sverige När nu SVT avslöjat hur regelverket för Melodifestivalen 2015 ser ut så framkommer det att de kör vidare på förra årets stora nyhet, då minst 20% av bidragen skulle ha kvinnliga låtskrivare, och strävar nu efter att minst 50% av de tävlande bidragen ska ha kvinnliga låtskrivare.

Förutom att de i år inte angivit hur många bidrag som kommer att väljas ut så är det mesta sig likt: Etablerade låtskrivare skickar in sina verk till Ordinarie tävling, kompositörer utan några utgivna verk tävlar i Allmänhetens tävling medan vinnaren av SR:s talangtävling “Svensktoppen nästa” automatiskt får en plats i Melodifestivalen 2015.

Dessutom står det i reglerna att “SVT har som avsikt att ge ca 30 % tävlingens platser med förtur till bidrag som framförs med huvudsakligen svensk text.“, men det är så luddigt formulerat att innebörden inte blir helt solklar. Mer om reglerna ser ni här nedan:

Reglerna för Melodifestivalen 2015:

 • En urvalsjury väljer ut ett antal bidrag från de som skickats in till Ordinarie tävling (av etablerade låtskrivare) och Allmänhetens tävling (av amatörer).
 • SVT väljer ut ett antal bidrag från specialinbjudna upphovsmän och/eller de inskickade bidragen samt ett bidrag till vinnaren av “Svensktoppen nästa“.
 • Tävlingsreglerna i sin helhet (både på svenska och engelska) för Melodifestivalen 2015 hittar ni på svt.se.
 • Från den 1:a september kl. 09:00 till den 16:e september kl. 08.59 kan du ladda upp dina låtar på svt.se/melodifestivalen.
 • Utländska låtskrivare är välkomna att tävla i både Ordinarie tävling och Allmänhetens tävling, så länge de skriver sina verk tillsammans med svenska låtskrivare.
 • Namnen på de utvalda tävlingsbidragen, samt kompositörer och textförfattare, kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2014.
 • (Källa: svt.se)

  Schlagerpinglan: Att de ger förtur till låtar på svenska är jag helt för, men jag är fortfarande inte imponerad av kvoterings-tänket. Såvida inte SVT vet med sig att de väljer dåliga manliga låtskrivare framför duktiga kvinnliga och behöver regeln för att tvinga fram de bästa låtarna… men då kan man ju i stället fråga sig varför det dröjde så länge innan den kom.

  Hur det än ligger till med den saken så får vi i alla fall bevisat år efter år att vi här i Sverige har mängder med talangfulla låtskrivare. Förhoppningsvis så sparar de sina bästa verk till Melodifestivalen så att vi kan få ytterligare en riktigt fin placering i huvudtävlingen. Det blir ju så mycket roligare då. 😀

  Andra bloggar om:

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  2 kommentarer till “Reglerna för Melodifestivalen 2015”

  1. davve

   tycker det alltid är fel med kvotering. varför ska man ta in fler kvinnor bara för att dom är kvinnor… och eventuellt då välja bort en bättre man/låt…. nej nej.. om MF och Björkman tycker att man måste kvotera in kvinnliga låtskrivare då är det snarar något fel i organisationen snarare än att kvinnor måste kvoteras in.

  2. Schlagerpinglan

   @davve, Ja, man kan ju fråga sig till vilken nytta man tvunget ska ha 50/50 män och kvinnor. Det sorgliga är att ju mer de försöker verka jämställda, desto mer belyser de hur stor skillnad de egentligen gör mellan kvinnliga och manliga låtskrivare. Följden av denna regel blir tyvärr att låtar av kvinnliga låtskrivare sjunker i värde för det ger ju utrymme till spekulationer om att de inte riktigt höll måttet men fick komma med ändå bara för att de var kvinnor. Nej, riktig jämställdhet (i mina ögon) blir det inte förrän reglerna är lika för alla.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se