Sverige Schlagerpinglan: Precis som förra året så kommer den vinnande artisten av “Svensktoppen nästa” att erbjudas en plats i Melodifestivalen, Sveriges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest. Eftersom det för tillfället är ganska glest mellan de riktiga ESC-nyheterna så har jag passat på att lyssna in mig på de finalklara bidragen.

Åtta bidrag har tagit sig till finalen av P4:s tävling som kommer att avgöras i morgon, söndagen den 31:a augusti, på Liseberg i Göteborg klockan 14:00-16:00. Här nedan ser ni mina personliga åsikter om de tävlande bidragen i “Svensktoppen nästa”, efter ett par genomlyssningar. Ni kan själva lyssna på finalbidragen, och läsa om hur röstningen går till, på sverigesradio.se.

De tävlande bidragen i “Svensktoppen nästa” den 31:a augusti 2014:
1. “Bells & Whistles”, Bullock hearts (P4 Jönköping) (video)
Text/musik: Johannes Häger (t&m), Lina Häger (t)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Redan från den första tonen så visste jag att detta var något speciellt och trots mina höjda förväntningar så blev jag inte besviken av resten av låten. Glädjande nog så utvecklades den till en glad och medryckande liten truddelutt fullpackad med välbeprövade trick som både får låten att fastna och fungera. Detta glädjepiller var min favorit efter första genomlyssningen och ingenting har ändrats på den fronten.
Betyg: 4+/5
2. “If Forever Means Forever”, Stephanie Quint (P4 Väst)
Text/musik: Mattias Ohde (t&m), Anders Rane (t&m)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Precis som i föregående bidrag så lovar introt en låt helt i min smak. Inte heller här blev jag besviken, utan Stephanie Quint levererar sin elektropop med ettriga syntljud riktigt bra. Tyvärr så känns refrängen inte lika stark som de övriga delarna och det ger en liten antiklimax-känsla. Här finns dock en del trevliga inslag som höjer betyget men utan en riktigt stark refräng så är det inte en vinnarkandidat för mig.
Betyg: 3/5
3. “Ways Of Growing Old”, Last Trees (P4 Skaraborg)
Text/musik: Anders Rane (t&m), David Malm (t&m)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Redan efter första genomlyssningen så fastnade jag för denna vackra visa där instrumenten fått stor plats. Precis som väntat så har den också vuxit till sig med antalet lyssningar. Om inte “Bells & Whistles” vinner så ser jag gärna att denna stämningsfulla visa med sin intressanta text och trevliga gitarr-plinkande tar förstaplatsen.
Betyg: 4-/5
4. “Den Där Dan”, Kalle Johansson (P4 Kalmar) (live-framträdande)
Text/musik: Thomas Karlsson (t&m), Martin Eriksson (m)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Å ena sidan så är jag glad över att just denna låt finns med i finalen. Den känns väldigt “svensk” och får stora pluspoäng för att den framförs just på svenska. Å andra sidan så låter den lite för mycket som många andra lätt-poppiga svenska låtar, speciellt i refrängen som därför stryker mig lite väl mycket mothårs. Den har dock en ganska intressant vers och jag är övertygad om att den säkert kan hitta sin publik och få en riktigt bra placering.
Betyg: 3/5
5. “Living By The Gun”, Flat foot (P4 Dalarna) (video)
Lars Andersson (t&m), Richard Norberg (m), Mikael Hyvärinen (m), Olle Karvonen (m)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Eftersom jag har väldigt svårt för den här sortens klingande gitarrer, som får mina nackhår att resa sig och påminner mig om musiken som strömmade ur högtalarna under barndomens gympalektioner i gymnastikdräkt och “plastisocks”, så kan jag inte ge något speciellt högt betyg till denna låt. Själva låten i sig flyter annars på riktigt fint och kan nog kallas ett i teorin bra verk, men tyvärr… trots ett flertal försök så får jag konstatera att detta inte var något bidrag för mig.
Betyg: 2-/5
6. “Alive”, Elsa Martinsson (P4 Stockholm) (live-framträdande)
Text/musik: Elsa Martinsson
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: “Alive” behövde ett antal lyssningar innan den klickade till men när den väl gjorde det så gjorde den det ordentligt. Låten är släpig på det där härliga sättet som jag älskar och när den även innehåller en dos av markerande trummor och melodislingor som inte är så förutsägbara så är jag inte helt förvånad över att den numera tillhör en av mina absoluta favoriter i startfältet. Helt klart värd en pallplats om jag får bestämma.
Betyg: 3+/5
7. “Honung”, Morgan Färm (P4 Blekinge)
Text/musik: Morgan Färm (t&m), Mattias Olsson (m), Lotta Bojeby (t)
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Introt förde genast mina tankar till Rod Stewarts “Da Ya Think I’m Sexy?” och när väl den tanken fastnat så var det stört omöjligt för mig att koncentrera mig på låten. Efter att ha lyssnat på Rods 70-tals-hit några gånger så var jag dock redo för Morgans låt och då gick det bättre. Precis som i fallet med “Den Där Dan” så får “Honung” extrapoäng för att den är just på svenska och ytterligare några för att det trots allt svänger riktigt bra. Tyvärr är igenkänningsfaktorn så störande att den tyvärr aldrig har någon riktig chans hos mig. På en yngre publik borde den däremot kunna fungera alldeles utmärkt.
Betyg: 3-/5
8. “When The Blackbirds Sing”, Rebecca Fredriksson (P4 Kronoberg)
Text/musik: Mattias Gummesson
BetygBetygBetygBetygBetyg
Schlagerpinglan: Här har vi en vackert stillsam låt med en artist som verkar ha en riktigt bra röst. Jag kan inte hitta något att anmärka på här utan allt är näst intill perfekt… och det är nog det som ställer till det för mig. Helheten är lite FÖR bra och bjuder inte på några överraskningar utan jag känner snarare att jag blir lite uttråkad. Det känns orättvist att skriva detta, med tanke på hur vackert bidraget är, men jag saknar något som håller uppe mitt intresse.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: Ovanstående betyg och omdömen är baserade på hur jag upplevde studioversionerna av låtarna. Det säger sig självt att jag förmodligen kommer att ändra åsikt när/om jag ser liveframträdandena. T.ex. så får jag erkänna att mitt intryck av Kalle Johansson höjdes rejält efter att jag hittat youtube-klippet av “Den Där Dan“, så det ska bli riktigt intressant att se om någon av de övriga artisterna kan göra liknande lyft. För min del så är det ju trots allt artisterna som är det intressanta då det i slutändan är en plats i Melodifestivalen 2015 som ligger i potten för dem. 🙂

Avslutningsvis vill jag önska alla de tävlande artisterna lycka till inför finalen. Vare sig det är låtarna eller artisterna som tävlar i morgon så kommer jag personligen att hålla en liten tumme för det blir den/de artister som visar sig ha störst chans att kunna stå för ett intressant bidrag i Melodifestivalen nästa år som tar hem segern. 😉

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Sverige i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Svensktoppen nästa: En genomgång av finalisterna”

 1. Micke

  Hoppas du inte tar illa upp att jag skriver om annat än det du lagt ut.

  Tänkte se om ni har lite koll på MF 🙂 Jag skriver nästan aldrig om den längre eftersom jag inte följer den längre men jag tänkte nämna mina fyra favvisar bland ballader och fyra bland mer uptempo. Skriver lite om låtarna följt. Kanske kan ni lista ut vilka de är 🙂

  BÖRJAR MED MER UPTEMPO:

  4. http://www.youtube.com/watch?v=bMfgcH3efqs
  Ett roligt år i nordiska ögon sett. Sverige har ett av sina bästa bidrag någonsin, Island och Finland har sina bästa någonsin. Tyvärr får Island och Finland inte alls till det på scen. Sverige får dock till det men hamnar ändå långt ned då Europa nog helt enkelt inte var redo för den här typen av musik än. Ingen av de tre bidragen kommer bra men who cares. För mig ett mycket bra nordiskt år

  3. http://www.youtube.com/watch?v=kK4Pzpk643g
  Efter att ha bojkottat MF 2013 blev jag grymt överraskad över att märka att det fanns en pärla med i tävlingen. Självklart vann den inte och efter att ha hört vinnarlåten var det lätt att bojkotta även 2014. Åter till “den riktiga vinnaren 2013”. En riktig powerlåt som tilltalar mig även utanför bubblan. Välkommen tillbaka till artisten om det blir med någon liknande låt. Kvalitetsmässigt.

  2. http://www.youtube.com/watch?v=hu7xvGDMeBQ
  Har Sverige slarvat bort en ESC seger någon gång så tror jag definitivt det var just det här året med den här låten. Att den bara blev trea är den största chocken i hela MF historien. Att de två som slog bidraget var Carola och Alexander Bard gör inte saken bättre då de i mitt tycke är Sveriges två sämsta artister. Har fortfarande än idag svårt att smälta det här.

  1. http://www.youtube.com/watch?v=b1ztBWqC2ok
  Min absoluta favvis. Så långt ifrån man kan komma att bli en riktigt folkkär låt but as if i care. En låt med det som många saknar ETT STORT HJÄRTA. Blev totalsåld från första sekunden. Refrängen är t.o.m så bra att den är en favvis även i mitt normala musiktyckande utanför schlagerballongen. SÅ JÄDRA ÄKTA

  BALLADER DÄREFTER:

  4. http://www.youtube.com/watch?v=bm92xmBXZH8
  Blev så otroligt glad när Sverige äntligen vågade ta av sig ABBA-kostymen och dessutom med en grymt stark ballad. Än mer glädjande var att det blev väl belönat med en bra placering. Tyvärr var det ett undantag för redan året därpå åkte kostymen på igen då vinnarlåten hade varit med i MF redan 1990 med Carola. Helt ogenerat lade de bara om vissa toner och sedan vann låten och fick representera Sverige. Tänk så det kan gå till 🙂 )

  3. http://www.youtube.com/watch?v=KUzjB3OI4hk
  Jag har alltid sagt och kommer alltid att säga att det är låten som är det viktiga och även om jag inte gillar artisterna så bortser jag från det. Här är ett sånt exempel. Låten är oerhört vacker och då skiter jag fullständigt i att det är (——–) som har skrivit och uppträder med den. Deras klart bästa låt i mina öron. Ett tillägg: Discoversionen av den här låten är bland de sämsta jag någonsin hört

  2. http://www.youtube.com/watch?v=MVqDzbzWMlY
  En av Sveriges bästa kvinnliga sångröster. Gissa om jag fick rysningar på hennes konsert förra året. Det här bidraget var tillsammans med Ledins “Just nu” samma år de första låtarna jag tog till mig i MF. Första året jag minns som en mycket liten parvel. Precis som i fallet med sångerskan som ligger på första plats är hennes låtskatt inte bland det bästa jag vet i Sverige men RÖSTERNA)

  1. http://www.youtube.com/watch?v=QSgK_T0pcjs
  Har varit, är och kommer alltid att vara i besittning av Sveriges bästa kvinnliga sångröst. Älskar hennes mörka, äkta, magiska, vackra, nakna utlämnande röst som penetrerar rätt in i hjärtat och ger rysningar som får tårkanaler på den mest hårdnackade att öppna sig. Allt detta matchar så enormt till den här otroligt vackra ballad. SÅ JÄVLA GLÄDJANDE ATT HON MÅR BÄTTRE IGEN

  Avslutar med ett hedersomnämnande som jag ger till en artist som gett själ åt hela tävlingen genom sin karisma. Inget jag lyssnar på privat men tack för allt du gjort för MF. Här är min favvis med den här artisten:
  http://www.youtube.com/watch?v=SpyRZayFGug

  Inte för att jag tror det men kul om någon ville följa upp med något liknande 🙂

 2. Mr A

  Om det bara var låtarna som tävla är nr 1 solklar vinnare. Mina favoriter är låt 1 2 och 5. Vet att de juryn ska kolla mycket på live framträdande och jag vet att låt 5 har stor live erfarenhet. Ska bli intressant att se vilka som går till duell.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Det går alldeles utmärkt… och är väldigt intressant att läsa. Själv har jag dock så otroligt många favoriter att jag omöjligt kan göra några sådana listor på rak arm. 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Enligt mitt sätt att se på det så var det rätt bidrag som gick vidare till duellen och förmodligen var det även rätt artist som vann. 🙂

 5. Micke

  Schlagerpinglan: Du får ha precis hur svårt du vill med det där 🙂 Om någon matchar det jag gör är det jättekul och om ingen gör det bryr jag mig inte det minsta. Jag skriver för att jag tycker det är kul med listor. Har varit listoman sen barnsben och polarna är likadana 🙂

  Däremot hade det varit kul att kolla några grejer med dig om det är ok. Några av mina låtar är ju “inne” att gilla medan andra inte är det. Mina två ettor skulle det vara kul att höra vad du tycker om och även balladtvåan 🙂 Jag vet att vi är årsbarn du och jag (precis som många andra på din blogg märkligt nog) så jag kan tänka mig att året med min balladtvåa kanske även för dig är första minnet av MF.

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag måste erkänna att jag inte har något större minne av din uptempo-etta, “En gång ska han gråta” från 1997, och eftersom jag inte kan skylla på att jag var för liten för att minnas så måste det bero på att jag verkligen inte tyckte om den vid den tidpunkten. Nu när jag hör den igen så kan jag uppskatta vissa delar av den men jag behöver verkligen vara på “folkmusikshumör” för att det ska fungera. Intressant… men inte riktigt min typ av musik.

  Betydligt bättre tycker jag då om din ballad-etta, “Visst finns mirakel” från 2008, som har en äkthet som kan gripa tag i en ordentligt när man är på det humöret. Det är likväl ingen av mina personliga favoritlåtar, men det går inte att komma ifrån att det är en stark låt och väldigt speciell sångerska.

  “Jag ger mig inte” från 1980 har jag dock inga “live-minnen” av (jag tror, men är ej säker på, att alla minna MF-minnen före -82 är skapade i efterhand) men jag är ganska säker på att den inte hade haft någon större chans att fånga mitt intresse vid den tiden, då jag främst gillade låtar som var betydligt mer dansvänliga. Idag tycker jag att det är en ganska behaglig visa… men inget som direkt talar till mig, om man säger så.

 7. Micke

  Tack för ditt svar Schlagerpinglan. Jag älskar folkmusik (helst upprockad). Inte lika mycket som hårdrock eller rock överhuvudtaget men ändå. Som jag har sagt tidigare så är stora grejen med ESC för mig att hitta annorlunda musik som tilltalar mig. Vill jag lyssna på “vanlig” musik så inte tusan blir det den “vanliga” musik vi serveras här 🙂

  Men självklart finns det pärlor som håller även efter att ESC avslutats för året. Finns två låtar från i år som jag fortfarande lyssnar mycket på. En kom högt upp oh en ratades av sitt eget land.

  The Common Linets, “Calm after the storm” – Nederländerna
  Sandra Nurmsalu “Kui tuuled pöörduvad” – Estland

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, De två ESC-2014-låtar som jag personligen lyssnar mest på, för tillfället, ratades båda av sina egna länder:

  “I Choose U”, Bryan Rice (Danmark)
  “Mea Culpa”, Catarina Pereira (Portugal)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se