Belgien Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Belgien landets ESC-historik
Bidrag: “Mother” videolive-framträdandelåttext
Artist: Axel Hirsoux twitterfacebookwikipedia
Startnummer: nr 10 i semifinal 1
Låtskrivare: Rafael Artesero (t&m), Ashley Hicklin (t&m)
Uttagning: VRT valde ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen Eurosong, bestående av två castingrundor, en Andra Chansen, tre semifinaler, en final och totalt 30 tävlande artister. En expertjury och tittarna valde ut sex bidrag till finalen där tittarna och sju internationella jurygrupper fick utse vinnaren. Alla, t.o.m. expertjuryn som ej hade rösträtt, var eniga om att “Mother” var det bästa bidraget.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Belgiens ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Axel av eurovision.tv, esckaz.com, oikotimes.com och escXtra samt presskonferensen efter andra ESC-2014-repet. Se även när han framförde “Tu Te Reconnaîtras” (Luxemburg 1973) vid castingrundan av Eurosong 2014 och “Mother” vid Eurovision in Concert 2014.

Odds: Vidare till final & topp-15 (plats 15) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
Belgiens bidrag verkar dela publiken mellan de som tycker att låten är lite småläskig och de som blir djupt berörda av den. Eftersom juryn och publiken (förmodligen) består av en ganska jämn fördelning av kvinnor/män, ungt och äldre så tror jag knappast att de kan enas om några sammanlagda högpoängare till bidraget. I slutändan kan jag dock tänka mig att de som likväl berörs gör det så mycket att det i alla fall kan bli en finalplats (i så fall den tredje på tio år) för Belgien.
Schlagerpinglan tycker: Till final BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 4- / 5
När jag såg finalframträdandet vid den nationella finalen så blev jag riktigt rörd av den känslofyllda texten och Axels underbara sångröst. När jag däremot såg den tillhörande videon så kände jag absolut ingenting utan det var mer som att man satt utanför och tittade in på något som inte angick en själv. Kan Axel återskapa känslan från Eurosong-finalen så är det absolut en finalist i mina ögon, annars får jag ta in en reserv-finalist… för utan magin så faller låten platt, i alla fall för mig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Belgien 2014: “Mother”, Axel Hirsoux”

 1. Johan

  Blir det ingen traditionell “schlagerpinglan tippar semi 1” detta året eller? 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Johan, Jodå, den är på gång. När jag väl beslutat mig för vem som får den sista platsen så lägger jag ut den. Har man väl börjat vela så är det inte lätt. 😉

 3. Micke

  Ett litet omdöme innan de tre kvällarna i veckan innan vi sett det hela. Just nu har Nederländerna gått förbi Italien för mig och det handlar mest om att jag inte gillar videon till Emmas bidrag. Hon rättar nog till det i tävlingen 🙂 Jag har hittat 13 bidrag som jag tycker om, fem från semifinal 1, sex från semifinal 2 och två av “The big five”.

  1. Nederländerna
  2. Italien
  3. Malta
  4. Armenien
  5. Israel
  6. Slovenien
  7. Sverige
  8. Finland
  9. Tyskland
  10. Österrike
  11. Ryssland
  12. Norge
  13. Montenegro

  Tippar också vilka sex som missar final och de är i bokstavsordning: Albanien, Estland, Lettland, Moldavien, Portugal och San Marino. De tre jag personligen helst ser missar final är i bokstavsordning: Estland, Ukraina och Ungern.

 4. Kerstin

  Att Axel sjunger en hyllningslåt till sin mamma är inte som jag ser det något problem. Det är det många artister som gjort genom åren till exempel Tupac och Spice Girls hade en världshit med sin hyllningslåt. Problemet åtminstone för mig är att Axel inte övertygar mig, jag blir inte ett dugg berörd. Han viftar med sina armar och vill nästan påtvinga mig det han känner. Det är oerhört överdramatiserat och jag upplever inte det här som äkta utan tycker det är väldigt manipulativt. Upplevelsen är individuell, antingen köper man det här och blir berörd eller så känner man som jag att det bara är för mycket. För mig årets sämsta bidrag och min enda nolla i betyg till årets alla bidrag. Betyg 0/5.

 5. Adri

  Detta bidraget irriterar mig något oerhört och om han missar finalen blir jag inte det minsta ledsen. Min trettiosjätte plats av årets trettiosju låtar.

 6. André

  I teorin borde jag inte gilla det här bidraget. En hyllningslåt med en överdramatiserad text och operaklang i sig som framförs av en sångare som visserligen sjunger otroligt bra men som precis som låten lätt framstår som “för mycket”.
  Men trots det gillar jag låten och är en av de som blir berörd. Som jag sa så sjunger han mycket mycket bra och han framför låten med känsla och passion och för mig kommer verkligen budskapet fram. Vh vilket budskap det sen är. Jag älskar min mamma så mycket som man kan älska en människa och hon har alltid funnits för mig, genom hela mitt liv och jag vet att det inte finns någon annan än henne och pappa som älskar mig på samma sätt som de gör. När jag hör Axel sjunga den här låten så tar låtens vackra budskap tag i mig och jag relaterar till låten och tänker på mina egna nära och kära. Mycket vacker och betydelsefull låt. I varje fall i mina öron 🙂
  Hoppas Belgien går till final och tror de gör det också!

 7. Lukas Gornitzka

  Så här är det, jag har svårt att hålla mig objektiv om Belgiens låt, då jag egentligen har för lätt att identifiera mig i den (vilket beror på en del personliga grejer som jag egentligen inte ska nämna). Och det kanske är därför jag blir ganska rörd av den här låten.

  4/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se