16. Cypern
Litauen Litauen – “This Time”, Monika
Linkytėand Vaidas Baumila
Cypern 17. Cypern Serbien 17. Serbien
Rumänien Rumänien – “De la capăt /
All Over Again
“, Voltaj
Armenien 18. Armenien Litauen 18. Litauen
Tyskland Tyskland – “Black Smoke
Ann Sophie
Georgien 19. Georgien Grekland 19. Grekland
Österrike Österrike – “I Am Yours
The Makemakes
Storbritannien 20. Storbritannien Rumänien 20. Rumänien
Georgien Georgien – “Warrior
Nina Sublatti
Tyskland 21. Tyskland Georgien 21. Georgien
Frankrike Frankrike – “N’oubliez Pas
Lisa Angell
Ungern 22. Ungern Polen 22. Polen
Armenien Armenien – “Face The Shadow
Genealogy
Azerbajdzjan 23. Azerbajdzjan Ungern 23. Ungern
Grekland Grekland – “One Last Breath
Maria-Eleni Kyriakou
Österrike 24. Österrike Albanien 24. Albanien
Storbritannien Storbritannien – “Still In Love
With You
”, Electro Velvet
Grekland 25. Grekland Storbritannien 25. Storbritannien
Ungern Ungern – “Wars For Nothing
Boggie
Frankrike 26. Frankrike Armenien 26. Armenien
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Med tanke på att både tittarna och juryn var överens om att vår 12-poängare skulle gå till Australien, och vi i pricip hade samma länder med i toppen, så kan man väl säga att det i stort blev ganska representativa röster från Sverige i år. :)

Tittar man lite närmare på siffrorna så ser man dock att det i vissa fall fanns väldigt stor skillnad i smak mellan juryn och tittarna. T.ex. så var tittarna betydligt mer benägna att rösta på Albanien, Polen, Armenien, Estland och Serbien än juryn, som i sin tur gav länder som Azerbajdzjan, Österrike, Frankrike, Lettland och Tyskland en rejält skjuts upp på resultatlistan.

Personligen så kan jag inte påstå att jag tycker att någon av grupperna har “bättre smak” än den andra när det gäller de bidrag som “de” var mest oense om, då jag endast var villig att ge poäng till Estland (tittarfavorit) och Frankrike (juryfavorit) när jag rangordnade finalbidragen. Jag fortsätter att tycka att 5-manna-systemet inte riktigt fungerar men att 50/50 tittar- och juryröster fortfarande behövs för att förhindra att det “drar iväg” åt ena eller andra hållet. :)

Andra bloggar om: , , ,

ESC2015 Schlagerpinglan: Gårdagens final av Eurovision Song Contest 2015, se resultatet här, visade ju sig innehålla det mesta man kan begära av en final vad gäller omröstningens spänningsgrad. Att det sedan blev en svensk seger (365 poäng till “Heroes“ och Måns Zelmerlöw) var ju något som jag tyckte var extra roligt men som kommer att ta ett tag att riktigt förstå hur det kunde hända. :)

Det lär m.a.o. dröja ett tag innan jag kan få ihop den traditionella sammanfattningen av mina final-intryck. Här har ni i alla fall den kompletta listan på hur jag fördelade mina röster / rangordnade alla de tävlande bidragen i finalen, utan hänsyn till “kvalité-tänk” utan helt baserat på personlig smak:

Schlagerpinglans finalpoäng i Eurovision Song Contest 2015:
12 poäng Ryssland Ryssland A Million Voices“, Polina Gagarina (slutade 2:a)
10 poäng Montenegro Montenegro Adio”, Knez (slutade 13:e)
8 poäng Italien Italien Grande Amore”, Il Volo (slutade 3:a)
7 poäng Estland Estland Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa (slutade 7:a)
6 poäng Israel Israel Golden Boy“, Nadav Guedj (slutade 9:a)
5 poäng Belgien Belgien Rhythm Inside“, Loïc Nottet (slutade 4:a)
4 poäng Australien Australien Tonight Again”, Guy Sebastian (slutade 5:a)
3 poäng Slovenien Slovenien Here For You”, Maraaya (slutade 14:e)
2 poäng Frankrike Frankrike N’oubliez Pas”, Lisa Angell (slutade 25:a)
1 poäng Cypern Cypern One Thing I Should Have Done”, John Karayiannis (slutade 22:a)
Finalbidragen som blev poänglösa (i ordning):
11:a Georgien Georgien Warrior“, Nina Sublatti (slutade 11:a)
12:a Azerbajdzjan Azerbajdzjan Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (slutade 12:a)
13:e Grekland Grekland One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou (slutade 19:e)
14:e Rumänien Rumänien De la capăt / All Over Again“, Voltaj (slutade 15:e)
15:e Storbritannien Storbritannien Still In Love With You”, Electro Velvet (slutade 24:a)
16:e Norge Norge A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett (slutade 8:a)
17:e Spanien Spanien Amanecer”, Edurne (slutade 21:a)
18:e Serbien Serbien Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov (slutade 10:a)
19:e Österrike Österrike I Am Yours”, The Makemakes (slutade 27:a)
20:e Tyskland Tyskland Black Smoke”, Ann Sophie (slutade 26:a)
21:a Albanien Albanien I’m Alive“, Elhaida Dani (slutade 17:e)
22:a Litauen Litauen This Time”, Monika Linkytė and Vaidas Baumila (slutade 18:e)
23:e Lettland Lettland Love Injected“, Aminata (slutade 6:a)
24:e Polen Polen In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska (slutade 23:a)
25:e Armenien Armenien Face The Shadow“, Genealogy (slutade 16:e)
26:e Ungern Ungern Wars For Nothing“, Boggie (slutade 20:e)

Schlagerpinglan: Om man bortser från Montenegro (som jag tycker fick en alltför blygsam placering) så måste jag erkänna att det slutliga resultatet inte blev så tokigt, för en gångs skull. Det är inte varje år som två av mina topp-tre-favoriter hamnar i den slutliga topp-tre och det dessutom blir en svensk vinst. :) Det är sådant som gör att man knappt hinner avsluta en Eurovision-säsong innan man börjar längta till nästa. :D

Andra bloggar om: ,

ESC2015 Här nedan ser ni det slutliga resultatet av semifinalerna av Eurovision Song Contest 2015, inkl. länkar till alla ländernas framträdanden, ifall ni missade något eller helt enkelt vill se dem igen.

Resultatlistan ESC 2015 Semifinal 1 Resultatlistan ESC 2015 Semifinal 2
1. Ryssland Ryssland – “A Million Voices
Polina Gagarina
182 p. 1. Sverige Sverige – “Heroes
Måns Zelmerlöw
217 p.
2. Belgien Belgien – “Rhythm Inside
Loïc Nottet
149 p. 2. Lettland Lettland – “Love Injected
Aminata
155 p.
3. Estland Estland – “Goodbye To Yesterday
Elina Born & Stig Rästa
105 p. 3. Israel Israel – “Golden Boy
Nadav Guedj
151 p.
4. Georgien Georgien – “Warrior
Nina Sublatti
98 p. 4. Norge Norge – “A Monster Like Me
Mørland & Debrah Scarlett
123 p.
5. Rumänien Rumänien – “De la capăt /
All Over Again
“, Voltaj
89 p. 5. Slovenien Slovenien – “Here For You
Maraaya
92 p.
6. Grekland Grekland – “One Last Breath
Maria-Eleni Kyriakou
81 p. 6. Cypern Cypern – “One Thing I Should
Have Done
”, John Karayiannis
87 p.
7. Armenien Armenien – “Face The Shadow
Genealogy
77 p. 7. Litauen Litauen – “This Time”, Monika
Linkytė and Vaidas Baumila
67 p.
8. Ungern Ungern – “Wars For Nothing
Boggie
67 p. 8. Polen Polen – “In The Name
Of Love
”, Monika Kuszyńska
57 p.
9. Serbien Serbien – “Beauty Never Lies
Bojana Stamenov
63 p. 9. Montenegro Montenegro – “Adio
Knez
57 p.
10. Albanien Albanien – “I’m Alive
Elhaida Dani
62 p. 10. Azerbajdzjan Azerbajdzjan – “Hour Of
The Wolf
“, Elnur Huseynov
53 p.
11. Moldavien Moldavien – “I Want Your Love
Eduard Romanyuta
41 p. 11. Malta Malta – “Warrior
Amber
43 p.
12. Vitryssland Vitryssland – “Time
Uzari & Maimuna
39 p. 12. Irland Irland – “Playing With
Numbers
”, Molly Sterling
35 p.
13. Danmark Danmark – “The Way You Are
Anti Social Media
33 p. 13. Tjeckien Tjeckien – “Hope Never Dies
Marta Jandová & Václav Noid Bárta
33 p.
14. Nederländerna Nederländerna – “Walk Along
Trijntje Oosterhuis
33 p. 14. Portugal Portugal – “Ha Um Mar Que
Nos Separa
“, Leonor Andrade
19 p.
15. Makedonien Makedonien – “Autumn Leaves
Daniel Kajmakoski
28 p. 15. Island Island – “Unbroken
Maria Olafs
14 p.
16. Finland Finland – “Aina Mun Pitää
Pertti Kurikan Nimipäivät
13 p. 16. SanMarino San MarinoChain Of Lights
Michele Perniola & Anita Simoncini
11 p.
17. Schweiz Schweiz – “Time To Shine
Mélanie René
4 p.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: En fullständig poängtavla, där man ser vilka poäng de olika länderna gav varandra, för den första semifinalen hittar ni här. Poängtavlan för den andra semifinalen hittar ni här. Resultatet av Eurovision-finalen hittar ni här.

EBU har även avslöjat de uppdelade röstsiffrorna på hur tittarna och juryn röstade var för sig. Jag kommer senare (som vanligt) att göra en sammanställning av röstresultatet men i väntan på det så kan ni själva gräva runt bland siffrorna på eurovision.tv. (Finns även en sammanställning på oikotimes.com men jag kan inte garantera att de fått rätt på siffrorna.) Mycket nöje. :D

Andra bloggar om: , , ,

ESC2015 Här nedan ser ni det slutliga resultatet av finalen av Eurovision Song Contest 2015, inkl. länkar till alla ländernas framträdanden, ifall ni missade något eller helt enkelt vill se dem igen. En fullständig poängtavla, där man ser vilka poäng de olika länderna gav varandra, hittar ni här

Hela resultatlistan: Finalen av Eurovision Song Contest 2015:
Sverige 1. Sverige 365 p. Heroes“, Måns Zelmerlöw
Ryssland 2. Ryssland 303 p. A Million Voices“, Polina Gagarina
Italien 3. Italien 292 p. Grande Amore”, Il Volo
Belgien 4. Belgien 217 p. Rhythm Inside“, Loïc Nottet
Australien 5. Australien 196 p. Tonight Again”, Guy Sebastian
Lettland 6. Lettland 186 p. Love Injected“, Aminata
Estland 7. Estland 106 p. Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
Norge 8. Norge 102 p. A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett
Israel 9. Israel 97 p. Golden Boy“, Nadav Guedj
Serbien 10. Serbien 53 p. Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov
Georgien 11. Georgien 51 p. Warrior“, Nina Sublatti
Azerbajdzjan 12. Azerbajdzjan 49 p. Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov
Montenegro 13. Montenegro 44 p. Adio”, Knez
Slovenien 14. Slovenien 39 p. Here For You”, Maraaya
Rumänien 15. Rumänien 35 p. De la capăt / All Over Again“, Voltaj
Armenien 16. Armenien 34 p. Face The Shadow“, Genealogy
Albanien 17. Albanien 34 p. I’m Alive“, Elhaida Dani
Litauen 18. Litauen 30 p. This Time”, Monika Linkytė and Vaidas Baumila
Grekland 19. Grekland 23 p. One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
Ungern 20. Ungern 19 p. Wars For Nothing“, Boggie
Spanien 21. Spanien 15 p. Amanecer”, Edurne
Cypern 22. Cypern 11 p. One Thing I Should Have Done”, John Karayiannis
Polen 23. Polen 10 p. In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska
Storbritannien 24. Storbritannien 5 p. Still In Love With You”, Electro Velvet
Frankrike 25. Frankrike 4 p. N’oubliez Pas”, Lisa Angell
Österrike 26. Österrike 0 p. I Am Yours”, The Makemakes
Tyskland 27. Tyskland 0 p. Black Smoke”, Ann Sophie
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Italien, Ryssland och Sverige var hela tiden med i toppstriden och då jag höll en liten tumme för dem alla tre så måste jag medge att jag njöt av hela omröstningen och såg med spänning fram mot slutresultatet, som visade sig bli riktigt bra. :D

Ett stort grattis till Måns Zelmerlöw och oss alla, Eurovision kommer tillbaka till Sverige! :) Jag återkommer i morgon (efter en god natts sömn) med en lite mer utförlig text om finalen. På återseende då. :D

Uppdaterat: Österrike och Tyskland fick båda 0 poäng i finalen. Från början hade eurovision.tv givit Österrike sistaplatsen, nu ser jag att Tyskland i stället fått plats nr. 27. Rimligtvis borde båda ha delad 26:e-plats, men jag uppdaterar resultatlistan ovan enligt den officiella källan.

Andra bloggar om: , , ,

Happy Eurovision 2015!

2015-05-23 (lördag)
ESC2015 Schlagerpinglan: Om mindre än en halvtimme så startar finalen av Eurovision Song Contest 2015 och jag vill ta tillfället i akt att tacka alla er läsare för ert engagemang i denna blogg och önska er en riktigt trevlig Eurovision-kväll. :D


“Recap of the 2015 Eurovision Song Contest Grand Final” (5:36 – eurovision.tv)

Här nedan har jag samlat lite länkar som eventuellt kan vara av intresse:

Diverse länkar med ESC-2015-final-anknytning:
♥ “Inför finalen av Eurovision Song Contest 2015
♥ “Röstordningen och röstuppläsarna
♥ “Information om jurygrupperna
♥ “Dags att gissa vinnaren & utse favoriter
♥ “Resultatet av Europrediction 2015 & Big Poll 2015 – Finalen
♥ “Resultatet av OGAE International ESC Poll 2015

Schlagerpinglan: Ja, då återstår det väl bara att önska de alla inblandade lycka till och det klassiska: “må bästa bidrag vinna”. :D

Andra bloggar om: , ,

ESC2015 Schlagerpinglan: Jag brukar alltid hålla ett litet öga på undersökningarna Europrediction och Big Poll, men i takt med att internet översvämmas med Eurovision-relaterat material så får man sålla lite för att själv inte drukna i informationsflödet.

Slutresultaten av undersökningarna (där de försöker förutse vinnaren av Eurovision Song Contest 2015) är däremot ganska intressanta och här har ni dem (se länkarna nedan för mer information om respektive omröstning):

Resultatet av Big Poll 2015 – Finalen:
1. Sverige (278 poäng)
2. Italien (273 poäng)
3. Estland (263 poäng)
4. Belgien (242 poäng)
5. Ryssland (218 poäng)
6. Australien (161 poäng)
7. Norge (138 poäng)
8. Israel (108 poäng)
9. Serbien (85 poäng)
10. Lettland (75 poäng)
(Källa: esctoday.com)

Resultatet av Europrediction 2015 – Finalen:
1. Italien
2. Ryssland
3. Belgien
4. Sverige
5. Australien
6. Estland
7. Slovenien
8. Spanien
9. Lettland
10. Polen
(Källa: oikotimes.com)

Schlagerpinglan: Ja, vad säger man om detta? Det kryllar av undersökningar och gissningar och även om det verkar som att det är samma länder som finns med uppe i toppen så kan man inte påstå att det är något bidrag som är en självklar vinnare. Inte förrän efter finalen förstås, för då ser man ju alla tecknen på ett helt annat sätt. ;)

Nåja, jag är i alla fall klar med presentationerna av alla bidragen, jag har tippat vinnaren och utsett mina favoriter samt presenterat förutsättningarna för finalen och förberett allt inför kvällens festligheter så nu återstår bara den sista olidliga väntan innan finalen startar klockan 21:00. :D

Andra bloggar om: , , , , ,

Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Australien
Land: Australien deltagit 0 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2015 Guy Sebastian tävlar med “Tonight Again”

Australiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: – - – – - –
2013: – - – – - –
2012: – - – – - –
2011: – - – – - –
2010: – - – – - –
2009: – - – – - –
2008: – - – – - –


“Tonight Again”, Guy Sebastian

Lyssna på Australiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Tonight Again officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i Moskvalive i London
akustisk version2:a live-repet i Wien
Artist: Guy Sebastian officiell hemsidatwitteryoutubefacebookwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av esckaz.com (9:11 – 26:e april)
Intervju av wiwibloggs (2:19 – 17:e maj)
Intervju av eurovision.tv (1:24 – 3:e april)

Startnummer: nr 12 i Finalen (23:e maj)
Låtskrivare: Guy Sebastian (t&m), David Ryan Harris (t&m), Louis Schoorl (t&m)
Uttagning: EBU avslöjade den 10:e februari att de bjudit in Australien att få tävla i ESC 2015 som engångsgäst men det dröjde tills den 4:e/5:e mars innan internvalda Guy Sebastian presenterades som landets / världsdelens första riktiga representant i tävlingen. Låten, som Guy (m.fl.) skrev på en vecka, presenterades den 16:e mars. Läs mer om internvalet här: “Guy Sebastian för Australien 2015!” – “Australiens Eurovision-bidrag 2015

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-05-23): topp-5 (plats 4) av de 27


Åsikter och spekulationer om Australiens bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Topp-fem AustralienAustralienAustralienAustralienAustralien Betyg: 4 / 5
När jag är på rätt humör så är detta snudd på en full fempoängare med sin glada attityd och svängiga gung, men precis som i fallet med de flesta andra Eurovision-bidrag så är jag inte säker på att “det lilla extra” finns där. Med ett riktigt medryckande liveframträdande så finns det inga gränser för hur bra det kan bli, men i väntan på det så håller jag mina bedömningar lite mer verklighetsförankrade.
Schlagerpinglan tror: Vinnar-kandidat
Som synes av min vinnargissning så tror jag att Australien i slutändan kommer att ta hem segern. De har inte bara lyckats att få tag på ett komplett bidrag (en välgjord låt som svänger när många andra valt balladspåret samt en text med lite humoristiskt småkaxiga inslag och en till synes kompetent artist) de har även fördelen av att vara det lite mystiska landet som bara är på besök men som skulle kunna få stanna kvar om de får tillräckligt med röster. Nu tror jag ju inte att enbart stödröster kan få ett bidrag att vinna Eurovision, men kombinerar vi det med ett taklyftande framträdande så kan vi mycket väl ha anledning att börja diskutera Melbourne/Sydney 2016. (Nåja, det är enbart ett uttryck, vinner Australien så kommer ESC 2016 likväl att hållas i Europa.)

Andra bloggar om: , , ,

Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Italien
Land: Italien deltagit 40 gånger – vunnit 2 gånger: 1964 och 1990
TV-bolag: RAI se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Franca Raimondi kom delad 2:a av 14 med “Aprite Le Finestre
(Tonina Torielli kom delad 2:a av 14 med “Amami Se Vuoi
)

Italiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: La Mia Città“, Emma 21:a i finalen
2013: L’Essenziale“, Marco Mengoni 7:a i finalen
2012: L’Amore È Femmina (Out Of Love)“, Nina Zilli 9:a i finalen
2011: Madness Of Love“, Raphael Gualazzi 2:a i finalen
2010: – - – – - –
2009: – - – – - –
2008: – - – – - –


“Grande Amore”, Il Volo

Lyssna på Italiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Grande Amore Eurovision-versionSanremo-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: officiell video2:a live-repet i Wien
Artister: Il Volo officiell hemsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av esckaz.com (4:52 – 17:e maj)
Intervju av wiwibloggs (10:12 – 19:e maj)
Intervju av eurovision.tv (1:36 – 7:e maj)
“It’s Il Volo for Italy” (0:54 – eurovision.tv – 14:a feb)

Startnummer: nr 27 i Finalen (23:e maj)
Låtskrivare: Ciro Esposito (t&m), Francesco Boccia (t&m)
Uttagning: TV-bolaget RAI beslutade sig för att erbjuda den som vann Sanremofestivalen 2015 att få representera landet i ESC 2015. Den 14:e februari vann gruppen Il Volo och några dagar senare (den 19:e februari) så avslöjades det att de kommer att tävla med en nedkortad version av sin Sanremo-vinnarlåt i Wien. Läs mer om Sanremofestivalen och internvalet här: “Resultatet av Campioni-finalen” – “Il Volo för Italien 2015!” – “Italiens Eurovision-bidrag 2015

Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-05-23): topp-3 (plats 3) av de 27


Åsikter och spekulationer om Italiens bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Topp-tio ItalienItalienItalienItalienItalien Betyg: 4+ / 5
En underbar låt med tre skickliga sångare som är ganska intressanta att titta på. Får de rätt på ljudvolym och allt runtomkring så är detta ett av de bidrag som jag tror att jag kommer att kunna ryckas med av och (i alla fall under tiden de framför låten) se som en Eurovision-vinnare. Allt hänger på om de lyckas trollbinda mig eller ej men oavsett vilket så kommer jag garanterat att lyssna på denna starka ballad lång tid framöver.
Schlagerpinglan tror: Vinnar-kandidat
Huruvida Italien vinner eller ej beror ju på så många olika faktorer att jag egentligen inte vill gissa förrän jag sett alla finalisterna framträda. Av repetitions-klippet ovan så framgår det i alla fall att de hittat en snygg bakgrund och om de får till allt så kan det gå hela vägen. Juryn borde älska både låten och trions röster medan det bland tittarna kan finnas de som kanske inte gillar opera men likväl kan tänka sig att skicka iväg några röster till en grupp snygga killar. Min gissning är dock att det inte riktigt räcker ända fram…. kanske. ;)

Andra bloggar om: , , ,


                 

                 

     

Musik bloggar Musik bloggar Blogglista.se