Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, en intervju och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Kroatien landets ESC-historik
Bidrag: “Mižerja” videolive-framträdandelåttext
Artist: Klapa s mora wikipedia
Startnummer: nr 4 i semifinal 1
Låtskrivare: Goran Topolovac
Uttagning: TV-bolaget HRT bestämde sig för att skicka ett bidrag i den traditionella klapa-stilen till Eurovision och uppmanade låtskrivare att skicka in förslag. De valde sedan internt ut låten “Mižerja” och satte sedan samman en grupp av duktiga sångare från sex olika klapa-grupper.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Kroatiens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med gruppen av esckaz.com. Lyssna på tre andra versioner av “Mižerja”: engelsk version: “Hard Times“, karaoke-version, och tamburica-version. Se även när gruppen framför låten vid Eurovision in Concert 2013.

Odds: Vidare till final & botten-10 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Kroatien sänder i år ett riktigt genuint musikstycke med sex artister som verkligen kan sjunga. Juryn borde kunna hitta flera anledningar till att belöna gruppen med en hel del poäng medan tittarna förmodligen kommer att delas mellan de som njuter av skönsången och de som upplever bidraget som lite mossigt. I slutändan tror jag att Kroatien med nöd och näppe trots allt tar sig vidare till final.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Trots att jag gärna ser mer av tävlingsländernas egna stilar i sina bidrag så var jag lite svagt tveksam till idén att Kroatien skulle skicka ett klapa-bidrag. De lyckades dock och skickade en otroligt vacker och storslagen låt som levereras övertygande av sex väldigt kompetenta herrar. Fortfarande har jag svårt att se hur själva framträdandet ska kunna göras intressant men låtmässigt är det en självklar finalist för mig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Kroatien: “Mižerja”, Klapa s Mora”

 1. Kerstin

  Nej, det här är bara tråkigt. Visst dom sjunger bra och bra röster är alltid kul men har man en låt som är lika trist som en gråmulen höstdag så hjälper det inte mycket. Det här är verkligen låååångt ifrån min personliga smak. Ingen final. Betyg 2/5.

 2. Rickard

  Jag är tveksam till att Kroatien klarar final! Låten är inte gjord för esc-formatet, och kan säkerligen upplevas som långtråkig! Juryn lär uppskatta den, och själv ligger den på min sista finalplats i semi 1 just nu! Därmed säger jag ändå final! 🙂

 3. Micke

  Jag är lite stressad här så jag nöjer mig med att kopiera det som Schlagerpinglan sa: “De lyckades och skickade en otroligt vacker och storslagen låt som levereras övertygande av sex väldigt kompetenta herrar.”

  All respekt i världen till Kroatien som vågar gå utanför ramarna.

 4. Sofia

  Tråkig precis som Kerstin säger. Visst det är kul med bidrag som går utanför ramarna ibland men ännu roligare om det också är väldigt bra och det här tycker inte jag är särskilt stimulerande att lyssna på. Kan det här verkligen vara något som folk ringer och lägger sin röst på, jag är otroligt tveksam men samtidigt är det ju tio som ska vidare. Men jag säger i alla fall ingen final för Kroatien i år.

 5. Daniela

  Kompetent, genuint, vackert och ståtligt. Som sagt, tyvärr finns det väl vissa frågetecken kring hur det här kommer att tas emot och fungera i ESC, men i mina ögon är det tveklöst en värdig finalist. Både melodin och sången är nästan gripande vacker, och när detta då dessutom framförs av 6 ytterst professionella och duktiga herrar finns det väl rent teoretiskt inget övrigt att önska. “Problemet” (om man nu kan kalla det för det) är kanske snarast att det finns så många potentiella värdiga finalister i år, och när rösterna inte lär räcka till för alla finns förmodligen risken att de mer “direkta” och publikfriande bidragen går till final på bekostnad av andra mer lågmälda, som t.ex. detta från Kroatien. Dock borde väl jurygrupperna rimligtvis kunna se Kroatien som en av sina största favoriter, så jag hoppas att detta faktum kan hjälpa bidraget att åtminstone överleva semifinalen, för som sagt, det här hör absolut hemma i finalen.

  Betyg: 3,5/5

 6. Adri

  Jag vet inte. Juryn har förvånat förut… Minns Slovenien 2012?

 7. Kristina

  Jag är också tveksam till om det blir final för Kroatien men jag håller alla tummar. Det är så himla kul med lite annorlunda bidrag och när det dessutom är så vackert som detta då tar jag definitivt det till mig. Jätteskönt med genuint duktiga sångare till skillnad mot flertalet andra i ESC. Jag gillar det här med olika musikstilar i ESC. Skulle vara hemskt om allt var modernt eller allt var omodernt. Ju fler stilar ju gladare blir jag 🙂 Tror tyvärr inte på final men för mig är det topp tio i hela tävlingen.

 8. André

  Kroatien förtjänar att gå vidare. De här 6 männen sjunger bättre än vad MÅNGA andra i startfältet gör i startfältet och det är en fin låt som framförs på ett känslosamt sätt. Trots att jag inte förstår texten så tror jag på vartenda ord de sjunger. Ett extra plus för att detta verkligen inte är gjort för ESC-formatet, utan verkligen är något som representerar Kroatien som land! Det känns äkta.

  Jag tvekar också på om de lyckas ta sig till final men jag hoppas i alla fall att de gör det!

 9. Christopher

  Egentligen skulle jag tycka att detta är tråkigt. Men det gör jag inte, för att jag bländas av den är väldigt fin och så. Tror att den faktiskt kan komma sist av alla i tävlingen. För många kommer tycka att den är tråkig och även juryn. För det tog ett bra tag innan jag börja gilla den. Var på plats 30-35 för inte så länge sen. Fas nu hittar vi den på plats 12 i min lista.

 10. Rickard

  Adi: jag minns Slovenien 2012 alltför tydligt! Det var nämligen min favorit! Satt och gapade när dem inte gick vidare! Helt obegripligt! Där och då tappade jag lite av tron på esc!

 11. Rickard

  Adri ska det ju stå! 🙂

 12. Kerstin

  Med en liten övervikts majoritet så blir det final för Kroatien och deras bidrag Mizerja enligt schlagerpanelen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se