Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Estland landets ESC-historik
Bidrag: “Et uus saaks alguse” ESC-video / NF-framträdandeny versionlåttext
Artist: Birgit Õigemeel birgit.eeyoutubetwitterfacebookwikipedia
Startnummer: nr 2 i semifinal 1
Låtskrivare: Mihkel Mattisen, Silvia Soro
Uttagning: TV-bolaget ERR valde ut sitt ESC-bidrag genom “Eesti Laul” som bestod utav totalt 20 bidrag, två semifinaler samt en final med tio tävlande bidrag där juryn och tittarna hjälptes åt att välja ut två superfinalister. Tittarna fick sedan själva utse vinnaren och valde då (konstigt nog) juryns favorit från grund-omröstningen.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Estlands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Birgit av eurovision.tv och oikotimes samt när hon framför “You’re Not Alone” i Eesti Laul 2012 och årets bidrag under Eurovision In Concert.

Odds: Ej vidare till final & botten-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Precis som förra året så skickar Estland en vacker ballad på estländska som framförs proffsigt av en snygg artist… men någon sjätteplats i finalen (som “Kuula” fick) tror jag inte att de får i år. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är “fel” med årets bidrag men det känns lite “redan gjort” och i ett sådant starkt startfält som semifinal ett är så krävs det mer för att gå vidare.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Nej, någon “Kuula” är det inte men jag tycker inte att “Et uus saaks alguse” är så väldigt långt ifrån. Jag är ingen utpräglad ballad-människa men det finns något i denna vackra och stämningsfulla ballad som tilltalar mig och som sprider ett behagligt lugn. Får jag bestämma så ser jag gärna att låten tar sig vidare till finalen men jag har svårt att se det hända.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Estland: “Et uus saaks alguse”, Birgit Õigemeel”

 1. Micke

  Schlagerpinglan: Jättekul att du kom med Estland just nu då jag på ett annat ställe just skrev om tre låtar som jag inte kan komma ihåg hur många gånger jag än lyssnar på dem. Jag nämnde Moldavien då och en av de andra två är just Estland. Jag återkommer med omdöme om låten senare idag 🙂

 2. Kerstin

  Även jag är ingen stor ballad älskare. Det ska verkligen gå rakt in i mitt hjärta och ta fram känslor för att jag ska falla för en ballad. Det lyckas sångaren från Island göra med sin ballad men det gör inte Birgit med sin estländska ballad. Därmed inte sagt att det här är dåligt för det är det inte. En klassisk schlager ballad som är välgjord och bra framfört men som tyvärr saknar det lilla extra för att jag ska bli tagen och hänförd. Jag är rädd för att det här kommer passera förbi som en liten sommarbris, ganska behagligt när man hör den men sen försvinner i glömska. Hade Estland tävlat i den andra semifinalen så tror jag dom hade haft en hygglig chans men som jag ser det har dom lite för tufft motstånd i sin semi. Helt chanslös är den dock inte. Ingen final. Betyg 3/5.

 3. Josef

  Nej, Kuula var stark som låt och känslofylld. Denna låt är väldigt neutral och “stör” inte på något sätt, tyvärr tror jag precis som Kerstin och schlagerpinglan att semi 1 är ju riktigt tuff, och där bör nog ändå detta bidrag gå bort tänker jag.

  Kerstin om du missade det så har Island lyft väldigt mycket för mig, en klar kandidat speciellt efter att jag såg nedan länkade uppträdande: 🙂 Jag tror Islands bidrag numera som ballad kan ta Estlands höga 6:e plats från förra året! Varför, jo därför: Låten går att nynna eller tralla på, viktigt för många. Om den behålls på Isländska så är ju det ett av de vackraste språken. Den blir aldrig tjatig som många låtar kan bli. Hans grymma utstrålning som även jag (trots jag är man) har fallit som en fura för. Jag tror om Island går till final och “upptäcks” av fler än vi här på sajten så är detta bidrag en riktig “joker-chansare” Folk är inte döva, ofta vinner ett ganska bra bidrag, som typ förra året 😉

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=VffPg2ALZz0&feature=endscreen

 4. Kerstin

  Josef, tack för den länken. Hela den låten är så magisk och artisten bidrar oerhört mycket till den magin. Han är så säker på scen och jag behöver inte förstå ett enda ord av vad han sjunger för att bli berörd. Islands bidrag är det bidrag som nästan får mig att gråta varje gång jag hör den för att den är så vacker och för att den drar fram personliga minnen hos mig. Jag tror att både juryn och folket kommer se och höra magin. Vitryssland och Island är i alla fall mina favoriter i år.

 5. Rickard

  Håller helt med dig schlagerpinglan: finns något som tilltalar mig när det kommer till det estniska bidraget! Men precis som du också lyfter fram känns det på något viss “redan gjort”! Har också en känsla av att det saknas något man kan inte riktigt sätta fingret på det! Tror också att den får svårt, men säger ändå final! Den sprider ett lugn hos mig med och jag hoppas att den överlever tuffa semi 1! 🙂

 6. Micke

  Det är inte alltid lätt att bedöma musik. Nämnde i början att detta är ett av tre bidrag som jag glömmer bort från gång till gång jag lyssnar på dem. Men inget av dessa bidrag anser jag är dåligt utan för mig är de runt plats 25. Jag tycker ju om 22 bidrag i år vilket då betyder att Estland kommer strax därefter. Egentligen händer samma sak varje gång jag tittar på bidraget. Jag ser en söt tjej med en söt melodi som tilltalar Micke utan att då får honom att känna riktiga wow-känslor. Gillar melodin även om jag tycker mig ha hört den förut men hittills har jag inte lyckats lokalisera var. Är ganska säker på att det inte är ESC utan MF något år.

  Vad tror jag då om tjejens chanser? Svårt, svårt. Det är lite som Rickard säger “Att något tilltalar mig men där finns också en känsla av att något saknas.” Går den vidare? Semifinal 1 är tuff så där är ett minus men samtidigt är det minst ballader i den semifinalen, vilket ju är ett plus för Estland. En riktigt söt låt utan det extra och jag tror det är ett gränsfall. För mig är den 8-11 i sin semifinal så jag får väl säga att jag hoppas då. Jag väljer att gå lite emot strömmen här och tippar att den går vidare. En klassisk schlagerballad kan ofta överraska.

  Josef: Angående dina favvisar irl. Du nämner 12 stycken. Finns ett gäng där jag lyssnar på och också några jag aldrig skulle lyssna på. De sistnämnda avstår jag att nämna men jag kan ju nämna de som jag absolut kan lyssna på. Gör det utan ranking utan istället i bokstavsordning: Bryan Adams, John Lennon, Annie Lennox, Mozart, Queen, Prince. Det finns en till som jag vill nämna av de dina. Egentligen tycker jag inte alls om honom utan stänger nästan av så fort jag hör honom. Men jag nekar inte till hans storhet trots det och det finns tre låtar med honom som jag gillar jättemycket. Snubben är Michael Jackson,

 7. Josef

  Micke: Och vilka 3 låtar är det som du gillar med Michael Jackson?! 😉 Nu är jag nyfiken, för jag kan gissa att någon utav dem kommer från Thriller, eller?! Vill du överraska mig kanske.

  Men du glömde väl inte bort att jag kan lyssna på Spears, skolfröken Gaga!? Fast bara en gång i halvåret och bara nyaste låtarna helst, så man hänger med tekniken. Jag lyssnar mest på ny musik för att höra hur de lyckats gå från analog till digital inspelning, och det kan jag lova dig att det inte alltid är det bästa 🙂 Under många år har det låtit pjuck om digitalt (metalliskt) så därför hänger jag med.

  Kerstin: Jag börjar helt hålla med dig, nästan så att på slutet här, har Islands bidrag en aning passerat Solayoh med Vitryssland, men det kan vara för att jag har “upptäckt” denna pärla allt mer nyligen.
  Jag tänker igen till dig Kerstin och ni andra: HUR ska juryn kunna föneka Islands bidrag?? Jämför med Bulgarien, Rumänien, Albanien, Makedonien, Armenien eller framförallt Lettland? Är inte Island t.o.m kanske bättre än Rumänien och Albanien, ur en jurysynpunkt, även om bäda dessa låtar är bra!?

 8. Micke

  Josef: Nu blev jag lite undrande här. Du tog väl inte det jag sa om att jag bara nämner de jag gillar som att jag hånade dig för de andra? Glöm det i så fall min vän det var inte alls så jag menade. Handen på hjärtat!

  Vilka låtar jag gillar med Jackson? Kan först nämna den som nog gör att jag får dåliga vibbar överhuvudtaget om honom trots att han inte förtjänar det. Tror den heter “Leave me alone” och att han sitter i ett plan i videon. That´s not my cup of tea I promise you 🙂 De tre jag gillar: 3. They Don’t Care About Us (härligt tryck). 2. Earth song (Vacker och mäktig). 1. Beat it (outstanding av hans låtar).

  Själv är jag en musiknörd Josef. Jag lyssnar nästan på allt. Jag kan sitta och lyssna på hårdrock ena stunden för att bara en kort stund senare lyssna på opera 🙂 När folk frågar mig vad jag gillar är det grymt svårt att svara då jag gillar det mesta. Lättare att svara vad jag inte gillar och det är rap, gospel, hiphop, operett, techno. Framförallt det som tagit död på trummisen idag, det med trummaskiner dunk dunk dunk dunk osv. Som gammal trummis skär det i mig. Där är faktiskt en anledning till varför jag gillar Norges bidrag. Syntmattan som läggs ut är definitivt inte min grej egentligen men för en gångs skull tillåts sån musik med riktiga trummor. Då går Micke igång 🙂

 9. Josef

  Du måste ha rätt till din åsikt, eller hur? 😉 Jag har sagt förut och jag säger det igen; hat och och hot är det enda som gör att jag helt avlägsnar mig från en person eller skribent, annars tycker jag det faktiskt är intressant att se hur vi tänker “här ute” kring olika bidrag.

  Jag märker bara till min nackdel att det blivit lite för mycket skrivande för min del här ute på schlagerpinglans sajt, tiden verkligen går undan, och man har inte hunnit göra det man kanske måste i första hand. 🙂

  Men då fick jag rätt då Micke 😉 Ett bidrag var hämtat från Thriller! Jag håller med att They don’t care about us är riktigt bra och Beat it är ganska bra. Mina favoriter hämtas från Dangerousalbumet. Speciellt Jam, She drives me wild, Can´t let her getaway, och inte att förringa låten Dangerous, som har mest av den lyckliga delen av historien M.Jackson. Den har flera rapp-nummer och är den första skivan som Jackson han skapar själv på egen hand. Låten Leave me alone” (flygplanet) tillhör Bad-albumet som fortfarande tillhörde produktion a lá Quincy Jones. Jackson skaffade sig Bruce Swedien efter detta Bad-album (som var bra, men väldigt kommersiellt), och producerade Dangerous som är den skiva av Jackson jag skulle välja alla gånger ute på en öde Ö…

  Norges trummor är de jag tycker är så himla bra. Riktigt bra drag, och syntmattan ger ju lite vibbar åt belgarna och tillika mina favoriter, Front 242, “the band of the century”. Jag undrar bara hur Margaret Berger kommer bära denna låt Live? för jag undrar hur många ekon man får lägga på en röst för att göra den mäktig i sin aura”..?! Har du koll Micke eller någon annan på de reglerna?

 10. Kristina

  Ok då får jag väl bli Estlands försvarare då 🙂 Jag gillar det här. visst vi har hört det förut men vad har det med saken att göra. Det är absolut inte någon av mina favoriter men en finstämd liten sång perfekt att lyssna på innan det är dags för en fikapaus under Sloveniens låt.

  Josef: Då är vi minst tre stycken då som gillar trummorna i Norges bidrag 🙂 Jag har ingen koll på din fråga om hur många ekon som är tillåtna men jag undrar mest om någon har koll på det. Känns som de ser över axeln på de mesta av dessa regler idag. Finns väl inget år på sistone då inte något bidrag fått ögonen på sig för “överträdelse” men sedan ändå “friats.” Spelar du något instrument Josef?

 11. Micke

  Kerstin: Jisses jag missade en sak du skrev om det isländska bidraget. Då är det inte bara jag då som påverkas så väldigt av den låten att personliga minnen kommer fram. Det är tydligen något med den låten då 🙂

  Kristina: Vem vet vi kanske möts under fikapausen du pratar om för det blir en sådan för mig också vid samma tillfälle även om jag har några mer nödvändiga fikapauser i startfältet 🙂

  Josef: Yepp Norges bidrag domineras av verkliga, levande trummor. Känns jädrigt befriande. Syntmattan har jag accepterat då jag som jag sagt tidigare har i mitt inre omvandlat den till råa elgitarrer 🙂 Angående M. Jackson. Det finns en fjärde låt jag gillar också men jag minns inte namnet på den. Lyssnar inte direkt på honom så jag har glömt det.

 12. Daniela

  På sätt och vis tycker jag nästan lite synd om Birgit, för hon gör ju det här så bra, och jag vill verkligen tycka om hennes bidrag. Och för all del, jag tycker absolut inte att det här är dåligt, tvärtom – men faktum kvarstår: låten är onekligen väl anonym, och jag måste verkligen anstränga mig för att komma ihåg något av den efter det att hon sjungit färdigt, vilket aldrig är ett gott tecken. Det är liksom roligt och vackert så länge det varar – men sedan försvinner det ganska snabbt ur tankarna. Ett scenario som förvärras ytterligare av det faktum att bidraget går ut redan med startnummer 2 och har många starka konkurrenter efter sig. Generellt tycker jag ofta att det är positivt när länder väljer att sjunga på sina orginalspråk i ESC, men just i det här fallet känns det som om det kanske hade varit lättare att relatera till låten i fall hon sjungit den på engelska. Ett gränsfall vad gäller finalen.

  Betyg: 3/5

 13. Kerstin

  Verkar som om det är väldigt jämnt angående Estlands finalchanser hos panelen men ändå kanske ett litet övertag för att det blir final. Kan kanske säga det är 50/50 för Estland att ta sig till final. Vi får se om Estland följer upp sin fina placering från 2012 eller om de tvingas stå över finalen i år.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se