Slovakien Precis som i fallet med Tjeckien så uppges det att en representant för Slovakiens TV-bolag, Radio and Television Slovakia (RTVS), meddelat att landet inte kommer att delta i Eurovision Song Contest 2015. Återigen: inget verkar vara definitivt men det visar lite åt vilket håll det lutar. (Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Huruvida det blir någon comeback för Slovakien 2015 vet vi inte med säkerhet förrän EBU presenterar sin lista, men inget hindrar oss från att se tillbaka på vad landet skickat till tävlingen så här långt:

Slovakiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest genom tiderna:
2012: Don’t Close Your Eyes“, Max Jason Mai 18:e i semi 2
2011: I’m Still Alive“, TWiiNS 13:e i semi 2
2010: Horehronie“, Kristina Pelakova 16:e i semi 1
2009: Leť Tmou“, Kamil Mikulčík & Nela Pocisková 18:e i semi 2
1998: Modlitba“, Katarína Hasprová 21:a i ESC
1996: Kým nás máš“, Marcel Palonder 18:e i ESC
1994: Nekovecná Piesen“, Martin Durinda and Tublatanka 19:e i ESC

Schlagerpinglan: Till skillnad från Tjeckien, som endast deltog tre gånger mellan 2007-2009, så har Slovakien under sina sju försök lyckats att ställa upp med ett par bidrag som jag tycker lät riktigt lovande. Speciellt “Horehronie” och deras senaste försök “Don’t Close Your Eyes” var enligt min smak två säkra tecken på att de var inne på rätt spår och borde förr eller senare kunna få till en riktig fullträff. Förhoppningsvis vågar de sig på ytterligare några försök, hellre förr än senare. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Slovakien i Eurovision Song Contest”

 1. Micke

  Jag går lägre än att säga lovande Schlagerpinglan när det gäller ett av deras bidrag. Jag tänker då på deras bidrag “Horehronie” från 2010. När jag hörde detta första gång föll jag elt för det oh kände att får de till det kan v hamna i Slovakien 2011. Tyvärr fick de inte till det utan allt det fantastiska jag såg i deras video föll pladask. Titta på den länken du lagt in från semifinalen och jämför sedan med videon så får du se ett av största olikheter mellan video och live i ESC historien. I semifinalen framträdde ett skapligt bidrag med en sångerska som tyvärr inte klarade att bära upp låten helt och hållet. Det lite mystiska mytiska vi ser i videon blir mer bara till något underligt i semifinalen. Hade de fått till bidraget som i videon hade den varit på min topp tio genom alla tider.

  http://www.youtube.com/watch?v=kghCqyMLPFA

  Gillade precis som du även bidraget från 2012 men även det är klart bättre på videon. övrigt känner jag inte att deras övriga bidrag direkt har talat till mitt musiköra. Men åter igen jädrar vad bradet hade kunnat bli 010.

 2. Micke

  2010 🙂

 3. Adri

  Det är många som ogillar framträdandet från 2010 och jag förstår inte alls varför det får så mycket hat på youtube. Jag tycker att Kristina får klart godkänt och allt satt förutom kvinnan som sjunger breaket. Om hon hade vart lite bättre eller om de strök hennes del så hade framträdandet til och med varit “jättebra” enligt mig 😀

 4. Johan

  2010 var ett år som jag faktiskt inte var så jätteinsatt i tävlingen av någon oförklarlig anledning. Jag minns att jag såg något inför-program osv. men kommer inte ihåg så mycket förutom att jag efter den första semi-finalen var så besviken över deltagande länders prestationer att jag helt enkelt struntade i den andra semifinalen (I och för sig var det första året på gymnasiet och då var fester, tjejspan och annat lite mer intressant), det var i min mening bland de blekaste startfälten som jag bevittnat under mina år framför ESC.

  En av få detaljer utöver den bristande låtkvaliten som jag faktiskt kommer ihåg var att jag läste ett antal hyllningar till Slovakiens bidrag och många fans tippade på en riktigt bra placering. Jag minns att jag lyssnade och tyckte att det var helt okej men samtidigt väldigt blekt i jämförelse med segerkandidaterna 2009 (som var ett av de starkaste finalstartfälten vi sett hittills i ESCs historia). Nåväl, den tävlade i första semifinalen och den passerade förbi obemärkt och lyckades inte knipa speciellt många poäng.

  Slovakien är precis som Tjeckien ett land som inte presterat speciellt bra i låtkvalité överlag. Visst, Horehronie får stå som undantag och det kan jag inte förneka, men i övrigt har de ju skickat dåligt/medelmåttiga bidrag varje år de tävlat. 2011 var väl deras bästa chans på en bra placering men låten var alldeles för anonym och sånginsatserna var ju inte direkt något att hylla för den delen. 2012 lämnade de tävlingen med ett riktigt kasst framträdande och jag har svårt att sakna länder som jag aldrig riktigt tänt igång på under deras medverkande, precis som Tjeckien. Riktigt synd faktiskt, speciellt när deras dåliga placeringar skylld på grannlandsröstning (som om de inte har grannar…).

 5. Johan

  Jag ber om ursäkt! Glömde helt bort deras bidrag 1998 som jag faktiskt tycker fick en oförtjänt dålig placering. Deras klart bästa komposition.

 6. Micke

  Adri: Är helt överens med dig om kvinnan som sjunger i “breaket”. Problemet var bara enligt mig och jag vet många andra att just “kvinnan och breaket” var och är en mycket bärande del i låten. Kolla videon bara. Jag vet t.o.m såna som gillade låten enbart för “kvinnan och breaket”. Inte jag för jag gillade hela låten och gör så fortfarande när det gäller videon.

  Något hat mot Slovakien bidrag 2010 har jag dock inte märkt av. Långt därifrån men är det så som du säger är det patetisk. Visst Kristina levererar inte det som videon utlovar men ska hon få hat för det borde minst 60% av övriga deltagare i ESC historien ligga värre till.

  Johan: kolla videon till Slovakiens bidrag 2010.

 7. Schlageroskar

  -96 är deras bästa placering med “Palles” 18:e plats,Kym nas más var en skön låt som jag fortfarande sätter högst, även bidraget från -94 svänger.
  Minns även att många inför 2012 sa att “nju får Slovakien sin bästa placering, och så kom de sist i sin semi.

 8. Adri

  Micke: jag skrev no lite hastigt… Ett passande ord att ersätta “hat” med skulle vart typ “skit”. Hon har fått så mycket skit för sitt framträdande. Hon var kanske inte den bästa, men förtjänade absolut att kvalificera!

 9. Johan

  @Micke – Jag förstår dig (och många andra) till viss del och erkänner absolut att relativt sitt startfält så var det absolut i toppen. När jag däremot hörde låten och såg videon för första gången hade jag bara hört Sveriges bidrag till det årets eurovision. Därför blev min jämförelse främst med segertippade från 2009 och tyckte att Slovakiens bidrag saknade en del för att jag skulle segertippa det.

  Sammanfattat:

  Relativt 2010 års startfält: Topp 5
  Relativt 2009 års startfält: Mittenplacering.

  Det är som att vissa ESC-år bjuder på kollektiva hjärnsläpp. 2004 och 2010 är prima exemplar på tävlingar där startfältet överlag har varit dåligt, med många rent ut sagt förfärliga bidrag (självklart subjektivt). 2006 och 2008 led till viss del av detta också men räddades av en del riktigt bra bidrag. Under denna våren var jag länge kritisk till årets startfält men när väl tävlingen började närma sig på allvar och jag bevittnade det hela in action slog det mig att det har varit ett väldigt stabilt år överlag, speciellt relativt sett.

 10. Rickard

  Här däremot har vi ett land som tillsammans med Schweiz varit otroligt missgynnat i tävlingen! Många högkvalitativa bidrag som helt orättvist blivit utslagna! Bland dem den helt briljanta Horerhonie! Men även Let Tmou och I’m still alive är riktigt bra! Unnar verkligen att Slovakien en bra placering! D

 11. Rickard

  Och jag glömde såklart deras bidrag 1998! Detta år, som är ett av de bästa i esc historien! Svårslaget med många högkvalitativa bidrag! Ett av mina absoluta favoriter all time kommer från detta året och är Rumäniens bidrag Eu Cred ! Även Malta och Kroatien var riktigt bra! Och såklart våran egen Jill Johnsson! 😀
  Sista gången som Sverige för övrigt sjöng på svenska i tävlingen…

 12. Rickard

  Micke: Och där fick du åtminstone ett litet svar på en av de låtar jag anser vara bland de bästa i esc historien! Rumänien 1998! Även Frankrike 2001! Att lista som du gör anser jag dock vara omöjligt! Att ta ut en topp 5 hade drivit mig till vansinne! Däremot kan jag lista några outsiders som jag gillar! 😀

  Rumänien 1998- Eu Cred
  Italien 1984 – I treni di Tozeur
  Storbritannien 1994 – Lonely symphony
  Danmark 1995 – Fra Mols til skagen

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se