Finlands 12 “UMK 2013”-bidrag

2012-12-04 (tisdag)

TV-bolaget YLE har idag avslöjat vilka 12 bidrag som kommer att få tävla i Uuden musiikin kilpailu 2013, Finlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Länkar till korta snuttar av bidragen samt schemat för uttagningens sju shower hittar ni här nedan.

Första showen sänds den 27:e december medan finalen, med de då 8 kvarvarande bidragen, avgörs den 9:e februari. Ile Uusivuori och Anne Lainto är programledare medan Aija Puurtinen, Redrama, Toni Wirtanen och Tomi Saarinen är årets domare. (Källa: esctoday.com)

De tävlande i UMK 2013, Finlands ESC-uttagning 2013:

 • Lost in the Woods“, Arion
 • Paperilyhty“, Atlético Kumpula
 • Colliding Into You“, Diandra
 • He’s Not My Man“, Elina Orkoneva
 • Flags“, Great Wide North
 • Last Night“, Iina Salin
 • Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen
 • Marry Me“, Krista Siegfrids
 • Saturday Night Forever“, Last Panda
 • Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving
 • We Should Be Through“, Mikael Saari
 • Ilmalaivalla“, Rautakoura
 • Schemat för UMK 2013:
  27/12: UMK topp-12
  3/1: Domarna möter de tävlande
  10/1: Domarna möter de tävlande
  17/1: Livespelning på Club Circus, Helsingfors – Jury+publik avgör vem som går vidare
  24/1: Livespelning på Club Circus, Helsingfors – Jury+publik avgör vem som går vidare
  31/1: Livespelning på Club Circus, Helsingfors – Jury+publik avgör vem som går vidare
  9/2: Final – Barona Arena, Esbo
  (Källor: esctoday.com och yle.fi)

  Uppdaterat:Fullversionerna av UMK-2013-bidragen (2013-01-02)

  Schlagerpinglan: Förra året testades UMK-formatet för första gången och trots att det resulterade i ett mycket vackert vinnarbidrag (“När jag blundar” med Pernilla Karlsson) så var själva uttagningen fullproppad med irritationsmoment. I år har vissa justeringar gjorts (bl.a. så slipper vi momentet då juryn systematiskt röstar ut tittarnas favoriter) och så här långt så tycker jag nog att det verkar lovande.

  Efter en snabb genomlyssning av de små bidragssnuttarna ovan så var det främst “Colliding Into You” och “Sytytä mut vaan” som väckte mitt intresse. Hur långt det räcker återstår att se. 🙂

  Andra bloggar om: , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  4 kommentarer till “Finlands 12 “UMK 2013”-bidrag”

  1. Micke

   Efter att ha lyssnat bara en enda gång (vilket inte räcker) fick jag dessa vibbar:

   Klart bäst: “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving

   Klart sämst: “Last Night“, Iina Salin

   Känslan är dock densamma som alltid för mig. Förutom en enda låt är alla lyssningsbara. Sverige har mycket att lära

  2. Micke

   Är Daniela kvar här? Skulle vara intressant att få lite inside information från den finska festivalen vad det gäller hur folk röstar. Vad jag främst tänker på då är den grej som nu gjort att jag hoppar av MF.

   Jag läste en krönika på Expressen där Anders skrev att “Army of lovers är favoriter”. Ok tror han på tomten också? Att jag skriver så har inte ett skit att göra med vad man tycker om dem om de är bra eller dåliga. Grejen är istället att de tillhör inte den nya generationen och då är de som jag ser det totalt chanslösa. MF idag handlar mest om att ungdomar slänger sig på telefonerna. Än så länge har ESC klarat sig ganska bra.

   Nog om det. Det jag undrar Daniela är hur det funkar i Finland nu. Är det likadant där att det utvecklat sig till Melodifestivalen Junior eller hur funkar det? Det är en seriös fråga, tro inget annat. Lite orolig samtidigt 🙂 Jag har alltid tyckt att Finland stått för bästa kvaliten från Norden och förutom en av de tolv i år tycker jag alla låter ok. Men jag väntar på att få höra “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving i sin helhet för snutten av låten ger riktigt bra vibbar.

   För mig har de två bästa nordiska bidragen tävlat samma år 2007:

   Hanna Pakarinen, Finland – Leave me alone

   Eiríkur Hauksson, Island – Valentine Lost

   Tyvärr tappade båda två live men videomässigt de två bästa nordiska bidragen som jag ser det

  3. Daniela

   Micke: jodå, klart att jag är kvar här! 🙂 Hur mycket insider-info jag kan bidra med vet jag däremot inte; har många gånger konstaterat att jag nog bor i fel land när det gäller ESC eftersom jag relativt sällan delar mina landsmäns åsikter i det sammanhanget… Men det första som bör nämnas är väl att det allmänna intresset för den finska uttagningen och ESC tyvärr är minimalt här. Om motsvarande intresse är 100 i Sverige är det nog 1 här. Det är väldigt tyst om både uttagningarna och själva ESC i medierna både före, under och efter tävlingarna (förutom när Lordi vann förstås). Tanken var väl att UMK med hjälp av ett modernt grepp skulle vända intressekurvan uppåt igen förra året, men effekten blev tyvärr den motsatta, vilket jag däremot finner fullt förståeligt med tanke på upplägget. Ett litet tips till YLE: nej, en jury som systematiskt plockar bort publikfavoriterna ur tävlingen ökar inte folks intresse och engagemang för tävlingen. Det är därför med blandade känslor som jag ser fram emot årets UMK, men man får väl trösta sig med att upplägget och de s.k. showerna helt enkelt inte kan bli sämre än i fjol. Där, och enligt min åsikt även på flera andra punkter, har vi här i Finland väldigt mycket att lära av Sverige.

   En annan återkommande trend är att rockbidrag alltid går hem här. Likaså finns det en ganska tydlig trend med finlandssvenska bidrag som klarar sig bra. Det lilla ESC-intresse som finns här upprätthålls nämligen till stor del av just finlandssvenskarna, som är influerade av Melodifestivalen och folkfesten kring den. Det är visserligen inte så många finlandssvenska bidrag som har vunnit genom åren, men om det finns ett sådant i finländska uttagningsfinalen placerar det sig påfallande ofta topp 3. I fjol räckte det hela vägen för Pernilla, och jag tror faktiskt att det åtminstone delvis berodde på uttagningsformatet. Jag har inga siffror som styrker detta påstående, men jag skulle kunna satsa en hel del på att tittarsiffrorna under UMK-finalen i fjol var avsevärt lägre än under tidigare års finaler. Det allmänna intresset sjönk rejält, men finlandssvenskarna röstade med enad kraft fortsättningsvis på “sitt” bidrag, och det räckte för att Pernilla skulle ta hem segern. Som sagt, detta är inget bevisat faktum, bara en högst personlig hypotes! 🙂 Hur som helst, trenden med finlandssvenska bidrag skulle i år i så fall tala för Krista Siegfrids, och jag måste även erkänna att hon och Diandra är de enda artisterna som jag känner till i startfältet. Jag kan dock tänka mig att just Diandra skulle kunna bli något av en förhandsfavorit, eftersom hon har fått stor popularitet sedan hon vann Idol tidigare i år. Jag tycker också att både hennes och Kristas låtar verkar riktigt lovande, liksom Great Wide North, Last Panda och Lucy Was Driving. Så kanske UMK trots allt kan bli någonting positivt i år? Vågar inte ha alltför stora förhoppningar, men så här långt verkar det ju helt ok. 🙂

  4. Micke

   Daniela: Vad trevligt att hon hänger kvar här. Alltid roligt med folk som skriver mer än “värdelös låt” eller “jättebra låt” 🙂 Ni slipper som sagt mig här under MF men så länge det handlar om ESC hänger jag med.

   Jo jag förstår att det inte är samma intresse i Finland vilket kanske t.o.m kan vara en fördel. Jag vet inte Men har det alltmer blivit till en ungdomstävling där på samma sätt som vår MF? Det känns inte så för mig eftersom jag tycker ni får fram mer omväxlande musik. Pernilla Karlsson förra året hade exempelvis varit helst chanslös i MF för den passar inte alls in i en Junior melodifestival. Jag gillade låten skarpt men även om jag inte hade gjort det hade det ändå varit positivt för mig att så olika låtar kan vinna. Hur ofta vinner exempelvis rock eller ballader i MF? 🙂

   I år verkar ni ha ett riktigt bra rockbidrag på gång om man ska tro den lilla snutten man kan höra här. Får grymma vibbar av “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving. Måtte den nu vara lika bra när man får höra låten och måtte Finland rösta fram den i så fall 🙂 Tycker som sagt att alla låtarna utan en låtar helt ok och den jag inte gillar är “Last Night“, Iina Salin

   Daniela hur menar du med att en jury plockar bort publikfavoriterna? Hur tänker du då?

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se