SverigeSchlagerpinglan: I dag, den 28:e augusti, kommer “Svensktoppen Nästa 2016“ att avgöras i en direktsänd riksfinal i P4 från Linköpings stadsfest. Åtta finalister tävlar och vinnaren utses av en mix av juryröster och sms-röster.

Anledningen till att jag uppmärksammar denna tävling är att en av de åtta tävlande artisterna (inte nödvändigtvis vinnaren) kommer att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2017. Här nedan ser ni startordningen vid finalen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Svensktoppen Nästa 2016:
Sammanlagt tävlade över 800 låtar i de olika regionala deltävlingarna av Svensktoppen Nästa 2016. Av dem röstades 25 lokala vinnare fram av jurygrupper och publik. Därefter fick en jury välja ut de åtta riksfinalisterna.
Finalen av Svensktoppen Nästa 2016 avgörs den 28:e augusti och sänds i P4 Sveriges Radio från Kungsträdgården i Linköping mellan klockan 14:03-16:00.
Vinnaren utses av en mix av jury- och sms-röster.
Juryn, som består utav Kerstin Behrendtz (Sveriges Radio), Rita Jernquist (Sveriges Radio), Michael Cederberg (Sveriges Radio), förra årets vinnare Michael Fannon, Christer Björkman (SVT) och ordförande Maths Broborg (Sveriges Radio), finns på plats vid finalen och avlämnar sina röster då.
Sms-rösterna har kunnat skickas in fr.o.m. den 7:e augusti då finalisterna presenterades och avslutas den 28:e augusti, en bit in i finalen. Max 10 röster per abonnemang och röstningsomgång. Läs mer om hur man röstar på sverigesradio.se.
Efter att juryns och publikens röster räknats samman går de två bidragen med högst poäng vidare till en slutlig omgång.
Inför den slutliga omgången så nollställs alla rösterna (men tävlingsbidragen behåller sina tidigare röstningsnummer) och publiken får ensam rösta fram vinnaren av Svensktoppen Nästa 2016. Även i den slutliga omgången är det max 10 röster per abonnemang som gäller.
Programledare för Svensktoppen Nästa 2016 är Carolina Norén och Henrik Olsson medan husbandet leds av Andreas Landegren och Marit Bergman är gästartist.
Radiointervjuer med de åtta finalisterna hittar ni på sverigesradio.se.
(Källa: sverigesradio.se)

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Rising rivers“, Jimmy Ottosson (P4 Halland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Jimmy Ottosson, Andreas Lindh, Staffan Karlsson
Schlagerpinglan: “Rising rivers” är en lättlyssnad och medryckande låt som framförs av en sångare med, vad som verkar vara, en behaglig röst. Låten gav ett bra första intryck och även efter ett flertal lyssningar så håller den, även om inga speciella wow-känslor infinner sig. Ett klart topp-tre-bidrag enligt mig.
Betyg: 3+/5
2.Do Your Thing“, Small Town Girls (P4 Dalarna) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Dorothea Lundvik, Cornelia Almqvist, Linnéa Sundin, Cassandra Ströberg
Schlagerpinglan: Mitt första intryck av låten var inte helt positivt, då jag tyckte att det var alltför näpet och på gränsen till tråkigt. Efter ungefär halva låten så började jag däremot att få upp ögonen för den och insåg att det fanns något. Kombinationen av melodislingorna och användandet av rösterna gjorde att det trots allt fungerade, även för mig. När det sedan visade sig att det var den enda låt jag kom ihåg dagen efter den första genomlyssningen så var det en fingervisning om låtens styrka. Numera har den växt till sig ytterligare och tillhör en av mina två favoriter. Förhoppningsvis går det riktigt bra för Small Town Girls i finalen.
Betyg: 4/5
3.Allt Som Vi Va“, Mackan n’ Matthew (P4 Sjuhärad) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: När jag nu lyssnar igenom bidragen en sista gång innan finalen så känner jag glädjande nog att denna ballad, i alla fall refrängen, växt till sig rejält. Vid den första genomlyssningen, då jag även såg låtens tillhörande text-video, så gjorde den inget större intryck på mig utan jag blev mest uttråkad. Nu förstår jag i alla fall hur den kunde gå vidare till finalen, för det finns definitivt något här som kan tilltala de som gillar lite mer saktgående låtar med tänkvärda texter, men det är fortfarande inte någon låt för mig personligen.
Betyg: 2+/5
4.2 Wrongs Don’t Make 1 Right“, SaVe (P4 Norrbotten) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Johan & Therese Brorson, Mattias Edfast, Fredrik Johansson
Schlagerpinglan: “2 Wrongs Don’t Make 1 Right” lät väldigt lovande och svängde på riktigt bra när jag lyssnade på den första gången och det gör den fortfarande. Jag gillar det jag hör, i alla fall under tiden låten pågår, men så fort den slutar så glömmer jag tyvärr bort den, vilket gör att det blir en danslåt i mängden utan egen identitet. Detta är egentligen inget större problem rent låtmässigt men kanske inte helt bra i tävlingssammanhang.
Betyg: 3/5
5.Sluta Gömma Dig“, Vindstyrka 12 (P4 Göteborg) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: I nästan alla ESC-uttagningar så brukar det finnas ett bidrag som ger upphov till väldigt spretiga åsikter och känslor och “Sluta Gömma Dig” är definitivt ett sådant splittrande bidrag. Jag älskar den instrumentala delen av låten och hade gärna lyssnat på den non-stop i flera timmar. Det är utan tvekan, för mig, den största behållningen i hela final-fältet. Trots det så kan jag inte ge helheten mer än knappt godkänt. Jag kan mycket väl se hur refrängen och artistens röst kan ha en publik, men de spelade inte på de rätta strängarna för mig. Synd på en så träffande gitarrslinga.
Betyg: 3-/5
6.Bullshit Affair“, LiRic (P4 Uppland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Emma Lidholm Sundberg
Schlagerpinglan: Om jag hade varit en jurymedlem så hade jag givit detta bidrag poäng för både den ärliga och välskrivna låten och artisternas röster. Nu är jag dock “bara” en lyssnare som går efter mitt hjärta och då blir det något helt annat. Jag är, som sagt, ingen balladmänniska och när det kombineras med en saktgående låt med text som gör mig illa till mods så kan jag inte påstå att jag uppskattar upplevelsen. Inte ens efter att jag tittat på den tillhörande text-videon, som visserligen lyfter upp låten ett litet snäpp, känner jag att “Bullshit Affair” är något för mig.
Betyg: 2+/5
7.Need To Feel“, Les Gordons (P4 Örebro) betygbetygbetygbetygbetyg
Schlagerpinglan: Inledningsvis fick jag ett väldigt bra intryck av låten då själva soundet tilltalade mig direkt och jag rycktes med i den svängiga takten. Tyvärr så höll det inte hela vägen utan jag tröttnade ungefär halvvägs. Lyckligtvis så tog den sig lite efter andra lyssningen, då jag såg den officiella videon, men det blev aldrig någon rejäl växare enligt mina öron. En frisk fläkt som inte nådde riktigt ända fram.
Betyg: 3/5
8.Intoxicated“, Noomi (P4 Jönköping) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Mikael Kullén, Magnus Hyden
Schlagerpinglan: Efter den första genomlyssningen i början av förra veckan så var “Intoxicated”, med sin mysiga takt och intressanta uppbyggnad, min överlägsna favorit och den enda låt i startfältet som jag kände att jag ville lyssna på igen. Så här några timmar innan finalen ska avgöras så tycker jag fortfarande lika bra om låten och sångerskans röst och hoppas därför på det bästa för Noomi i finalen.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Sammanfattningsvis: “Intoxicated“ med Noomi och “Do Your Thing“ med Small Town Girls är mina favoriter vad gäller studioversionerna av bidragen inför dagens final medan “Rising rivers“ med Jimmy Ottosson får den hedrande tredjeplatsen enligt min personliga smak. Jag hoppas därför att det är någon av dessa tre som kniper vinsten, men önskar givetvis alla åtta finalisterna lycka till. Må bästa bidrag vinna. :)

Vem som förtjänar att få den första fribiljetten till Melodifestivalen 2017 kan jag däremot inte ha någon åsikt om då jag inte vet hur artisterna står sig live. Jag hoppas dock att juryn gör ett bra val och väljer någon som en dag kan stå på egna ben och inte stirrar sig blinda på att det ska vara någon som representerar en viss musikstil för att komplettera startfältet. 😉

Mer om Svensktoppen Nästa (inkl. föregående års vinnare) hittar ni här.

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Sverige i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Andorra TV-bolaget RTVA har meddelat att de inte har några planer på att låta Andorra delta i Eurovision Song Contest 2017 i Ukraina.
(Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Andorras deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2004 – deltagit 6 gånger – vunnit 0 gånger

Andorras samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2009: La Teva Decisió (Get A Life)“, Susanne Georgi 15:e i semi 1
2008: Casanova“, Gisela 16:e i semi 1
2007: Salvem El Món“, Anonymous 12:a i semifinalen
2006: Sense Tu“, Jennifer 23:a i semifinalen
2005: La Mirada Interior“, Marian van de Wal 23:a i semifinalen
2004: Jugarem A Estimar-nos“, Marta Roure 18:e i semifinalen

Schlagerpinglan: Även om det egentligen är en fråga om icke-nyheter, att rapportera om länder som inte tänker göra ESC-comeback, så har det utvecklats till något av en tradition som jag trots allt tycker är bättre än att helt glömma bort de forna ESC-länderna.

I dag har jag därför ägnat en liten stund åt att lyssna igenom Andorras samtliga ESC-bidrag och återigen insett hur mycket jag saknar landet i tävlingen. Mot bättre vetande så fortsätter jag därför att hoppas att de överraskar med en storstilad comeback inom några år. 😀

Andra bloggar om: , ,

ESC2017Efter många turer så nås vi idag av beskedet att NTU, TV-bolaget i Ukraina, är redo att avslöja vilken stad som får äran att få agera värdstad åt Eurovision Song Contest 2017.

Avslöjandet lär ske vid en presskonferens som uppges starta klockan 14:00 CET (15:00 lokal tid) och som ska gå att följas live via youtube. Av de ursprungliga sex anmälda städerna står valet nu mellan Kiev, Dnipro och Odessa.
(Källor: unn.com.ua och wiwibloggs.com)

Uppdaterat 2016-08-25: Återigen har presentationen av ESC-2017-värdstaden blivit uppskjuten. Eurovision.tv uppger att det i stället kommer att ske vid ett senare tillfälle. Via twitter meddelar de följande:

“EBU & NTU are still discussing the host city. It’s the most important decision so must be given the necessary time.”

Schlagerpinglan: Nu är jag ju ingen expert på vare sig hur man arrangerar ett ESC eller håller i presskonferenser, men borde man inte fatta beslutet INNAN man kallar till presskonferens? :)

Uppdaterat 2016-08-26:


Jon Ola Sand provides an insight into the Host City Bid” (3:02 – Aug 26, 2016)

Städerna som deltog i “Stadskampen 2017” (värdstadstävling inför ESC 2017):

Finalstäderna:
Kiev se PR-video
Dnipro se PR-video
Odessa se PR-video
Utslagna efter första omgången:
Kherson se PR-video
Kharkiv se PR-video
Lviv se PR-video

Schlagerpinglan: Tidpunkten då värdländerna valt att presentera sina värdstäder har varierat ganska kraftigt den senaste tiden. Sverige var tidigt ute med sina avslöjanden (8:e juli båda gångerna) medan Österrike gjorde sitt avslöjande den 6:e augusti, Danmark den 2:a september och Tyskland väntade tills den 12:e oktober med att presentera Düsseldorf som sitt val.

Ukraina är m.a.o. inte sent ute med sin presentation men de har likväl lyckats att ge det intrycket då de skjutit upp det utlovade presentationsdatumet ett antal gånger. Men, men… om NTU verkligen presenterar värdstaden idag så kommer den utspridda irritationen, som många ESC-fans givit uttryck för, förmodligen vara ett minne blott om några timmar. 😀

Det är dock mycket möjligt att irritationen sedan övergår i något annat för att många tycker att det är fel stad som valts ut, men det är en helt annan fråga. 😉

I väntan på värdstadspresentationen så kan ni uppdatera er om de olika ländernas ESC-förberedelser här: “Eurovision 2017: Läget så här långt“.

Andra bloggar om: , , ,

Norge Den 9:e juni började TV-bolaget NRK att ta emot bidrag till Melodi Grand Prix 2017, Norges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017. Deadline är satt till den 11:e september.

Precis som förra året så uppmuntrar de främst inhemska låtskrivare men även utländska låtskrivare är välkomna att skicka in sina låtar till den norska Eurovision-uttagningen. Reglerna för MGP 2017 samt anmälningsformulär hittar ni på nrk.no/mgp. (Källa: nrk.no)

Snabbfakta: Norges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1960 – deltagit 55 gånger – vunnit 3 gånger: 1985, 1995 och 2009

Norges ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Icebreaker“, Agnete (MGP 2015) 13:e i semi 2
2015: A Monster Like Me“,
Mørland & Debrah Scarlett
(MGP 2015) 8:a i finalen
2014: Silent Storm“, Carl Espen (MGP 2014) 8:a i finalen
2013: I Feed You My Love“,
Margaret Berger
(MGP 2013) 4:a i finalen
2012: Stay“, Tooji (MGP 2012) 26:a i finalen
2011: Haba Haba“, Stella Mwangi (MGP 2011) 17:e i semi 1
2010: My Heart Is Yours“,
Didrik Solli-Tangen
(MGP 2010) 20:e i finalen
2009: Fairytale“, Alexander Rybak (MGP 2009) 1:a i finalen
2008: Hold On Be Strong“, Maria (MGP 2008) 5:a i finalen

Schlagerpinglan: 2016 var inte riktigt Nordens år då inte bara Norge, utan även Island, Finland och Danmark missade ESC-finalen. Inte mycket mer att göra än att borsta av sig och ta nya tag. De nationella uttagningarna i sig var det ju inget större fel på och i den norska versionen hittade jag speciellt en låt som håller än: “Feel Da Rush” med Freddy Kalas. :)

Inför nästa MGP så hoppas jag att vi återser Freddy Kalas men min vana trogen så fortsätter jag även att hålla tummarna för Alexander Stenerud (“Always always” 2008, “Find my girl” 2009, “Give It To Me” 2010). :)

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Norge i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

FinlandRedan den 15:e maj bekräftade TV-bolaget YLE att Finland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2017 samt att de återigen kommer att använda sig utav den nationella uttagningen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) för att utse sitt bidrag. Finalen är planerad att gå av stapeln i februari 2017.

Intresserade låtskrivare och artister kan skicka in sina bidrag till YLE mellan den 1:a och 5:e september. Minst en av låtskrivarna och huvudsolisten/minst en av huvudsolisterna måste vara finsk medborgare eller bo permanent i Finland. Reglerna för UMK 2017 hittar ni här: på finska, engelska och svenska. (Källa: yle.fi)

Snabbfakta: Finlands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1961 – deltagit 50 gånger – vunnit 1 gång: 2006

Finlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät (UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People (Euroviisut 2009) 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (Euroviisut 2008) 22:a i finalen

Schlagerpinglan: När det kommer till den finska uttagningen UMK så har jag rejält blandade känslor. De första åren led den av en mängd barnsjukdomar men de lyckades de att kurera ganska bra genom att främst ta bort juryns centrala del i tävlingen. Helt bra blev det dock inte utan jag hoppas, precis som förra året, att de ger tillbaka lite av makten till en riktig jury då de förhoppningsvis kan balansera upp röstandet en del.

När det gäller de finska artisterna så har jag ingen speciell UMK-artist som jag önskar återse, utan jag hoppas att de kan presentera en överraskande låt- och artistkombination som träffar helt rätt. Visst har jag tyckt väldigt bra om ett flertal av bidragen de senaste åren, men de kommer inte riktigt upp i klass med bidragen från 2008 och 2009, som jag fortfarande värderar väldigt högt.

Först trodde jag att “Shamppanjataivas“ med Pää-Äijät (en låt från UMK 2016 som jag fortfarande lyssnar på regelbundet) skulle kunna vara det första UMK-bidrag som fungerade till 100% för mig, men det var innan jag hörde live-versionen. 😉 Min förhoppning inför 2017 är därför att YLE hittar ett riktigt starkt bidrag, som även fungerar live, bland de som snart skickas in till uttagningen. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Finland i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Danmark Den 6:e juni meddelade DR att de kommer att utse Danmarks bidrag i Eurovision Song Contest 2017 genom Melodi Grand Prix 2017 samt att intresserade kan skicka in sina bidrag t.o.m. den 5:e september.

Reglerna för DMGP 2017 hittar ni här: på engelska och danska, medan onlineformuläret finns här. Även utländska låtskrivare är välkomna att skicka in bidrag men en i teamet (antingen en av låtskrivarna eller artisten) måste vara dansk medborgare eller ha en motsvarande, stark anknytning till Danmark. (Källa: dr.dk)

Snabbfakta: Danmarks deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 45 gånger – vunnit 3 gånger: 1963, 2000 och 2013

Danmarks ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Soldiers of Love“, Lighthouse X (Dansk Melodi
Grand Prix 2016
)
17:e i semi 2
2015: The Way You Are“,
Anti Social Media
(Dansk Melodi
Grand Prix 2015
)
13:e i semi 1
2014: Cliche Love Song“, Basim (Dansk Melodi
Grand Prix 2014
)
9:a i finalen
2013: Only Teardrops“,
Emmelie de Forest
(Dansk Melodi
Grand Prix 2013
)
1:a i finalen
2012: Should’ve Known Better“,
Soluna Samay
(Dansk Melodi
Grand Prix 2012
)
23:a i finalen
2011: New Tomorrow“,
A Friend In London
(Dansk Melodi
Grand Prix 2011
)
5:a i finalen
2010: In A Moment Like This“,
Chanée & N’evergreen
(Dansk Melodi
Grand Prix 2010
)
4:a i finalen
2009: Believe Again“, Brinck (Dansk Melodi
Grand Prix 2009
)
13:e i finalen
2008: All Night Long“, Simon Mathew (Dansk Melodi
Grand Prix 2008
)
15:e i finalen

Schlagerpinglan: Det är glädjande att se att DR fortsätter med sin nationella uttagning, trots att den givit landet två finalmissar i rad. En uttagning är ju så mycket mer än bara vinnarlåten och slutresultatet. Själv hittade jag det lilla guldkornet “Break it Good” med Jessica, så i mina ögon så var DMGP 2016 en riktigt lyckad tillställning. :)

Då varken Bryan Rice eller Brinck dök upp som artister 2016 så fortsätter jag att hoppas på att de dyker upp 2017, givetvis med riktigt bra låtar så att de är med i slutstriden om Ukraina-biljetten. :)

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Danmark i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Estland TV-bolaget ERR har bekräftat att Estland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2017 samt att de kommer att utse sitt bidrag genom den nationella uttagningen “Eesti Laul 2017″. Finalen kommer att avgöras den 4:e mars i Saku Suurhall i Tallinn och biljetter dit finns redan till salu via piletilevi.ee.

Den 25:e till den 28:e september kommer det att hållas ett låtskrivarlägerViinistu Art Hotel i norra Estland där välkända låtskrivare från Estland, Sverige och Storbritannien kommer att vara ett stöd för de som anmäler sig. Förhoppningen är att det ska resultera i 16 låtar som kan skickas in till Eesti Laul. Vistelsen kostar 250€ och ska anmälas senast den 22:a augusti. (Källor: esctoday.com, eurovoix.com och musicestonia.eu)

Snabbfakta: Estlands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1994 – deltagit 22 gånger – vunnit 1 gång: 2001

Estlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony (Eesti Laul 2009) 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio (Eurolaul 2008) 18:e i semi 1

Schlagerpinglan: Det är trevligt att se att så många välkända nationella uttagningar återkommer inför ESC 2017. Vad gäller de estländska artisterna så håller jag fortfarande en liten tumme för att vi får återse Ott Lepland (“Kuula” 2012), Tanja (“Amazing” 2014) och Stig Rästa (“Goodbye To Yesterday” 2015 – “Für Elise” 2014 – “NASA” 2012 – “I Wanna Meet Bob Dylan“ 2011 – “See päev“ 2009). :)

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Estland i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Armenien Fram till den 25:e augusti tar TV-bolaget AMPTV emot ansökningar från armeniska artister som vill delta i Depi Evratesil, det nya musikprojekt som kommer att utse Armeniens artist till Eurovision Song Contest 2017. Här följer en del information om den planerade uttagningen:

Uppdaterat 2016-08-20: Sammanställningen nedan har uppdaterats med namen på medlemmarna i juryn m.m..

Depi Evratesil – Armeniens nationella uttagning av artist till ESC 2017:

Deadline för artister (från Armeninen eller med armeniskt ursprung) att skicka in sin ansökan via TV-bolagets Eurovision-sida, och få chansen att komma på audition, är satt till den 25:e augusti.
Den TV-sända uttagningen kommer att pågå i tre månader och involverar forna ESC-representanter.
Mellan den 6:e och 25:e augusti kan intresserade ansöka om att få delta i de inledande auditionerna via AMPTV:s Eurovision-sida. Uttagningen är endast öppen för artister från Armenien (med armeniskt ursprung).
Juryn kommer att bestå utav Iveta Mukuchyan (2016), Aram MP3 (2014), Hayko (2007), Inga & Anush Arshakyan (2009) och Essaï Altounian (Genealogy – 2015).
Auditionerna inför Depi Evratesil påbörjas i september medan TV-sändingarna startar i oktober och pågår under fyra rundor.
Jurymedlemmarna kommer att välja ut artister till sina respektive lag och agera mentorer genom hela tävlingen. Vinnaren, som väljs ut genom juryröster och tittar-sms, får chansen att representera Armenien i ESC 2017 och väntas avslöjas runt nyår.
(Källor: eurovisionary.com och escxtra.com)

Snabbfakta: Armeniens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2006 – deltagit 10 gånger – vunnit 0 gånger

Armeniens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2016: LoveWave“, Iveta Mukuchyan (Internval) 7:a i finalen
2015: Face The Shadow“, Genealogy (Internval) 16:e i finalen
2014: Not Alone“, Aram MP3 (Internval) 4:a i finalen
2013: Lonely Planet“, Dorians (Internvalda artister +
nationell final
)
18:e i finalen
2012: – – – – – –
2011: Boom Boom“, Emmy (Internvald artist +
nationell final
)
12:a i semi 1
2010: Apricot Stone“, Eva Rivas (Nationell final) 7:a i finalen
2009: Jan Jan“, Inga & Anush (Nationell final) 10:a i finalen
2008: Qele, Qele“, Sirusho (Internvald artist +
nationell final
)
4:a i finalen
2007: Anytime You Need“, Hayko (Nationell final) 8:a i finalen
2006: Without Your Love“, André (Internval) 8:a i finalen

Schlagerpinglan: Med tanke på att Armeninen i 7 fall av 10 valt ut sina artister internt så känns det lite uppfriskande med nya tankebanor hos TV-bolaget. Personligen så föredrar jag uttagningar som presenterar de tävlande ESC-bidragen först, men i valet mellan ett internval och lite underhållande kringelikrokar innan artistpresentationen så ser jag hellre att de kör på detta nya formatet. Vem vet, kanske hittar man en ny favoritartist? :)

Så här långt så tycker jag att de bästa ESC-bidragen från Armenien presenterats av Eva Rivas, Iveta Mukuchyan och Sirusho så jag ser gärna att de får en framträdande roll i den nya uttagningen.

Mer om Armeniens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Armenien i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

SverigeFör en tid sedan meddelade SVT att de tar emot bidrag till Melodifestivalen 2017, Sveriges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017, mellan den 1:a och 19:e september. Reglerna för Melodifestivalen 2017 hittar ni i pdf-form på svt.se, både på svenska och engelska.

Melodifestivalen 2017 – Så här väljs tävlingsbidragen ut:

I Melodifestivalen 2017 tävlar 28 bidrag. (SVT får dock lov att utöka antalet om de vill.)
Urvalsjuryn väljer ut 14 låtar från de inskickade bidragen till Ordinarie tävling, där låtskrivare med tidigare utgivna verk tävlar, eller Allmänhetens tävling, där låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk tävlar.
Urvalsjuryn ska välja ut fem finalister ur Allmänhetens tävling. Dessa blir direktkvalificerade till slutomröstning av de ca 100 bästa men ingen är garanterad någon plats bland de 28 tävlande.
14 låtar består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut från de inskickade bidragen.
1 låt som SVT väljer ut kommer att framföras av en av finalisterna (dock ej med vinnarlåten) från “Svensktoppen Nästa 2016“, läs mer här.
Till både Ordinarie och Allmänhetens tävling kan låtar laddas upp från den 1:a september kl. 09:00 till den 19:e september kl. 08.59 på svt.se/melodifestivalen.
Minst 50% av de uttagna bidragen i Ordinarie tävling ska vara skrivna av enbart kvinnliga kompositörer/textförfattare eller ha både kvinnliga och manliga kompositörer/textförfattare.
Namn på utvalda tävlingsbidrag samt kompositörer och textförfattare kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2016.
(Källa: svt.se)

Snabbfakta: Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1958 – deltagit 56 gånger – vunnit 6 gånger: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015

Sveriges ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: If I Were Sorry“, Frans (Melodifestivalen 2016) 5:a i finalen
2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen (Melodifestivalen 2012) 1:a i finalen
2011: Popular“, Eric Saade (Melodifestivalen 2011) 3:a i finalen
2010: This Is My Life“,
Anna Bergendahl
(Melodifestivalen 2010) 11:a i semi 2
2009: La Voix“, Malena Ernman (Melodifestivalen 2009) 21:a finalen
2008: Hero“, Charlotte Perrelli (Melodifestivalen 2008) 18:e finalen

Schlagerpinglan: Detta innebär i stora drag att inkvoteringen av kvinnliga låtskrivare fortsätter och alster från amatör-låtskrivare återigen hamnar i en egen hög. I princip är jag emot de flesta former av kvotering, då det (oftast helt felaktigt) cementerar uppfattningen att den kvoterade gruppen är lite sämre än den andra i stället för att ta tag i det riktiga problemet (som oftast är kompetensen hos de som gör urvalen). Men, men… ska de väl ha dessa regler så håller jag tummarna för att de på något sätt gynnar Ylva & Linda Persson. :)

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Sverige i ESC 2017“.

Mer om Övriga länders förberedelser hittar ni här: “Eurovision 2017: Läget så här långt“.

Andra bloggar om: , , ,

LettlandI dag, den 17:e augusti, börjar TV-bolaget LTV att ta emot bidrag från inhemska låtskrivare och artister till “Supernova 2017″, Lettlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017. Deadline är satt till den 28:e oktober.

Även denna gång består den lettiska nationella uttagningen utav två förinspelade inför-shower i januari samt fyra liveshower varje söndag i februari enligt schemat nedan. Totalt kommer 16-20 bidrag att tävla om en av de fyra platserna i finalen den 26:e februari. Mer information och ansökningsblanketter för låtskrivare och artister hittar ni på tävlingens officiella hemsida supernova.lsm.lv.

Schemat för Lettlands “Supernova 2017”:

28:e oktober Deadline för låtskrivare/artister
att skicka in sina bidrag
december De 16-20 tävlande bidragen väljs ut
januari 2017 De 16-20 tävlande bidragen avslöjas
22:a januari Inför-show 1 Heat 1-deltagarna presenteras
29:e januari Inför-show 2 Heat 2-deltagarna presenteras
5:e februari Deltävling 1 8-10 bidrag → 4 semifinalister
12:e februari Deltävling 2 8-10 bidrag → 4 semifinalister
19:e februari Semifinal 8 semifinalister → 4 finalister
26:e februari Final 4 finalister → 1 vinnare
(Källor: esctoday.com, oikotimes.com och supernova.lsm.lv)

Schlagerpinglan: Lettland har verkligen fått en nystart i ESC i och med Supernova och Aminata. Det jag tycker är roligast, förutom att de får lite välförtjänt erkännande, är att de inte försöker anpassa sig utan fortsätter med sin lite personliga stil, fast snäppet vassare. :)

Vad hoppas jag då på inför det tredje Supernova-året? Jo, då jag har haft de båda bidragen från Markus Riva som favorit de första säsongerna, “Take Me Down” (2015) och “I Can” (2016), så ser jag gärna att det dyker upp ett bidrag i “Riva-stil” även 2017. Vad gäller önske-artist så fortsätter jag att hålla tummarna för Lauris Reiniks (bl.a. “Hello from Mars” 2003, “Your Morning Lullaby” 2010 och “Banjo Laura“ 2011), även om hoppet minskar för varje år som går. :)

Snabbfakta: Lettlands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2000 – deltagit 17 gånger – vunnit 1 gång: 2002

Lettlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Heartbeat“, Justs (Supernova 2016) 15:e i finalen
2015: Love Injected“, Aminata (Supernova 2015) 6:a i finalen
2014: Cake to bake“, Aarzemnieki (Dziesma 2014) 13:e i semi 1
2013: Here We Go“, PeR (Dziesma 2013) 17:e i semi 2
2012: Beautiful Song“, Anmary (Eirodziesma 2012) 16:e i semi 1
2011: Angel In Disguise“, Musiqq (Eirodziesma 2011) 17:e i semi 2
2010: What For?“, Aisha (Eirodziesma 2010) 17:e i semi 1
2009: Probka“, Intars Busulis (Eirodziesma 2009) 19:e i semi 2
2008: Wolves Of The Sea“,
Pirates Of The Sea
(Eirodziesma 2008) 12:a i finalen

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Lettland i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , , ,


                 

                 

     

Musik bloggar Musik bloggar Blogglista.se