AzerbajdzjanTV-bolaget İctimai har bekräftat att Azerbajdzjan kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018. Hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de ännu inte bestämt/avslöjat. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Azerbajdzjans deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2008 – deltagit 10 gånger – vunnit 1 gång: 2011


Skeletons“, DiHaj (Azerbajdzjans ESC 2017-bidrag)

Azerbajdzjans ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Skeletons“, Dihaj (Internval) 14:e i finalen
2016: Miracle“, Samra (Internval) 17:e i finalen
2015: Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (Internval) 12:a i finalen
2014: Start A Fire“, Dilara Kazimova (Böyük Səhnə +
Internvald låt
)
22:a i finalen
2013: Hold Me“, Farid Mammadov (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
2:a i finalen
2012: When The Music Dies“,
Sabina Babayeva
(Milli Seçim Turu
+ internvald låt
)
4:a i finalen
2011: Running Scared“, Ell/Nikki (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
1:a i finalen
2010: Drip Drop“, Safura (Land of Fire
+ Internvald låt
)
5:a i finalen
2009: Always“, AySel & Arash (Internval) 3:a i finalen
2008: Day After Day“, Elnur & Samir (Land of Fire
+ Internt låtval
)
8:a i finalen

Schlagerpinglan: Ska 2018 bli året då Azerbajdzjan skickar sitt tionde “svensk-bidrag” i rad eller kommer İTV att överraska och helt satsa på inhemska förmågor? Även om jag fortfarande tycker att det är roligast om länderna kan skicka bidrag som de själva står bakom så märker jag att jag mjuknat med åren vad gäller min inställning till Azerbajdzjans ständiga importbidrag.

Reglerna är ju som de är och med de i bakhuvudet så har de hittat sin stil som de trots allt kryddar med inhemska artister och oftast får ihop till något som går väl hem hos ESC-publiken. Hur som helst så tar de tävlingen på allvar och det engagemanget imponerar på mig. 😀

Vad gäller själva bidragen så är det däremot endast ett fåtal som jag tycker att de lyckats riktigt bra med och det är “Always” (2009), “Hold Me” (2013) och “Skeletons” (2017). Då jag inte hittar någon röd tråd i dessa tre så har jag inte heller något specifikt önskemål från Azerbajdzjan 2018 utan hoppas på en angenäm överraskning i stället. 😀

Mer om Azerbajdzjans förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Azerbajdzjan i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2018: Azerbajdzjan bekräftar deltagande”

  1. Adri

    Azerbajdzjan är ett av mina favoritländer i tävlingen. Skulle jag räkna ut länders snittplaceringar på min lista de senaste 10 tävlingarna är jag övertygad om att Azerbajdzjan skulle vara topp 5 (med Armenien, Serbien, Nederländerna och ett femte land)

    Deras svagaste låt är ganska enkel för mig att välja ut. Deras låt från 2013, “Hold me”. Den är inte ens dålig, och liveframträdandet var riktigt bra. Men överlag var den ganska medel. Där ser man hur starkt Azerbajdzjan är i mina ögon, när deras svagaste bidrag ändå är i mitten av betygsskalan.

    Om jag kollar på de 10 åren Azerbajdzjan har deltagit så ser jag att de även varit på min topp 10 sju av de tio gångerna. Undantagen är 2012, 2013 och 2015. (2008 och 2016 är lite resande på min lista dock. Ibland topp 5 de åren, ibland “bara” topp 20).

    Säga vad man vill om deras tendens att anlita svenskar, men de skickar ren kvalitet i alla fall och tar tävlingen på enormt allvar! Och det visar sig även i resultatet! Så till Azerbajdzjan är det bara att säga: KEEP UP THE GOOD WORK!

  2. Adri

    Och de är även helgrymma på att föra över låtarna till scenen.

    Tre av mina favoritframträdanden under 2010-talet överhuvudtaget har varit Azerbajdzjans förtjänster. 2010, 2013 och framför allt 2017. 2017 hade de, utan tvekan, det bästa visuella framträdandet!

  3. Schlagerpinglan

    @Adri, Som synes av mitt inlägg ovan så kan jag inte påstå att Azerbajdzjan tillhör mina favoritländer i tävlingen MEN när det gäller deras förmåga att få bidragen att skina på scen så håller jag helt med dig (i de fall de inte filat till dem så mycket att de blivit “för” perfekta). Speciellt nu senast, 2017, så visade de hur bra de är på att höja bidragen när det väl gäller. Jag var länge av uppfattningen att varken låt eller artist var riktigt i min smak, men när jag såg “hästhuvud-framträdandet” så föll alla bitarna på plats och jag insåg att jag faktiskt tyckte riktigt bra om deras bidrag. 🙂

    Det är mycket därför jag inte har några direkta önskemål utan litar på att de själva kan välja ut något lämpligt för Lissabon 2018.

    Vad gäller “Hold me”, som du ser som den svagaste (men ändå helt OK) bidrag så måste jag dock (utan att göra några ursäkter utan bara förklarande) tillägga att det är ett s.k. “guilty pleasure” för mig. Hjärnan säger att det är ett simpelt bidrag helt enligt standardmallen i vilken “Idol”-tävling som helst… men det spelar ingen roll… det är effektfullt och jag gillar det (motvilligt). 😀

  4. Lukas

    Azerbajdzjan… jag har aldrig haft det lätt att uppskatta det landets låtar. Och det är nog just för det där med deras vana att importera låtar. Framför allt när de importerar svenska låtskrivare lyser det väldigt tydligt igenom. Har de verkligen inte tillräckligt med självkänsla/mod att skicka något lokalproducerat längre? Jag hade en lista där jag listade de bästa låtarna land för land, och utsåg “Day After Day” (2008) som det, av just den enkla anledningen att det var den enda lokalproducerade låten. (+ att jag gillade dess rockiga och dramatiska stuk). Sämsta låt då? “Always”. Klassexempel på en stil jag inte gillar. Glädjepillret? Ingen av de låtar de tävlat med hittills.

    Det där med att importera låtar från andra länder har alltid vart en het potatis som jag vet att det argumenterats mycket kring. Jag har fått motargumenten “men Monaco, Luxembourg och San Marino då?”. Och där får jag göra ett undantag. När vi har en mikrostat som importerar låtar från ett större grannland ser jag det inte som nån större fara på taket. Men Azerbajdzjan är ingen mikrostat, utan det är ett större land.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se