Ungern" Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervju och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Ungern landets ESC-historik
Bidrag: “Running” videolive-framträdandelåttext
Artist: András Kállay-Saunders officiell webbplatstwitterfacebook
youtubewikipedia
Startnummer: nr 16 i semifinal 1
Låtskrivare: András Kállay-Saunders (t&m), Krisztián Szakos (m)
Uttagning: MTV valde ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen “A Dal 2014” där 30 bidrag tävlade i tre kvartsfinaler. 18 bidrag tog sig vidare till de två semifinalerna och sedan fick åtta bidrag tävla i finalen där både jury och tittare verkade vara överens om att “Running” var det bästa valet.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Ungerns ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med oikotimes.com samt ett videoklipp av eurovision.tv med András Kállay-Saunders samt en akustisk version av “Running”. Se även András “A Dal”-deltagande 2013 “My baby” (3:a i finalen) och 2012 “I love you” (5:a i första semifinalen).

Odds: Vidare till final & topp-10 (plats 6) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Vad jag har förstått så finns det många som tycker riktigt bra om detta bidrag och i vissa forum så spekuleras det även om att denna låt skulle kunna ha en chans på totalsegern. Personligen förstår jag inte detta, men jag tror (tyvärr) att det finns tillräckligt många som delar denna åsikt för att det ska räcka till final för Ungern i år.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final UngernUngernUngernUngernUngern Betyg: 1+ / 5
En av anledningarna till att jag älskar ESC är att det inte längre verkar finns någa tabun, alla möjliga sorters bidrag skickas till tävlingen och får sin dom. Därför är det inte alls konstigt att man inte kan älska allt som dyker upp och här har vi tyvärr ett som inte alls fungerar för mig. Tydligen så får låtar om barnmisshandel mig att må riktigt illa och därför vill jag helst inte lyssna på denna låt. Trots att “Running” gör mig illa till mods har jag givit den ett antal extra-lyssningar men jag är fortfarande av åsikten att jag hoppas på att få slippa lyssna på den i finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Ungern 2014: “Running”, András Kállay-Saunders”

 1. André

  Känns som det kommer vara en del diskussioner om det här bidraget eftersom jag sett att många här på bloggen har delade åsikter om låten.
  Pinglan, och alla andra här på bloggen, jag respekterar er åsikt fullt ut och låter er ogilla denna låt hur mycket ni vill. Jag förstår dock inte vad ni hör för jag personligen tycker riktigt riktigt bra om det här! De är tvåa på min lista (Finland etta) och eftersom jag skulle tycka det vore roligt att se ett land som tidigare inte vunnit få arrangera ESC så håller jag just nu mina tummar för att nästa års tävling ska hållas i Ungern.

  Det jag gillar med den här låten är att den är så vemodig, mörk, snygg och gripande som den är. Givetvis är barnmisshandel fruktansvärt men låtens tema griper tag i mig och jag älskar att låten har ett vettigt budskap och att musiken och sångaren tillsammans blir så kraftfulla utan att överdramatisera får mig att jubla! Den här låten är meningsfull, passionerad, äkta, modern och en ren hit i mina öron! Sångaren är dessutom en av årets bästa och han för sig på scenen som ett proffs.

  Jag beklagar att några av er andra kommer vara besvikna om denna vinner men själv så hoppas jag verkligen det här är årets vinnare och jag kan inte utesluta att jag till och med röstar på den här låten 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @André, En sak är vi i alla fall överens om, även jag tycker att det hade varit skoj om Ungern (som land) fick vinna tävlingen. Jag hade dock föredragit om det blev ett år då jag personligen gillar låten… men, men… skulle “Running” vinna så är det ju för att tillräckligt många andra gör det och då är det väl inte mer än rätt. Vi får väl se vad som händer. 🙂

 3. Gornitzka

  Jag är helt inne på Andrés linje här, och tycker det är skönt att det sjungs om ett så stort problem i samhället som barnmisshandel ändå är. Detta är nånting man dessvärre sällan hör bland låtar idag, än mindre inom modern popmusik.
  Emellertid är jag medveten om (som jag förmodligen sagt tidigare) att det kan finnas en fara i att sjunga låtar vars handling är att barn far illa; nämligen att man istället för empatisk kan framstå som cynisk och beräknande. Men den gropen faller inte András i här, då jag sett hans liveframträdande och kunnat konstatera att han inte ler en enda gång (det där borde ju Emmelie de Forest ha tänkt på att inte göra!) eller gör några andra opassande miner; han förmedlar en form av äkthet i numret.
  Så jag hoppas ju att Ungern tar hem det här, av två skäl, dels att låten är bra, men också att det ändå är Ungern, som vanligtvis inte har några kompisröstande länder att förlita sig på.

 4. Kerstin

  Jag kan förstå att texten i låten lätt kan passera en personlig “gräns” och därför har jag full förståelse för att man känner obehag. Men jag gillar att den kryper in under skinnet på mig och får mig att känna och lyssna och sångaren gör det på ett övertygande sätt. Sen vet jag inte om jag vill att det här ska skapa någon trend inom ESC att sjunga om tunga och deprimerande saker som barnmisshandel, djumisshandel eller andra obehagliga saker det blir vi nog matade med på tv varje dag. Men den här gången fungerar det tycker jag det måste jag medge. Det är en snygg låt med en duktig sångare. Den är en topp tio låt för mig och final absolut men vinst nej. Jag tror inte en sån här “tung” låt har någon chans på seger. Final. Betyg 3+/5.

 5. Nathalie

  Låten är inte dålig i sig, men lite smått överreklamerad. Jag föredrar Armeniens ballad före Ungerns.

 6. Micke

  Känns som du behöver lite stöd Schlagerpinglan och nu får du det 🙂 Det ungerska bidraget sprider riktigt obehagliga känslor genom min kropp, bildmässigt, sångmässigt, textmässigt och mycket mer som jag inte ens själv förstår varför jag känner så. Det är något som jag bara inte riktigt kan greppa. Ett av de bidrag jag rankar absolut längst ned.

  Jag uttalar mig inte om huruvida det är rätt eller fel med sånt här i ESC för det måste varje människa själv avgöra utifrån sitt inre. ESC ska vara en öppen tävling för olika stilar så jag skulle aldrig säga att det är fel med den här låten.

  Jag minns min vän Kerstins stora “tvivel” över Greklands bidrag förra året. Visst minns du Kerstin 🙂 Jag älskade låten. Jag tydde den på mitt sätt och såg bara det absoluta glädjepillret år 2013. Kerstin såg det på ett annat sätt och jag hoppas och tror att hon respekterade min syn på låten. Jag respekterade i alla fall hennes. Nu är det lite omvänt. Jag har arbetat med utsatta barn och utifrån det tar jag väldigt illa vid mig av låten. För er som älskar låten fortsätt göra det. Det har ni all rätt i världen att göra. Jag avskyr låten och kommer att fortsätta att göra det. As simple as that 🙂 Jag är tyvärr övertygad om att Ungern går till final.

  Du André såg du att jag svarade dig om de två svenska bidragen?

 7. André

  Kul att se dig här igen, Micke! Trodde nästan du lämnat bloggen, vilket hade vart riktigt tråkigt.
  Som svar på din fråga: Ja, jag har sett ditt omdöme och tycker absolut att du hade bra poänger och förstår ditt resonemang till 100% 🙂 det var intressant läsning!

  Vad gäller Ungern: Ni som säger att ni går obehagskänslor. Jag förstår er, det får helt ärligt jag också men det ser inte jag som något dåligt i det här fallet utan jag ser det som att budskapet är så starkt och berörande och låten får människor att tänka till och sänka en tanke till alla utsatta. Jag tycker det är modigt och stort av Ungern att våga ställa upp med en sådan mörk låt och visa sånt civilkurage. Får gåshud varje gång jag hör låten! Heja Ungern!
  Jag är också övertygad om att de går till final och jag hoppas på en seger för de, men eftersom jag nu ser att det är så oerhört delade åsikter om denna och ser att vissa av er tycker den är sämre än jag befarade så tror jag nog (tyvärr 😛 ) inte det blir vinst, men en god placering hoppas och tror jag på dock!

 8. Kerstin

  Micke, visst minns jag det grekiska bidraget förra året och vår diskussion. Lika mycket respekt som vi hade då över varandras olika syn på det bidraget har vi nu över det ungerska bidraget.

 9. Micke

  André: Nej varför skulle jag ha hoppat av? Jag tänker allt förpesta er tillvaro ett tag till 🙂 Hoppas även att du och andra här som gillar att skriva och diskutera fortsätter med det. Alltid kul att höra andras åsikter om bidraget. Ibland kan vissa grejer faktiskt få en att se saker som man inte tänkt på innan. Ingen av oss är fullkomlig och ingen sitter inne med den absoluta sanningen 🙂

 10. André

  Kunde inte sagt det bättre själv Micke!
  Jag tycker inte alls du förpestar tillvaron, jag tycker dina inlägg är riktigt intressanta (ofta för att du och jag tycker lite olika så det kan bli diskussion haha).
  Och ja, alla ni andra också på den här bloggen, tack för att ni är här och skriver och är respektfulla samtidigt! Det här är ett dröm-forum för en nörd som mig 🙂

 11. Micke

  På nätet finns det alltid någon som tycker att man förpestar André 🙂 Här missförstås det mesta när man inte ser personen framför sig. Jag är inte bättre själv utan även jag har missförstått. Man lär sig dock med tiden 🙂 Det finns som sagt ett nyckelord och det är respekt.

  Vad det gäller Ungerns bidrag så respekterar jag att många tycker om låten men jag hoppas också att ni respekterar att jag inte gör det. Jag har sett mycket av barnmisshandel i jobbsituationer och det tar jädrigt mycket på en som person. Jag har väldigt svårt att ta detta i en låt i ESC. Men det är jag det alltså. Vet att du gillar låten André och fortsätt du med det 🙂 Jag är ganska säker på att du kommer att få glädjas över en bra placering för det ungerska bidraget.

 12. Rickard

  Även här en säker finalist! Tippar på en mittenplacering i finalen. Låten saknar DET men har en så pass stabil grund och en karismatisk sångare att det inte ska hota avancemanget! 🙂

 13. Micke

  Betyg:

  1 / 10

 14. Max

  Har tappat denna låten nu. Tycker bara att den är jobbig.
  Får 2,5/5 av mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se