Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Vitryssland landets ESC-historik
Bidrag: “Solayoh” videolive framträdandelåttext
Artist: Alyona Lanskaya facebookyoutubetwitterwikipedia
Startnummer: nr 11 i semifinal 1
Låtskrivare: Marc Paelinck, Martin King
Uttagning: BTRC valde ut sitt ESC-bidrag genom en nationell uttagning där tio bidrag tävlade. Både juryn och tittarna gav sina 12-poängare till Alyona Lanskayas “Rhythm of love” som utropades till segrare men senare ersattes av “Solayoh”.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Vitrysslands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Alyona av ESCKAZ.com och escXtra.com samt när hon framför sina två NF-vinnare (som båda ersattes innan ESC) “Rhythm of love” (2013) och “All my life” (2012).

Odds: Vidare till final & topp-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
“Solayoh” för mina tankar till ett antal olika ESC-klassiker som alla har gemensamt att de är glada, energifyllda och lätta att ta till sig. Kombineras detta med ett lämpligt live-framträdande så bör det kunna tilltala såväl tittare som juryngrupper och därmed inte bara ge en välförtjänt finalplats utan även en hyfsad placering i finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Trots att Alyona inte tillhör mina favoritartister och mitt första intryck av “Solayoh” inte var så positivt så tog det inte lång stund innan den fastnade i mitt huvud och jag började att ändra uppfattning. Numera ser jag låten som en medryckande och glädjespridande liten pärla som jag gärna ser i finalen. I nuläget befinner den sig en bit utanför min absoluta topp-tio men får Alyona bara till en bra live-show så kan det mycket väl förändras.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Vitryssland: “Solayoh”, Alyona Lanskaya”

 1. Kerstin

  Detta är min absoluta favorit i årets ESC och den jag hoppas ska vinna i år, men en sån här fartfylld låt med mycket rytm,fart och takt kräver en show där låten höjs ytterligare. Jag minns när Turkiet vann ESC med Everyway that I can, jag tror den segern berodde mycket på den show dom bjöd på som höjde låten enormt. Det här känns lite som Ruslana goes cha cha och det finns tydliga influenser från andra bidrag i ESC men jag älskar sånt här och lessnar aldrig. Jag bara hoppas Alyona även kan bjuda på en lika storslagen show som exempelvis Ruslana så att hon gör denna fantastiska låt ännu mer rättvisa. Jag gillar Alyona och hennes lite intensiva blick, hon är en häftig tjej. Jag hoppas detta blir det bombastiska nummer jag önskar och i så fall tror jag det kan räcka riktigt långt kanske ända till seger som jag hoppas på. Final. Betyg 5/5.

 2. Micke

  Kerstin: Du har ju absolut ingen smak överhuvudtaget 🙂 Jag skojar bara med dig som du säkert förstår själv. Jag tycker själv om den här låten. Jag är normalt helt emot att ett land kan byta låt mitt upp i det hela men samtidigt när bytet är så lyckat blir min protest inte alltför högljudd. Deras första låt var för mig bland det sämsta i hela startfältet men den här nya är tvärtom högt placerad för mig. Om någon snabb ska vinna i år så tror jag på den här. I synnerhet bland danslåtarna.

  Jag är bara lite orolig över vilken version vi kommer att serveras när det väl gäller. Liveframträdandet försämrade låten drastiskt för mig mot vad vi hört innan men sedan kom då videon och med den en klar stegring i klass. Det från Grekland 2005 influerade soundet i versen har maskerats på ett mycket bättre sätt vilket på sätt och vis gett än mer styrka över den redan starka refrängen.

  Jag hoppas och tror på det här så länge de inte går in i robotdansarfällan som vi är helt omslutna av i dagens MF. ESC har hittills klarat sig mycket bra ifrån det och Alyona och hennes dansare ska nog klara sig från det. Absolut ett finalbidrag och jag både tror och hoppas på en placering åtminstone bland de tio. Det är bara för Alyona och vitryssland att hoppas att alla i Europa inte är samma musiknördar som jag och analyserar in i minsta detalj och hittar starka likheter med en annan låt. Men håll du dina tummar Kerstin och jag lovar du kan få låna mina också 🙂

 3. Rickard

  Jag tror inte på Vitryssland i år! Och här känner jag mig rätt ensam om det! Gäller Schweiz också! Men medan jag är rätt säker på att Schweiz missar så är Vitryssland ett mer osäkert kort! Med en bra show kan det gå vägen! Men tycker inte att man har sänt några bra bidrag förutom 2007! I år är inget undantag! Lite för mainstream låt som glöms bort direkt efter att man hört den! Däremot kan som sagt ett bra framträdande ändra på den saken! Men jag säger ändå ingen final! 🙂

 4. Josef

  Åsikterna får isär här ordentligt. Men jag tänker så här: För en inbiten ESC-fan kanske inte låten tillför något speciellt men för en förstagångslyssnare kan denna låt vara den man ringer in sin röst på! 😉 Jag börjar tro på din favorit alltmer Kerstin!

 5. Kerstin

  Det blev en majoritet för att Vitryssland tar sig till final. En topp tio placering trodde någon på och en trodde på vinst. Men alla var eniga om att en bra live show kan höja låten och därmed öka chansen för en finalplats och en bra placering i finalen.

 6. Daniela

  Jag är vanligtvis också emot att ett land kan byta bidrag på det här sättet, men jag håller med Micke, när förändringen är av detta slag kan man väl knappast klaga! 🙂 Det är ju inte ens alltid som bytena blir till det bättre, men här tog Vitryssland verkligen ett enormt kliv från en högst medelmåttlig låt till en klar vinnarkandidat! Som sagt, här finns tydliga influenser från diverse ESC-klassiker, och visst är det här ett ESC-bidrag som följer standarmallen till punkt och pricka… men vad gör det när slutresultatet blir så här pass bra? Det är onekligen ett typiskt ESC-bidrag, men det vore samtidigt också en klassisk vinnare. Jag tycker att låten håller ihop bra från början till slut; både i verserna, refrängen och i de instrumentala partierna, och för mig är det här ett självklart topp-10-bidrag. Vinstchanserna kommer nog att hänga på live-framträdandet, men på min lista finns det åtminstone i nuläget några bidrag som kommer före.

  Betyg: 4/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se