Schlagerpinglan: Ni glömmer väl inte att det i kväll är dags för det första avsnittet av SVT:s “Inför Eurovision Song Contest 2013”? Den första delen sänds klockan 21:00-22:00 i SVT1, Niklas Strömstedt är programledare, Malin Roos Eurovisionsexpert och Rickard Engfors är den första gästen.

Länderna vars bidrag som ska analyseras och betygsättas i kväll är Österrike, Estland, Slovenien, Kroatien, Danmark, Ryssland, Ukraina, Nederländerna, Montenegro och Litauen. Jag återkommer efter programmet med lite resultat och “efter-snack”. På återseende! 🙂

Uppdaterat 2013-04-21: Eftersom programmet inte gick ut på att ge bidragen enskilda betyg (de utsåg bara ett bidrag som de tror mest på) och jag inte har så mycket positivt att skriva om premiäravsnittet så nöjer jag mig med denna lilla uppdatering. Vill ni se programmet så hittar ni det på svtplay.se.

Uppdaterat 2013-04-22: Trots en god natts sömn kan jag inte förstå hur detta nya “Inför”-program kan vara resultatet av att man vill göra något “extra” i och med att Sverige håller i ESC. Det känns snarare som en nödlösning i budgetklass. Nåja, jag tackar i alla fall er som kommenterat här och givit era egna betyg på låtarna, skönt att man kan lita på någon när SVT sviker. 😀 Om ni, liksom jag, saknar Thomas Lundin och är intresserad av vad han tycker om de aktuella låtarna så hittar ni hans kommentarer och betyg här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


33 kommentarer till “I kväll: första avsnittet av SVT:s “Inför ESC 2013””

 1. jompa

  En stor gäspning. Ointressanta gäster som inte har nåt vettigt att säga.

 2. Rickard

  Österrike: 4/5 – älskar verkligen Kelly! Hoppas hoppas! Fast alla andra verkar ogilla den! Final topp 10
  Estland: 3+/5 – en låt som växer hela tiden! Något som förtrollar mig! Vet bara inte vad! Final topp 20
  Slovenien: 2+/5 – mainstream låt som inte lyfter! Men hon vinner på att starta bland ballader! Final botten
  Kroatien: 2+/5 – svårt bidrag att bedöma! Kan bli stor succé men även en stor flopp! Final botten
  Danmark: 5/5 – vinner den? Håller den för trycket? Det enda som kan fälla låten är den själv! Final topp 3
  Ryssland: 4-/5 – bästa rösten och topp 10 definitivt! Förmedlar hon låten med en varm känsla och inte får det att bli klichéer rasade ovanpå varandra så blir den farlig! Final topp 10
  Ukraina: 5/5 – snuvar den Danmark på segern? Jag älskar låten! Final topp 3
  Nederländerna: 3/5 – härlig låt men kanske fel forum! Blir final! Topp 15
  Montenegro: 0/5 – inga övriga kommentarer behövs! Ingen final!
  Litauen: 2/5 – sjunger om en allvarlig sak men ler genom låten! Dessutom falskt! Ingen final!

 3. Schlagerpinglan

  @jompa, Då jag hoppades på en djupare diskussion med personer som vet vad de pratar om och som klarar av att ge kritik med en respektfull ton så är jag också en aning besviken på programmet. Blir kanske bättre nästa gång.

  @Rickard, Tackar, äntligen fick man se lite poängsättning av bidragen. 😀 Själv ger jag 5:or till Ukraina och Danmark, 4:or till Litauen, Ryssland och Estland, 3:or till Kroatien, Nederländerna, Österrike och Slovenien och en 1:a till Montenegro.

 4. Nathalie

  Två gäster som tjattrade likt hysteriska höns, samt en extremt ointresserad programledare! Programmet var verkligen en gäspning i kvadrat!

 5. Christopher

  Ska göra en kort kommentar av låtarna och sätta betyg.
  Österrike-En the typical eurovision låt som är ändå helt okej. 3/5
  Estland-Det syns tydligt att Estland vill göra samma sak som förra året. Men tycker att det här är tråkigt och har redan gjorts förut. 2/5
  Slovenien-En tjatig enformig låt…. och den sticker inte heller ut på något vis. Tycker faktisk att den är sämsta låten i år. Trots detta så tycker jag att den är den bästa av dem sist placerade bidragen mellan 2000-2013. 1/5
  Kroatien-Blev från tråkigt till vackert. Dem sjunger likadant live som i musik videon. 3/5
  Danmark-Här har vi nog vinnaren. Hamnar strax utanför top 10 4/5
  Ryssland-Hon har bra röst och det är en väldigt fin låt. Men varför har jag inte den i top 10? Den är väldigt fjäskig och det stör mig väldigt mycket så betyget sänks. 3/5
  Ukraina-Gillar bidraget. En bra artist som borde få vara själv på scenen. Jag bedömer nu utan kören och ger den 4/5
  Holland-Dags för final, eller hur? Artisten är välkänd och det har visat vara en fördel med få undantag. Men låten är enligt mig lika bra som Anouk och den placerar sig direkt efter Ukraina. 4/5
  Montenegro-Om jag ska vara ärlig så kan jag inte bestämma mig vilket betyg den ska ha. Den är stundtals kaxig och vass men också väldigt skrattretande dåligt. Det är som att ha hela Eurovision i en låt. Men den får mitten betyget. 3/5
  Litauen-Vad jag älskar låten och vilken skön människa artisten är. Fas jag måste ändå erkänna att jag gillade lite mer nervösa versionen av honom. 5/5

 6. Micke

  Jag gör som Rickard och ger poäng till låtarna enligt 0-5 även om jag egentligen hatar de siffrorna. 0-10 säger bra mycket mer:

  Österrike: 2+/5 – skaplig låt men jag är orolig för hennes röst eftersom jag hört henne live på plats så att säga. Har dessutom fortfarande svårt att smälta att hon stal segern från årets bästa låt med Falco Lunea! Final topp 20
  Estland: 3/5 – söt låt och söt tjej med en gammaldags schlagerballad! Härligt avskalat på scen men den når ändå inte helt fram till mig. Final topp 20
  Slovenien: 1-/5 – så dålig så det nästan gör ont. Ödslar inga mer ord på den här! Ingen final
  Kroatien: 4/5 – håller helt med Rickard om att den är svårbedömd men personligen tycker jag den är oerhört vacker och ett bidrag där ingen kan klaga på dåliga röster. Power to Kroatien som vågar gå annorlunda vägar! Final topp 15
  Danmark: 4/5 – låten sätter sig direkt och om det varit ESC längre tillbaka i tiden hade jag sagt att här är vinnaren. Nu är vi dock inte i dåtid utan nutid med en verklighet där folk har sett och hört låten i månader. Detta är ingen växare så frågan är vad som händer om en månad! Final topp 5
  Ryssland: 0-3/5 – världshistoriens vidrigaste video gör allt för att förstöra en i övrigt bra låt. Kan de bara hålla sig från det amerikaniserade hallelujastuket från videon när de är på scen så växer den.! Final topp 10
  Ukraina: 3/5 – orolig för din del Schlagerpinglan då jag vet att du älskar den här. Utanför den här bloggen har jag inte hört en enda person som gillar den. Jag tycker den är ganska bra om de bara tonar ned den jobbiga kören från liveframträdandet! Final topp 10
  Nederländerna: 5/5 – en av mina fem största favvisar i år. Underbar röst, underbar låt. Man smälter när den här kvinnan tar ton. Så jädra kul skulle det vara om en sån här låt skulle vinna helt befriad från robotdansare och annat jobbigt! Blir final! Topp 5
  Montenegro: 0-/5 – kan det bli sämre? Svar JA för Österrike hade märkligt nog en än sämre låt 2012. När man tycker att tjejen är bäst då förstår man att låten är dynga. Killarna är värre än dynga! Ingen final!
  Litauen: 3+/5 – finns ingen låt jag skrivit så mycket om på den här bloggen. tar det kort. Årets bästa musik men sången och uppträdandet matchar tyvärr inte. Att han har dålig engelska skiter jag i men någon måste rätta till bristerna på scen om det ska hålla Ingen final!

 7. Caulle

  Niklas Strömstedt kommer definitivt tvingas äta upp påståendet att det inte kommer att gå bra för Ukraina. Topp fem i finalen, helt klart!

  För egen del är det min personliga favorit! Du har väldigt bra smak, Schlagerpinglan!

 8. Rickard

  Schlagerpinglan: Kandke dags att börja med betygen igen! Har varit lite seg med det! Intressant att vi ändå tycker snarlikt! Är Litauen som jag har gjort en helomvändning på! Snällt av dig att ge en etta till Mobtenegro! Kanske skulle varit lite snällare! Det är ju ändå någon form av melodi om man anstränger sig! 🙂

  Micke: Håller med dig angående Österrike! Känner en oro men hoppas verkligen! Vet inte om jag klarar av en smäll till! Förra året hade jag Slovenien som tvåa men de tog sig inte ens till final! Blev helt knäckt! När dessutom Italien först bytte bort din briljanta låt och därefter bytte till engelska var min etta och tvåa på listan borta inför finalen! Hoppas att fet går bättre för min toppkvintett i år! 🙂

  Caulle: Tror också att Strömstedt kommer att få äta upp det uttalandet!

 9. Rickard

  Micke: Måste erkänna att Kroatien tillsammans med Estland harven positiv utveckling på min lista just nu! Får se var det landar! 🙂

 10. Micke

  Rickard: Även jag tyckte om Slovenien föra året men tyvärr sabbades den låten av fyra doatjejer i turbaner eller vad det var. För din skull hoppas jag inte detta upprepas med en förstörande kör i Ukrainas bidrag i år. Kroatien är en riktig växare Rickard om man bara ger sig tid att lyssna. Kul att även du upptäckt det 🙂

  Kollade lite på våra fyra listor här. Det är fyra som poängbedömt och nu har jag räknat ihop den sammanlagda poängen för låtarna från våra listor.

  1. Danmark
  2. Ukraina
  3. Nederländerna
  4. Litauen
  5. Kroatien
  6. Ryssland
  7. Estland
  8. Österrike
  9. Slovenien
  10. Montenegro

  Gillar framförallt att låtarna som hamnade nia och tia just hamnade där 🙂

 11. jompa

  Tror det behövs uppvägning med bra smak här 🙂
  Nä kan bara konstatera jag inte håller med er på någon punkt.

  Danmark 1/5
  Ukraina 2/5
  Nederländerna 3/5
  Litauen 1/5
  Kroatien 2/5
  Ryssland 1/5
  Estland 1/5
  Österrike 4/5
  Slovenien 5/5
  Montenegro 5/5

 12. Adri

  Micke, har du kollat på folks toppar på youtube för där gillar typ alla Ukraina?

  Men på tal om nåt annat så kommer min lista över kvällens låtar här:
  1. Österrike – Min femma totalt. Söt tjej med bra låt och bra röst.
  2. Nederländerna – Svår låt, men sjukt bra.
  3. Danmark – Min sjua totalt. Har inget emot en dansk vinst men finns sex bättre låtar i år.
  4. Ukraina – Min åtta totalt. En grym röst, en bra låt och lejonkungen-feeling. LOVE!
  5. Estland – Sockersöt tjej med bra ballad på fint språk.Min nia totalt.
  6. Slovenien – Modern låt. Bra röst. Det funkar helt enkelt. Min trettonde plats.
  7. Montenegro – Skiftar plats 15-20. Fattar inte allas problem med denna? Rapen är inte den bästa men då tänker jag bara vilken katastrof som Stereo Mike var 2011 så blir det bättre. Grym tjej.
  8. Litauen – Helt ok refräng. Tråkig vers. Bra röst. Min tjugofjärde plats.
  9. Ryssland – Min trettionde plats. Vidrigt tema på videon och rätt medioker låt men rösten är grym.
  10. Kroatien – Zzzzzz…. Min trettiofemma.
  (Lyckas bara slå Belgien, Island, Grekland och Cypern på min lista)

 13. Charlotte

  Österrike: 2/5 – Gäsp. Punkt.
  Estland: 3,5/5 – Tycker att låten växer ju mer man lyssnar på den. Lite skön nostalgikänsla också. Påminner om hur det kunde låta när man var en liten tös på 90-talet.
  Slovenien: 2/5 – Trist som 17 trots att det är upptempo. En rycka på axlarna-låt.
  Kroatien: 5/5 – föll pladask vid första lyssningen. Så vackert och enkelt. Kommer säkert hamna långt ner, tyvärr.
  Danmark: 2,5/5 – Fattar inte hypen kring den här låten. Det här har man ju sett förut. Känns som att de har kollat på vad som brukar gå bra i ESC och slängt ihop det till en låt. Kommer säkert gå bra dock…och få 12 poäng från Sverige…
  Ryssland: 1/5 – äcklig!
  Ukraina: 4/5 – Här var ESC-panelen verkligen ute och cyklade. Det bästa Ukraina har skickat hittills. Videon är hemsk, men live är det riktigt bra. Synd, tycker jag, att de har gjort om låten. Ursprungsversionen var mer medryckande och intressant. Är väl den enda låt som jag tycker om som kan vara en vinnarkandidat.
  Nederländerna: 2/5 – Blir bara trött och ledsen av den här låten. Känns som att de försöker vara djupa. Suck.
  Montenegro: 0/5 – Vidrig! Det bara kliar i hela kroppen av obehag.

 14. Charlotte

  Oops, glömde Litauen! 2/5. Hade fått en etta om det inte vore för att det är så underhållande. Det är liksom så dåligt att det nästan blir bra.

 15. Micke

  Se där tre listor till så jag räknade in dem också. I toppen av de tre nya listorna finns Österrike, Nederländerna och Ukraina. Sämst gick Ryssland men även Litauen tappade. Topp tio efter att sju personer sagt sitt:

  1. Danmark
  2. Nederländerna
  2. Ukraina
  4. Kroatien
  5. Österrike
  6. Litauen
  7. Estland
  8. Ryssland
  9. Slovenien
  10. Montenegro

  Nederländerna och Ukraina delar andraplatsen och det är nästan ikapp Danmark.

  Adri: Jodå jag har kollat folks toppar på youtube. Det var jag som var oklar i det jag sa. När jag sa att jag inte har hört någon överhuvudtaget utanför bloggen som gillar Ukraina menade jag irl. Pratar mycket med folk och ingen verkar gilla Ukraina förutom jag själv då om de då tonar ned den hemska kören.

  Tänkte ta en liten kommentar om programmet. När Tomas Lundin berättade för mig att han inte skulle vara med i år sa han också vad anledningen var. Han själv ville vara med men SVT ville göra något extra nu när Sverige själva arrangerade ESC och då ingick inte Lundin i planerna.

  “Något extra”! Kommer det något annat program? Ville dom med detta nya program bara lägga ut mattan för det där programmet som skulle komma med det lilla EXTRA? Skojar de med oss eller? Visst jag är asglad att vi slapp Zelmerlöw i år med alla hans sarkasmer och hån och förlöjligande av låtar och artister som han höll på med förra året men allvarligt talat var det här nya programmet något “Extra”?

  Det var inte de tre personerna i programmet som var problemet för mig utan mer själva programmet som stank lågbudget så lång väg att de kommer att få sanera kvarteren runt omkring enda fram till finalen av ESC. Rickard Engfors var tvärtom en överraskning som analyserade på ett sätt som Zelmerlöw som bäst kan göra i sömnen. Ärligt talat har jag alltid haft svårt för Rickard men här vann han lite.

  Men det spelar ju ingen roll om han var bra eller dålig för i nästa program är det ju en annan gäst istället. Där har de verkligen tänkt till. (ironi självklart). Än värre är att gästen i sista programmet är Sveriges Robin, en som är med och tävlar.

  SVT och Christer Björkman om detta programmet är något extra så vet jag inte om vi lever i samma värld ni och jag. Ta nu skampåsen över huvudet en stund innan ni vaknar till och ringer upp Tomas Lundin och ber om ursäkt. Ta sen och åk ut till Björn Kjellman och gå ned på knä och be er ödmjukaste bön om att han vill vara med. Sen kanske vi kan vända detta rätt igen.

 16. Rickard

  Micke: Tack för stödet! Precis, och återigen är det kören hos en av mina favoriter som riskerar att fälla bidraget! och Zlatas höga toner kan också ställa till det! Inte för att hon sjunger dåligt utan för att det riskerar att bli för skrikigt! Men jag sätter min tillit till Ukraina, som brukar få till bra nummer och ändra det mindre bra till något bättre!
  Trevligt med sammanräkningen förresten! Intressant att se vad resultatet hade blivit med schlagerpinglans panel! 🙂

 17. Kristina

  Jag tyckte det nya programmet var riktigt dåligt tyvärr. Brukar se fram mot varje program av detta men jag kan inte precis påstå att jag längtar till söndag. Jag rangordnar de tio jag med.

  1. Nederländerna
  2. Litauen
  3. Danmark
  4. Ukraina
  5. Kroatien
  6. Österrike
  7. Ryssland
  8. Estland
  9. Slovenien
  10. Montenegro

 18. Kerstin

  Kan bara hålla med om gårdagens program det var inte lika underhållande och kul som det varit tidigare år. Saknade betyg sättningen. Precis som Micke så tycker även jag att Rickard Engfors var den som var mest intressant att lyssna på. Men då det här ändå är så himla kul att lyssna på folks omdömen om ESC bidragen så kommer jag ändå att följa det här varje söndag. Så här rangordnar jag de tio bidragen de tog upp igår.

  1. Danmark
  2. Ryssland
  3. Litauen
  4. Ukraina
  5. Slovenien
  6. Österrike
  7. Estland
  8. Kroatien
  9. Nederländerna
  10. Montenegro

 19. Micke

  Ok ett åttonde och ett nionde förslag inne. Inga större platsförändringar men några blev det.. Efter nio listor:

  1. Danmark
  2. Ukraina
  3. Nederländerna
  4. Litauen
  5. Kroatien
  6. Österrike
  7. Estland
  8. Ryssland
  9. Slovenien
  10. Montenegro

  Det mest positiva är att sex av nio har Montenegro på sista plats. Det finns hopp för mänskligheten 🙂

 20. Micke

  Kerstin: Vill du ge mig din topp 5 i årets tävling? Jag har lagt märke till en sak angående min topp 5 och vad du tycker om dem. Det verkar inte finnas något mellanting. Antingen tycker du jättemycket om dem eller jätteilla om dem 🙂 Jag tycker om 22 låtar men jag har fem lite före alla andra men ordningen varierar hela tiden.Min topp 5 i bokstavsordning: Grekland, Island, Italien, Nederländerna och Spanien. Jag vet att du tycker om Island och Italien, att du tycker illa om Grekland och Nederländerna. Den enda jag inte har koll på vad du tycker om är Spanien men om det följer mallen så tycker du väl jättebra om den eller jätteilla 🙂

  Undrar om mallen följs mellan oss även bland din topp 5 🙂

  En grej till om “Inför programmet” igår. Normalt gillar jag Niklas Strömstedt och jag trodde jättemycket på honom som programledare. Fick dock en märklig känsla av att de satt munkavle på honom på något sätt, att de sagt till honom att hålla sig i bakgrunden med sina åsikter. Han var ovanligt blek.

  Malin Roos trodde jag inte alls på efter att hon uttalat sig i expressen om att fler länder än platser i finalen har kalkonlåtar i år. Fattar fortfarande inte vad hon gjorde i programmet i så fall. Dessutom blev det jobbigt i längden att höra henne tjata om hur bra hon tycker om upptempolåtar och ogillar lugna låtar. Satan vilken tråkig värld om man bara kan hitta pärlor i den ena kategorin.

  Rickard Engfors däremot kände jag bara “NEJ INTE HAN”. Men jag lägger mig. Jag ska vara ärlig och erkänna att den i mina ögon sämsta artisten i vårt avlånga land är Carola. Hon sjunger inte hon skriker. Varför nämner jag henne då? Därför att det spelar ingen roll vad man tycker om någon man måste bedöma från gång till gång. Skulle Carola exempelvis dyka upp med en låt som hon helt plötsligt gör bra i mina ögon då dömer jag efter det och inte efter vad jag tycker om henne. På samma sätt med Rikard som jag knappt klarat att titta på tidigare. Men killen gick in i studion och tog verkligen sitt ansvar och analyserade mer och bättre än de flesta gjort tidigare i programmet och utan att förlöjliga. Han tappade bara masken vid ett tillfälle men det var under Montenegro och det var ju tur det var då 🙂

 21. Kerstin

  Micke, givetvis ska du få min topp 5 lista, bara kul du frågar. Jo, det finns några bidrag på din topp 5 lista som jag inte tycker så mycket om, jätteilla är ett starkt ord men jag förstår vad du menar. Spanien är väl det där mellantinget då. Tycker det är en helt ok låt som är väl framförd men för mig fattas det något. Men min topp 5 lista i alfabetisk ordning är: Danmark, Island, Ryssland, Sverige och Vitryssland.

 22. Micke

  Kerstin: Ok då kan man verkligen säga att det är 50-50 angående vad du tycker om min topp 5 🙂

  Du får bättre procent från mig vad det gäller din topp 5. Island är ju bland topp 5 för mig och Vitryssland och Danmark kämpar strax bakom.. Ryssland som låt är bra men kör de på stuket från deras video även i finalen då får den göra sällskap i botten med de tre låtar jag tycker sämst om vilka är Slovenien, Rumänien och främst Montenegro. Sverige håller jag marginellt före dessa i botten.

  Det verkar som Island är vårt gemensamma bidrag i år 🙂

 23. schlageroskar

  En liten teori från min sida angående “inför esc “programet, nu satt ju alla tre ner vid ett bord i studion, kändes som de sjönk allt djupare ner i sin stol för att bli lite bekvämare i jämförelse med de tidigare upplagorna sen 2003 då de stått vid sitt podie/bord och varit på alerten. Som sagt, de vill säkert göra det för en ökad mysfaktor, men min teori är att man blir slöare i stolen än att stå upp, eller vad tror ni?

 24. Josef

  Vilket lyft mot tididare år! Jag har sett för mycket av pittmätning, poäng och betygsättning a lá Bj*rklund. Jag kommenterar ödmjukt låtarna liksom årets mycket samlade och sakliga eurovisionpanél, som faktiskt visar att man kan göra en presentation med behållning, utan trams!

  Mina kommentarer på bidragens startordning semi 1

  1. AUS: Bra och trevlig låt som kanske inte riktigt når en peak i refrängen. Tyvärr finns det gott om söta, sexiga och snygga tjejer som deltar, så Natalias framträdande får utvisa om hon kan lyfta live.

  2. EST: Dansbands toner kring refrängen får mig snabbt ut på toan! Låten störd mig inte förr, nu gör den det, jag ****** dansband

  3. SLO: Mycket bra recension av panelen, vet hon ens vad hon sjunger om? Detta är kanske sämre än dansbandet i låt nummer 2, får fundera lite..

  4. KRO: Mysig och stämningsfull låt, men det blir lite segt efter ett 10-tal lyssningar på låten, den växer inte riktigt som jag hoppats..

  5. DAN: En klar kandidat som producerats i perfektion och alla de ingredienser som ska finnas för varje europeiskt block, med avsikt att hämnas snabbt sveriges guld förra året Men jag känner att det finns inget som tilltalat mig med Emelie, “who is she”? Loreen ville hela europa älska liksom gummorna 🙂

  6. RYS: HUR kan Ryssland släppa ett bidrag som detta?? Jag menar, låten är bra och Garipova ännu bättre, men budskapet!!? Dessutom att internvälja så att inga “katastrofgummor” som kom tvåa med mer poäng än 2011 års segrare och spöade stjärnan från Serbien lätt! 🙂 Nej då ska EBU Ryssland ta bort chansen att rösta för folket.. Kerstin och alla andra som tänkt rösta, bojkotta!

  7. UKR: NU har låten äntligen börjat sjunka en smula för mig. Zlata som jag älskar för sin inställning till allt det levande och musiken i hennes liv. 🙂 Jag längtar inte lika mycket längre till låten, den är inte genuin som de bästa låtarna då jag börjar gråta. Det finns just nu bara 3 kanske 2 låtar jag just nu kan fälla en tår för bland deltagarna. Helt klart topp 10 fortfarande. Och om jag gissar var den hamnar så är det med grannhjälp topp 5! 🙂

  8. NET: Ja detta är ett av de bidragen som griper en, kanske slutet på låten kunde varit bättre. Anouk har enligt mig (citerat som Rickard Engfors sa om Hollands Anouk “en riktig låt” och “en riktig artist”) en riktigt speciell känsla i rösten!

  9. MON: Här har vi också med proffs att göra och jag tror som Malin Roos att vi får inte bli fövånade om detta intressanta nummer kommer till final. Rappen är stundtals bland de bästa jag hört, och om hon inte överstyr rösten och börjar gapa som så många eurovisionrookies gör i sin debut, så ska detta vara klasser bättre än mycket av den skåpmat vi så prydligt blir serverade år efter år! 🙂

  10 LIT: Låt som är tekniskt perfekt men som jag inte ångrar det minsta om jag skulle missa i Maj. För även om ögonbrynen är lite “roliga” och min kompis tycker att låten påminner om superhiten “can’t get you out of my head” med Kylie Minogue, ska man inte skoja om någon eller någons låt. Men jag säger återigen som Rickard Engfors, fast om Litauens insats och killen,,SKÄRP dig och er! 😉

  Kristina: Nej, jag spelar inget instrument, vilket kanske jag lite ångrar idag. Jag sjunger i duschen och jag försöker rappa fast,, 😉 det låter varken som EMinEM eller dessa poetiska innovatörer från Montenegro

 25. Micke

  Josef: Helt underbart när det kommer in en person med totalt annorlunda uppfattning om programmet än alla andra som har skrivit tidigare. Tack Josef det är olikheter i åsikter som gör det roligt att läsa den här bloggen 🙂 Fan så mycket roligare och mer givande än om alla håller med varandra om allt.

  Personligen gillade jag som sagt inte programmet men det var inte de tre personernas fel som jag sa utan lågbudgetsandan över produktionen. Största nackdelen var avsaknaden av poängbedömning. Det gav ju absolut ingenting. Ett plus var däremot det du sa Josef att det blev bedömning utan trams och förnedring av låtar och artister a la Zelmerlöw. Men när de tar bort Tomas Lundin med motiveringen att de ville göra något EXTRA med programmet i år och sedan släpper ut en lågbudgetgrej då skulle jag verkligen vilja veta hur de tänkte.

  Finns det då några stora skillnader i omdömen av låtarna mellan dig och mig. Några och en ordentlig 🙂 Ska nämna några.

  Kroatien: Vi är tvärtom där Josef. Jag tycker den bara växer och växer för varje gång jag lyssnar.

  Danmark: Om jag ska nämna något som kanske kan rubba favoritstämpeln så är det inte sångerskan. Hon lyser tycker jag. Däremot är jag för Danmarks skull orolig för att folk lyssnar för mycket nu och tröttnar, vilket jag faktiskt redan sett lite av.

  Montenegro: Är inte överens om en bokstav med dig Josef men det är ju som sagt det som gör det roligt 🙂

  Som avslutning något vi verkligen är överens om: Omdömet om Slovenien och hyllningen av Anouk och hennes bidrag. Sedan känner vi exakt lika om Ryssland och vad de håller på med. Jag tycker dock låten i sig är bra och hoppas på att de har så pass bra omdöme att de spolar det vidriga vi fick se i deras video när de väl står på scen.

 26. Micke

  Tomas Lundin vet verkligen vad han pratar om: “Sångerskan Anouk är helt oemotståndlig”

  Fan vad jag saknar honom i programmet i år.

 27. Schlagerpinglan

  @schlageroskar, Att de sitter ner och gör “mys-TV” av programmet spelar säkert en stor roll i det hela. Det, och Strömstedts lite lugnande “nattningsröst”, gjorde att det blev ett lite väl avslaget tempo för min smak, men är det de de var ute efter så har de ju lyckats. Det blev ju onekligen ett mer avslappnat program, på gott och ont.

 28. André

  Känner att jag är lite efter med min bedömning om programmet och låtarna nu, men jag missade programmet i söndags så det får ni leva med 😉

  Programmet i sig tycker jag tyvärr var en enorm besvikelse. Det var händelsefattigt och jag vill höra fler än tre personers åsikter, ha mer motiverade genomgångar av låtarna, jag vill ha kvar betygsättningen och framförallt så saknade jag Thomas Lundin, som inte bara kallas för expert i teorin utan också ÄR en expert även i praktiken. Nej, ska det göras såna här “Inför”-program så ska Thomas Lundin vara med. Punkt slut.

  Vad tycker jag om låtarna då? Ja, visst kunde väl semifinalen ha haft en lite mer spännande inledning, men å andra sidan kunde det också varit värre.

  Österrike: Den här låten säger mig ingenting. Den framförs av en bra och snygg sångerska och är en oförarglig fin ballad, som hade kunnat bli bra om det hade hänt något extra. Det gör det dock inte. Låte börjar, pågår och sen är den slut utan att ha lämnat något form intryck alls. Tyvärr Österrike. Betyg: 2

  Estland: Från en ballad till en annan, som enligt mig är exakt likadan. Bra sång och fint men det händer som sagt ingenting. Den går in i ena örat och ut genom det andra. Till skillnad från Österrike förstår man dock inte vad texten handlar om här, vilket gör det hela ännu mer sömnigt och intetsägande.
  Betyg: 2

  Slovenien: Efter de två sömnpillren blir den här låten en frisk fläkt som gör showen lite mer levande. Faktum kvarstår dock att denna också saknar något. Sången är riktigt bra men låten i sig är alldeles för repetitiv för att tilltala mig och precis som det sa i programmet: Trots att det är uptempo kan man inte dansa till det, och DET är absolut inget som är positivt. Trots detta tjänar dock låten på att komma efter Österrike och Estlands tråkiga låtar.
  Betyg: 2

  Kroatien: Här har vi ytterligare en ballad. Till skillnad från de första två har dock denna något extra. Det är stämsång, det är stämningsfullt, låten tar sig för varje vers, den framförs av 6 stycken oerhört kompetenta sångare och det är riktigt fint. Hoppas Kroatien tar sig till final.
  Betyg: 3

  Danmark: Här har vi tjejen som kommer krossa allt motstånd i semifinalen. Det är en riktigt vacker och kraftfull powerballad med lite irländska folkmusik-toner, vilket är helt oemotståndligt. Lägg då till att låten kompas av en vacker flöjt, maffigt trummande och framförs av en av årets tävlings bästa sångerskor som i sin tur besitter en fantastisk karisma. I final utan tvekan och troligtvis årets ESC-vinnare!
  Betyg: 5

  Ryssland: EN TILL ballad. Lite väl många ballader i en och samma semi, eller? Den här låten framförs dock av en stabil sångerska som jag känner förmedlar årets viktigaste budskap. Vackert och värdigt!
  Betyg: 3

  Ukraina: Som jag sagt i tidigare inlägg, bort med kören! Den förstör hela låten från att bli vad som skulle kunnat bli en magisk ESC-ballad. Faktum kvarstår dock att det är en av årets bästa ballader, kanske den bästa, och det är utan tvekan Zlatas förtjänst. Hon sjunger helt makalöst bra, är karismatisk och sjunger av de flesta av sina motståndare av stolen. Lägg då till att låten till skillnad från flera andra ballader lyfter i slutet och vips! så är finalplatsen säkrad. Och Niklas Strömstedht kommer utan tvekan få äta upp det han sa i programmet, för den här låten är topp fem i år!
  Betyg: Stark 3:a

  Nederländerna: Med risk för att få de flesta emot mig, men jag tycker verkligen INTE om det här. Jag tycker om Anouk dock. Hon är en otrolig artist med en fantastisk röst och hon har allt som krävs för att ge Nederländerna den där efterlängtade finalplatsen. Men låten….jag förstår verkligen inte vad som är speciellt med den. Den bara går och går….men det händer absolut INGENTING. Jag blir fruktansvärt frustrerad av detta. Anouk som är så bra ställer upp med detta sömnpiller till låt?? Mycket synd. Nu ska jag dock säga att jag faktiskt tror att Anouk kommer ta sig till final iaf, för det är många som gillar detta. Jag gör det dock inte. Tyvärr.
  Betyg: 2

  Montenegro: Vulgär och sexistisk musikvideo. Dåliga rappare och ett dubstep beat. Dubstep som i sin tur representerar djävulen inom musikvärlden enligt mig. Jag blir dock inte ett dugg förvånad om denna tar sig till final, eftersom den sticker ut och troligtvis kommer ha en scenshow man sent glömmer men låten….den är skräp.
  Betyg: 0

  Litauen: Om sångaren gör det hela lite mer allvarligt och sjunger ut lite samt kryddar med lite show mer så borde denna ta sig till final i tanke på vilken modern, mogen och bra låt detta trots allt är. Det är såna här låtar man vill höra på radio!
  Betyg: Stark 3:a

 29. Schlagerpinglan

  @André, Det är bara skoj att kommentarerna droppar in lite efterhand, lättare att hinna med och läsa då. 🙂

  Förstår dig helt vad gäller Nederländerna, då jag reagerade precis likadant de första gångerna jag lyssnade på låten. Sedan hände något och jag uppfattade låten på ett helt nytt sätt. I stället för det evinnerliga, tråkiga malandet så var den helt plötsligt riktigt vacker. Den spännande frågan är ju hur många som hör låten för första gången vid semifinalen och hur de då uppfattar den. Visst lutar det åt en finalplats, men jag skulle inte bli helt förvånad om det inte blir så.

 30. Micke

  Kerstin: En fråga till om du orkar med det 🙂 Kan du ta på dig din bästa ESC-klänning och den bästa festmåltid du kan tänka dig. Sätt dig sedan ned framför datorn och ta fram Greklands bidrag och lyssna på den utan att lyssna på texten. Förträng helt titeln på låten och låt dig bara svepas med i rytmerna, glädjen, energin mm. Vad hör du? Skulle vara jätteintressant att höra din åsikt om bidraget om du helt och hållet kan stänga av titeln och bara titta och lyssna 🙂 Tro mig jag respekterar din åsikt om titeln och jag vet också varför men det skulle vara kul om du kunde stänga det för en sekund 🙂 Klarar du det? Ungefär lite så som jag med det norska bidraget. Hatar egentligen syntmattan som ligger över låten men det är något med låten som tilltalar mig och därför förtränger jag syntmattan och ersätter dem i skallen med elgitarrer och på så sätt kan jag ta till mig de mäktiga trummorna mm. Knäppt? Kanske men jag gillar att hitta det positiva i låtar framför det omvända. Tro mig jag har försökt när det gäller Sveriges bidrag men har tyvärr inte hittat DET.

 31. Kerstin

  Micke, det här påminner mig om när jag var yngre och min äldre bror som gillade Black Sabbath inte kunde förstå att jag inte kunde höra samma storhet i deras musik som han gjorde. Det är ett mysterium det här med musik, hur en låt som älskas av en inte fungerar alls för någon annan. Oavsett titel så tilltalar inte Greklands bidrag mig. Det hade inte spelat någon roll om dom sjungit Love is free förutom att budskapet varit vackrare. Precis som du inte kan hitta DET i Sveriges bidrag så hittar jag inget i Greklands bidrag som tilltalar mig.

 32. Micke

  Kerstin: Det är helt ok jag bara undrade lite. Självklart har vi olika smak vi människor men ibland kan man låsa fast sig vid vissa grejer bara och det gäller även mig. Det var därför jag undrade. Det är på sätt och vis som jag och det ryska bidraget. Om jag säger att jag avskyr deras video tar jag inte till överord. Tycker den är så vidrig att om de kör på det stuket så rankar jag den sämst av alla. Ja faktiskt även efter Montenegro. Men jag har försökt tänka bort det där och lyssnar på låten utan att titta på videon och då hör jag en bra låt. Det är lite så jag tänker Kerstin 🙂 Hoppas du inte tog illa upp

 33. Kerstin

  Micke, självklart tog jag inte illa upp, den tanken slog mig inte ens. Jag förstår du är nyfiken jag är precis likadan själv.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se