Israel Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Israel landets ESC-historik
Bidrag: “Same Heart” videolive-framträdandelåttext
Artist: Mei Finegold facebookwikipedia
Startnummer: nr 2 i semifinal 2
Låtskrivare: Rami Talmid (t&m)
Uttagning: IBA valde ut sin ESC-representant, Mei Finegold, internt medan tävlingsbidraget valdes ut av tittarna genom en form av nationell uttagning där tre låtar, i videoformat, tävlade. “Same Heart” fick 55% av tittarrösterna och blev därmed Israels nästa ESC-bidrag.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Israels ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Mei Finegold av esckaz.com, esctoday.com och wiwibloggs. Se även de övriga videorna från den israeliska ESC-uttagningen: “Nish’eret iti (Staying with me)“ och “Be proud“ samt när Mei framförde “Same Heart” och “Sweet Dreams” vid Moscow Eurovision Party 2014.

Odds: Vidare till final & topp-15 (plats 12) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Egentligen så tycker jag att det är självklart att Israel ska ta sig till final i år, då de skickar en meningsfull låt och en sångerska som verkligen gjort ett stort intryck på mig. Landet har dock haft väldigt oflyt i Eurovision-sammanhang på sistone och missat finalen tre år i rad, trots (enligt mig) bra låtar i varierande genrer. Det är därför jag tvekar en aning över vad jag ska våga tro, men både oddsen, OGAE-omröstningen och jag själv talar för en finalplats för Israel, så så får det bli. 😉
Schlagerpinglan tycker: Till final IsraelIsraelIsraelIsraelIsrael Betyg: 4 / 5
Jag har nog tyckt att “Same Heart” varit en helt OK låt hela tiden men det var inte förrän jag såg Meis liveframträdande, se länk ovan, som det riktigt slog mig hur mycket jag verkligen gillar den. Rösten, budskapet, scennärvaron… när alla små detaljer kommer på plats så höjs helhetsintrycket enormt och jag kan knappt vänta tills man även får se vad de sista detaljerna, d.v.s. scenkläderna och den fantastiska scenen, kan tillföra. Det här är m.a.o. ett bidrag jag har stora förhoppningar på – en självklar finalist enligt mig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Israel 2014: “Same Heart”, Mei Finegold”

 1. Kerstin

  En häftig låt med en lika häftig sångerska. En mycket bra låt med attityd som jag gillat sen jag hörde den första gången. Final tror jag absolut på men jag är osäker på om den hårda och tuffa attityden kommer tilltala folket just i det här sammanhanget. En vacker ballad som berör, en uptempo låt som ger positiva känslor kanske är det som tilltalar mest. Jag är osäker på Israels öde i ESC i år. Men hade jag fått bestämma så hade Israel hamnat topp tio och kanske ännu lite högre men inte så långt som till vinst. Betyg 4/5.

 2. André

  Det här är lite som Israels svar på Ace Wilder. En tuff tjej med attityd framför en modern, medryckande kaxig poplåt som är bra redan vid första lyssningen men som dessutom växer för varje lyssning. Israel har ju som sagt haft lite uppförsbacke de senaste tre åren och sen ska man komma ihåg att 2010 tog de sig till final med hjälp av juryn, så frågan om är ifall folket plötsligt tröttnat på Israel. Jag vill dock inte vara så pessimistisk utan jag vidhåller vid att Israel har ett mycket bra bidrag i år och för mig är de självklara finalister och jag har de även på min personliga topp 10 och jag tror det är mycket möjligt att Israel också hamnar där denna gång 🙂
  Som jag sa så växer låten för varje lyssning men den är redan bra första gången vilket gör att Israel kommer samla på sig tillräckligt många röster för att nå final och när man sedan hör den en andra gång där kommer den uppfattas som ännu bättre och samla på sig ytterligare röster! Det är iaf så jag tror det kan bli. Heja Israel!

 3. Lukas Gornitzka

  Innan jag ger min bedömning tror jag att Israel kan gå till final.

  Men jag själv är inte helt hänryckt, och jag tror det kan ha att göra med att låten är dåligt uppbyggd; jag hittar ingen refräng i låten, vilket sänker betyget från en mitt-på-trean till en tvåa för mig. Men man får hoppas för landets skull att de går vidare, även om de fått det fruktade startnummer 2.

 4. Micke

  När jag för första gången hörde den här låten gick en fråga direkt till min hjärna (om det nu finns nån där). Är det äkta eller fejk? Som jag sagt här tidigare älskar jag kvinnor med mörka lite mer powerröster. En del av mig tog till mig hennes röst direkt men det var något med hennes intoningar som fick mig att känna att rösten inte var äkta, att hon gjorde för mycket. Ungefär som alla tråkiga Elviskopior som förställer rösten till något de egentligen inte är.

  Började leta runt efter klipp på henne för att få bättre koll på om hon var äkta eller fejk. Hittade flertalet och ibland dem synnerligen ett som totalt tog bort alla mina tvivel. Mei Finegold är definitivt äkta och inte nog med det. Möjligen är hon i besittning av hela tävlingens bästa röst. Svaret kommer nästa vecka men oavsett vilket tvivlar jag inte det minsta på henne längre.

  Då uppstår givetvis nästa fråga. Har hon ett bidrag som åtminstone något så när matchar hennes röst? Svaret för min del är ja. För mig är det här det bästa Israel har kommit med. Åtminstone bland det bästa. Det finns bara en sak som retar mig och jag har redan tagit upp det här. Varför gör man en låt utifrån rockmall och när man verkligen väntar på något riktigt mäktigt då slänger de in ett urlöjligt, horribelt syntparti i låten. Visserligen är det bara nio sekunder långt knappt en minut in i låten men det är så oerhört bärande för mig att det får hela låten att få slagsida ytterligare en bit in i låten. Men Mei räddar hela låten när hon plötsligt börjar sjunga på hebreiska vilket ger bidraget en extra krydda.

  Det finns ytterligare saker som får mig att tro på en bra placering för Israel. Mindre nogräknade personer som har problem med att skilja på ESC och politik har ofta Israel som en av sina slagpåsar. I år slipper de detta helt och hållet då Ryssland har tagit hela den delen. Personligen skiljer jag ESC och politik till 100% och hoppas fler kan göra det i år. På samma sätt som jag hoppas att folk kan skita i vem Conchita i Österrike är. Lyssna på låten och gå utifrån det. Tyvärr tror jag inte själv på det. Orkar inte med sånt. Jag är 300% hetro men vad Conchita är angår enbart han själv. Det har jag inte med att göra.

  Vi kommer inte att kunna undvika folk som undviker att rösta på Österrike trots att de gillar låten. Eller de som röstar trots att de inte gillar låten. En polare frågade mig i förrgår vilka jag trodde har chans. Sa flera men en som nu har större chans än den egentligen skulle haft är Ukraina. Gissa om många tröströstar på dem. På samma sätt fast åt andra hållet då för Ryssland. För att inga missförstånd ska uppstå. Jag hatar det Ryssland gör mot Ukraina men det här är ESC och ingenting annat.

  Har svårt att säga exakt var jag rankar Israel men 5-7 i startfältet någonstans. Ska bli otroligt kul att se henne live. Övertygad nu om kapaciteten vad gäller rösten men jag hoppas den kryddas med en oerhörd utstrålning dessutom.

 5. André

  Micke: Du och jag verkar tänka likadant när det gäller hur röstningen kan fördelas utifrån politiken. Vet inte om du sett att jag nämnt liknande funderingar i några av mina kommentarer. Tror precis som du att Ryssland kommer förlora många röster pga sina anti-gaylagar och pga det de gjort mot Ukraina, medans Ukraina själva kommer få sympatiröster. Även Armenien kommer förlora röster tror jag efter att Aram gjort ett litet klantigt uttalande emot Conchita och Österrike. Österrike kommer precis som du påpekar vara en rejäl snackis och dela publiken i flera olika läger. Vissa avstår från att rösta på grund av att han ser ut som han gör medans andra röstar på honom enbart pga att han ser ut som han gör plus sympatiröster efter att Ryssland och Armenien uttalat sig illa om Österrike.
  Jag kan till och med tänka mig att Azerbajdan kan förlora lite röster i år efter fusk-anklagelserna emot de förra året.
  Israel är som du säger ett land som alltid folk hittar anledningar till att hacka på men med all turbulens i år kan de nog känna sig mer bekväma och faktiskt få många röster tack vare att folk gillar låten.
  Jag hoppas att politiken inte spelar såpass stor roll så det blir avgörande för årets resultat. Ska jag dock se åt mitt egna håll så kan jag ironiskt nog konstatera att jag tycker både Israel, Ukraina och Österrike är bättre än Ryssland i år. Förhoppningsvis är det musiken som i första hand avgör 🙂

 6. Micke

  André: Jodå visst har jag sett dina kommentarer 🙂 Vet du jag har aldrig förstått vad folk får sitt hat ifrån. Helt obegripligt för mig. Alla kan inte vara precis likadana precis som musiksmak inte är likadan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag tycker Conchita ser bra ut och ljuga gör jag inte. Jag tycker det ser ganska hemskt ut med en man i kvinnokläder och sedan med skägg. Precis på samma sätt som jag exempelvis tycker det är hemskt med kvinnor i slips. Än sen då! Det är vl inte min smak som ska regera jorden. Ska jag bojkotta allt som såna gör för det? Sicket jädra trams rent ut sagt. Hade jag träffat Conchita hade jag behandlat honom som alla andra jag träffar – med respekt. Tänk om den dagen kunde komma då vi kunde lägga ned allt hat och allt detta att vi anser oss själva veta bättre än andra.

  Tillbaka till låten. I början var det så ovanligt för mig att jag hade svår för när hon sjöng hebreiska och lättare för det engelska. Låter definitivt inte som Micke som älskar när länderna sjunger på sitt eget språk. Det har också börjat ändra sig även i den här låten. Kraften i låten blir en helt annan när hon tar hebreiskan precis som att hon menar mer vad hon säger. Eller kanske helt enkelt ör att det är hennes eget språk 🙂 Jag kan avslutningsvis också säga att jag faktiskt tycker en nya videon höj låten ännu ett snäpp uppåt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se